Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Nowa Kia Ceed Kombi - czy to dobry wybór?, 1.6GDI 135KM 6DCT
Misior
post Thu, 31 Mar 2016 - 11:51
Post #1

Forum Homee

Witam
Założyłem ten temat w imieniu znajomego. Jest prawie zdecydowany na zakup samochodu z tematu jednak chcielibyśmy się upewnić czy to będzie dobry wybór?
Samochód ma służyć do mieszanej jazdy z przewagą miasta ale trasy też będą się pojawiać.
Warunkiem jest skrzynia automatyczna i tutaj pytania co za skrzynia siedzi w takiej kijance? Silnik raczej na pewno benzyna i tu pytanie czy te silniki są w miarę bezproblemowe? Samochód pozostanie w posiadaniu właściciela przez kilka lat.
Na co zwrócić uwagę przy zamawianiu? Czy warto dopłacić do wersji L zamiast M? Nie zależy nam na wodotryskach ale fajnie by było jak najprzyjemniej użytkować ten samochód.
Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 31 Mar 2016 - 11:51
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
flapjck1
post Thu, 31 Mar 2016 - 12:37
Post #2

Forum Homee

Silnik bezproblemowy, automat tez - co do jego genezy to jest to bazujaca na aisinie konstrukcja hyundai/kia

Generalnie ten model(JD) jest bardzo dojrzala konstrukcja nie sprawiajaca wiekszych klopotow

Co do wyposazenia - niech sobie znajomy sam policZy czy warto czy nie

+Quote Post
Misior
post Thu, 31 Mar 2016 - 13:04
Post #3

Forum Homee

Dzięki za odpowiedź.
Przeglądałem właśnie wyposażenie to faktycznie tylko indywidualna kwestia potrzeb właściciela.
Czy ta skrzynia ma podobną zasadę i szybkość działania jak DSG? Jak wygląda jej obsługa w funkcji czasu/przebiegu?

+Quote Post
amper124
post Thu, 31 Mar 2016 - 16:57
Post #4

Frequent User

Nie wiem jak jest teraz, wiem ze 1.6gdi kapke wczesniej mial faila z układem rozrządu (łańcuch) i paliwowym. Ile w tym prawdy - nie wiem.
Ja rozwazylbym tez hybrydowego aurisa. Kosztuje ciut wiecej ale w miescie to bardzo fajne auto.

+Quote Post
[Yossarian]
post Thu, 31 Mar 2016 - 18:24
Post #5

Forum Homee

Mój ojciec od około 2 lat jeździ cee'd w wersji wyposażenia M - w sumie jest w niej wszystko co potrzeba i jak porównywał wyposażenie to wyszło mu, że nie ma sensu dopłacać do wyższej. Ma hatchbacka 1.4 (no to jest jednak mocno inny silnik od tego 1.6) i auto jest totalnie bezproblemowe.

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"

+Quote Post
kinko
post Thu, 31 Mar 2016 - 18:56
Post #6

Forum Killer

CYTAT(amper124 @ Thu, 31 Mar 2016 - 15:57) *
Ja rozwazylbym tez hybrydowego aurisa. Kosztuje ciut wiecej ale w miescie to bardzo fajne auto.

Co w nim jest fajnego oprócz spalania w mieście? Według mnie to jeżdżąca padaka, przy każdej próbie przyspieszenia wyje i szarpie jak szalony. Dobry tylko do maksymalnie powolnej i płynnej jazdy, do dynamicznego miasta się nie nadaje, w trasie pali od groma i jest okrutnie głośny.

+Quote Post
exocet
post Thu, 31 Mar 2016 - 21:11
Post #7

Super User

Przecież autor napisał, że głównie miasto, więc to auris to dobry trop. Jak się umie jeździć to można w miarę dynamicznie i wycie wcale nie jest jakimś problemem. Wg mnie większym minusem może być jakość wnętrza, ale brana pod uwagę kia też pod tym względem nie jest mistrzem, więc warto się zastanowić.

--------------------
...

+Quote Post
flapjck1
post Thu, 31 Mar 2016 - 23:06
Post #8

Forum Homee

Powiedzialbym zemceed ma wnetrze lepsze od aurisa, ale moze nie jestem obiektywny

Co do lancucha rozrzadu, zdarzalo sie owszem, ale w pierwszej generacji, no i jednak bardzo rzadko, i nie ma problemu zmrobieniem tego na gwarancji jakby co

A co do ukladu paliwowego - nie mam pojecia,o,co,chodzi, benzyna jest totalnie bezproblemowa

+Quote Post
flapjck1
post Thu, 31 Mar 2016 - 23:11
Post #9

Forum Homee

A skrzynia - jesli mnie pamiec nie myli to z benzyna jest dostepna konwencjonalna przekladnia hydrokinetyczna, dwusprzeglowka jest tylko z dieslem

Sprawdz na konfiguratorze, mi na tablecie on nie dziala wiec nie zweryfikuje tego teraz

+Quote Post
exocet
post Thu, 31 Mar 2016 - 23:38
Post #10

Super User

CYTAT(flapjck1 @ Thu, 31 Mar 2016 - 23:06) *
Powiedzialbym zemceed ma wnetrze lepsze od aurisa, ale moze nie jestem obiektywny

Nawet jeśli jest lepszej jakości to niewiele i dalej jest to azjatycki plastik-fantastik. Dizajn to kwestia gustu.

--------------------
...

+Quote Post
Misior
post Fri, 01 Apr 2016 - 14:12
Post #11

Forum Homee

Dzięki za podpowiedzi. Nie dyskutujemy o wyglądzie bo o kwestia gustu i ma się podobać przyszłemu właścicielowi.
flapjck1 - z 1.6gdi jest dwusprzęgłowy automat.
Reasumując powyższe podpowiedzi - jak się podoba to brać, wady usunięte i jak się nie ma dużego pecha to powinno być bezproblemowo.

+Quote Post
lagadula
post Sat, 02 Apr 2016 - 08:30
Post #12

Forum Homee

Pierwsze słyszę o jakiś wadach 1.6 GDI. Problemem był tylko zły montaż skrzyni - zaczynał przeciekać uszczelniacz od strony silnika.

Jeśli potrzebujesz jakiegoś cee'da, napisz na pw.

--------------------
5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P

+Quote Post
amper124
post Sat, 02 Apr 2016 - 08:39
Post #13

Frequent User

CYTAT(kinko @ Thu, 31 Mar 2016 - 18:56) *
Co w nim jest fajnego oprócz spalania w mieście? Według mnie to jeżdżąca padaka, przy każdej próbie przyspieszenia wyje i szarpie jak szalony. Dobry tylko do maksymalnie powolnej i płynnej jazdy, do dynamicznego miasta się nie nadaje, w trasie pali od groma i jest okrutnie głośny.

Szarpiaca hybryda z cvt? Wysokie spalanie w trasie? Glosny w trasie?
Ty kiedykolwiek tym jezdziles? Nie powtarzaj bzdur z interentow bez sprawdzenia, prosze.

+Quote Post
ju-by
post Sat, 02 Apr 2016 - 08:55
Post #14

Forum Clubber

CYTAT(kinko @ Thu, 31 Mar 2016 - 19:56) *

Jak bezstopniowa skrzynia biegow moze szarpac? To jeszcze rf.pl czy juz rf.onet.pl? To tak jakby twierdzic ze jamniki nie nadaja sie do mieszkania w miescie bo im puchna skrzela. Co do powolnej jazdy miejskiej - jezdziles kiedykolwiek hybryda wedlug zalecen producenta?

+Quote Post
Misior
post Tue, 05 Apr 2016 - 07:41
Post #15

Forum Homee

lagadula - wysłałem Ci dwa privy.

+Quote Post
kinko
post Tue, 05 Apr 2016 - 16:10
Post #16

Forum Killer

CYTAT(amper124 @ Sat, 02 Apr 2016 - 07:39) *
Szarpiaca hybryda z cvt? Wysokie spalanie w trasie? Glosny w trasie?
Ty kiedykolwiek tym jezdziles? Nie powtarzaj bzdur z interentow bez sprawdzenia, prosze.

Mialem nieprzyjemnosc uzytkowania tego auta jako sluzbowe. Zrobilem moze 2-3tkm i udalo sie zmienic.

CYTAT(ju-by @ Sat, 02 Apr 2016 - 07:55) *
Jak bezstopniowa skrzynia biegow moze szarpac? To jeszcze rf.pl czy juz rf.onet.pl? To tak jakby twierdzic ze jamniki nie nadaja sie do mieszkania w miescie bo im puchna skrzela. Co do powolnej jazdy miejskiej - jezdziles kiedykolwiek hybryda wedlug zalecen producenta?

Auto szarpie, bo pedal gazu reaguje niemalze zero jedynkowo. Jak sie lekko wciska pedal to nic sie nie dzieje (bardzo slabe przyspieszenie), chcesz mocniej przyspieszyc, wciskasz pedal mocniej, obroty leca na wysokie pole, halas jak w skuterze (jak ktos nie wie jak dziala bezstopniowa skrzynia to mozna odniesc wrazenie skonczonego sprzegla), a auto wyszarpuje do przodu.
Dla mnie toyoty to gowno, oprocz tego ze benzyniaki i hybrydy faktycznie sie nie psuja to nie moge przypisac im zadnej zalety. W srodku tragedia, nawet KIA jest przyjemniejsza dla oka i w dotyku. Ten zegarek na desce rozdzielczej z lat 80' to kpina, interface systemu mulimedialnego jak z taniego discmana z roku 2000. Oczywiscie w sloncu na ekranie nic nie widac. Nawet gniazdo zapalniczki jest jakies gowniane, wiecznie blokuja sie w nim wtyczki.
Po trasie A1 Gd-Lodz benzynowym aurisem 1.6 6 biegow rozmawialem z kobieta przez telefon i kazala mi sie nie drzec (po prostu ogluchlem od halasu w tej krypie).
Nowy avensis ma te same wady + idiotycznie wysoko osadzony fotel kierowcy, beznadziejna pozycja za kierownica i widocznosc.

W poprzedniej firmie robilem ok 100tkm/rok znaczaca wiekszoscia aut dostepnych na polskim rynku, wiec bitch please, nie mowcie mi tu o jakis rf.onet.pl, bo wypowiadam sie tylko wtedy, kiedy mam uzasadnione popracie mojej opini w praktyce. Jedyne co przyznam, ze nigdy nie probowalem powolnej i ekonomicznej jazdy hybrydami, nie mialem na to czasu ani ochoty.

+Quote Post
amper124
post Tue, 05 Apr 2016 - 17:36
Post #17

Frequent User

2-3tkm to niewiele - nie nauczyles sie tym jeździć co widac po opisie.
Co do Kii to ja mam takie zdanie jak ty o toyocie.
Zegarek mi nie przeszkadza. W polifcie zreszta go nie ma.
Wycie hybrydy mi nie przeszkadza by zap###lać, a da sie.
Interfejs jest równie o co w innych autach, na ekranie widac tyle na ile słońce pozwala. W vagch, bmw i mercedesie mam ta same odczucia.
Co człowiek to opinia.
Ja vagi, bmw i mercedesy uważam za parujace stolce tak od 05' w gore.

+Quote Post
Misior
post Wed, 06 Apr 2016 - 14:25
Post #18

Forum Homee

Ważne że mechanicznie mówicie, że Kia powinna być OK. A co do wyglądu to już nie będziemy dyskutować. Ważne że znajomemu się podoba.
A psują się wszystkie marki jak wiadomo.

+Quote Post
piotrus_pan
post Wed, 06 Apr 2016 - 17:11
Post #19

Rookie

Ceed z max wyposażeniem- 12 razy w serwisie (4x laweta) przez dwa lata. Mechanicznie OK, elektronika siada. Beznadziejne osiągi, wysokie spalanie.

Golf/Octavia lepsza.

+Quote Post
flapjck1
post Wed, 06 Apr 2016 - 17:37
Post #20

Forum Homee

a pochwal sie co to za usterki?

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic