![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 27 December 2015 ![]() |
Hej, przymierzam się do zakupu e92 335i (N54). Zakładam, że samochód będzie podkręcony na około 400 hp. Ma być do jazdy na co dzień, ale ma też dawać radość z jazdy. Obecnie jeżdżę e46 330ci manual i jestem bardzo zadowolony. Napęd rwd wydaje się opytmalny do 330ci jednak czasami zrywam przeczepność nawet na suchym asfalcie. Nie chodzi mi o start z wysokich obrotów tylko płynne ruszenie i dociśniecie gazu na 1 biegu. Zwykle dzieje się tak jak jest trochę chłodniej i asflat jest gorszej jakości. W związku z tym zacząłem się zastanawiać nad xdrive w e92. Obawiam się czy rwd w takim 400 konnym e92 nie będzie mnie zbyt często ograniczać ?
Druga sprawa to skrzynia biegów. Zwykły automat jest dość wolny, pytanie czy rzeczywiście tak radykalnie się zmienia po wgraniu softu xhp ? Połączenie xdrive+ automat wydaje mi się kiepskie z tego powodu, że makysmalnie można podbić obroty przy starcie do około 2500 rpm, a to chyba nie pozwala wykorzystać potencjału xdrive przy starcie ? Wstępnie myślałem o konfiguracji 335i xdrive + manual albo 335i dkg (dkg nie występowało w wersji xdrive). Jakie są wasze doświadczenia ? Co byście wybrali ? Wiem, że to często subiektywny temat, ale chętnie poczytam. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 17 June 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Ja miałem 335i w automacie zf, który był znosny, ale napęd na jedno tylnie koło to trochę za mało żeby sensownie tym jeździć w każdych warunkach. W lato na dobrym ogumieniu 255 jakoś to szło, ale. Nadal uważam ze brak szpery (choćby opcjonalnej w 3.0r6 biturbo to nieporozumienie)
Natomiast nie mam bladego pojęcia jak tam sie sprawuje xdrive... |
|
|
![]()
|
|
Ja miałem 335i w automacie zf, który był znosny, ale napęd na jedno tylnie koło to trochę za mało żeby sensownie tym jeździć w każdych warunkach. W lato na dobrym ogumieniu 255 jakoś to szło, ale. Nadal uważam ze brak szpery (choćby opcjonalnej w 3.0r6 biturbo to nieporozumienie) Natomiast nie mam bladego pojęcia jak tam sie sprawuje xdrive... Miałeś podniesioną moc ? Skrzynia z programem xhp ? Pomijając kwestie awaryjności i kosztów serwisu xdrive zdecydowałbyś się na ten napęd w 335i gdybyś miał wybór ? |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 12 December 2017 ![]() |
To ja cos dodam od siebie bo mam 330d RWD i 330d Xdrive, oba z niutonem wiekszym niz 335i po stage 3
![]() Moim zdaniem, jako auto do zabawy, bo chyba 335i takie jest to dla siebie tylko i wylacznie RWD + szpera. Xdrive to tylko na zime i na wyscigi spod swiatel. Mnie ten system Xdrive jak i haldex po prostu nie kreci. Mpakiet + opona 255 na tyl + szpera = zabawa |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
x-drive nie jest napędem który grzecznie znosi wygłupy i pastwienie się nad nim. Zobacz sobie jakiej wielkości jest przedni dyfer, wał i odpowiedz na pytanie czy coś takiego zniesie częste strzały z momentu
Jak dla mnie tak jak wyżej, custom szpera i dobra opona, będzie ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Z czystej ciekawości - xdrive dla 335i i 335d jest taki sam? W sensie wytrzymałość napędów poza skrzynią.
-------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 07 January 2009 Skąd: Rzeszów ![]() |
Z czystej ciekawości - xdrive dla 335i i 335d jest taki sam? W sensie wytrzymałość napędów poza skrzynią. 335d Exx nie szło w x fabrycznie. -------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
Ale już seria 4 była w wersji 435xd i 435xi, gdzie silnik benzynowy ma praktycznie identyczne parametry jak wcześniej, a diesel jest jeszcze mocniejszy (moment obrotwy większy o 230 nm od wersji benzynowej) Ciekawe czy tam jest ten sam xdrive ?
Chyba jednak ten xdrive ma jakiś zapas, bo jeździ trochę stuningowanych 335xi czy 435xd. W przypadku 435xd samym chipem można uzyskać moment ponad 750 nm ... |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 18 May 2005 Skąd: znienacka ![]() |
-------------------- BMW 135i
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 01 July 2005 Skąd: CZ ![]() |
Brat ma 335i w manualy bez x-drive podkręcone do 420KM.
Na suchej przy mocnym starcie troche dupę bujnie, ale nie ma dramatu. Tak jak już ktoś napisał. RWD + szpera. Też bym nie brał x-drive. -------------------- Co jest dobrego w FWD? Jak cofasz to masz RWD :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 17 June 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Problem w tym, że podobnie jak w e46, e92 nie miało z fabryki szpery nawet w opcji (tylko m-power miały), więc trzeba rzeźbić...
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 12 November 2008 Skąd: znad morza ![]() |
Quaife robi.
Koszt 6-7 tys. |
|
|
![]()
|
|
Tu przykładowa recenzja szpery Quaife zamontowanej do e92 335i: https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=100072 Wygląda na to, że różnica jest spora. Tak swoją drogą zastanawiam się, jak to może przełożyć się na czas 0-100 w takim około 400 konnym e92.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 12 December 2017 ![]() |
Quaife to szpera typu ATB (helikalna), mam taka w moim aucie na tor (FWD) i tez dziala. Czas 0-100 przy dobrej oponie to roznica nie bedzie spora, z reszta jak chcesz sie bawic w 0-100 to bierz X-drive.
Zawsze mozesz zredukowac doladowanie na nizszych biegach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Otwarty dyfer dzieli moment równo po 50% na koło.
Na równym asfalcie i przy jeździe na wprost różnicy nie bedzie Jeżeli natomiast któreś koło będzie miało gorszą przyczepność to przy szperze więcej momentu pójdzie na drugie i wtedy bedzie uzysk. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 16:12 |