Shoutbox 0 nowych PW 

> Kamera Onboard, prośba o sugestie i opinie
Joker
post Sun, 06 Feb 2011 - 22:53
Post #1

Forum Clubber

Nie pamiętam już czy to na tym forum, ale ktoś sprzedawał taką kamerę
za chyba 500 zł gdzie normalna cena rynkowa oscylowała w okolicy 800 zł.

Nie pamiętam kompletnie modelu.

Miała dobry motyw zapisywania, jakiś długi czas nagrania, a jak się zapełni to nadpisywało czy coś w tym stylu.
Do tego chyba w nocy całkiem dobrze wychodziła i miała dość szeroki kąt 'widzenia'.
Przyklejana na szybę, obok lusterka, względnie bardzo niewielkich rozmiarów.

Proszę, polećcie mi jakiś model, bo nie wytrzymam - w czwartek podczas 20 minut ledwo uniknąłem 3 wypadków, tego samego dnia wieczorem doszedł unik 4-tego. Wszystkie na mieście, bezmyślne wymuszenia pierwszeństwa. Raz koleś doprowadził do tego, że wyleciałem na czołówkę na drugi pas, biedy by nie zabrakło. Jak go zatrzymałem i wytłumaczyłem co odwalił to mi tylko zza uchylonej szyby powiedział, że chuj mnie powinny obchodzić jego lusterka - żeby moja Kobieta mnie nie powstrzymała, to bym chyba dziś siedział w areszcie, do tego stopnia mnie zgotował. Drugi na czerwonym świetle ruszył na skrzyżowaniu, gdy ja i samochód obok mnie już ruszyliśmy i to dość dynamicznie, gdyby nie trzeźwość "sąsiada" na lewym pasie, to 3 auta były by rozbite. Mimo jego trzeźwości miałem jakieś 10 cm z jednej i z drugiej strony przy bardzo gwałtownym ruchu wymijania kolesia. On na to nic, nawet się nie obejrzał, jechał dalej prosto wpatrzony w jeden punkt szyby jak szpak w pizdę. Trzeciego nie chce mi się opisywać a czwarty mało co nie rozwalił mi pół przodu, gdy ja wyjeżdżałem na swój pas włączając się do ruchu, a on z lewego pasa zza innego auta wyleciał na pełnym bucie swoim BMW E34 ze szpakówką. To co robił dalej na drodze to istna masakra - ale temu nie popuściłem i złapałem go po 700 metrach.

Na takich idiotów chcę mieć kamerę w aucie, bo szkoda mi tłumaczeń przed drogówką.

Co polecacie?
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 15)
Wspieraj forum
post Sun, 06 Feb 2011 - 22:53
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Jedenasty
post Sun, 06 Feb 2011 - 23:13
Post #2

Forum Clubber

używam tego i sprawdza się w 100% http://moto.allegro.pl/mega-hit-kamera-gop...1428458263.html

pzdr

--------------------
American Muscle.

Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1

+Quote Post
Purchawa
post Sun, 06 Feb 2011 - 23:31
Post #3

User

Jak chcesz profi kamere do rejestrowania jazdy, to znajomi uzywaja T-Eye ADR 3000. Sprawdza sie swietnie.
Przykladowy filmik z niej:
http://www.youtube.com/user/bernardo972#p/a/f/0/cWggbvs2xRU
Slynny dzown DB9:
http://www.youtube.com/user/milo0009#p/u/4/re1zCthZvpo

--------------------
Duże, średnie i średnio małe...
Moc dostarcza - Master's Tuning
Octavia Club Polska

+Quote Post
Joker
post Sun, 06 Feb 2011 - 23:39
Post #4

Forum Clubber

CYTAT(AWSA @ Sun, 06 Feb 2011 - 23:13) *
używam tego i sprawdza się w 100% http://moto.allegro.pl/mega-hit-kamera-gop...1428458263.html

pzdr

Ile czasu trzyma bateria?

CYTAT(Purchawa @ Sun, 06 Feb 2011 - 23:31) *
Jak chcesz profi kamere do rejestrowania jazdy, to znajomi uzywaja T-Eye ADR 3000. Sprawdza sie swietnie.
Przykladowy filmik z niej:
http://www.youtube.com/user/bernardo972#p/a/f/0/cWggbvs2xRU
Slynny dzown DB9:
http://www.youtube.com/user/milo0009#p/u/4/re1zCthZvpo

Poczytałem trochę o niej i rzeczywiście jest bardzo funkcjonalna.

+Quote Post
Purchawa
post Sun, 06 Feb 2011 - 23:50
Post #5

User

Mi GoPro HD trzyma baterie max 2-3h.

--------------------
Duże, średnie i średnio małe...
Moc dostarcza - Master's Tuning
Octavia Club Polska

+Quote Post
greenhorn
post Mon, 07 Feb 2011 - 00:06
Post #6

Super User

Używam GoPro Hero HD

+ montaż na szybkozłączkę (nie zostawiamy sprzętu w samochodzie)
+ wysoka rozdzielczość pozwalająca w odpowiednich warunkach oświetleniowych złapać rejestracje nawet oddalonych aut
+ około 2,5h nagrywania non stop (są dostępne ładowarki samochodowe, dzięki którym długość nagrania ogranicza tylko rozmiar karty sd 32GB)
+ można kasować "puste" nagrania na bieżąco z poziomu kamery (nie trzeba podpinać do kompa)

- brak prerecordingu - nie złapiemy nic po fakcie
- słabiutka jakość nagrań w nocy (właściwie same szumy wtedy rejestruje)
- nauka obsługi przy pomocy dwóch guzików i skąpego wyświetlacza wymaga trochę praktyki

Pewniej się z tym na drodze człowiek czuje. Działa jak kaganiec, kiedy samemu ma się ochotę robić coś dziwnego:)
Od pół roku z tym latam i naprawdę polecam.

--------------------
7:39,9
2:35,8
1:37,9

+Quote Post
Joker
post Mon, 07 Feb 2011 - 00:27
Post #7

Forum Clubber

CYTAT(greenhorn @ Mon, 07 Feb 2011 - 00:06) *
- brak prerecordingu - nie złapiemy nic po fakcie

Czyli brak nadpisywania w momencie, gdy karta jest pełna?

CYTAT(greenhorn @ Mon, 07 Feb 2011 - 00:06) *
- słabiutka jakość nagrań w nocy (właściwie same szumy wtedy rejestruje)

A istnieje kamera (alternatywa), która w miarę nagrywa w nocy?

+Quote Post
m!xeR
post Mon, 07 Feb 2011 - 00:34
Post #8

Forum Killer

prerecording - tak mi sie przynajmniej wydaje - w momencie kiedy nie nagrywamy nic ale kamerka jest włączona, samoistnie następuje nagrywanie np. 30 sekund, minuty, 5 minut po czym po zapełnieniu np. tych 30 sekund materiał automatycznie zostaje skasowany i nagrywa się dalej "od nowa" a więc nagrywamy non stop i jedynym ograniczeniem jest bateria.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
greenhorn
post Mon, 07 Feb 2011 - 08:24
Post #9

Super User

CYTAT(joker @ Sun, 06 Feb 2011 - 22:27) *
Czyli brak nadpisywania w momencie, gdy karta jest pełna?

Chodziło mi o to, że kamera nie posiada funkcji ciągłego nagrywania ostatnich powiedzmy 30s, tak, żeby móc "nagrać wstecz". Jak tylko nastąpi zdarzenie naciskamy przycisk i mamy ostatnie 30s nagrane. Jeżeli chodzi o nadpisywanie, to też go nie ma, ale wystarczy zainwestować w kartę 16 albo 32 gb i nie masz szansy jej zapełnić na jednym ładowaniu baterii. Minuta full HD to około 100 mega.

CYTAT(joker @ Sun, 06 Feb 2011 - 22:27) *
A istnieje kamera (alternatywa), która w miarę nagrywa w nocy?

Nie wydaje mi się, żeby w rozsądnych pieniądzach istniało takie rozwiązanie. Można wymontować nightvision z jakiegoś nowego mercedesa i spróbować dorobić do tego recorder, ale to już ostra rzeźba. Na GoProHD w nocy w mieście coś będzie widać, ale oscara za to nie dostaniesz.

--------------------

+Quote Post
tramall
post Mon, 07 Feb 2011 - 18:36
Post #10

Frequent User

Można kombinować z Car PC i dobrą kamerą internetową . Tylko to już rzeźbienie jest . Wtedy też można mieć więcej niż jedną kamerę smile.gif.

+Quote Post
Joker
post Mon, 07 Feb 2011 - 23:27
Post #11

Forum Clubber

Kamerą, którą opisywałem w pierwszym poście jest ta sztuka http://allegro.pl/kamera-samochodowa-rejes...1427832459.html

A to, to rozumiem gówno kompletne? http://allegro.pl/kamera-samochodowa-rejes...1430453281.html bo jak w miarę spełni funkcję nagrywania to może kupić 2-3 sztuki w cenie jednej GoPRO do kilku aut.

A jak nagrywa GoPRO nocą, ale w mieście? W sensie przy świetle latarnianym ?

+Quote Post
jagus
post Tue, 08 Feb 2011 - 01:10
Post #12

Super User

za 140 pln to chyba sam sobie kupie z ciekawosci.
wg mnie, wystarczy, że obraz z kamery da ogólny pogląd na sytuację na drodze bez zbędnych szczegółów otaczającego krajobrazu.

edit: tylko ta cena przesylki

--------------------
najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow

+Quote Post
greenhorn
post Tue, 08 Feb 2011 - 07:39
Post #13

Super User

CYTAT(joker @ Mon, 07 Feb 2011 - 21:27) *
może kupić 2-3 sztuki w cenie jednej GoPRO do kilku aut.

Mając szybkozłączki zamontowane na szybach przełożenie GoPro z auta do auta to 5 sekund. Chyba, że chcesz, żeby cała rodzina nagrywała się we wszystkich furach jednocześnie smile.gif

CYTAT(joker @ Mon, 07 Feb 2011 - 21:27) *
A jak nagrywa GoPRO nocą, ale w mieście? W sensie przy świetle latarnianym ?

CYTAT(greenhorn @ Mon, 07 Feb 2011 - 06:24) *
Na GoProHD w nocy w mieście coś będzie widać, ale oscara za to nie dostaniesz.

Uprzedzając wątpliwości, nie mam nic wspólnego z dystrybucją GoPro smile.gif Jestem tylko zadowolonym klientem. Poza nagrywaniem jazdy jest milion innych opcji jej wykorzystania. Np. dyskretny nadzór pracowników biggrin.gif A ostatnio śmigałem z nią na nartach i zabawa jest naprawdę przednia.

--------------------

+Quote Post
Feno
post Tue, 08 Feb 2011 - 08:34
Post #14

Frequent User

CYTAT(greenhorn @ Tue, 08 Feb 2011 - 07:39) *
zabawa jest naprawdę przednia.

Mniej przednia zabawa jest dla tych, którzy przed Tobą jadą samochodem wink.gif Zerkając w lusterko wsteczne na 100% pomyślałbym, że jedzie za mną policja z videorejestratorem.

--------------------
F32 alpine white

+Quote Post
Joker
post Tue, 08 Feb 2011 - 10:09
Post #15

Forum Clubber

CYTAT(Feno @ Tue, 08 Feb 2011 - 08:34) *
Mniej przednia zabawa jest dla tych, którzy przed Tobą jadą samochodem wink.gif Zerkając w lusterko wsteczne na 100% pomyślałbym, że jedzie za mną policja z videorejestratorem.

Nie poruszam się Vectrą C, także nie ma biedy smile.gif

Jagus, jeżeli kupisz to stawiam flachę, za to że zrobisz za królika doświadczalnego smile.gif mówię poważnie
Z tą przesyłką to jestem niemalże pewien, że to część zarobku. Tak byłby min. odbiór osobisty i w ten sposób cena wzrasta.

+Quote Post
KrisSz
post Tue, 08 Feb 2011 - 11:00
Post #16

Super User

Na stronie aukcji tej kamery (http://allegro.pl/kamera-samochodowa-rejestrator-trasy-monitor-2-5-i1430453281.html) za 134 PLN pisze że forma płatności przedpłata i w przypadku niezgodności towaru wysyłka na własny koszt do nadawcy do Chin. Na razie sprzedane około 50-ciu przedmiotów przez tego usera (jak rozumiem z Chin - i koszt transportu 75 PLN). Dlatego cena jest jaka jest...ale przy tej cenie może to być akceptowalne ryzyko.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 20:06