Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> immobilajzer w kluczyku bmw
bogus666
post Tue, 13 Sep 2011 - 19:35
Post #1

Rookie

witam mam takie pytanko otóz rozebrałem kluczyk bmw w któryum nie chodził mi pilot, wyciągnałem transponder i kluczyk mi nie odpala auta. dlaczego??czy w transponderze znajduje sie immobilizer?? dostałem od znajomego dzisiaj 2 kluczyki do bmw zakodowałem piloty pod swoje auto wszystko smiga tylko teraz pytanie czy jesli przełoze transponder do swojego kluczyka starego z kluczyka od kolegi to bedzie hulał??? czy wogole transponder z kluczyka w którym jest pilot ma cos wsponego z immobilajzereM???
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 13 Sep 2011 - 19:35
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
hz10
post Tue, 13 Sep 2011 - 20:10
Post #2

Forum Clubber

najważniejszą rzeczą jest transponder, to jest para z ews samochodu, możesz przekładać do każdego innego kluczyka

+Quote Post
bogus666
post Tue, 13 Sep 2011 - 21:37
Post #3

Rookie

ale teraz nie bardzo rozumiem. po wyciagnieciu transpondera auto mi nie odpala jesli włoze normalnie kluczyk i przekręce zapłon, zapasowe bez pilotów normalnie mi odpalają, a jesli przełoze ten transponder od kluczyka kolegi do swojego to czy bedzie mi odpalał normalnie??? bo wychodzi na to ze jesli z transponderem mi odpalał a bez transpondera nie odpala to tak jakby w tym transponderze było coś co ma wspolnego z immobilajzerem wiec jesli przełoze transponder z innego kluczyka to tam zapewne immobilizer tez bedzie inny. troche sie juz pogubiłem. narazie mam swój stary rozebrany kluczyk bez transpondera i kluczyk kolegi w którym zakodowałem pilota pod swoje auto. i nie wiem jak ta sprawe ugryźc czy jest wogole sens rozbierac tamten kluczyk zeby przekładac transponder pod mój grot??? i czy nie jest tak ze immo jest gdziec wtopiony w grot kluczyka albo cos??? bo na logike to transponder jest potrzebny tylko do otwierania i zamykania auta, to tzw pilot, wiec co on by miał wspolnego z immo. najlepiej jesli ktos by mi pokazał gdzie w kluczyku w bmw znajduje sie to cos od immo co zczytuje zeby opalić auto.

+Quote Post
Misior
post Tue, 13 Sep 2011 - 21:58
Post #4

Forum Homee

"Pestka" od immo to taka mala kosteczka (mniejsza niz 1gr) czarna, ktora jest luzno w pilocie. Jesli o tym mowisz transponder to wlasnie to jest czesc ukladu EWS czyli immo i bez tego samochod nie odpali.

Tutaj widac na pierwszym planie:
http://allegro.pl/bmw-e36-39-komputer-z-ew...1769552812.html

+Quote Post
ww#296
post Tue, 13 Sep 2011 - 22:40
Post #5

Forum Killer

pilot do otwierania samochodu to inny układ. Transponder jest potrzebny do odpalenia auta (odblokowania immobilaisera) i zwykle jest "czytany" przez taki okragły pierścień na stacyjce. Transoponder immo jest w kluczyku bez pilota również.

--------------------
Szukam koni.........
......mechanicznych

wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) -->
BMW E36 M3 3.2 SEDAN

+Quote Post
bogus666
post Wed, 14 Sep 2011 - 00:27
Post #6

Rookie

czyli w takim przypadku jedyne rozwiązanie to wylutowanie transpondera z pilota który mi nie działa a odpala auto i wlutowanie go w miejsce transpondera kluczyka który dostałem od kolegi??? a i jeszcze jedno w nowszych kluczykach z rombem w bmw akumulatorek ładuje sie przez stacyjke jesli auto jest właczone, czy jest jakas inna mozliwosc naładowania takiego akumulatorka w tym kluczyku od kolegi bez uzycia stacyjki??? i jeszcze jedna kwestia tego transpondera.jak on wygląda, przegladałem forum i jedni pisza ze jest to taka taka mała zwojka która rowniez słuzy do ładowania wlasnie tego kluczyka przez indukcje a drudzy ze jest to procesorek obok tej zwojki. a nie chce popełnic jakiegos bledu odlutowywując cos innego, oraz przeczytałem ze wystarczy samo wylutowanie z innego kluczyka tego transpondera po czym wlozyc ta płytke juz bez transpondera do swojego kluczyka i auto bedzie odpalac. ale skoro transponder odpowiada za odpalanie auta to jakoś mi sie to kupy nie trzyma i jedynym rozwiązaniem byloby wlutowanie starego transpondera do nowego kluczyka.prosze o odpowiedzi. z góry dziekuje

+Quote Post
Misior
post Wed, 14 Sep 2011 - 08:00
Post #7

Forum Homee

Ale co Ty chcesz wylutowywac?
W linku ktory podałem wyzej jest na zdjeciu transponder (chyba ze u Ciebie jest inaczej). W wiekszosci przypadkow jakie widzialem jest osobno, wcisniety tylko w obudowe kluczyka.

+Quote Post
bogus666
post Wed, 14 Sep 2011 - 09:21
Post #8

Rookie

ta pastka jest w starszym kluczyku, ja mam kluczyk w kształcie rombu.jedni pisza ze transponder to ten miedziany zwój zeby sie go pozbyc a drudzy ze to ten 8 pinowy procesorek. i teraz nie wiem juz co mam wylutowac ze starego kluczyka i wlutowac do kolegi kluczyka który dostałem. wiem jedno ze jesli wylutuje ten zwój akumulatorek w kluczyku nie bedzie ładowany, w wiekszosci przypadków kazdy opisuje ze tego nalezy sie pozbyc, ale tu jakas madra głowa opisała ze transponder to ta mała kosteczka zaznaczona na zdjeciu, i czy jesli okazaoby sie ze to ta kosteczka to czy po jej wylutowaniu i wlutowaniu do pilota kolegi zdało by to egzamin ze auto by odpalało??? u mnie takiej pestki nie ma jak widac przesyłam link do strony
bmw immo

+Quote Post
hz10
post Wed, 14 Sep 2011 - 16:24
Post #9

Forum Clubber

to jest pamięć nie procesor, jest szansa że jak przelutujesz do innego to zadziała, ja przekładałem w drugą strone czyli z uwalonego kompa do dobrego i wszystko śmigało

+Quote Post
bogus666
post Wed, 14 Sep 2011 - 20:12
Post #10

Rookie

dzisiaj to juz mnie szlag trafił, miałem 2 dobre piloty elektronik z jednego tego dobrego pilota wylutował mi ta pamięc(transponder) by go podmienic na ten z mojego kluczyka bym mogl odpalac auto. a z tego z którego odpalałem auto mu sie nie udało uwalił nózke, wiec mam juz po kluczyku:/ najgorsze jest to ze teraz nie działa pilot ten co działał, a przeciez ten transponder nie ma nic wspolnego z pilotem to czemu po jego wylutowaniu pilot umarł a akumulatorek trzyma napiecie 3v takie jak powinien, koduje i nic zadnej reakcji. głupek ze mnie bo rozbebeszyłem drugiego pilota ale robiłem to z taka precyzja ze napewno nic nie uszkodziłem i okaząło sie ze teraz w tym drugim tez dobrym nie działa mi otwieranie, zamknąc sie zamknie, bagaznik tez a otworzyc juz nie a jak sie otworzy to raz na jakis czas, ( smieszne jest to ze kluczyk normalnie sie koduje, czyli wsiadam wciska m otwieranie, potem zamykanie 3 razy zamek mi sie rygluje i otwiera, czyli sygnał otwierania odstaje skoro daje sie zakodowac a potem nie działa mi otwieranie po zakodowaniu). co to moze byc??? jak sprawdzić pilota czy jest z nim wszystko ok czy nadaje sygnał??? moze trzeba go jakos spowrotem rozkodowac jednego i drugiego i spowrotem zakodowac?? ma ktos jakis pomysł???prosze o pomoc bo juz nie wytrzymuje dzisiaj.

+Quote Post
hz10
post Thu, 15 Sep 2011 - 09:24
Post #11

Forum Clubber

niekoniecznie po kluczyku, bo można podlutować sie i zrobić kopie pamięci( potrzebny programator)

+Quote Post
bogus666
post Thu, 15 Sep 2011 - 09:41
Post #12

Rookie

hz10 dzieki za info widze ze jestes ogarniety w tych tematach a mozesz mi jeszcze powiedziec, dlaczego jak koduje kluczyk nie działa mi otwieranie??? zamykanie działa, otwieranie bagaznika tez a otwieranie za cholere. i teraz tak główkuje co to moze byc. bo skoro kluczyk sie programuje a do tego potrzebne jest otwieranie czyli trzymanie przycisku otwierania i wciskanie zamykania to znaczy ze kluczyk daje sygnał otwierania skoro pilot sie koduje ale dlaczego po zakodowaniu pilot już nie otwiera??? pytanie kieruje równiez do tych którzy posiadaliby wiedze na ten temat.

+Quote Post
hz10
post Thu, 15 Sep 2011 - 18:15
Post #13

Forum Clubber

a microwłącznik jest sprawny?
moze raz działa raz nie albo zimny lut

+Quote Post
bogus666
post Thu, 15 Sep 2011 - 18:29
Post #14

Rookie

otwieranie diała jak scisne cewke indukcyjna i spod kluczyka wtedy działa tak jakbym jakies przejscie palcami robil. moze faktycznie zimne luty:(

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 04:40