Shoutbox 0 nowych PW 



251 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> ecumaster - zrob to sam
ROTOR
post Thu, 17 May 2007 - 19:03
Post #1


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





wlasnie doszla do mnie paczka od colina z ecumasterem

wszystko bede sam podlaczal - i mam pare pytan, dla wielu beda to sprawy oczywiste(wrecz trywialne) ale mam nadzieje taki mini poradnik od podstaw przyda sie nietylko mi

1)zasilanie podlaczam pod to samo co ecu,right?

2)na piewszy rzut chcialbym podlaczyc zaplon i przeplywomierz, zaplonem chcialbym sterowac opozniajac sygnal do ladowania cewki,

-jak rozpoznac czy moja cewka ladowana jest stanem niskim czy wysokim?(obstawiam ze jest ladowana wysokim)

-ktory kabelek jest od sygnalu do ladowania (do podlaczenia do ign.in i out)-rysuneczek

-ktory kabelek bedzie sygnalem "masy powietrza" z AFM - jeden wlacza pompe itd.-rysuneczek
[url=http://imageshack.us:1mgry55f][/url:1mgry55f]

z gory dziekuje i mam nadzieje ze komus sie bedzie chcialo takie podstawy tlumaczyc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 17 May 2007 - 19:03
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
klonek78
post Thu, 17 May 2007 - 19:25
Post #2


Forum Homee
Dołączył: Mon, 01 August 2005
Skąd: Elbląg





ad.1. tak - im bliżej ecu tym lepiej

ad.2. przepływka wygląda mi na ecu pin A4 (gray/black)
sterowanie zapłonem to ecu pin C8 i B5 ale do ecumastera nie wiem jeszcze który gdzie podłączyć


to tak na szybko


--------------------
Szymany - ET 15,65 Vmax 168km/h - zero odchudzania + duże CarAudio + klima + seria sprzęgło
259HP + 347Nm@0,85bara - będzie więcej....
350HP + 450Nm coming soon
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LuiG
post Thu, 17 May 2007 - 23:23
Post #3


Uno Racing
Dołączył: Fri, 19 September 2003
Skąd: Opole





CYTAT("ROTOR":2bwdask5)
2)na piewszy rzut chcialbym podlaczyc zaplon i przeplywomierz, zaplonem chcialbym sterowac opozniajac sygnal do ladowania cewki,

-jak rozpoznac czy moja cewka ladowana jest stanem niskim czy wysokim?(obstawiam ze jest ladowana wysokim)

-ktory kabelek jest od sygnalu do ladowania (do podlaczenia do ign.in i out)-rysuneczek

-ktory kabelek bedzie sygnalem "masy powietrza" z AFM - jeden wlacza pompe itd.-rysuneczek



powodzenia z zapłonem, w trzech autach trzy ecumastery nie dały rady
tzn jest pewien sposób, kolega kombinował i się udało, ja popróbuje może jutro bo czasu nie miałem

co do sposobu ładowania cewki to masz wykres np. w autodacie czy infotechu, jak nie masz takiego programu to napisz co za auto masz

sygnał do ładowania cewki najprościej znaleźć podłączając ignition in po kolei do wszystkich i będzie widać na którym masz obroty

a sygnał z przepływki to multimetrem, zobacz który się zmienia wraz z obrotami


--------------------
Be smart, drive safe, stay legal.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Fri, 18 May 2007 - 01:19
Post #4


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





CYTAT("LuiG":2zxvd5oe)
CYTAT("ROTOR":2zxvd5oe)

2)na piewszy rzut chcialbym podlaczyc zaplon i przeplywomierz, zaplonem chcialbym sterowac opozniajac sygnal do ladowania cewki,

-jak rozpoznac czy moja cewka ladowana jest stanem niskim czy wysokim?(obstawiam ze jest ladowana wysokim)

-ktory kabelek jest od sygnalu do ladowania (do podlaczenia do ign.in i out)-rysuneczek

-ktory kabelek bedzie sygnalem "masy powietrza" z AFM - jeden wlacza pompe itd.-rysuneczek



powodzenia z zapłonem, w trzech autach trzy ecumastery nie dały rady
tzn jest pewien sposób, kolega kombinował i się udało, ja popróbuje może jutro bo czasu nie miałem

co do sposobu ładowania cewki to masz wykres np. w autodacie czy infotechu, jak nie masz takiego programu to napisz co za auto masz

sygnał do ładowania cewki najprościej znaleźć podłączając ignition in po kolei do wszystkich i będzie widać na którym masz obroty

a sygnał z przepływki to multimetrem, zobacz który się zmienia wraz z obrotami


tak ciezko z zaplonem? trodno - bede probowal

samochod to toyota celica st162 (85-89r) silnik 2.0 3SGE -110kW(150km) bez lambdy

jesli ktos ma autodate i moglby to sprawdzic to bede wdzieczny(wypelnienie cewki),albo tam moze byc jakis lepiej opisany schemat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kisielisodd
post Fri, 18 May 2007 - 07:58
Post #5


Forum Homee
Dołączył: Tue, 14 January 2003
Skąd: krakow





zapłon z 3sge działa na 100% sprawdzone, przetestowane. na szybko bez weryfikacji z dokumentacją - z głowy

Przepływkę podpinasz pod przewód VC - air flow meter

Zapłon podpinasz troszke inaczej niż zazwyczaj pokazuja schematy w smt6. Sygnał modyfikowany to ten pomiedzy ECU a modułem zapłonowym chyba IGT - igniter i modyfikujesz sygnał już wychodzący. Wczesny software miał mały błąd powodując spore opóźnianie zapłonu przy wartościach 0 w obecnej wersji jest to poprawione, jednak sprawdz na 100% czy masz dobry zapłon.

update zerknołem na schematy i podłączyć trzeba IGT tak przynajmniej było w st185 3s-gte. Przepływka jak wyżej VC. Sprawdz czy przepływomierz nie działa przypadkiem odwrotnie tzn od 5v do 0v. czyli bez przepływu masz 5v a przy mak otwartej przepustnicy 0v. Tak jest w w/w modelu !! więc wpisując wartości ujemne w swince dolewasz autko, wpisując większe zmniejszasz dawkę.

jak bedziesz miał pytania to slij pw


--------------------
Pozdrawiam
A.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Fri, 18 May 2007 - 09:32
Post #6


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





dzieki - wlasnie jade pozyczyc widebanda u laptopa - ciekawe co wyjdzie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jadzwin
post Fri, 18 May 2007 - 10:07
Post #7


Forum Clubber
Dołączył: Mon, 19 April 2004
Skąd: Krakow





Witam,

Z podlaczeniem zaplonu jest zawsze wiecej klopotu niz z paliwem. Niesetyt tutaj trzeba troche wiecej wiedzy o czujnikach, rodzajach sygnalów oraz jak to dokladnie dziala od strony ECU i swini.
Przydaje sie takze do tego oscyloskop.

Po ktrotce przepis jak podpiac Ecumaster nie majac o tym zielonego pojecia
Najlepiej zaczac od przecyztania pliku: [url:2y0jki3x]http://www.ecumaster.com/download/DET2Troubleshooting.pdf[/url:2y0jki3x]
Co prawda odnosi sie to do wersji II ale problemy przedstawione w tym dokumencie sa wspolne

1) Nalezy podpiac zasilanie do swini. Masa musi byc wzieta z zasilania ECU a nie z zasilania wtryskow czy elektrozaworow. Nie wolno takze brac masy z karoserii !!!! Moze to doprowadzic do zlego dzialania urzadzenia lub przy duzej roznicy w potencjalach masy na karoseri a na ECU nawet do awari swinki !
2) Nalezy podpiac sie laptopem do swini i uzyskac stabilne polaczenie. Jezeli sa problemy z poalczeniem a w laptopie jest modem nalezy go wylaczyc.
3) Jezeli mamy podejrzany przewod od zaplonu mozna tak jak LuiG mowi podpiac przewod ignition IN do niego i sprawdzic czy piggyback widzi poprawnie obroty. Jezeli widzi obroty ale sa np. 2 razy za wysokie lub za niskie nalezy skonfigurowac poprawnie ilosc sygnalow na cykl pracy silnika. Najlepiej jednak miec oscyloskop i zbadac sygnal oscyloskopem.
4) Jezeli po przecieciu przewodu sterujacego modulem zaplonowym (badz idacego np. z czujnika na walku) i wpieci sie pod ignition IN / ignition Out nie bedzie widac w swini obrotow nalezy zastosowac Pullup (rezysto 2-10K) pdpiety do ignition IN i do +12V.
5) Nalezy skonfiurowac typ zaplonu i zaznaczyc enable ignition signal mod. W przypadku Rotora musi wybrac: Retard single ing. coil (low ign.)
6) Sygnal z przeplywki znajdujemy woltomierzem. W Celice jest troche inaczej niz zwykle bo tam napiecie z przeplywki maleje wraz ze zwiekszajacym sie przeplywem. Jak dobrze pamietam na wolnych obrotach jest cos kolo 2,5V.
7) Jak juz znajdziemy ten sygnal to tniemy przewod i podpinamy analog1In i analog 1 out.
Testujemy czy wszystko dziala. Jak tak to podpinamy jakis mapsensor pod deflection i lecimy z koksem na drodze
Mam nadzieje ze to troche pomoże przy instalacji.

Pozdr
Jadzwin
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koniu
post Fri, 18 May 2007 - 11:43
Post #8


Forum Killer
Dołączył: Sat, 19 October 2002
Skąd: Kraków





CYTAT("Jadzwin":3v709hh2)
3) Jezeli mamy podejrzany przewod od zaplonu mozna tak jak LuiG mowi podpiac przewod ignition IN do niego i sprawdzic czy piggyback widzi poprawnie obroty. Jezeli widzi obroty ale sa np. 2 razy za wysokie lub za niskie nalezy skonfigurowac poprawnie ilosc sygnalow na cykl pracy silnika. Najlepiej jednak miec oscyloskop i zbadac sygnal oscyloskopem.

A mając multimetr z pomiarem duty cycle będzie się dało jednoznacznie ocenić czy sterowanie jest low czy high? Teoretycznie przy ładowaniu cewki stanem niskim DC powinno być wysokie - jak jest w praktyce? Da się to zmierzyć z ten sposób?


--------------------
koniu.net | Gorechristmas.carbonmade.com | koniu.digart.pl | teksaschainsaw.blogspot.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jadzwin
post Fri, 18 May 2007 - 12:05
Post #9


Forum Clubber
Dołączył: Mon, 19 April 2004
Skąd: Krakow





Czyto teoretycznie nawet woltomierzem powinno dac sie zmierzyc.
Wiec tym bardziej pomiarem Duty Cycle.
Ja stosuje oscyloskop ale wiem ze nie kazdy ma dostep do takiego urzadzenia.

Pozdrowienia
Jadzwin
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Fri, 18 May 2007 - 15:53
Post #10


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





[url=http://imageshack.us:18x5xzdd][/url:18x5xzdd]

to tak zeby nie bylo jajec - do ktorej masy podlaczyc DET?

zaznaczylem tez planowane zasilanie

jeszcze raz bardzo dziekuje za odzew i chec tlumaczenia takich trywialow
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Sat, 19 May 2007 - 13:22
Post #11


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





pociagnalem oddzielny kabel do masy (bezposrednio do akumulatora)

czy to mozliwe ze ECU ma non stop zasilanie? tzn. na pinie nr.2 - zasilajacym ecu (idzie do bezpiecznika EFI fuse) jest caly czas napiecie +12v?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kisielisodd
post Sat, 19 May 2007 - 14:18
Post #12


Forum Homee
Dołączył: Tue, 14 January 2003
Skąd: krakow





ECU zawsze ma stałe napięcie.
Swinie podepnij pod jakies 12+ po stacyjce. Miernikiem zlokalizuj taki kabelek chyba będą to kabelki B i B1 odpal autko i zobacz czy napięcie będzie podobne jak na akumlatorze 13.5 ~ 14.3 V jeżeli tak to w tym miejscu podepnij ecumastera. Zrób to nie ze stałego zasilania żeby świnka nie działała cały czas

(mam nadzieję że dobrze Cię zrozumiałem)


--------------------
Pozdrawiam
A.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Sat, 19 May 2007 - 17:13
Post #13


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





wlasnie uruchomilem

przeplywka jest na vs - tak jak mowil klonek

zaplon jest na igt - tak jak mowil kisielisod

czyta odpowiednio obroty -wszystko pelen bajer

problem mam tylko z mapsensorem - urzywam gazowego A.E.B. mp01 - to sa 2 mapsensory -jeden mpxh6250a i mpxh6400a

i kiedy podlocze je do mojego stanowiska pomiarowego(biurko ) wszystko jest ok, tzn. zasilanie 5v,zczytuje wartosci miernikiem a cisnienie generuje strzykawka na przewodzie gumowym , wskazania sie pokrywaja z wykresem tego mapsensora tzn. dla atmosfery wskazuje 1,75v

jednak gdy go podlacze do ecumastera to nie moge sie polaczyc z kompem , mysle ze problemem jest tutaj zasilanie mapsensora wyjsciem z ecumastera

i teraz pytanko- gdzie w samochodzie moge znalezc 5v do zasilania mapsensora?

ma nadzieje ze nie przynudzilem, z gory dzieki za odpowiedz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koniu
post Sat, 19 May 2007 - 17:24
Post #14


Forum Killer
Dołączył: Sat, 19 October 2002
Skąd: Kraków





CYTAT("ROTOR":3b5whvmo)
i teraz pytanko- gdzie w samochodzie moge znalezc 5v do zasilania mapsensora?

Wyjście 5V do zasilania czujników jest w ecumasterze. W wersji 1.0 jest to pin12 (zółty 0,5mm), w wersji 2.0 pin 14.


--------------------
koniu.net | Gorechristmas.carbonmade.com | koniu.digart.pl | teksaschainsaw.blogspot.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Sat, 19 May 2007 - 17:49
Post #15


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





CYTAT("Koniu":f8szf2j0)
CYTAT("ROTOR":f8szf2j0)

i teraz pytanko- gdzie w samochodzie moge znalezc 5v do zasilania mapsensora?

Wyjście 5V do zasilania czujników jest w ecumasterze. W wersji 1.0 jest to pin12 (zółty 0,5mm), w wersji 2.0 pin 14.


wiem - bo wlasnie tak ma ma teraz podlaczone i niestety nie dziala to poprawnie - po podlaczeniu zasilania do mapsensora ecumaster nie chce sie polaczyc z kompem

szukam alternatywy - potrzebne jakies urzadzenie zasilane na 5v zeby z niego podebrac napiecie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koniu
post Sat, 19 May 2007 - 18:38
Post #16


Forum Killer
Dołączył: Sat, 19 October 2002
Skąd: Kraków





TPS ma zasilanie 5V


--------------------
koniu.net | Gorechristmas.carbonmade.com | koniu.digart.pl | teksaschainsaw.blogspot.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Colin
post Sat, 19 May 2007 - 18:41
Post #17


Otaku
Dołączył: Mon, 21 October 2002
Skąd: Kraków





CYTAT("ROTOR":2crrork2)
CYTAT("Koniu":2crrork2)
CYTAT("ROTOR":2crrork2)

i teraz pytanko- gdzie w samochodzie moge znalezc 5v do zasilania mapsensora?

Wyjście 5V do zasilania czujników jest w ecumasterze. W wersji 1.0 jest to pin12 (zółty 0,5mm), w wersji 2.0 pin 14.


wiem - bo wlasnie tak ma ma teraz podlaczone i niestety nie dziala to poprawnie - po podlaczeniu zasilania do mapsensora ecumaster nie chce sie polaczyc z kompem

szukam alternatywy - potrzebne jakies urzadzenie zasilane na 5v zeby z niego podebrac napiecie


A nie pomyliles pinow w MAPie? Ade juz tak kiedys zrobil i bylo tosamo

Added after 1 minutes:

CYTAT("Koniu":2crrork2)
TPS ma zasilanie 5V


Z tego bym nie bral pod zadnym pozorem - juz lepiej z zasilania przeplywki - powinno byc bardziej stabilne.


--------------------
Swift 1.3 133KM
325ti
e9
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Sat, 19 May 2007 - 18:50
Post #18


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





juz lece podlaczac pod przeplywke

btw. nie mialem sprawnej przeplywki ze swojego silnika i podlaczylem z mazdy bg silnik bp - i uwaga wszystko chodzi identycznie jak na oryginalnej

i jeszcze jedno - posciagalem schematy ze strony perfect power - i niczego sie nie dowiedzialem - wygladaja jak od innego samochodu ,nie wiem dalej jak podlaczyc paliwo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
klonek78
post Sat, 19 May 2007 - 19:06
Post #19


Forum Homee
Dołączył: Mon, 01 August 2005
Skąd: Elbląg





CYTAT("ROTOR":3v33eaxs)
i jeszcze jedno - posciagalem schematy ze strony perfect power - i niczego sie nie dowiedzialem - wygladaja jak od innego samochodu ,nie wiem dalej jak podlaczyc paliwo


ale czego nie wiesz??

napięcie referencyjne +5V weź sobie z pinu VC i rozumiem że chcesz zrobić konwersję maf>map to jest to opisane dokładnie w manualu.


--------------------
Szymany - ET 15,65 Vmax 168km/h - zero odchudzania + duże CarAudio + klima + seria sprzęgło
259HP + 347Nm@0,85bara - będzie więcej....
350HP + 450Nm coming soon
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ROTOR
post Sat, 19 May 2007 - 19:20
Post #20


Forum Killer
Dołączył: Tue, 08 March 2005
Skąd: Lublin





wszystko ok ,wlasnie drutuje napiecie do mapaz vc

apetyt rosnie w trakcie jedzenia i chcialem od razu podlaczyc sterowanie paliwem ,tzn. moc wzbogac i zubazac mieszanke, tylko nie wiem do czego mam sie wpiac

bo ustawianie zaplonu to cos pieknego - pyk i juz ,ile ja sie meczylem z przestawianiem tego jeba^#$% aparatu - a tutaj wszystko elegancko -mozna robic cuda wianki - to samo chcialbym robic z mieszanka
Go to the top of the page
 
+Quote Post

251 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 16 July 2018 - 15:44