Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Problem z rejestracją auta z Austrii, Pusty dowód rejestracyjny
JackillerTDCI
post Mon, 10 Dec 2012 - 13:07
Post #1

Super User

Witam
Chciałbym prosić o informację osoby, które sprowadzają auta z Austrii.
Rok temu zakupiono ciężarówkę. Trochę przeróbek, problemów technicznych, UDT... i dopiero teraz przyszedł czas na rejestrację.

Dokumenty NIBY wszystkie ok, faktura zakupu... jeden jednak problem w wydziale komunikacji
Są 2 blankiety dowodu rejestracyjnego.
Jeden z nich pełny, tzn na jego odwrocie są informacje o pierwszej rejestracji, homologacji etc... - i ten przetłumaczono przysięgle.
Tyle, że w tym "pełnym" dowodzie widnieje inny numer rejestracyjny, niż wbity w ubezpieczenie (na powrót do domu) i tablice tymczasowe, które zdaje się do wydziału komunikacji (to dane od poprzedniego właściciela zapewne, bo auto kupione u handlarza)

Drugi dowód "niepełny" na awersie ma tylko numer seryjny i pieczątkę ubezpieczyciela (czy kogo tam) a rewers jest pusty
Paniusia w Wydziale komunikacji powiedziała że "zapomnieli wydrukować drugiej strony"
Mnie się jednak wydaje że może to być papier na "tablice tymczasowe". Proszę mi powiedzieć, jakie w Austrii wydaje się dokumenty na powrót na kołach? Tablice, ubezpieczenie (zielone) i czy ten "niby" dowód rejestracyjny to nie jest przypadkiem na te właśnie tablice ?? I powinny być one wpisane na rewersie ??

Proszę o jakąś poradę

dowód pełny awers

dowód pełny rewers

dowód niepełny awers

dowód niepełny rewers - nie skanowałem bo jest pusty

PZDR J

--------------------
Kiedyś TDCI teraz US - VTEC
SZYBCIEJ mocą, FAJNIEJ momentem
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 10 Dec 2012 - 13:07
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
usuniety
post Mon, 10 Dec 2012 - 14:54
Post #2

Forum Killer

Nie wiem na ile te informacje są aktualne, ale w/g tego http://www.sprowadz-auto.pl/2011/formalnosci-austria/ i zamieszczonych zdjęć wygląda na to, że masz dwie karty pojazdu i brakuje Ci właściwego dowodu.

+Quote Post
MikeB
post Mon, 10 Dec 2012 - 17:03
Post #3

Frequent User

Tablice to nie problem, w WK nie wymagaja starych tablic z zagranicy- jest na to odpowiedni druczek.

+Quote Post
JackillerTDCI
post Mon, 10 Dec 2012 - 17:37
Post #4

Super User

Dzięki koledzy
Nieco się wyjaśniło
usuniety - mam też dowód Teil I o serii tej samej na awersie, co zaprezentowana karta pojazdu Teil II
Niestety nasz problem polega na tym , że ktoś w austrii rzeczywiście zrobił fuckup i nie wydrukował na odwrocie Teil II danych pojazdu, dając nam pusty blankiet austriacki karty pojazdu huh.gif
Jutro podjadę do ambasady Austrii i dopytam jak tę sprawę załatwić.
A WK miła pani powiedziała, że jest to drugi taki przypadek w jej (niedługiej) karierze.
Dam znać co i jak
Aha... miła Pani powiedziała, że dokument Teil II A19281... nie powinien opuścić Austrii
PZDR J

--------------------

+Quote Post
Performante
post Mon, 10 Dec 2012 - 18:09
Post #5

Forum Killer

Masz dwuczesciowy dokument Teil I i Teil II - czyli karte pojazdu (jak np. Brief) oraz dowód rejestracyjny.

Kiedys (pare lat temu) byla taka historia ze wydawano tylko i wylacznie Teil I, a Teil II zostal zatrzymywany. W Austrii przy ponownej rejestracji pokazywales Teil I i zostal wydawany Teil II, lecz jak to w Polsce, aby zarejestrowac samochod (bo byl wymog obu czesci) nalezalo zglosic sie do ubezpieczalni po Teil II.

W Twoim wypadku, wez w reke telefon i zadzwon do ubezpieczali ktora jest na pieczątce i poproś o dosłanie Teil II. Nie powinno być z tym żadnego problemu, jedynie mogą wymagać umowy kupna samochodu, ale nie powinni.

Do tablic wywozowych sa zupelnie inne dokumenty i nie maja nic wspolnego z tym co widac powyzej.

--------------------
911 992 4S
M5 F90 800KM

+Quote Post
JackillerTDCI
post Thu, 13 Dec 2012 - 11:07
Post #6

Super User

Dziękuję
Twoje słowa potwierdziła miła Pani z ambasady A w Polsce.
Biorę się do roboty zatem
PZDR J

--------------------

+Quote Post
the.wolf
post Thu, 13 Dec 2012 - 15:00
Post #7

EJ205 USER

jakis czas temu staralem sie odtworzyć dowód rejestracyjny ktory "zaginał" u handlarza. Ubezpieczalnia nie chciałą pomoc i odsyłała mnie do wydzialu komunikacji. W wydziale mi powiedziano ze musze sie stawic osobiscie zeby wyrobic reszte dowodu rejestracyjnego.

Samochod byl wyrejestrowany w AT.

--------------------
W205 OM654 Daily

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 24 June 2025 - 12:08