Shoutbox 0 nowych PW 

9 Stron V  « < 5 6 7 8 9 >  
Reply to this topicStart new topic
> Tarcze hamulcowe Zimmerman - kompletny shit
gość_bezduszny_*
post Tue, 11 Nov 2008 - 17:32
Post #121

Zależy co kto oczekuje od tarcz....
Ja oczekuję, że będą lepszym zamiennikiem niż seria... i jak na razie w pełni się sprawdzają.

Jeżeli ktoś liczy ze za niecałe 800 pln kupi super zestaw sportowy to się grubo myli.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 11 Nov 2008 - 17:32
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Gr00bY
post Tue, 11 Nov 2008 - 18:03
Post #122

Forum Clubber

CYTAT(Just @ Tue, 11 Nov 2008 - 18:24) *
2 mm... bez przesady.

To nie ciężarówka, że tarcze mają dopuszczalne pęknięcia biggrin.gif

--------------------
WORKSHOP

+Quote Post
Just
post Tue, 11 Nov 2008 - 18:06
Post #123

Forum Homee

Zrobie fotki to sami ocenicie czy jest sie czym przejmowac.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Tue, 11 Nov 2008 - 22:33
Post #124

CYTAT(Gr00bY @ Tue, 11 Nov 2008 - 18:03) *
To nie ciężarówka, że tarcze mają dopuszczalne pęknięcia biggrin.gif

ale wg niemieckich BAG nie i zawsze są problemy z tym u nich

+Quote Post
Andrzej13
post Thu, 27 Nov 2008 - 10:12
Post #125

Rookie

Tak z ciekawości przeczytałem cały ten temat i postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze na temat tarcz hamulcowych.

Po pierwsze co do bicia tarcz ( gładkie/nacinane/nawiercane ), w ogromnym procencie powodem jest montaż.
Zapewne usłyszę a co to za filozofia, ano żadna, tylko że większość montujących tarcze nie zwraca uwagi na mały drobiazg.
Tarcz zakładamy na piastę, zwróćcie uwagę, że najczęściej po zdjęciu starej tarczy, piasta ma delikatnie mówiąc ślady korozji.
Przykładem zdjęcie załączone na początku tematu i stan wewnętrznej części tarczy.
Każdy kto zajmuję się montażem tarcz wie, że bicie piasty ( a tym samym styk tarcza piasta ) nie może przekraczać 0,02mm, czyli piasta musi być idealnie oczyszczona, nie tylko papierkiem jak to wielu uważa. Do tego celu stosowane są specjalne szczotki, lecz można to z powodzeniem zastąpić zwykłą szczotką stalową zakładaną na wiertarkę. Operacja ta niestety toszkę trwa, ale wierzcie mi opłaca się.
Innym powodem błędu montażu jest zły (zbyt duży moment ) dokręcania kół, jak wiemy wiele warsztatów używa do tego kluczy pneumatycznych i zapewne nie jeden z was miał problemik z odkręceniem koła.
Następna ważna sprawa to "dotarcie, ułożenie tarcz" najważniejszy to jest ten pierwszy okres kilkudziesięciu kilometrów.
W tym okresie tarcze są najbardziej narażone, dobrym sposobem jest wykonanie takiej jazdy próbnej około 5-10 km i stopniowe dogrzewania hamulca.
Np. jedziemy 60 km/h lekko wyhamowujemy do 40 km/h, schładzamy hamulec, w następnym etapie z 80 do 60, po kilku hamowaniach zwiększamy prędkość do 100 i wyhamowujemy do 80.
Naprawdę jest to najważniejszy proces układania, w najbliższych 200 km staramy się unikać ostrych hamowań.

Pomijam tu naganny przypadek, gdzie mechanik po zamontowaniu nowych tarcz, czy też klocków wciska od razu do końca pedał hamulca, który to w tym momencie spada aż do podłogi, resztę możecie sobie sami dopowiedzieć.

Co do pęknięć tarcz wierconych.
Z fizyki wiemy, że materiał silnie nagrzany stygnie wolniej na pełnej powierzchni a szybciej przy otworach, co powoduje naprężenia materiału.
Teraz jeśli zastosujemy twardsze klocki np. EBC temperatura pracy będzie większa niż przy zastosowaniu klocka o bardziej miękkiej mieszance.
Ponadto klocki o twardszej mieszance nie mają dobrej skuteczności przy niskich temperaturach dopiero po podgrzaniu osiągają swoją sprawność.
Dlatego też hamując "zimnym" klockiem wydłużamy drogę hamowania czyli hamulec pracuje dłużej i tym samym bardziej się nagrzewa tarcz.
Wcale to nie oznacza, ze do tarcz wierconych nie możemy stosować np. zielonych klocków EBC, należy tylko zwrócić większą uwagę na opisany wyżej okres docierania tarcz.

Co do przypadku na początku tematu, jak widać tarcz ta jest już zużyta, grubość jej spadła poniżej minimalnej, czyli kwalifikuje się do wymiany, od takiej tarcz nie możemy już nic wymagać.

Podsumowując, nie ma tarcz nie do skatowania.
Trwałość tarcz zależy od montażu, ułożenia i świadomości użytkownika.

Przepraszam za długi monolog, lecz mam nadzieję, że przynajmniej części z Was się co nieco przyda.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Thu, 25 Dec 2008 - 20:34
Post #126

No to na takim zestawie zrobiłem 15k km i jest wszystko jak na razie OK.
Co jakiś czas oglądam nawiercenia i na tą chwile nie widać żadnych mikropęknięć.

+Quote Post
silverkrzysiek
post Sun, 15 Feb 2009 - 20:32
Post #127

User

ja ede zakładał gładkie zimmerman w rozmiarze 312mm i klocek ferodo ds albo mintex

słyszał do ferodo ze jest to bdb dobry wybor i dobranie parametrów

ate nie jest taka super tarcza jak sie ludzie wypowiadaja

do zimmermanów trzeba dobrac odpowiedni klocek i zgłowa to urzywac to nie widze zadnych problemów z tymi tarczami

+Quote Post
Swietykrk
post Sat, 21 Feb 2009 - 11:39
Post #128

Rookie

ja mam zimmermany założone na tył, tylko ze one są lite i nie ma problemów, ale znajomym pekały nawiercane juz po ok 20- 30 tys km. Co do EBC TG, to w golfie kolegi zwichrowały się już po 30 tys. Najlepsze jest to ze dużo osób jeździ na Mikodach i nie mają z nimi żadnych problemów.

--------------------
ItalianTunedCars

+Quote Post
(A)rturo
post Sat, 21 Feb 2009 - 23:31
Post #129

Forum Homee

Adam a tutaj sprawdzales? http://hamulce.net/
Sam kupowalem u tego faceta i placilem 600zl za kpl do eski [przod i tyl]

--------------------
Było A3:152KM->S3:272KM->EvoIX:391KM->EvoX:403KM->F10->A6 C7 BiT 370KM@770NM
Jest: S1000XR || E63s W212: 701KM@1002NM

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Fri, 13 Mar 2009 - 10:09
Post #130

No i pojawił się pierwszy problem...... przy przebiegu 25k km.

Przy bardzo, bardzo delikatnym hamowaniu (w zasadzie to dotykaniu klockami do tarczy) z większych prędkości (około 160) pojawiło się delikatne bicie wyczuwalne na kierownicy.
Na ścieżce diagnostycznej podczas owalizacji okazało się, że prawa tarcza po rozgrzaniu zaczyna się delikatnie wykrzywiać.... ale jeszcze łapie się w dopuszczalnej granicy dry.gif
Najprawdopodobniej jest to wina złego zamontowania tarczy do piasty lub samej piasty gdyż była zdejmowana.

Na razie mikropęknięć nie widać.

Podsumowanie po 25k km.
Moim zdaniem nie ma sensu ich kupować. Złe niby nie są... ale nie jest to to, czego od nich oczekiwałem w stosunku do gładkich.
Następne które niedługo zamówię będą to już gładkie Zimmermany.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Sat, 14 Mar 2009 - 11:04
Post #131

Po wymianie miłej korespondencji z człowiekiem sprzedającym w dużych ilościach te tarcze wyszło, że Zimmermanny Sport mają niestety tendencję do wykrzywiania się pod wpływem temperatury. "Bicie" rozgrzanych tarcz jest w tym przypadku.... normą.
Pojawia się już od około 10k km przebiegu niezależnie od zastosowanych w zestawie klocków.

sad.gif

+Quote Post
(A)rturo
post Sat, 14 Mar 2009 - 11:33
Post #132

Forum Homee

Troche mnie zmartwiles tym bo ja na swoje czekam juz 2tyg i jeszcze ich nie mam..
A kupowales gdzie swoje tarcze? z jakim klockiem uzytkujesz?

--------------------
Było A3:152KM->S3:272KM->EvoIX:391KM->EvoX:403KM->F10->A6 C7 BiT 370KM@770NM
Jest: S1000XR || E63s W212: 701KM@1002NM

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Sat, 14 Mar 2009 - 12:02
Post #133

kupowałem na hamulce.net z klockiem Ferodo Premier.

Jak szukasz nawiercanych 312mm to mam komplet nowych na zbyciu (kupiłem dla A4 ale nie założyłem). wink.gif

+Quote Post
admeen
post Sat, 14 Mar 2009 - 13:49
Post #134

Frequent User

Czyli co ? Kupowac gladkie czy omijac Zimmermanny szerokim lukiem ?

--------------------
Omega B Irmscher X20XEV
Corsa C GSi Z18XE
Omega Evo500 C30NE/SE
Szybciej wyglądają, niż jeżdżą.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Sat, 14 Mar 2009 - 14:00
Post #135

Moim zdaniem nawiercane Sport'y nie są warte zachodu.

+Quote Post
adamac
post Sun, 15 Mar 2009 - 00:56
Post #136

Frequent User

Jeśli chodzi o gładkie, to mam u siebie w forku sturbo na przodzie + mintex i po 15tys jazdy, wielu hamowań ze 180 do 100, częstej i szybkiej jazdy na zakrętach nie wykazują żadnych objawów bicia, ani pęknieć. Do auta na ulice są ok.

+Quote Post
Jamal88
post Wed, 24 Jun 2009 - 20:06
Post #137

Rookie

Mam zamiar kupić Zimmermanny, wentylowane bez jakichkolwiek nawierceń, frezów i innych bajer, 257mm. Firma 9's Parts, która jest właścicielem http://brakes.pl/ z Krakowa sprowadza te tarcze prosto od producenta z Niemiec. Czy ktoś tam kupował już hample i czy faktycznie nie są to żadne podróbki? Czytając temat od początku zmieszałem się trochę co do tych tarcz, ale wywnioskowałem, że jeżeli chodzi o pełne to cena/jakość jest idealnie spasowana pod warunkiem że nie mamy do czynienia z jakimś shitem ala zimmermann.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 24 Jun 2009 - 20:18
Post #138

kupując na hamulce.net masz pewność jakości

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Fri, 05 Mar 2010 - 22:51
Post #139

no i po około 30.000 km podziękowały mi za współpracę tarcze gładkie Zimmerman'a

Nie dość, że pokryła je ruda już po 2 dniach i wyglądały ohydnie...... to jeszcze są jak z plasteliny.
Biją w zależności od temperatury jaką osiągną. Zimne jest ok.. 3-4 hamowania i już napi******ą.

+Quote Post
Elberoth
post Fri, 05 Mar 2010 - 23:00
Post #140

Forum Clubber

Kup sobie Brembo ORO - per saldo taniej ci wyjdzie niż bujać się z Zimmem. W swoim A4 zrobiłem na nich 60kkm (czy nawet więcej - nie pamietam) na klocku DS 2000 i nawet na koniec gdy spadły już do minimum - były płaskie jak stół. ZERO jakiegokolwiek bicia. Wcześniej miałem ATE, Brembo MAX i gięły się na potęgę, nie nadążałem wymieniać. Natomiast Brembo ORO - cud, miód, malina.

--------------------
2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa

+Quote Post

9 Stron V  « < 5 6 7 8 9 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 20 July 2025 - 02:17