Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> KIA - wywalona uszczelka, wymiana silnika na gwarancji?
As_
post Fri, 07 Jun 2024 - 15:36
Post #1

Forum Homee

sprawa wyglada tak:
- w Austrii na autostradzie samochód zaczął tracić moc, chwile poźniej zapaliła się kontrolka aku
- 2km dalej byl zjazd na rastplatz (mop), zatrzymałem się i okazało się że rozleciała się pompa wody przez co zleciał pasek wieloklinowy
- laweta zabrała trupa do ASO do Sosnowca (do Warszawy brakowało limitu km w assistance)
- po dwóch tygodniach samochód naprawiony (pompa, pasek, uszczelki itp.) podobno wszystko posprawdzane, kompresja ok, pracuje idealnie itp.
- odbieram samochód dojechałem do Rawy Mazowieckiej (218km) zatrzymałem się przed korkiem i zgasł, odpalam chodzi na 300 obrotach i za chwile kłęby dymu z parą wodną z rury, walił jak rozbiegany diesel, nadkole obrzygane płynem, płyn w oleju na bagnecie.
- laweta do Sosnowca, wczoraj podobno robili sekcje zwłok. Czekam na kontakt co wyszło

tak czy inaczej musiało wyj..ć uszczelkę, która prawdopodobnie oberwała po awarii pompy wody a dokończyła żywota już po naprawie
Samochód na gwarancji (5 lat i 75k km).
Po mojemu to silnik to wymiany, jak dostał płynu do oleju to nawet jak wymienią uszczelkę i splanują głowicę to będzie to tykająca bomba.
Ma ktoś doświadczenie jak KIA Poland podchodzi do takich tematów?

Silnik to zwykle wolnossące 1.6GDI - wiec jak zaczną nabijać godziny po stawkach ASO na diagnostykę szlify, planowania itp to bardzo szybko przekroczy to wartość nowego słupka.

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 07 Jun 2024 - 15:36
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
iktorn92
post Fri, 14 Jun 2024 - 16:30
Post #2

Frequent User

I jak coś wiadomo? Kolega w Corolli 1,6 (po gwarancji) wywalił zawór w głowicy od lpg prawdopdobnie. Remont silnika ASO zrobiło za pieniążki nie małe wymieniając nawet jeden tłok więc jestem ciekaw jak u Ciebie Kia się zachowa. Pozdr.

+Quote Post
As_
post Wed, 26 Jun 2024 - 16:00
Post #3

Forum Homee

Rozebrali silnik.
Mierzą, oglądają, robią dokumentację dla gwaranta ...
Wg. doradcy serwisowego idzie to w kierunku wymiany słupka, ale formalności trwają ...

--------------------

+Quote Post
flapjck1
post Wed, 26 Jun 2024 - 18:45
Post #4

Forum Homee

jak sie przyloza do udokumentowania koniecznosci wymiany slupka to beda mieli slupek smile.gif

tylko pewnie glowica przyjdzie im tylko korpus, i to bez brokow smile.gif wiec niech nie dadza dupy i nie zamontuja tak jak przyszlo smile.gif

+Quote Post
As_
post Thu, 27 Jun 2024 - 10:27
Post #5

Forum Homee

dodam tylko ze pompa wody rozleciala się w majowke a dokladnie 30 kwietnia wink.gif

--------------------

+Quote Post
As_
post Thu, 05 Sep 2024 - 23:31
Post #6

Forum Homee

maly update:

Silnik poszedl do wymiany. Dół kupiony, głowicy nigdzie nie było z półki, zamówiona przez ASO do produkcji, ma być podobno pod koniec października.
Żona 5 miesiąc jeżdzi zastępczym ...

Przeczytalem jeszcze warunki gwarancji. I z grubsza jest napisane ze wada powinna byc usunieta w 30 dni chyba ze jest skomplikowana to wtedy moze byc dluzej biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
monev
post Fri, 06 Sep 2024 - 22:02
Post #7

Frequent User

Z ciekawości ile sobie Kia woła za głowicę? W dyszce się mieści? W Fordzie do 4 cylidrówki okolice 9k pln.

+Quote Post
As_
post Sat, 07 Sep 2024 - 11:24
Post #8

Forum Homee

nie mam pojecia

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic