![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: W-wa ![]() |
jeżeli jest zachowana wysokość koła, dajmy na to 17`
wszystkie opony 225/45 , ale dwie fele miałyby 8 cali a dwie 8,5 to czy będzie szkodziło to Torsenowi ?? z moich informacji wynika że nie mogą być rózne wysokości np 16-stki i 17-stki (tył) bo wtedy tylne koła "nadganiają" przednie i pieprzy się Torsen niektóre tuningowane quattro-furki z AudiScene też mają np. na tyle 9,5 J a na przedzie 8,5 może m.in. kolega Mistersport się wypowie bo ma z tym dużo do czynienia... |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 02 December 2002 Skąd: Tarnów ![]() |
przeciesz to zalezy od wysokosci feligi ale z opona wiec na 17 zakladasz mniejszy profil a na 16 wiekszy i jest ok:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 10 February 2003 Skąd: Kędzierzyn-Kożle ![]() |
Mysle,ze kolega Jaroslaw jest bardziej zorientowany...
-------------------- AUDI OOOOnly
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 22 October 2002 ![]() |
szerokosc dowolna, wazna jest srednica
|
|
|
![]()
|
|
potwierdzam....
zresztą w Dunlop'ie masz oponki np. 225/45 i 245/40 ze specjalnym oznaczeniem bodajże 1080 czy coś takiego, i mają one dokładnie takie same wysokości i są właśnie do quattro.... kiedyś jakiś oponiarz mi to powiedział... ale widziałem kolesi w stanach co mieli tak zrobione |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sat, 29 March 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Dobra! A jak to sie ma jak np. jest duza roznica w szerokosci kol!
Kiedys widzialem w Audi Scene na S3 18" i mial z przodu 8,5" a z tylu 10" szerokosci! Z przodu 225 a z tylu jak pamietam 255 w szerokosci... Wydaje mi sie, ze to juz jest duza roznica miedzy przodem a tylem. Nawet rieger postawil chyba S3 na 18"WRD tez z taka roznica w szerokosci... -------------------- RS4 powered by MT&Sportmile 3070/6046szt. :D
Do zobaczenia Jasięty, do zobaczenia....................... ['] |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 30 January 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Temat wyjaśniony już przez Hansa na forum Audi. Zasada jest prosta cytuję:
na swoje pytanie: "Można zakładać różne rozmiary byle średnica całego koła (opona + felga) była taka sama na czterech kołach tak ?" Uzyskałem odpowiedź od wyżej wymienionego: "TAK" -------------------- S2 Coupe, Coupe quattro, 200 Turbo quattro, Volvo V70 2.4D(5)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
na tym forum Audi to ciekawe rzeczy pisza ... zna ktos adres ?
-------------------- w budowie
|
|
|
![]()
|
|
To ciekawe czemu w katalogach felg alu(nie ktorych) pisza, ze na quattro maja isc jednakowe kola, co???
Nie wspomne tu juz o ASO ale oni i tak zwykle g.... wiedza... -------------------- RS4 powered by MT&Sportmile 3070/6046szt. :D
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Dlatego że firmy tuningowe na tym straciliby kupę kasy Mario.
Dużo jest Audi Quattro co mają z przodu 8.5x18 (225/40) i 10x18 (255/35) z tyłu. Jak z tego wniosek? Oni 3mają auta 1-3 lat i potem sprzedają i gwiżdże ich to, przebiegi też nieduże bo to auto robione (czyli nie do codziennego użytku). Ogólnie utrzymanie średnicy to jeszcze nie wszystko, bo opór toczenia gumy 255 jest dużo większy niż 225. W każdym razie nie jest to zalecane. Co do różnej szerokości felg to jak się będzie różniła o 1/2" to myślę że nie będzie problemu pod warunkiem zastosowanie takiej samej opony. Haldex'a to mnie się tyczy bo nie jest stale załączony więc tyle nie obrywa. -------------------- Mori
|
|
|
![]()
|
|
Czyli wniosek z tego taki, ze lepiej dac sobie na wstrzymanie
i zalozyc jednakowe kola! Moze nie taki design ale co tam... Lepiej nie ryzykowac moze to pozniej sloooono kosztowac! -------------------- RS4 powered by MT&Sportmile 3070/6046szt. :D
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Miałbym 10x18 z tyłu gdyby stać mnie było albo na custom zamówienie w O.Z. albo gdyby takie robili.
-------------------- Mori
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: W-wa ![]() |
no to o.k.
@ Mistersport wyluzuj, przecież jesteś przy serwisie quattro na bierząco, ale przecież nic na siłę |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 24 June 2025 - 13:50 |