![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: z dupy... ![]() |
Szukam zdjęć zawieszeń na unibolach. Najchetniej wogóle zdjęć wyczynowych zawieszeń. Bardziej interesuje mnie zawieszenie fur do rajdów i wyścigów niż na dragstrip.
Pomożecie? Kuba -------------------- 530---------------220koni
LC----------------230 koni Evolution V------496 koni V12--------------408 koni |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
Zdaje się, że Azrael ma unibole, więc można by zobaczyć na żywo.
-------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 03 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
![]() ![]() Wiele nie widać. MOoe uniballe są w smarze do łozysk i gumowych osłonkach. A tak wyglada tylna belka do Coswortha, typu track-day (nie jest to prawdziwa A-grupa). ![]() ![]() -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Thu, 12 February 2004 ![]() |
[url:8oweyzm6]http://www.yawpower.com/miatasuspmain.html[/url:8oweyzm6]
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 19 October 2002 Skąd: drifters.pl ![]() |
Skoro jesteśmy przy zawieszeniach, to na prawdę polecam zajrzeć tu:
[url:6bcnfchi]http://www.s14.net/jakesdtmtours/suspension.html[/url:6bcnfchi] Jest to "wycieczka" po zawieszeniu BMW e30 w specyfikacji DTM. |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: z dupy... ![]() |
Kubek- zajebiste. Jedno pytanie- jak oni zapobiegakją dostawaniu sie wody do łozysk?
-------------------- 530---------------220koni
LC----------------230 koni Evolution V------496 koni V12--------------408 koni |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 05 April 2005 Skąd: Wawa ![]() |
Jakich lozysk?
-------------------- Piotrek
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 19 October 2002 Skąd: Kraków ![]() |
a co to unibol jak nie łożysko?
-------------------- koniu.net | Gorechristmas.carbonmade.com | koniu.digart.pl | teksaschainsaw.blogspot.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 July 2004 Skąd: wawa ![]() |
Sworzeń?
-------------------- Rajdowy mistrz gminy Stare Babice '04, '05, '06 ; ))
|
|
|
![]()
|
|
Ja bym powiedzial, ze to przegub kulowy. Oczywiscie ktos moze powiedziec, ze to jakas forma lozyska slizgowego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 March 2003 Skąd: Lublin ![]() |
Tak z czystej ciekawości czy w naszym kraju jest ktoś kto potrafi dorobić takie zawieszenie do konkretnego auta żeby wytrzymało trudy jazdy po naszych drogach ???
-------------------- Hp is one thing, putting it down to the track is another.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 29 December 2002 Skąd: Częstochowa/Piaseczno ![]() |
Wiem, że nie zadano pytania "ile to wytrzymuje" ale sam jestem ciekaw jeśli macie jakieś swoje doświadczenia.
Moje są takie - mam bardzo podobnie jak na zdjęciu od Kubka zrobiony łącznik stabilizatora z wahaczem. Na końcach zastosowałem końcówki cięgien kupione stosunkowo niedrogo w cx.pl (ok. 20 zł za sztukę). Drążek został seryjny. Spostrzeżenia są takie: - auto przechyla się mniej ale nie jest to drastyczna różnica - na kierownicy zdecydowanie bardziej "czuć" nierówności (spora różnica) - zdecydowanie gorzej jedzie się w koleinach - trwałość stosunkowo niewielka - po 2 miesiącach (letnich) stabilizator zaczął stukać (łożyska nie są osłonięte czymkolwiek). Przez kolejne 4 miesiące stukanie nie wzrosło, nie zmalało, tak samo denerwuje. Zastanawiam się, czy niska trwałość (stukanie) spowodowana jest niską jakością zastosowanych przeze mnie elementów czy luzy zawsze się pojawiają. pzdr jacek (pilatus) |
|
|
![]()
|
|
IMO z przyczyn jakie napisales stosowanie uniboli w aucie do jazdy na codzien jest malo sensowne. Zatosowanie uniboli to likwidacja w zawieszeniu elementow metalowo-gumowych, ktore sa elementem tlumiacym a to oznacza wiecej drgan przenoszonych na cale auto z ukladu jezdnego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 08 April 2004 Skąd: PLRZ->CHVD->PLKR ![]() |
CYTAT("Vitesse":19q5ur98) Ja bym powiedzial, ze to przegub kulowy. Oczywiscie ktos moze powiedziec, ze to jakas forma lozyska slizgowego.
Po polsku się to nazywa łożysko sferyczne. Added after 1 minutes: Trwałość uniballi można zwiększyć stosując osłony. -------------------- Zegarmistrz Światła Purpurowy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
ustalmy, ze to "cos" pochodzi ze swiata rajdow a w potocznym jezyku nazywa sie "unibal" (mimo, ze nasuwa sie oczywista analogia do "futbol")
Panowie od 1/4: ustalilismy pavel |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 20 October 2002 Skąd: W-wa ![]() |
nie..
ja nigdy w zyciu nie slyszalem wymowy unibAl... ???? a nie jestem od 1/4... |
|
|
![]()
|
|
drift freak Dołączył: Sun, 29 June 2003 Skąd: kterej.pl ![]() |
ja tak tylko
pavel : moj ojciec , ma "Sporo" wspolnego z Rajdami, mowil od kiedy pamietam "Unibol" i nawet 3 dni temu byla rozmowa na temat zawiasu do mojej s13 i padaly slowa UNIBOL. -------------------- _http://www.drifters.pl
_http://www.kterej.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
CYTAT("tery":o4e3y8rc) ja tak tylko
pavel : moj ojciec , ma "Sporo" wspolnego z Rajdami, mowil od kiedy pamietam "Unibol" i nawet 3 dni temu byla rozmowa na temat zawiasu do mojej s13 i padaly slowa UNIBOL. ja nie bede sie upieral- byc moze co do wymowy istnieja dwie mozliwosci: z niemieckiego przez "A" i z angielskiego przez "O". Co do polskiej pisowni to ja bazuje na lekturze miesiecznika WRC oraz popularnej ksiazki autorow W.Jureckiego/ T.Wazynskiego- a tam zawsze pisze sie "unibal" lub "uniball" sorki za OT ale moze warto bylo to wyjasnic pavel |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 03 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("Bullitt":2vyvi1d1) Kubek- zajebiste. Jedno pytanie- jak oni zapobiegakją dostawaniu sie wody do łozysk?
Widac na zdjęciu mojego przedniego wahacza, specjalna gumowa osłona. -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 31 March 2005 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
firma Świątek Tuning wykonała uniballe (czy jakkolwiek by to pisać) zamiast tulei metalowo-gumowych w wahaczach, do swojego wyścigowego seicento..
miałem przyjemność je montować i przyznam, że zarówno budowa, tzn. wykonanie, jak i montaż jest stosunkowo prosty i właściwie potrzeba prasy i tokarki.. niestety pojęcia nie mam jak jest z ich wytrzymałością na drodze, ale dwa wyścigi i parę treningów przeżyły bezawaryjnie, co dalej nie wiem bo skończyłem praktykę |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 23:17 |