![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Gdzieś mi mignął artykuł że biegli odczytali z komputerów prędkości tuż przed wypadkiem. No i wyszło jak w tytule.
Różnica prędkości 160km/h. Z artka wyszli wszyscy, pasażerka w stanie ciężkim. W fordzie zginęła jedna osoba z tylnego siedzenia. W całej tej sytuacji to chyba trzeba mówić o szczęściu jakkolwiek głupio to może zabrzmieć. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 17 December 2009 Skąd: Kruszwica ![]() |
No głupio. Bo niby kto tu jest tym szczęściarzem? Wyobraź sobie że jedziesz tym Fordem, z najbliższymi...
-------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad Punto Evo 1.4T |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
https://www.instagram.com/reel/DCZmDgDg1lm/...mdmNmZhamFicGRs
Mam nadzieję, że się uśmiechacie jak ukr takie opresję wprowadza ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
To chyba nic nowego bo policja za takie wybryki wlepiała już mandaty za tzw "niebezpieczną jazdę"
Chociaż może dobrze że to sprecyzowali prawnie. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Nie przypominam sobie żeby zabierali prawko i auta za "poślizg"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Nie poślizg tylko driftowanie. Subtelna różnica. Dowody były zatrzymywane, samochody nie...
-------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
A kto będzie określał tę różnicę? To równie duży absurd co do podnoszenia przedniego koła? To będzie 5 czy 10cm? Jak to zmierzą? Donkowi już kasy brakuje, to za wszystko będą "trzepać" aż miło.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Szukałem co to jest ten drift wg. przepisów ale się nie doczytałem. Wynikało jedynie, ze jak ktoś celowo wprowadzi auto w poślizg to jest drift. No to mam przechlapane bo ja w zimie na śniegu czasami w przednionapędówce idę bokiem w sytuacji gdy przód mi "ryje" i ucieka na zewnątrz to sobie auto ręcznym i gazem ustawiam (jak i czemu tłumaczyć nie muszę jak ktoś ogrania temat). No to teraz wygląda na to, że zostałam drifterem. I muszę przyznać, że w swoim starym Superbie sobie ten tradycyjny hamulce ręczny cenię. Jakiś czas równolegle użytkowałem Passata z elekrycznym ręcznym i w zimie na śniegu czułem się znacznie mniej bezpiecznie bo w przesłosci ten manualny ręczny mi kilka razu 4 litery uratował i to niekoniecznie w sytuacji przeze mnie sprowokowanej. Te zmiany przepisów w teorii maja dotknąć tzw bandytów drogowych a w praktyce to dotkną najczęściej szarego Kowalskiego. Bo w dobie kamer i fotoradarów to prawko można stracić raz dwa nawet jeżdżąc jak za przeproszeniem pizdeusz. A jest grupa osób, które nawet jak czasowo stracą prawko to i tak będą ryzykować jazdę bo inaczej np. straca pracę i źródło dochodu itd. itp. Komuś kto dostał kilka razy sądowy zakaz prowadzenia a jeżdzi po pijaku czy dragach jak wariat nie zrobi różnicy czy koleny dostanie na 2 lata czy dożywotnio. On i tak wsiadzie za kółko chyba, ze sie go zamknie. A zamknąć można już teraz w ramach obecnie obowiązujących przepisów tylko nikt tego nie robi. Jak by posiedział jeden z drugim kilka miesięcy to może by to coś zmieniło bo sam zakaz jak widać wiele nie daje i nowe prawo tego też w istotny sposób nie zmieni w takich przypadkach za to Kowalski co sie frajer dał nagrać na skrzyżowaniu a potem go złapali na rutynowej kontroli jak jechał bez prawka bo musiał np. z dzieckiem na rehabilitacje dostanie dożywotni zakaz i to bezie dla niego tragedia życiowa. I teraz nie wiem ciągnąć ręczny i złamać prawo czy walić przodem w przystanek z ludźmi tak zupełnie na legalu (bo ktoś inny zawini).
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
bananowe Oskarki robią wszystkim pod górkę. Wystarczy wcisnąć bezmyślnie gaz, wszystko reszta zadzieje się samo, tylko trupy w powietrzu latają
Ale przynajmniej jest pretekst, żeby dowalić mandatami i podreperować budżet. Do tego nikt już prawa potem nie poluźni, musiałby stać się cud. Okno overtona się przesuwa Oczywiście recydywa się nie przejmie, co za różnica, czy ma 5 razy zabrane prawo jazdy, czy może ma zabrane dożywotnio.. Penie jakby mi zabrali prawko dożywotnio, zacząłbym jeździć bez prawka i miałbym dużo bardziej wywalone na przepisy niż teraz.. Państwo silne wobec słabych, słabe wobec silnych |
|
|
![]()
|
|
Serio to jest łatanie budżetu?
A jaki jego % stanowią wpływy z mandatów? -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
przepis bedzie wzglednie martwy przy aktualnej sprawnosci/sprawczosci policji, maja takie braki kadrowe ze to nic nie zmieni, no chyba ze beda siedziec na YT i przegladac filmiki z popisami
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava ![]() |
Naprawdę ktoś jest zdziwiony?
Tak jak Yaca wrzucił film tutaj: http://www.racingforum.pl/Zmiany-w-przepisach-t156389.html Ludzie wrzucali do internetu jak odpierdalają w ruchu miejskim, to wszyscy dostali na łeb. 0 zaskoczenia. Tzn ja jestem zdziwiony że tak późno. -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 11 January 2005 Skąd: łódzkie ![]() |
przepis bedzie wzglednie martwy przy aktualnej sprawnosci/sprawczosci policji żebyś się nie zdziwił https://www.youtube.com/shorts/8r9ltt1FgE8 Na filmiki dryft na śniegu, w pickupie, z tylnym napędem. Jak ktoś miał RWD, czy 4x4, to dobrze wie, że w takich warunkach, przyśpieszenie w poślizgu jest najbardziej efektywne i najbardziej bezpieczne, bo żaden losowy poślizg nie zaskoczy kierowcy. Kiedyś to tłumaczył Sobiesław Zasada, że w trudnych warunkach, bezpieczniej jechać w poślizgach, bo kierowca przyzwyczaja się do śliskiej nawierzchni i kontroluje pojazd. W przypadku jazdy na okrągło, pierwszy przypadkowy poślizg, zaskakuje kierowcę, a ten nie wiedząc, co robić, ląduje w rowie. Nawiasem mówiąc, właśnie po to producenci dają możliwość wyłączenie ESP, żeby w śniegu jeździć bardziej efektywniej. Oczywiście nie wie o tym ani minister, ani policjant, bo ministra wozi kierowca zawodowy, a policjanci nie mają czasu na doszkalanie się w zakresie jazdy samochodem, bo muszą wypełniać stosy papierów. Co oczywiście nie stanie na przeszkodzie, by wprowadzić absurdalne mandaty za poślizgi na śniegu. Osobiście poszedłbym dalej - wlepiałbym mandaty przechodniom, którzy tracą równowagę na chodniku. W końcu mogą kogoś za sobą pociągnąć i złamać mu rękę. A mówiąc poważniej, to te zmiany postulowane przez ministra, to jest totalny absurd i dziwię się, że jego doradcy mu to podpowiadają. No chyba, że to są doradcy od PR, a nie od ruchu drogowego. Dla gawiedzi widać, że minister coś robi, ale każdy dobrze wie, że takie zmiany nie spowodują, że ludzie z pięciokrotnym zakazem jazdy nagle przestaną ścigać się na drogach. Co najwyżej to prawo uderzy rykoszetem w zwykłego Kowalskiego, który jeździ normalnie, ale akurat na śniegu, ślizgnie mu się samochód, a w pobliżu będzie akurat patrol drogówki. I cyk - mandat 1500 pln za dryft plus rekwirowanie pojazdu. -------------------- Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 09 March 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
A kto będzie określał tę różnicę? To równie duży absurd co do podnoszenia przedniego koła? To będzie 5 czy 10cm? Jak to zmierzą? Donkowi już kasy brakuje, to za wszystko będą "trzepać" aż miło. Jeździsz motocyklem? Jeśli nie to podpowiem tylko, że nawet nie mając rozbudowanej kontroli wheelie, nie podniesiesz koła o ile nie będziesz tego chciał. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 10 November 2010 Skąd: Nowa Huta ![]() |
Taaaaa bo jeżdżą jak poj..... i wyprzedzić się ich niedaaa.
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/nielegaln...wych_59120.html -------------------- Hokus pokus czary mary będę dmuchać ze dwa bary
Calibra 3.0 V6 TT Leon Cupra R |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 03 February 2006 ![]() |
Jeździsz motocyklem? Jeśli nie to podpowiem tylko, że nawet nie mając rozbudowanej kontroli wheelie, nie podniesiesz koła o ile nie będziesz tego chciał. Yyyy, ja jeżdżę, i parę razy mi się udało, choć akurat wtedy tego nie chciałem... Oczywiście to nie było jakieś zajebiste twelve o'clock..... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 04 May 2017 Skąd: Krk ![]() |
Ktos z Was jeszcze upala na miescie? W Krakowie tyle kamer, ze mi juz dawno przeszla na to ochota...Ja bym sie na sile nie czepial. Z egzekwowaniem zakazow u osob, ktore nie powinny prowadzic sie zgadzam, to srednio dziala. Alkohol tez sobie mozesz kupic w kazdym sklepie i nikomu to nie przeszkadza...Jak ostatnio przechodzilem obok Zabki, tego asortymentu jest procentowo wiecej niz calej reszty zatowarowania.
Oczywiście recydywa się nie przejmie, co za różnica, czy ma 5 razy zabrane prawo jazdy, czy może ma zabrane dożywotnio.. Penie jakby mi zabrali prawko dożywotnio, zacząłbym jeździć bez prawka i miałbym dużo bardziej wywalone na przepisy niż teraz.. Znam historie osoby, ktora zostala zatrzymana pod wplywem w okolicach Warszawy. Bardzo dlugo to procesowali, bo wedlug mnie jakies 2-3lata. W miedzyczasie osobnik zostal zlapany kolejny raz. I kolejny. Mysle, ze nie ma to tu wiekszego znaczenia. Koniec koncow te wszystkie sprawy sie zmaterializowaly. Gosc dostal dozywotni zakaz prowadzenia pojazdow. Objety juz tym zakazem zostal kolejny raz zatrzymany a nastepnie dostal 2 letni wyrok, ktory wlasnie odsiaduje. Wiec pewnie jakby Ci zabrali prawko, to nie miej wywalone. ![]() -------------------- IXgen-TypeR K20C
M240iX |
|
|
![]()
|
|
Nie, no robią to dla dobra obywateli, przecież minister podał statystyki ile osób mniej zginie od driftu i "podnoszenia koła", stąd tak drakońskie kary....a sorry, nie ... nic nie podał ![]() to jest zabieg PR a nie łatanie budzetu. To oczywiste. A na budzet ma taki sam wplyw jak opodatkowanie mniejszosci narodowej w Polsce z Trynidad i Tobago -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
to jest zabieg PR a nie łatanie budzetu. To oczywiste. A na budzet ma taki sam wplyw jak opodatkowanie mniejszosci narodowej w Polsce z Trynidad i Tobago Zabiegiem PR byłoby obniżenie mandatów, a nie takie bezsennowne, reprezyjne zabiegi. https://www.money.pl/gospodarka/rekordowe-w...798109152a.html Dziura jak smok, więc wszystkie ręce i .. portfele na pokład ![]() Aaa i gminy też mają spowrotem dostać fotoradary... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 18 June 2025 - 12:15 |