Shoutbox 0 nowych PW 

13 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Żukieta 2.8
Nuttie
post Fri, 01 Aug 2008 - 10:05
Post #101

Super User

CYTAT
A co to? Warszawa V12?

CYTAT
A i owszem biggrin.gif Ten egzemplarz silnika, który widać na fotkach jest już odpalony w garbatej warszawie, jak zakończę pozostałe prace i auto zacznie jeździć, następnym stage będzie zawieszenie czterech turbosprężarek.. cool.gif

--------------------
Passat B6 Highline 2.0 TDI DSG (BKP)
Passat B4 Exclusiv VR6 (AAA)
Passat B3 Trend Edition 1.8 (ABS)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 01 Aug 2008 - 10:05
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
monter25
post Thu, 06 Aug 2009 - 02:30
Post #102

User

Witam po sporej przerwie
Wracam do tematu Żukieta II,prace teoretyczne powiedzmy,że mam już za sobą teraz coś zaczeło sie dziać na warsztacie.Jednostka napędowa przez ekonomie uległa zmianie (była okazja) z V12 BMW na V8 Audi 3,6L,troszke słabsza od planowanej bo tylko 250Ps ale myśle że na start wystarczy.W tej chwili trwa rozbieranie dawcy i wstępne przymiarki silnika.Plan działania zmienił sie diametralnie bo na początku miało być budowanie auta od podstaw ale ze względu na finanse i brak czasu cały projekt zostanie oparty na żukiecie I.Na początek zostanie tylko zamontowany silnik ze skrzynią (4-automat) a dopiero potem przekładnia kierownicza ze wspomaganiem,hydrauliczne wspomaganie hamulców,klima i na końcu cała nowa karoseria.Wszystko po to żeby ograniczyć postój auta do minimum,bo osobiście mam przykre doświadczenia z projektami w których sie robi wszystko na raz (warszawa V8).Przy dobrym wietrze planuje ruszyć autem na miasto w połowie września i mam nadzieje,że uda mi sie dojechać na spot Nysowo-Żukowy do Bytomia pod koniec września.
Narazie tyle,za pare dni zaczne wstawiać jakieś fotki.Więcej info na mojej stronie
Pozdrawiam
Monter

+Quote Post
Driftman
post Thu, 06 Aug 2009 - 16:43
Post #103

Forum Homee

Czekamy z niecierpliwością !!! To projekt, za który trzymam palce skrzyżowane nawet na stopach biggrin.gif
Nareszcie ! Już myślałem, że się poddałeś !

--------------------
Hondy i Mercedesy
Diagnozujesz czy zgadujesz ?
Elektronika Diagnostyka i Serwis Mechaniczny.
Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników.

+Quote Post
GIB
post Thu, 06 Aug 2009 - 17:23
Post #104

Forum Homee

Silnik ze skrzynią czyli będzie 4x4?

--------------------
cztery koła i silnik

+Quote Post
monter25
post Thu, 06 Aug 2009 - 20:59
Post #105

User

Niestety nie będzie to 4x4 bo żuk ma zbyt blisko między przednią osią a zderzakiem a nie chce przedłużać maski bo się cała linia zmieni.Będzie zeszperowany dyfer między-mostowy i cały moment pójdzie wałem do tylnego mostu.Jedynym mankamentem tego rozwiązania będą obracające sie wyjścia na przód tongue.gif .

+Quote Post
bloku
post Wed, 12 Aug 2009 - 23:18
Post #106

User

Wystarczy że zastosujesz skrzynię od Audi A8 od modelu 2,8 30V - występowały w przednim napędzie. Skrzynka powinna bezproblemowo pasować od V6ki a jeśli nie to łatwiej zrobić flanszę niż bawić się z dyfrem.

--------------------
Przewaga dzięki technice.

+Quote Post
choody
post Wed, 12 Aug 2009 - 23:49
Post #107

Frequent User

Nie może być skrzyni z FWD bo nie będzie w ogóle wtedy napędu, półosie nie sięgną zwrotnic ze względu na położenie silnika, a na tył wyjścia taka skrzynia nie ma więc jak tu podłączyć wał. A tak zakładając skrzynię od Quattro i spawając centralny dyfer spina przedni i tylny napęd na 100% podpina wał i jest jak jechać.

pozdrowionka

+Quote Post
monter25
post Wed, 12 Aug 2009 - 23:57
Post #108

User

Wszystko ok,ale potrzebuje podłączyć tylny napęd do mostu a nie przedenie koła cool.gif a z dorabianiem flanszy wcale nie jest mniej roboty...
Choody-no właśnie

+Quote Post
guzior
post Thu, 13 Aug 2009 - 08:29
Post #109

Forum Clubber

CYTAT
Wystarczy że zastosujesz skrzynię od Audi A8 od modelu 2,8 30V - występowały w przednim napędzie. Skrzynka powinna bezproblemowo pasować od V6ki a jeśli nie to łatwiej zrobić flanszę niż bawić się z dyfrem.

Nie bardzo rozumiem po co tak robic?

--------------------
885 60 50 40

+Quote Post
Derbiak
post Thu, 13 Aug 2009 - 09:42
Post #110

User

Tez raczej tego nie pojmuje :/ na upartego jakby chciec zrobic żukiete 4wd to lepiej byloby zastosowac napedy od terenowki i montowac z przodu most co wogole jest rzezba. Skrzynia z Audi najlepsza by byla od nowego quattro czyli z mechanizmem roznicowym przedniej osi umieszczonym w obudowie sprzegla ale to i tak bedzie kibel bo polosie nie beda w osi kół.

+Quote Post
monter25
post Thu, 13 Aug 2009 - 09:56
Post #111

User

Żukieta nie będzie 4x4 z prostego względu,że między przednią osią a końcem maski jest 40cm a w audi silnik wystaje 70cm nie licząc chłodnic które zawsze można wywalić do tyłu.Na upartego dało by sie przedłużyć maske ale wtedy żuk stracił by swoją (jako taką ) linie i zaczął by wyglądać jak rasowy jamnik laugh.gif.

+Quote Post
adamac
post Thu, 13 Aug 2009 - 16:59
Post #112

Frequent User

A nie podejdzie pod ten silnik skrzynia od LT, lub od 740D ??

Fajne wynalazki tam tworzycie wink.gif

+Quote Post
bloku
post Thu, 13 Aug 2009 - 18:02
Post #113

User

Sorki chłopaki ale ja cały czas myślałem o wyłączeniu jednego napędu i umknęło mi (nie wiedzieć czemu) że chodzi o RWD. Sorki za zamieszanie. W takim przypadku jedyne to Torsen i spiecie dyfra...lub pokombinować ze skrzynią od dostawczaka VW.

--------------------
Przewaga dzięki technice.

+Quote Post
GIB
post Thu, 13 Aug 2009 - 18:36
Post #114

Forum Homee

czemu nie silnik ze skrzynią z BMW?

--------------------
cztery koła i silnik

+Quote Post
guzior
post Thu, 13 Aug 2009 - 18:40
Post #115

Forum Clubber

wg mnie z prostego wzgledu:
silnik od audi mozna kupic za naprawde smieszne pieniadze

--------------------
885 60 50 40

+Quote Post
choody
post Thu, 13 Aug 2009 - 21:53
Post #116

Frequent User

Guzior - GIB pytał dlaczego nie połączyć silnika z audi ze skrzynią z bmw smile.gif

pewnie dlatego że nie ma jak sprzęgła i zamachu połączyć....a wyrzeźbić też nie ma z czego.

pozdrowionka

+Quote Post
guzior
post Thu, 13 Aug 2009 - 23:01
Post #117

Forum Clubber

jestes pewny? Bo z pytania to nie wynika

--------------------
885 60 50 40

+Quote Post
choody
post Thu, 13 Aug 2009 - 23:31
Post #118

Frequent User

No nie wynika - a to z tego powodu że autor napisał "silnik ze skrzynią ze względu na ekonomię został zastąpiony" tym z audi. A tej ekonomii raczej tłumaczyć nie trzeba - prawda??

pozdrowionka

+Quote Post
monter25
post Thu, 13 Aug 2009 - 23:32
Post #119

User

pewnie,że moźna by było sie połączyć ze skrzynią Lt czy Volvo ale po co zaś wydawać kase jak skrzynia już jest a po za tym automat mi pasuje,na starość robie sie leniwy a wachlowanie w korkach mnie już trochę męczy tongue.gif .A co do pytania czemu nie BMW? bo Audi cool.gif .bez znaczenia,tani dawca sie trafił i tyle.Najlepsze są i tak pytanie typu-"a po co w żuku taki silnik?diesel nie byłby lepszy?" laugh.gif ,a jak odpowiadam,że do zabawy to ludzie baranieją biggrin.gif

+Quote Post
choody
post Thu, 13 Aug 2009 - 23:43
Post #120

Frequent User

U mnie w robocie podobna mentalność jest - po h.j wkładasz każdą pensję w taką starą bmke - za tyle co Ty włożyłeś już w ten samochód kupiłbyś jakiegoś golfa 3. na to drugi kolega - w dieselku żeby mało palił albo w gazie żeby tanio palił.
a jakie oczy zrobili jak kupiłem 2.5litra silnik - na h.j Ci taki silnik wiesz jakie OC bedziesz miał i ile Tobie spali??a i tak szybko nie pojedziesz bo nie ma gdzie. ale rozje..ł mnie kierownik - w gazie to będziesz miał??

niestety ludzie mają "nas" za pomyleńców i tyle.

pozdrowionka

+Quote Post

13 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 15:01