Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Audi A4B5 Q 1.8T do upalania
iceman_n
post Sun, 19 Aug 2012 - 20:11
Post #1

Frequent User

Cześć

W związku z tym, że fundusze teraz i w najbliższej przyszłości nie pozwalają mi nawet myśleć o SI albo Evo a zawsze marzyłem o mocnym AWD to wpadł mi do głowy taki pomysł jaki widnieje w tytule tematu.

Generalnie auto miałoby być bardziej Rally niż Racing czyli od czasu do czasu dziurawy asfalt i jakieś szuterki na popularkach więc lekkiego życia nie przewiduje.
Taki setup by mnie satysfakcjonował:

- ok. 300ps (w zależności od kosztów i awaryjności, jeżeli 250 będzie o wiele mniej awaryjne od 300 to może być)
- klatka, kubeł i wybebeszone wnętrze, hydrołapa
- jakieś dobre opony i zawias

Jako, że nie mam żadnego doświadczenia z mocnymi AWD to mam kilka pytań.

1. Czy można okolice 300ps w 1.8t osiągnąć bez potężnego laga? Trzeba już zakuć motor?
2. Co na to napędy? Czy można/trzeba posadzić napędy np. od S4 przy takiej mocy?
3. Można dostać szperę np. na tył do B5?
4. Jak myślicie jest w ogóle sens się w takie coś bawić, może to bezsensu, bo np. auto będzie słabo się prowadzić?

Pozdrawiam : )
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 19 Aug 2012 - 20:11
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
kiwi
post Sun, 19 Aug 2012 - 21:36
Post #2

Forum Homee

Szukałbym wersji z ok. 99 roku 180 KM seryjnie
-napędy wytrzymają
-na tył można most z b4 z blokadą mechaniczną -tylko na szutry,śnieg rozwiązanie ...ew spróbować wrzucić torsena z V8
-Auto wg mnie mniej podsterowne niż b4 - w sprawnych rękach i z odpowiednią konfiguracją zawieszenia ..każde b2-b4 potrafiło być nadsterowne
( negatyw z przodu ,"0" na tyle pomaga takiej charakterystyce prowadzenia ,Torsen z tyłu tym bardziej )
To co można do przerzucenia między osie : akumulator ( mimo ,że jest na podszybiu),zbiornik spryskiwaczy itp do środka ,lżejsza maska
Masa silnika jest jak najbardziej na +
Wg mnie niezły pomysł wink.gif

--------------------
quattro

+Quote Post
noorec
post Tue, 21 Aug 2012 - 12:07
Post #3

Forum Homee

Takie A4tq prowadzi sie juz w serii o wiele lepiej niz b4q.
Powoze takim wozidlem na codzien i na mokrym auto bardzo chetnie wyrzuca tyl na zakrecie, nie ma takiej walki z podsterownoscia jak w b4q i to mimo ze mam jedynie seryjne 1.8T 150km.
Na luznych nawierzchniach typu snieg czy szuter jest jeszcze fajniej smile.gif

--------------------
Audi 80 2.2 20V turbo quattro by STREET LANE GARAGE
Holset HX35 VEMS Powered 415KM/490Nm ET 11,62 - tak było...
Holset Hybrid EMU Powered 460KM/540Nm Power Slider - YEAH BABY :D

+Quote Post
hubos21
post Tue, 21 Aug 2012 - 23:05
Post #4

Frequent User

prościej i taniej pewnie wyjdzie S4, przy 300KM trzeba by zmienić hebel i zawias a S4ka ma już to wszystko standardowo więc wliczone w cene zakupu

+Quote Post
LCQ
post Tue, 21 Aug 2012 - 23:21
Post #5

Forum Killer

CYTAT(hubos21 @ Tue, 21 Aug 2012 - 23:05) *
prościej i taniej pewnie wyjdzie S4, przy 300KM trzeba by zmienić hebel i zawias a S4ka ma już to wszystko standardowo więc wliczone w cene zakupu

jakich 300? nawet seryjna moc starcza żeby ugotować szybko hamulce. Do upalania najlepiej 6 tłoczek lekko pogrzebany żeby na 17" wszedł (chyba że pasują ci 18"), ewentualnie 4 tłoczek na gotowo (zainwestuj w dobre klocki min jakiś Pagid a najlepiej DS2500), polecam S4 ale koszta wzrosną ci expresowo i przy upalaniu już tak tanio nie wyjdzie

--------------------
Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
Porsche Cayenne II V6 TDI Stage1+

+Quote Post
kiwi
post Tue, 21 Aug 2012 - 23:31
Post #6

Forum Homee

Skoro auto ma być rally ...to raczej hebel 312mm z zaciskami brembo +np 300mm z s4b6 wystarczą ..a wszystko powinno zmieścić się w 16-17"
Skłaniałbym się raczej w kierunku 1,8T niż s4 ....bo silnik lżejszy o ok 50kg i do takiej zabawy jest idealny wink.gif

--------------------
quattro

+Quote Post
JJacek
post Tue, 21 Aug 2012 - 23:56
Post #7

Forum Killer

Szutry na popularkach to chyba 15stka maks 16stka, więc jakieś 6 tłoczki to lekkie nie zrozumienie tematu.
Co do S4 B5 to jakoś masowo na szutrowych popularkach się nie pojawiąją, ciekawe dlaczego ? Ile s4 b5 w pl pojawiało się regularnie na torze?
Ps. Pagid to marka, a nie konkretny klocek, poza tym istnieją jeszcze CLe, Hawki...

+Quote Post
LCQ
post Wed, 22 Aug 2012 - 00:54
Post #8

Forum Killer

CYTAT(JJacek @ Tue, 21 Aug 2012 - 23:56) *
Szutry na popularkach to chyba 15stka maks 16stka, więc jakieś 6 tłoczki to lekkie nie zrozumienie tematu.
Co do S4 B5 to jakoś masowo na szutrowych popularkach się nie pojawiąją, ciekawe dlaczego ? Ile s4 b5 w pl pojawiało się regularnie na torze?
Ps. Pagid to marka, a nie konkretny klocek, poza tym istnieją jeszcze CLe, Hawki...

Jeżeli to ma głównie poruszać się na szutrach to rzeczywiście zostają małe heble (ale zbudowanie tego na dobrych gratach] będzie kosztowało nie mało). Cieszę się że wytłumaczyłeś mi że Pagid to marka laugh.gif chodziło mi o budowę nawet podstawowych Pagidów/Brembo np: pod 6 tłoczki (ci w temacie wiedzą jak zbudowe są zwykłe klocki a te)

P.S. kiwi z przodu 312 a z tyłu 300, nie będzie przesadą? wydaje mi się że za mocny będzie tył

--------------------

+Quote Post
kiwi
post Wed, 22 Aug 2012 - 07:19
Post #9

Forum Homee

Wiesz ta 300 jest na jednym tłoku...a dodatkowo sporo część masy w takim projekcie trafia między osie min klatka ,akumulator

--------------------
quattro

+Quote Post
noorec
post Wed, 22 Aug 2012 - 08:10
Post #10

Forum Homee

No ale Panowie, przeciez skoro auto do upalania to ja rozumiem ze bedzie odelzone.
Zobaczcie ile wazy wydmuszka S4 Sida, robi sie dosc lekkie auto z tego, a taka B5 z 1.8T bedzie jeszcze lzejsza badz w podobnej wadze. Smiem twierdzic ze zdrowa seria 288 na dobrym klocku i tarczy sppokojnie wyda na luznych nawierzchniach, a ew. zmiana na 312 zalatwi sprawe rowniez na asfaltach.

--------------------

+Quote Post
kiwi
post Wed, 22 Aug 2012 - 08:41
Post #11

Forum Homee

CYTAT(noorec @ Wed, 22 Aug 2012 - 08:10) *
No ale Panowie, przeciez skoro auto do upalania to ja rozumiem ze bedzie odelzone.
Zobaczcie ile wazy wydmuszka S4 Sida, robi sie dosc lekkie auto z tego, a taka B5 z 1.8T bedzie jeszcze lzejsza badz w podobnej wadze. Smiem twierdzic ze zdrowa seria 288 na dobrym klocku i tarczy sppokojnie wyda na luznych nawierzchniach, a ew. zmiana na 312 zalatwi sprawe rowniez na asfaltach.

Też tak myśle wink.gif

--------------------
quattro

+Quote Post
bielawa
post Wed, 22 Aug 2012 - 08:49
Post #12

Forum Killer

Z ciekawości - ile waży odelżone s4 2.7biturbo ?

+Quote Post
lukey
post Wed, 22 Aug 2012 - 09:32
Post #13

Super User

Zaglądnij w temat SID-a ale z tego co pamietam ostatnio było coś ~1300kg.

--------------------
Fabia vRS daily
Golf mk2 16v almost no progress...
,,If you no longer go for the gap that exists,you no longer a racing driver"

+Quote Post
JJacek
post Wed, 22 Aug 2012 - 11:05
Post #14

Forum Killer

LCQ o jakim budowaniu 'małego hebla' na dobrych gratach mówisz? Jeśli w przypadku Imprez wystaczy dwutłoczek/jednotłoczek z WRX, to co takiego chciałbyś zaaplikować w tym Audi co będzie kosztowało nie mało?
No i co takiego specjalnego jest w tym Pagidzie? Po prostu mieszanka o lepszym współczynniku tarcia. Możesz dostać takiego Pagida do innych aut, możesz dostać też Pagida na poziomie OEM.
iceman_n daj znać jak już zaczniesz startować, mało jst tego typu aut, jestem ciekawy jakie będą efekty, powodzenia w startach!

+Quote Post
Maciu$
post Wed, 22 Aug 2012 - 17:45
Post #15

Super User

Nie popadajmy w skrajności z tymi hamulcami, seria na dobrych gratach powinna spokojnie obsłużyć, tym bardziej, że z auta wyleci dobrych kilka kg. Lepiej mieć możliwość upalania szutrów na tanich 15/16" niż lans na 18" z monstrualnym zaciskiem którego potencjału i tak się nie wykorzysta. Ciekawi mnie bardziej co na takie traktowanie powie osławiony alu wielowahacz czy weekend upalania takiego woza nie skończy się potrzebą wymiany połowy zawieszenia.

+Quote Post
LCQ
post Wed, 22 Aug 2012 - 19:34
Post #16

Forum Killer

CYTAT(JJacek @ Wed, 22 Aug 2012 - 11:05) *
LCQ o jakim budowaniu 'małego hebla' na dobrych gratach mówisz? Jeśli w przypadku Imprez wystaczy dwutłoczek/jednotłoczek z WRX, to co takiego chciałbyś zaaplikować w tym Audi co będzie kosztowało nie mało?
No i co takiego specjalnego jest w tym Pagidzie? Po prostu mieszanka o lepszym współczynniku tarcia. Możesz dostać takiego Pagida do innych aut, możesz dostać też Pagida na poziomie OEM.
iceman_n daj znać jak już zaczniesz startować, mało jst tego typu aut, jestem ciekawy jakie będą efekty, powodzenia w startach!

Pisałem o dobrym zestawie np: coś z AP Racing i podobnych marek. Może i mam zboczenie z hamulcami , al jeżeli auta ma służyć do dobrego upalania zwykłe hamulce szybko odmówią posłuszeństwa a po co tracić kasę jak można coś zrobić raz a dobrze. Wszytsko zależy od autora wątku, my jedynie możemy podywagować na ten temat. Nie odkryłeś nowości że Pagid/Brembo (klocek do 6 tłoczka mają te same numery...) ma inny skład mieszanki, ale chodzi o budowę, zwykły klocek nie posiada tzw "rynienek" które odprowadzają efektownie pył/brud i gazy powierchniowe. Jest to zdecydowanie odczuwalne przy upalaniu. Żeby nie było i tak bardziej polecam np: DS2500 które są o niebo lepsze.

iceman pytałeś o szperę, nie ma problemów i można kupić np: do S4 za ok 4500 zł, możesz podpytać w Re5pect mają w ofercie jakieś

--------------------

+Quote Post
jackkpl
post Wed, 22 Aug 2012 - 19:52
Post #17

I live here !

Co do hamulcow to dobre klocki , dobry plyn i narazie wystarczy. Po co walic wielka tarcze, skoro mozna przy malej tarczy zastosowac klocek do 600 stopni i plyn , ktory sie nie zagotuje. Na szutrze nie trzeba miec takiej sily hamowania jak na suchym asfalcie. Tak jak piszesz DS2500/DS3000 (skoro szuter, to smialo sie rozgrzeja), do tego rbf 660/600.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
designer
post Wed, 22 Aug 2012 - 22:36
Post #18

Forum Killer

Nie chcesz wiedzieć ile CoLo wsadzil w swoje 1.8T żeby zrobić 300+ ohmy.gif Kupisz za to spokojnie starsze evo 3 lub 4 czy starsze sti i jeszcze na drobne mody zostanie wink.gif Audi waży pod 1500 więc szału nie robi, ja bym szedł w JDM cool.gif Bo lekkie i za "grosze" robisz ok 350 km...

--------------------
M57N xd
JZDA

+Quote Post
LCQ
post Wed, 22 Aug 2012 - 23:29
Post #19

Forum Killer

CYTAT(dizajner @ Wed, 22 Aug 2012 - 22:36) *
Nie chcesz wiedzieć ile CoLo wsadzil w swoje 1.8T żeby zrobić 300+ ohmy.gif Kupisz za to spokojnie starsze evo 3 lub 4 czy starsze sti i jeszcze na drobne mody zostanie wink.gif Audi waży pod 1500 więc szału nie robi, ja bym szedł w JDM cool.gif Bo lekkie i za "grosze" robisz ok 350 km...

masz racje Arek, prowadzenie i tak będzie lepsze, żeby B5 Q jeździło bardzo dobrze trzeba kupę siana dołożyć. Koszty rzecz jasna wyższe w JDM, ale te auta budowane głównie z myślą sportu i rajdów

--------------------

+Quote Post
noorec
post Thu, 23 Aug 2012 - 01:15
Post #20

Forum Homee

Na okolice 300KM (czyli zakres jaki planuje autor 250-300) wystarczy k04, wydech, dolot, cooler, wtryski i strojenie.
Kuc na takie moce nie ma sensu, auto nadal bedzie mialo dol i spokojnie da rade na szutry itp.
Zawias wcale sie nie rozleci od razu, bez mitologii prosze, no chyba ze "formaksika" sie zapodaje, to nie ma co liczyc na trwalosc..
Aaa i audi nie wazy 1500kg. Moja A4tq wazy 1380kg i jeszcze wybebeszajac conieco da sie urwac, patrz skorupa Sida.

Owszem nie bedzie to evo czy sti ale napewno wyjdzie taniej niz gej di em ,rowniez w ewentualnych naprawach, jak cos nie wyjdzie bo angoli na czesci pelno.

Reasumujac wg mnie pomysl na start dobry

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 30 August 2025 - 00:26