Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Używany podnośnik samochodowy a UDT itp.
Misior
post Mon, 17 Sep 2012 - 17:28
Post #1

Forum Homee

Witam
Wiem że w necie można co nieco znaleźć na ten temat i wiem że jest obowiązek zgłoszenia podnośnika do UDT, ale jak jest faktycznie? Czy jeśli kupię używany podnośnik dwukolumnowy to bezwzględnie muszę go zgłosić do UDT? Papierów do podnośnika niestety niema.
Chciałbym żeby na tym podnośniku pracował pracownik. Co w razie jakiegoś (odpukać) wypadku? Czy UDT kontroluje w jakiś sposób warsztaty samochodowe?
Z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 17 Sep 2012 - 17:28
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Maxim555
post Mon, 17 Sep 2012 - 17:59
Post #2

Forum Homee

w tym artykule są czynności jakie należy wykonać po montażu http://www.udt.gov.pl/HTML/files/Podnosnik...d%20dozorem.pdf znalezione na szybko, niestety inaczej nie pomogę.

+Quote Post
Czacza
post Mon, 17 Sep 2012 - 18:31
Post #3

Forum Killer

Jak se go masz w garażu, to może nie mieć UDT. Jak w warsztacie, a zwłaszcza jak ma robić pracownik, to ma być UDT. Stawiasz, wzywasz udetowca, zaczynasz robotę. Klienci są różni, kumaci też. Trafi się złośliwy i kumaty, zauważy brak wlepki UDT i podeśle PIP. Wtedy możesz zamykać budę... W razie wypadku (szczególnie poważnego) gliny przyjadą razem z karetką, a za nimi PIP. UDT to jedna z pierwszych sprawdzanych rzeczy. Robota bez tego to proszenie się o kłopoty.

--------------------
Tire smoke and coffee. Breakfast of champions

+Quote Post
Misior
post Mon, 17 Sep 2012 - 19:46
Post #4

Forum Homee

Ok to to już mamy jasne.
Ale co w przypadku używanego podnośnika? Da rade to jakoś załatwić jak niema do niego żadnych papierów? Dodam że podnośnik jest wart swojej ceny i dlatego interesuje się używką (nowy ~20kpln)

+Quote Post
Czacza
post Mon, 17 Sep 2012 - 20:08
Post #5

Forum Killer

Nie wiem jak to jest przy braku papierów, ale chyba do przejścia. Oczywiście nie za darmo. Najlepiej zadzwoń do UDT i już. Pewnie będzie potrzebował kogoś z uprawnieniami konserwatora dźwigników.

--------------------

+Quote Post
Misior
post Mon, 17 Sep 2012 - 20:13
Post #6

Forum Homee

Nie liczę na to że będzie za darmo - ile trzeba będzie tyle się zapłaci.
W sumie telefon do nich pewnie wyjaśni wszystko ale chciałem wiedzieć jak forumowcy się na to zapatrują.
A tak poza tym - czy jest to jakoś kontrolowane? Nie licząc oczywiście podesłania kontroli przez kogoś życzliwego. Jakoś nie kojarzę ani jednego warsztatu gdzie bym widział naklejki UDT smile.gif

+Quote Post
Czacza
post Mon, 17 Sep 2012 - 20:22
Post #7

Forum Killer

Na każdym znanym mi podnośniku (wyłączając ręczne), na kompresorze itd są nalepki UDT.

--------------------

+Quote Post
subek
post Tue, 18 Sep 2012 - 11:03
Post #8

Forum Killer

CYTAT(Misior @ Mon, 17 Sep 2012 - 19:46) *
Ok to to już mamy jasne.
Ale co w przypadku używanego podnośnika? Da rade to jakoś załatwić jak niema do niego żadnych papierów? Dodam że podnośnik jest wart swojej ceny i dlatego interesuje się używką (nowy ~20kpln)

Nie wiem jak z podnośnikami ale z dźwigami jest tak, że jak już kiedyś był zarejestrowany to bez problemu da się wydobyć duplikat dokumentacji po numerach fabrycznych i tak samo z dźwigami czy HDS da się taką dokumentacje wykonać od podstaw i zarejestrować. Później co roku trzeba odnawiać badania, wzywasz udetowca robi pomiary i wystawia protokół, a jak nie chcesz odnawiać to go wyrejestrowujesz.

--------------------
BMW

+Quote Post
Misior
post Tue, 18 Sep 2012 - 12:19
Post #9

Forum Homee

Dzwoniłem właśnie do UDT i lekko zdezorientowana baba mówiła że niema problemu. Wystarczy złożyć u nich wniosek z wydrukowaną jakąś dokumentacją podnośnika typu instrukcja czy DTR i niema problemu z wykonaniem badania przez ich człowieka. Chyba zadzwonię jeszcze w inne miejsce bo tak jak mówię baba nie miała pewności że wie co mówi. Ale jeśli tak to by było spoko.

+Quote Post
subek
post Tue, 18 Sep 2012 - 13:13
Post #10

Forum Killer

Jak na moje to nawet by się zgadzało. Poszukaj wniosku na stronie UDT i działaj smile.gif

--------------------
BMW

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 16 September 2025 - 00:26