![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
sprawa wyglada tak:
- w Austrii na autostradzie samochód zaczął tracić moc, chwile poźniej zapaliła się kontrolka aku - 2km dalej byl zjazd na rastplatz (mop), zatrzymałem się i okazało się że rozleciała się pompa wody przez co zleciał pasek wieloklinowy - laweta zabrała trupa do ASO do Sosnowca (do Warszawy brakowało limitu km w assistance) - po dwóch tygodniach samochód naprawiony (pompa, pasek, uszczelki itp.) podobno wszystko posprawdzane, kompresja ok, pracuje idealnie itp. - odbieram samochód dojechałem do Rawy Mazowieckiej (218km) zatrzymałem się przed korkiem i zgasł, odpalam chodzi na 300 obrotach i za chwile kłęby dymu z parą wodną z rury, walił jak rozbiegany diesel, nadkole obrzygane płynem, płyn w oleju na bagnecie. - laweta do Sosnowca, wczoraj podobno robili sekcje zwłok. Czekam na kontakt co wyszło tak czy inaczej musiało wyj..ć uszczelkę, która prawdopodobnie oberwała po awarii pompy wody a dokończyła żywota już po naprawie Samochód na gwarancji (5 lat i 75k km). Po mojemu to silnik to wymiany, jak dostał płynu do oleju to nawet jak wymienią uszczelkę i splanują głowicę to będzie to tykająca bomba. Ma ktoś doświadczenie jak KIA Poland podchodzi do takich tematów? Silnik to zwykle wolnossące 1.6GDI - wiec jak zaczną nabijać godziny po stawkach ASO na diagnostykę szlify, planowania itp to bardzo szybko przekroczy to wartość nowego słupka. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 17 September 2010 Skąd: Jelenia Góra ![]() |
I jak coś wiadomo? Kolega w Corolli 1,6 (po gwarancji) wywalił zawór w głowicy od lpg prawdopdobnie. Remont silnika ASO zrobiło za pieniążki nie małe wymieniając nawet jeden tłok więc jestem ciekaw jak u Ciebie Kia się zachowa. Pozdr.
|
|
|
![]()
|
|
Rozebrali silnik.
Mierzą, oglądają, robią dokumentację dla gwaranta ... Wg. doradcy serwisowego idzie to w kierunku wymiany słupka, ale formalności trwają ... -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
jak sie przyloza do udokumentowania koniecznosci wymiany slupka to beda mieli slupek
![]() tylko pewnie glowica przyjdzie im tylko korpus, i to bez brokow ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
dodam tylko ze pompa wody rozleciala się w majowke a dokladnie 30 kwietnia
![]() -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
maly update:
Silnik poszedl do wymiany. Dół kupiony, głowicy nigdzie nie było z półki, zamówiona przez ASO do produkcji, ma być podobno pod koniec października. Żona 5 miesiąc jeżdzi zastępczym ... Przeczytalem jeszcze warunki gwarancji. I z grubsza jest napisane ze wada powinna byc usunieta w 30 dni chyba ze jest skomplikowana to wtedy moze byc dluzej ![]() -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 August 2015 ![]() |
Z ciekawości ile sobie Kia woła za głowicę? W dyszce się mieści? W Fordzie do 4 cylidrówki okolice 9k pln.
|
|
|
![]()
|
|
nie mam pojecia
-------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|