![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 11 January 2003 Skąd: Wodzisław Śl. ![]() |
Jeżeli temat nie nadaje sie na to forum to sorrki i prosze o przeniesienie do OT
urządzenie ma służyć na zawodach wewnątrz klubowych CALIBRA TEAM Dlatego ma być przedewszystkim TANIE Nie wymagana jest dokładność z "Modlina" tak jak w temacie pytanie jest kierowane do elektroników, napewno nie jest to zbyt skomplikowane chodzi mi o taki układ: fotokomurka na starcie załancza stoper i na mecie go zatrzymuje (oczywiście po 400 m) x 2 dokładność do setnej sekundy (powiedzmy), jakie koszta, ile pracy ?????????? a może jest takie gotowe urządzenie ? w rozsądnej cenie za wszelkie INFO bede wdzieczny -------------------- |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 06 September 2003 Skąd: B-B ![]() |
Może to sie nada http://www.conrad.pl/?art=130202&back=serch
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 08 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Kolega podal wyzej gotowca. Czyli wychodzi jakies 180zl + ponad 400m przewodu, a to moze troche kosztowac
Przydalby sie jakis mocniejszy niz dwa cienkie druciki, chodzi o uszkodzenia mechaniczne bo inaczej to mozna kupic 100m skretki i mamy 400m dla jednej pary. -------------------- Dzik zawsze pozdrawia.
- Clio stage 0.5 = 172->161->166(ET14.9)->184(ET?)->??(ET14.3)-> seria - R5 blue, 2.0 16 - 160KM - R5 black 1.4t mpi - R5 red 1.4t - R5 silver 1.4t Zycie jest za krotkie zeby jezdzic dieslem |
|
|
![]()
|
|
Czyli do tego zestawu potrzebny jest kabel ?
orientuje sie ktoś ,czy można to zrobić za pomocą fal radiowych ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jak sobie wyobrazasz podanie sygnalu z fotokomorki?
Da sie za pomoca wszystkiego, nawet satelity. Pozostaje znalezienie odpowiednich zabawek w dobrej cenie. Mozna kupic jakies badziewne walkie-talkie i na nich zrobic radiowo. -------------------- Dzik zawsze pozdrawia.
- Clio stage 0.5 = 172->161->166(ET14.9)->184(ET?)->??(ET14.3)-> seria - R5 blue, 2.0 16 - 160KM - R5 black 1.4t mpi - R5 red 1.4t - R5 silver 1.4t Zycie jest za krotkie zeby jezdzic dieslem |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 08 April 2004 Skąd: PLRZ->CHVD->PLKR ![]() |
Zła koncepcja. We wszystkich normalnych urządzeniach do pomiaru czasu na starcie i mecie są 2 zsynchronizowane zegary. Zawodnik jest wypuszczany o znanym czasie (np o równej minucie) a fotokomórka na mecie podaje czas od ostatniej równej minuty (na 400m nikt nie będzie jechał dłużej). Fotokomórka na starcie bada tylko falstart i mierzy czas reakcji.
W zawodach typu rajdy / wyścigi sędzia startu podaje przez radio "zawodnik xx wystartował", żeby na mecie wiedzieli od której minuty mierzyć mu czas. Na 400 to niepotrzebne. -------------------- Zegarmistrz Światła Purpurowy
|
|
|
![]()
|
|
ale do tego już chyba beda potrzebne światła...
bo nie wyobrażam sobie synchronizować machnięcia rękami z momentem wybicia pełnej minuty nam wystarczy SAM CZAS PRZEJAZDU,nawet falstartu nie musi pokazywać... Wystarczy samo ET To tylko zabawa a nie ogólnopolskie zawody Niestety dotychczasowe mierzenie stoperami jest uciążliwe i baaaaaardzo niedokładne -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Do zastosowan amatorskich nie potrzebne sa swiatla ani synchronizowane zegary. Wystarczy jeden stoper i dwie fotokomorki.
Po co swiatla, jak chcecie samo et to sa zbedne. Kup ten zestaw z drugiego posta tylko dopkup druga fotokomorke i 400m jakiegos kabla i masz z glowy. -------------------- Dzik zawsze pozdrawia.
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
Wg mnie, do skonstruowania czegoś takiego wystarczą:
- Dwie fotokomórki + 2 lusterka (takie jak przy szkolnych tornistrach), - Karta analogowo-cyfrowa do PC z conajmniej 2 wejściami analogowymi, - Nadajnik z odbiornikiem radiowym, Wszystkie te graty można kupić na każdej giełdzie elektronicznej (lub na http://www.allegro.pl). Do tego brakuje tylko 2 rzeczy: - Agregat prądotwórczy z transformatorem ~230/12V lub dobry akumulator, - jakiś komputer (np laptop). Na koniec potrzebny jest ktoś, kto się chociaż trochę zna na kompie i będzie wiedział jak wykorzystać impulsy z obu wejść analogowych. Złożenie tego wszystkiego w jedną całość nie powinno nastręczyć większych problemów żadnemu elektronikowi. To jest najprostszy zestaw, bez świateł startowych i pomiaru czasu reakcji. Do pomiaru tego ostatniego potrzebne będzie jeszcze jedno wejście na karcie PC. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("pieszy":23muustq) Złożenie tego wszystkiego w jedną całość nie powinno nastręczyć większych problemów żadnemu elektronikowi.
Dobry elektronik wezmie uklad cyfrowy, zaprogramuje sobie wejscia, obsluzy wyswietlacz i zrobi kazdy bajer jaki sobe wymyslisz. Jak uzyjesz trzech fotokomorek i zadbasz o prezycje mozntazu dwoch ostatnich to zrobi pomiar predkosci. A do prostego stopera po co komputer? Kupujesz najtanszy stoper na bazarze za 5zl i podpinasz do niego fotokomorki ktore tez mozna taniej niz za 75zl/sztuka zrobic. P.S do sprawdzania RT nie trzeba jeszcze jednego wejscia. Przeciez jak juz stawiasz laptopy to piszesz aplikacje ktora mierzy czas i wystarczy ze laptop pokaze swiatla na ekranie. -------------------- Dzik zawsze pozdrawia.
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
Racja.
Ja jednak zakładam, że skoro pytają o to na forum to raczej nie maja w swoich szeregach elektronika, nie wspominając o dobrym elektroniku. Taki zestaw jak opisałem to jestem w stanie złożyć nawet ja, nie będąc elektronikiem. Trochę bym się męczył z oprogramowaniem kompa. Tu masz rację – trochę zbyt duże działo wytoczyłem (laptop). Wystarczy zwykły stoper elektroniczny, ale to już jest chyba dłubanina dla elektronika. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 June 2003 Skąd: Poznan ![]() |
Ale kombinujecie ludzie, skoro to wszystko jest takie proste to czemu TagHeuer tyle za ten sprzet kasuje??? Pewnie nikt inny tego nie robi... czemu nie robi???
Jakie sa zalozenia ukladu?? - gdzie (na mecie na starcie) i jak (laptop, maly wyswietlacz 2x16 znakow, wiekszy(jak duzy) wyswietlacz 7seg (cos jak na eleminacjach tylko ze diodowy)) wyswietlane wyniki ? - skad ma byc startowany (guzik na mecie czy na starcie) ? - czy ma byc falstart ? - jaki zasieg fotokomorek? - ile i jakie maja byc swiatla (obecnie mam opracowane swiatla diodowe w sloneczny dzien sa dobre widoczne a opoznienie maja na poziomie mikrosekund , ale mozna uzyc zwyklych na zarowkach) - czy ma to sluzyc tylko do 1/4 mili czy tez jak ktos bedzie mial ochote do KJSow (jaki max czas pomiaru), czasu turlania beczki z piwem po korytarzu czy cos ? - jak dlugo ma to pracowac na jednych akumulatorach? Ja mialem system taki: 2x 2 fotkomorki (na starcie i na mecie) wnioski sa takie ze na starcie bez sensu jesli impreza ma byc typu piknik bo ciagle ktos wlazi i przeszkadza pozatym przydalby sie 4 na starcie ), uklad byl w calosci sterowany z lini startu wyniki takze wracaly na start) , niestety transmisja przewodowa (400m skretki jakies 500pln a mamy drut, o wiele lepsza bylaby linka...) co do transmisji bezprzewodowej, to nie problem ja nawiazac... problem zeby byla stabilna ...w tej chwili buduje kolejny system, ale modulowy i do tego pozbawiony wad systemu pierwszego... Dejet: istotnie na rajdach jest taki system, tylko, ze to takie pasywne, system Ci dyktuje kiedy masz startowac... aczkolwiek i takie cos moge zrobic... wtedy bez kabla, swiatla beda mialy jeden zegar, baza na koncu drugi zegar (bardzo precyzyjny, zeby sie to nie rozjechalo ) tylko kalibracja na poczatku i smiga... wada jest taka ze wyniki osobno RT ew FS na poczatku, a ET na koncu. -------------------- pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak gg# 35335 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ali":vqv1njh3) Dejet: istotnie na rajdach jest taki system, tylko, ze to takie pasywne, system Ci dyktuje kiedy masz startowac... aczkolwiek i takie cos moge zrobic... wtedy bez kabla, swiatla beda mialy jeden zegar, baza na koncu drugi zegar (bardzo precyzyjny, zeby sie to nie rozjechalo ) tylko kalibracja na poczatku i smiga... wada jest taka ze wyniki osobno RT ew FS na poczatku, a ET na koncu.
Rozwiązanie z synchronizowanymi zegarami jest sprawdzone i skuteczne, a do przesyłania informacji o czasach (w przypadku 400m) wystarczy komplet krótkofalówek z hipermarketu, który będzie o wiele tańszy i bardziej niezawodny niż 400m kabla i sprzęt do przesyłu danych. A co do systemu startowego, to w takim przypadku wcale też niekonieczna jest "choinka", wystarczy facet ze sprawnymi gałązkami do machania i ślepiami żeby obserwować zegar. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ali":1matu3m7) Ale kombinujecie ludzie, skoro to wszystko jest takie proste to czemu TagHeuer tyle za ten sprzet kasuje??? Pewnie nikt inny tego nie robi... czemu nie robi??? Pewnie właśnie dlatego, że to jest TagHeuer. Wszystko masz ładnie zapakowane, od początku do końca zaprojektowane do konkretnego zastosowania. Ja za profi alarm do domu tez mogłem dać kilka tysięcy a jak włożyłem w to trochę własnej pracy i części z giełdy el. to wszystko się zamknęło w kwocie 500 zł. CYTAT("ali":1matu3m7) Jakie sa zalozenia ukladu??
- gdzie (na mecie na starcie) i jak (laptop, maly wyswietlacz 2x16 znakow, wiekszy(jak duzy) wyswietlacz 7seg (cos jak na eleminacjach tylko ze diodowy)) wyswietlane wyniki ? - skad ma byc startowany (guzik na mecie czy na starcie) ? - czy ma byc falstart ? - jaki zasieg fotokomorek? - ile i jakie maja byc swiatla (obecnie mam opracowane swiatla diodowe w sloneczny dzien sa dobre widoczne a opoznienie maja na poziomie mikrosekund , ale mozna uzyc zwyklych na zarowkach) - czy ma to sluzyc tylko do 1/4 mili czy tez jak ktos bedzie mial ochote do KJSow (jaki max czas pomiaru), czasu turlania beczki z piwem po korytarzu czy cos ? - jak dlugo ma to pracowac na jednych akumulatorach? A ja myślę, że chodzi im o coś taniego, prostego i bez fajerwerków. Za pomocą takiego rozwiązania jak podpowiedział dzik i ja można rozwiązać większość frapujących Cię zagadnień: - wyniki będą wyświetlane na laptopie, - nie ma znaczenia czy guzik będzie na mecie czy na starcie (kwestia odpowiedniego przypisania sygnałów wejściowych), - jeżeli, tak jak zaproponował dzik, będą światła to i sprawę falstartu da się załatwić (pojawienie się sygnału na pierwszym wejściu przed sygnałem START), - zasięg fotokomórek jest problemem ich doboru, - światła mogą być zwykłymi żarówkami, - czas pomiaru to już jest pierdoła, - kwestia długości pracy na jednym akumulatorze to też nie problem. Przecież w celu zasilania można użyć choćby akumulator samochodowy. |
|
|
![]()
|
|
Dejet:
istotnie takie systemy sa stosowane, tylko nalezy sie zastanowic jak to musi byc precyzyjne powiedzmy system ma pracowac 6h z maksymalnym bledem na poziomie 1ms 6h to jest 2160000 ms czyli niedokoladnosc na poziomie 0,00005% sie zastanawiam czy w tych ukladach czasem nie ma synchronizacji z jakims zegarem atomowym np z Frankfurtu droga radiowa. A co do krotkofalowek, to w ogole mozna zrobic system krotkofalowki z marketu + stoper od ruskich + 2 pacjentow , ale to chyba nie o to tu chodzi. Pieszy: Ehhh... no tak... mozna tez sobie kupic starego kaszla podremontowac i jezdzic... i wyjdzie na pewno taniej niz np vw golf z salonu. Pozwole sobie stwierdzic, ze zbudowac taki system nie jest wcale tak latwo... zeby to bylo male lekkie, dlugo trzymalo na jednych akku/bateriach zeby bylo niezawodne i mialo sensowne parametry. Druga sprawa, to nie Ty potrzebujesz system wiec moze pozwol, ze co do wymagan sie wypowie ten co go potrzebuje. Po trzecie... widze technike "chocby bylo ujowo zrobimy po mojemu" , po co chcesz tachac laptopa do wyswietlenia kilku wynikow jesli to ma byc na potrzeby klubu to chyba nie bedzie 100tki wynikow co by trzeba je do bazy danych odrazu wrzucac? Jeszcze mowisz o karcie rozszerzen z wejsciami analogowymi, po co tam wszedzie sa sygnaly cyfrowe (albo ja sie nie znam) jak chcesz wsadzic karte z wejsciami analogowymi w laptopa ? na PCMCIA ? nie widzialem jeszcze czegos takie a jak bedzie to pewno dosyc drogie... kwestia dlugosci pracy to nie problem, mozna przeciez zabrac generator pradotworzyczy + zasilacz, albo akumulator z jelcza, czy cos takiego... fotokomorki to takze nie problem jak kupisz gotowe, powiedz mi ile takie tanie z gieldy elektronicznej fotokomorki maja zasiegu i co wazniejsze jaki maja czas reakcji bo to bylo podstawowym problemem z tymi ktorymi "tanimi" sie spotkalem. Swiatla moga byc zarowkami, i to pewnie zasilanie z 220V... fakt nie problem, przeciez mamy generator... jak mamy generator to tez nie problem karta rozszerzen do PC bo mozemy zabrac kompa z domu, do tego porponuje dokupic matrycle LCD bo lzejsza, chociaz monitor nawet 21" wejdzie na jelcza, ktorego kupimy dla akumulatora i do wiezienia tego sprzetu co to bedzie nam potrzebny do pomiarow. Oczywiscie to co mowisz, mozliwe, ze bedzie dzialac... tego nie neguje. Tutaj rozwiazanie przytoczone przez dejeta ma najwiekszy sens jesli nie zalezy nam na tym aby wyniki automatycznie wedrowaly na drugi koniec, musialbym tylko rozeznac temat synchronizowania sie z zegarami atomowymi. -------------------- pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ali":9t1occ6l) Dejet:
istotnie takie systemy sa stosowane, tylko nalezy sie zastanowic jak to musi byc precyzyjne powiedzmy system ma pracowac 6h z maksymalnym bledem na poziomie 1ms 6h to jest 2160000 ms czyli niedokoladnosc na poziomie 0,00005% sie zastanawiam czy w tych ukladach czasem nie ma synchronizacji z jakims zegarem atomowym np z Frankfurtu droga radiowa. A co do krotkofalowek, to w ogole mozna zrobic system krotkofalowki z marketu + stoper od ruskich + 2 pacjentow , ale to chyba nie o to tu chodzi. Najtańsze układy zegarowe na kwarcu 32768Hz (np PCF8583) mają wystarczającą precyzję, a zawsze można zastosować droższy układ. Do tego jakiś mały uP za kilka zł i kilka innych elementów na kwotę kilku zł i jakiś wyświetlacz za kilkanaście. Najdroższym elementem będą fotokomórki, ale w przypadku zastosowań amatorskich powinien się sprawdzić prosty układ na podczerwień podobny do tych z pilotów TV. Tak więc za ok 100zł można zbudować całkiem niezły system. No ale do tego trzeba elektronika, jak nie ma wśród kolegów, to trzeba będzie zapłacić kilka setek pewnie (w każdym razie ja za tyle mogę to zrobić). P.S. Czym różni się krótkofalówka za 200zł od takiej za 2000zł w przypadku komunikacji ludzkim głosem w otwartym terenie na odległość 400m? |
|
|
![]()
|
|
PCF8535 nie jest zbyt precyzyjny, ale moze to ja mam zle doswiadczenia...
AD PS. nie wiem czym sie rozni krotkofalowka za 200 od tej za 2000 ...chodzilo mi o to, ze 2 pacjentow + stoper + krotkofalowki istotnie w jakims stopniu zastapi taki uklad pomiarowy tylko chyba nie o to chodzi w tym przypadku. PS. jak sie tak Was czyta to wszystkie te uklady sa banalne i tanie. To ja nadal nie wiem czemu nie mamy w kraju firmy, ktora by konkurowala z tagheuer... przeciez jesli czesci kosztuja 100pln to nawet jakby sprzedawali za 20% ceny tagheuera to by sie oplacalo jak diabli... ehhh taki biznes i nikt nie wykorzystuje... -------------------- pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
no właśnie Ali, dlaczego jeszcze nie dopracowałeś swojego układu i gdzie jest EGT które chciałem ?
-------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ali":2hyeo8yo) PS. jak sie tak Was czyta to wszystkie te uklady sa banalne i tanie.
To ja nadal nie wiem czemu nie mamy w kraju firmy, ktora by konkurowala z tagheuer... przeciez jesli czesci kosztuja 100pln to nawet jakby sprzedawali za 20% ceny tagheuera to by sie oplacalo jak diabli... ehhh taki biznes i nikt nie wykorzystuje... To nie jest kwestia ceny urządzenia ale marki, sieci sprzedaży i ogólnie marketingu. Myślisz że ktoś kupi urządzenie marki Drutex s.c. nawet jeśli będzie za 50% ceny markowego sprzętu? A swoją szosą to mam gotowe projekty kilku fajnych gadżetów elektronicznych do samochodu i zastanawiam się w jaki sposób to sprzedawać. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ali":39zmz4s4) Druga sprawa, to nie Ty potrzebujesz system wiec moze pozwol, ze co do wymagan sie wypowie ten co go potrzebuje.
. tak czytam i czytam i za fachowe te pojęcia dla mnie nie sądziłęm że bedzie taki odzew ,dlatego pytanie było ogólne teraz konkrety,czyli co nas interesuje; -zestw ma być używany tylko do pomiaru na 400m. -ma być zrobiony tak,by mogł mierzyć równocześnie dwa auta -wystarczy że bedzie mierzył samo ET ,ewntualnie ET+RT (nie musi być rozgraniczone ile było ET ile RT) -ma być tani ale trwały -jeżeli chodzi o linie startu to: stoi sobie ktoś na starcie ,macha rekami na znak startu, auto w momencie przerwania fotokomórki na STARCIE włącza stoper a na MECIE w momencie przerwania fotokomórki wyłącza stoper. Odczytany czas , wyświetla sie ( mogą być dwa małe kwarcowe stopery) na lini STARTU (to ważne) wpisujemy czas na liste i jadą nastepni nie trzeba świateł startowych ( chyba że jako dodatkowa opcja) nie trzeba tablicy z wyświetlaniem wyników ( chyba że jako dodatkowa opcja) Nie potrzeba żadnych laptopów do tego ... tak sądze i teraz pytanie może ktoś z WAS zrobić to dla nas ? kompletny zestaw , z wszystkim co bedzie potrzebne ,nawet stojaki itp. rzeczy (poprostu odbieram go i jade na lotnisko robić pomiary) i na jakim zasilaniu miało by to być ? jaka ostateczna cena takiego zestawu + ewntualnie tablica z wynikami na końcu jaka ostateczna cena takiego zestawu + ewntualnie światła startowe jaka ostateczna cena takiego zestawu + światła i tablica może być na PW ZESTAW ma być gotowy do końca maja -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 17:29 |