Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> ITD- inspekcja, nowe zabawki
rafalm
post Fri, 23 Nov 2012 - 18:23
Post #1

Rookie

Temat dobry bo skutki groźne smile.gif

Widzę juz nowe zabawki ITD w akcji.

Na zakopiance w Gaju (pomiędzy Krakowem a Mogilanami) srebne mondeo już drugi dzień robi fotki z pobocza. Znaki szczegolne to 3 antenki na klapie z tyłu smile.gif

Kilka dni wcześniej stał duży busik ITD i pewnie tez walił fotki.

Zauważyłem że coraz więcej fotoradarów jest nabitych w samym Krakowie.

A jak Wasze spostrzezenia?

Widzieliscie juz nowe pazdziernikowo- listopadowe zabawki Inspekcji w akcji?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 23 Nov 2012 - 18:23
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Misior
post Sat, 24 Nov 2012 - 08:29
Post #2

Forum Homee

Mondeo by się zgadzało. W naszej okolicy jest jeszcze focus.
http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Nieoznak...ml?ticaid=1f951

+Quote Post
Pancin
post Sat, 24 Nov 2012 - 08:39
Post #3

Frequent User

Czytałem ostatnio, że wysyłanie przez nich fotek bez zatrzymywania kierującego jest (przynajmniej póki co) przekraczaniem uprawnień. Ktoś coś wie na ten temat?

A tak swoją drogą, to pewnie nauczą nas jeździć zgodnie z przepisami, tak jak nauczyli innych w całej Europie.

--------------------
Pancin

== www.scyzzor.com ==
== www.superoes.pl ==

+Quote Post
rallyfan
post Sun, 25 Nov 2012 - 19:58
Post #4

Super User

Mondek stoi a swoją drogą aktywny był ( i być może dalej jest) fotoradar koło salonu KIa/Volvo. Kolega właśnie dostał mandat, co najlepsze ewidentnie widać że radary nie służą poprawie bezpieczeństwa tylko drenażowi naszych kieszeń, bo mandat był na 200zł ale jak nie poda kierującego to 300zł. Dobry sposób na podratowanie budżetu RP

+Quote Post
kirpek
post Sun, 25 Nov 2012 - 20:44
Post #5

Forum Killer

urządzili sobie polowanie na kierówców. jestem posiadaczem 18pkt- akurat zapierdzielałem i wpadłem na suszarkę, należało się. ale ot tego momentu jeźdżę ostrożenie, nie chcę prawka stracić, aż tu nagle, przyszły do mnie 3 zdjęcia z fotoradarów w zeszłym mcu.... z czego 2 są z tego samego miejsca przód i tył. wiem że nie przekraczałem, nie mam jak udowodnić... to jest POLOWANIE na kierówców...

+Quote Post
kinko
post Sun, 25 Nov 2012 - 20:47
Post #6

Forum Killer

znalezione na innym forum:
"Calutka lista radiowozów CANARD wg numerów rejestracyjnych:
WE 574CW - Ford Mondeo - granatowy - Delegatura Południowo-zachodnia - Wrocław
WE 575CW - Ford Mondeo - granatowy - Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym - Warszawa
WE 576CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Północna - Bydgoszcz
WE 577CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Wielkopolska - Poznań
WE 578CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Śląska - Katowice
WE 579CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Wschodnia - Lublin
WE 580CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Północno-zachodnia - Gorzów Wielkopolski
WE 581CW - Ford Focus - granatowy - Delegatura Wielkopolska - Poznań
WE 582CW - Ford Focus - czarny - Delegatura Północno-wschodnia - Białystok
WE 583CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Południowo-zachodnia - Wrocław
WE 584CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Północna - Bydgoszcz
WE 585CW - Ford Focus - czarny - Delegatura Śląska - Katowice
WE 586CW - Ford Focus - granatowy - Delegatura Wschodnia - Lublin
WE 587CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Centralna - Łódź
WE 588CW - Ford Focus - czarny - Delegatura Południowo-wschodnia - Rzeszów
WE 589CW - Ford Focus - granatowy - Delegatura Południowa - Kraków
WE 590CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Centralna - Łódź
WE 591CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Północno-zachodnia - Gorzów Wielkopolski
WE 592CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Północno-wschodnia - Białystok
WE 593CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Południowa - Kraków
WE 594CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Południowo-wschodnia - Rzeszów
WE 595CW - Ford Focus - czarny - Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym - Warszawa
WE 202EC - Peugeot Partner
WE 203EC - Peugeot Partner
WE 204EC - Peugeot Partner - Delegatura Wschodnia - Lublin
WE 205EC - Peugeot Partner bez AD9
WE 206EC - Peugeot Partner
WE 207EC - Peugeot Partner
WE 208EC - Peugeot Partner
WE 209EC - Peugeot Partner
WE 210EC - Peugeot Partner
WE 211EC - Peugeot Partner
WE 212EC - Peugeot Partner - Delegatura Wielkopolska - Poznań
WE 213EC - Peugeot Partner
WE 214EC - Peugeot Partner + AD9 - Delegatura Południowo-wschodnia - Rzeszów
WE 215EC - Peugeot Partner + AD9 - Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym - Warszawa
WE 216EC - Peugeot Partner + AD9 - Delegatura Północna - Bydgoszcz
WE 217EC - Peugeot Partner - Delegatura Południowa - Kraków
WE 218EC - Peugeot Partner"

+Quote Post
rafalm
post Mon, 26 Nov 2012 - 18:29
Post #7

Rookie

No nie dziwie bo cos watpie w jakosc tych zdjec i w ich prawidlowe dopasowanie.

Widzialem to mondeo gdy 2 pasy byly pelne samochodow.

Wszyscy jechali max 70 (prawy 50 lewy 70).

Mondeo robilo zdjecia jak stroboskop.

Ciemnosc, 2 pasy pelne samochodow i stroboskop na poboczu... Dramat jakis...

+Quote Post
MajkelK
post Mon, 26 Nov 2012 - 19:51
Post #8

Rookie

Jakiś czas temu w wawie na czerniakowskiej widziałem żółtego partnera z kogutami ostrzegawczymi i oklejeniem" nadzór ruchu". Usiadł mi na zderzaku i chciał mnie ustrzelić, także trzeba uważać.Też coś obiło mi sie o uszy, że póki co to jest nie zgodne z polskim prawem ale ile w tym prawdy to nie wiem smile.gif

+Quote Post
s13owner
post Mon, 26 Nov 2012 - 23:38
Post #9

Super User

To jest jakas masakra! ostatnio jechałem z łodzi na brzeziny, ul. brzezińską(zwykła droga, bez zabudowań, przez pola) bardzo spokojnie w ruchu, nie wyprzedzałem itd, oszczędzam gaz w mojej astrze 1.6-wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak dostałem 200zł do zapłacenia-70 na 50- chyba wszyscy co jechali za i przedemną musieli dostać taką ładną fotkę... :/

Jak się dostanie mandat, bo faktycznie się zapier*** to luz-jest wina jest kara, ale jak jedzie się spokojnie, razem z resztą aut w ciągu i przychodzi fotka ma się ochote rozje** wsyzstkie fotoradary w okolicy! piepszona mafia...

Najgorsze jest to że multum ludzi popeira takie działania, bo dali sobie wcisnąć do pustych łbów żę to poprawa bezpeiczeństwa ruchu...

+Quote Post
PioterW
post Mon, 26 Nov 2012 - 23:44
Post #10

Administrator

Dziś w TV zapowiadali w Warszawie kontrole kaskadowe, które mają polegać na tym, że będą stały po 3 fotoradary na odcinku 1km.

--------------------

+Quote Post
Whisper
post Tue, 27 Nov 2012 - 09:05
Post #11

User

Art. 129g ust. 2 Prawo o Ruchu Drogowym stanowi, iż Inspekcja Transportu Drogowego wykonując zadania związane z ujawnianiem za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym

To jest w zasadzie wycinek artykułu ale wystarczający do tematu.
ITD nie ma prawnych uregulowań do używania samochdów z fotoradarami. Nawet zaparkowany samochód ITD nie jest fotoradarem stacjonarnym.

+Quote Post
PPP
post Tue, 27 Nov 2012 - 10:46
Post #12

User

Niewłaściwy artykuł przytoczyłeś:

CYTAT
Art. 129a. 330) 1. Kontrola ruchu drogowego w odniesieniu do kierującego pojazdem:

1) który wykonuje przewóz drogowy w rozumieniu ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym,

2) w stosunku do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,

3) który naruszył przepisy ruchu drogowego, w przypadku zarejestrowania tego naruszenia przy użyciu:

a) przyrządów kontrolno-pomiarowych,

b.) przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym urządzeń rejestrujących,

4) który rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie jego bezpieczeństwa,

5) 331) który wykonuje przewóz drogowy w rozumieniu ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o przewozie towarów niebezpiecznych.

— należy również do Inspekcji Transportu Drogowego.

+Quote Post
Melman
post Tue, 27 Nov 2012 - 10:53
Post #13

Frequent User

Z tego co się orientuję to w tej chwili brak jest jakiegokolwiek rozporządzenia o przechowywaniu i udostępnianiu przez ITD informacji o popełnionych wykroczeniach.

Może ktoś to potwierdzić i odnieść się jakie to ma znaczenie dla nas- kierowców?

--------------------
3,0tdiq

+Quote Post
rallyfan
post Tue, 27 Nov 2012 - 10:59
Post #14

Super User

To jeszcze w temacie wink.gif Zrobili z nas dojne krowy bo jeździć trzeba a w budżecie brakuje.

+Quote Post
Whisper
post Tue, 27 Nov 2012 - 14:05
Post #15

User

PPP czytałeś a widać że niedokładnie:

Art. 129a. 1. Kontrola ruchu drogowego w odniesieniu do kierującego pojazdem:
1) który wykonuje przewóz drogowy w rozumieniu ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007
r. Nr 125, poz. 874, z późn. zm.),
2) w stosunku do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub w stanie po
użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,

3) który naruszył przepisy ruchu drogowego, w przypadku zarejestrowania tego naruszenia przy użyciu:
a) przyrządów kontrolno-pomiarowych,
b) przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym urządzeń rejestrujących,
4) który rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie jego bezpieczeństwa
5) który wykonuje przewóz drogowy w rozumieniu ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o przewozie towarów niebezpiecznych.
- należy również do Inspekcji Transportu Drogowego.
2. W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w ust. 1, inspektorom Inspekcji
Transportu Drogowego przysługują uprawnienia określone w art. 129 ust. 1 i 2
, w tym również wobec właściciela lub
posiadacza pojazdu.

3 odnosi się wyłącznie do Policji.

+Quote Post
PPP
post Tue, 27 Nov 2012 - 14:32
Post #16

User

129, nie 129a, Ty nie czytałeś uważnie wink.gif

+Quote Post
Paweł#G
post Tue, 27 Nov 2012 - 17:23
Post #17

Frequent User

Może czas na zastosowanie techniki Stealth przez producentów w niektórych autach wink.gif.
Dawno temu czytałem o przeróbkach jakiegoś samochodu w odpowiedni kształt + malowanie specjalną farbą, ale nic nie mogę teraz znaleźć.

A bardziej poważnie: Najmocniej denerwują nieracjonalne ograniczenia prędkości pochowane w krzakach. Potem mamy stacjonarny fotoradar na ograniczeniu do 90km/h a ludzie nieznający trasy zwalniają do 50, bo może gdzieś jest schowany fotoradar.

CYTAT
Dziś w TV zapowiadali w Warszawie kontrole kaskadowe, które mają polegać na tym, że będą stały po 3 fotoradary na odcinku 1km.

A jak fotoradary stoją praktycznie obok siebie, to nie jest podwójne karanie za to samo wykroczenie? Ewentualnie nie ma tu wspomnianego kiedyś ciągłości czynu zabronionego? W przypadku zatrzymania przez jeden patrol policji z powodu nadmiernej prędkości i wpakowanie się za chwile na drugi, to przecież co innego niż 2 fotoradary co 100m czy 50m. Policjanci przecież nas uświadomią, że nie zauważyliśmy znaku ograniczenia w krzakach,a fotoradar nie.

+Quote Post
rafalm
post Tue, 27 Nov 2012 - 17:36
Post #18

Rookie

smile.gif

Za jakiś czas głónym tematem forum będzie: Jak odblokować Piaggio smile.gif (bez prawka można śmigać).

Chociaż to wcale śmieszne nie jest.

Jak to się mówi "pożyjemy zobaczymy".

Jak narazie źle to wygląda.

Policja podobno dostanie nowe zabawki (chociaż w małopolsce już są chyba 2 nowe samochodziki Policji nieoznakowane a podobno w tym roku dojdą kolejne) i mają przejąć praktyki z ITD tzn nagranie bez zatrzymania pojazdu nagrywanego.

Rozmawiałem dzisiaj z kolegą który zajmuje się montażem CB i w Krk podobno jest szał smile.gif

Sezon na montaż CB smile.gif

Pewnie kolejna nowelizacja kodeksu będzie obejmować CB radio w samochodzie 500 zł, 10 punktów i zabranie dowodu rejestracyjnego smile.gif

+Quote Post
HighMan
post Tue, 27 Nov 2012 - 17:41
Post #19

Super User

Panowie, o ITD byl juz na forum wątek - rzeczywiscie działają nielegalnie, ponieważ Ministerstwo nie wydało stosowanego rozporządzenia dla nic, sami sobie poustalali zasady i procedury, łamią zasade legalizmu.

A jak to jest ze Strażą Miejską ????!!!
Przecież fotoradary stacjonarne ustawowo zostały im zabrane przez ITD, więc jakim cudem w W-wie oni obsługują te fotoradary na skrzyżowaniach ????????!!!!!!!

--------------------
Boogie

Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv

+Quote Post
Melman
post Tue, 27 Nov 2012 - 18:13
Post #20

Frequent User

CYTAT(HighMan @ Tue, 27 Nov 2012 - 17:41) *
Panowie, o ITD byl juz na forum wątek - rzeczywiscie działają nielegalnie, ponieważ Ministerstwo nie wydało stosowanego rozporządzenia dla nic, sami sobie poustalali zasady i procedury, łamią zasade legalizmu.

A jak to jest ze Strażą Miejską ????!!!
Przecież fotoradary stacjonarne ustawowo zostały im zabrane przez ITD, więc jakim cudem w W-wie oni obsługują te fotoradary na skrzyżowaniach ????????!!!!!!!

Highman- nie wiem czy te nowe superduperradary to nie inicjatywa Straży Wiejskiej i czy przypadkiem nie należą one do nich. A kasa będzie szła do miasta.

Proponuję żeby każdy obligatoryjnie nie przyjmował mandatu i na wyrok zaoczny pisał odwołanie. Ciekaw jestem co zrobi sąd przy liczbie kilku tysięcy rozpraw na tydzień... biggrin.gif

Tak wiem- pewnie będzie przypierdzielał maksymalne kary dla przykładu...

--------------------
3,0tdiq

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 13 August 2025 - 18:08