![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 03 March 2005 Skąd: O.B.R. Niestachów ![]() |
Witam,
sprawiłem sobie zegary vdo pochodzące z auci 80 b4 ale niestety bez czujników i też nie wiem dokładnie z jakiego modelu (silnik itp). w zwiazku z tym czy moze mi ktoś powiedzieć gdzie i jakie czujniki kupic pod te zegary żeby nie oszukiwały lub podac model autka w którym były one seryjnie to spróbuje kupić sobie gdzieś u siebie w mieście. opis zegarów (numery i zakres pracy): 1) temeratura oleju (0-170 stopni C): 310.284/12/2 (chyba numer VDO) 893 919 541 nr. Audi 2) ciśnienie oleju (0-5 barów): 350.272/3/2 (chyba też numer VDO) 893 919 551 nr. Audi z góry dziekuje za pomoc. PS: szukałem w wyszukiwarce ale nic nei znalazłem ;(( Pozdrawiam PumaRST -------------------- Nissan Almera GTi
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Katowice ![]() |
http://rallyshop.pl/index.php?d=katalog&am...250&p_id=18
możew coś podpasujesz jest jeszcze oficjalny dystrybutor ale niektórzy mieli ponoc problemy z kontaktem -------------------- "The smarter you play, the luckier you'll be"
|
|
|
![]()
|
|
co do dystrybutora to ja mam kontakt z oddziałem gdańsk i szczerze polecam. Bardzo mili i szybko realizują, ale niestety nie majaczujników pod te konkretne zegarki dali mi kilka do wyboru ale czekam na jeszcze 1 odpowiedź z ich strony, bo pod każdy zegar pokazali kilka opcji i chce ustalic w czym róznica tkwi.
a za linke dziekuje i lookne. -------------------- Nissan Almera GTi
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 08 December 2004 Skąd: zakopane ![]() |
oryginalne nie sa drogie i pasuja na 100%
-------------------- Focus RS , BMW 1 Coupe w budowie
|
|
|
![]()
|
|
oryginalne nie sa drogie i pasuja na 100% własnie o takie info mo chodzi. tylko do jakigo modelu powiedzieć w sklepie bo nie wszystkie B4 miały zegary -------------------- Nissan Almera GTi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 11 June 2007 Skąd: WG ![]() |
co do czujnika temperatury oleju to kosztuje on grosze ( coś koło 20 zł) i jest jednopinowy 0-180 S\st C, droższy jest ten od cisnienia oleju, w przypadku aut bez zegarów czujnik jest inny - jest to taka "bańka" z dwoma pinami , jeden pin jest do cisnienia oleju na zegar 0-5 bar, a drugi jest do kontrolki i brzeczyka o mniejszym zakresie - ja kupiłęm jakiś włoski i zapłaciłem chyba ze 130 zł. Kupowałem według numerów z etki, ale teraz nie mogę odczytać tych numerów. Sparwdź na stronie www.vagcat.com, może u Ciebie da sie bo mi coś nie chce.
-------------------- A4 Allroad 3.0TDI
KTM 520EXC |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
1) temeratura oleju (0-170 stopni C): 310.284/12/2 (chyba numer VDO) 893 919 541 nr. Audi 2) ciśnienie oleju (0-5 barów): 350.272/3/2 (chyba też numer VDO) 893 919 551 nr. Audi 1) występowały dwa rodzaje czujników temperatury do tego zegara. W 4 i 6-cio cylindowych Audi 80/90 był 049 919 563B (gwint M10x1). a w 5-cio cylindrowych 035 919 521B (gwint M22x1,5). Ten z gwintem M10x1 jest w/g mnie łatwiejszy do zamontowania. No chyba, że masz korek spustowy oleju M22x1,5 to nie ma się nad czym zastanawiać 2) był jeden rodzaj czujnika ciśnienia dla wszystkich wersji z tym zegarem: 035 919 561. Czujnik jest dwupinowy, gdyż drugi pin jest dla kontrolki (0,3bar) Pozdr -------------------- zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
|
|
|
![]()
|
|
uki82 dziki za pomoc, ale powiec co to jest numer "etki"??
pavel również dziekuje -------------------- Nissan Almera GTi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
"numerr z etki" to numer części VW/Audi/Skoda/Seat
Podasz ten numer w sklepie to poszukają Ci odpowiedniego czujnika. Numer ten jest napisany także na opakowaniach tzw. włoskich zamienników -------------------- zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
|
|
|
![]()
|
|
dzieki za wyczerpujące odpowiedzi wam wszystkim jesli bede mógł sie kiedys odwdzieczyc słuzę pomoca
Pozdrawiam PumaRST -------------------- Nissan Almera GTi
|
|
|
![]()
|
|
![]() EJ205 USER Dołączył: Sat, 21 June 2003 Skąd: WuWuA-WaWeR ![]() |
[OT]
czy skala 0-5 barow w przypadku zegara to nie jakos malo? w zimie przy duzym mrozie czesto miewalem wiecej.... zdaje sobie sprawe ze wazne jest cisnienie "robocze" [/OT] -------------------- W205 OM654 Daily
|
|
|
![]()
|
|
u mnie nie przekracza 4,7 bara na zimnym silniku według starych zegarów wiec jak dla mnie wystarczy najprawdopodobniej, choć nawet jak bedzie wiecej po odpaleniu to i tak szybko zejdzie na niższy poziom
-------------------- Nissan Almera GTi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 11 June 2007 Skąd: WG ![]() |
Te czujniki montowane są w podstawie filtra oleju, jeżeli chodzi o silniki czterocylindrowe.
Co do skali o-5 barów to nie jest za mało bo w Vag-ach jest w pompie oleju zawór przelewowy który upuszcza ciśnienie powyżej 5 barów. ![]() -------------------- A4 Allroad 3.0TDI
KTM 520EXC |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 03 August 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
Odkopuje kotleta... Czy te zegarki o których mowa w temacie można podłączyć pod czujniki AG z takim adapterem do dowolnego silnika.
http://allegro.pl/adapter-pod-filtr-oleju-...1359153627.html |
|
|
![]()
|
|
tak
-------------------- Nissan Almera GTi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 06 July 2010 Skąd: Łowicz ![]() |
Tak mozna tylko pamietaja zeby wymiar gwintu mocujacego adapter dobrze dobrac i otwory na czujniki rowniez.
-------------------- B4 Competition quattro 1.8 20VT
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 03 August 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
Ale muszę użyć w adapterze czujników od Audi czy mogę te z AG i tylko kable z zegarków dobrze podłączyć.
ps. Wybaczcie może proste pytania ale jestem zielony w tym temacie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 06 July 2010 Skąd: Łowicz ![]() |
Wydaje mi sie ze raczej te z Audi bpo te z AG moga miec inne parametry pracy i wskazniki nie beda dzialac prawidlowo.
-------------------- B4 Competition quattro 1.8 20VT
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 04 August 2025 - 00:50 |