Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> do tych co stosowali juz... MOTUL ENGINE CLEAN, uzywał juz ktos tego??
Kevin_mkIII
post Wed, 04 Aug 2010 - 08:20
Post #1

Frequent User

jak w temacie... jestem przed wymiana oleju i montazem zewnetrznej chłodnicy mocala, Motul sie chwali ze jego Motul Engine Clean najlepiej czysci silnik i nie niszczy uszczelek i elementow silnika ktos to moze potwierdzic?

--------------------
10' Golf mkVI R
365ps 481Nm powered by Compsport
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 04 Aug 2010 - 08:20
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
shak
post Wed, 04 Aug 2010 - 08:22
Post #2

Frequent User

Wlewałem ten preparat do auta.
Czy coś lepiej/gorzej? Nie wiem. Autosugestia mówiła zaraz po wlaniu, że ciszej chodzi, ale to pewnie autosugestia.

--------------------
Klub 100kucy/1L

+Quote Post
Kevin_mkIII
post Wed, 04 Aug 2010 - 13:59
Post #3

Frequent User

taa ale to sie wlewa na 15min przed wymiana oleju.... wlewasz auto chodzi sobie 15min na wolnych i spuszczasz olej, chyba pomyliło ci sie z motodoktorem tongue.gif smile.gif

--------------------
10' Golf mkVI R

+Quote Post
GracjanS4
post Wed, 04 Aug 2010 - 14:18
Post #4

User

Jak czekałem na swoją kolej na wymianę oleju to wlewali właśnie to do passata b6 - diesel, ktoś nalał półsyntetyk a gość chciał jeździć na pełnym syntetyku, słyszałem jak mechanicy mówią że nie biorą odpowiedzialności jak się coś rozszczelni i właściciel auta wlewa to na własną odpowiedzialność, auto chodziło jakieś 20 minut po czym spuścili olej, nalali nowego i gość pojechał. Pogadałem potem trochę z tymi mechaniora i mówili że ludzie coraz częściej to wlewają.

Ja bym się osobiście parę razy zastanowił zanim bym to wlał, nie mam zaufania do takich środków.

+Quote Post
shak
post Wed, 04 Aug 2010 - 14:29
Post #5

Frequent User

CYTAT(Kevin_mkIII @ Wed, 04 Aug 2010 - 13:59) *
taa ale to sie wlewa na 15min przed wymiana oleju.... wlewasz auto chodzi sobie 15min na wolnych i spuszczasz olej, chyba pomyliło ci sie z motodoktorem tongue.gif smile.gif

Przecież to logiczne, że tak się robi rolleyes.gif
'Zaraz po wlaniu' - chodziło mi, że po wymianie tego całego ustrojstwa i zalaniu nowego oleju.
Jak będziesz spuszczał preparat ze starym olejem to będzie się lało jak woda.

--------------------
Klub 100kucy/1L

+Quote Post
Kevin_mkIII
post Wed, 04 Aug 2010 - 14:38
Post #6

Frequent User

no ja akurat nie chce zmieniac gradacji oleju bo to dla mnie bez sensu ale profilaktycznie.

--------------------
10' Golf mkVI R

+Quote Post
adamac
post Wed, 04 Aug 2010 - 15:16
Post #7

Frequent User

22 letnie w124 z m102 pod maską - nie wiadomo jaki poprzedni olej, były właściciel nie zmieniał przez cały okres posiadania - zalana płukanka, potem przejście na Motul 6100 Synergie + 10W-40. Po 5000km olej zmienił barwę ze złotej na jasno brązowy, przez ten czas stan utrzymuje się na tym samym poziomie. Przy następnej wymianie również płukanka i chyba przejście na ful 5w50. Wcześniej stara integra z 86 roku, również stosowałem płukankę, żadnych złych skutków, nawet delikatnie spadło zużycie oliwy. Podstawa, to dobrze usunąć stary olej z płukanką, ja nawet przez szmatkę dmuchałem przez wlew wink.gif oraz na odłączonej cewce przekręciłem rozrusznikiem, aby olej wyleciał z pompy.

+Quote Post
-=wasq=-
post Wed, 04 Aug 2010 - 15:28
Post #8

Frequent User

lalem juz tego motula do dwoch swoich aut i w zadnym z nich nie stwierdzam zwiekszonych wyciekow ani poboru oleju obydwa silniki to "wysilone" 2,0 16v by Renault

--------------------
Łódzki Związek Motorowy
_http://www.motosportklub.pl

+Quote Post
skalarx
post Thu, 05 Aug 2010 - 11:23
Post #9

Rookie

ja zmieniałem jeszcze dieslu olej na pełnego syntetyka przy przebiegu 230000 i wcześniej zalałem ten właśnie specyfik. Pochodził 15 minut zalałem syntetyk i zero wycieków czy czegoś tam. Dolatałem bez wycieku do 300000 i sprzedałem. Nie wiem co potem tongue.gif

+Quote Post
VIP
post Thu, 05 Aug 2010 - 11:28
Post #10

Super User

Mój kolega prowadził (niestety nie utrzymał się) firmę płuczącą silniki maszynami bilsteina jak i advantage engineering i mimo wszystko mogę z czystym sumieniem polecić takie płukanie silnika.
Płukaliśmy razem wiele silników od nowszych 3.0 tdi , 2.0 tdi , 1.9 tdi po stare 1.3 z polo czy jakieś dziwne francuskie konstrukcje hdi wink.gif Po każdym płukaniu wyraźnie słychać cichszą prace a dodatkowo na filtrze można podziwiać wszystkie opiłki które wypłukało z silnika.
W każdym razie na początku również sceptycznie do tego podchodziłem ale po kilku klientach zmieniłem zdanie i sam u siebie kilka razy zrobiłem płukanko smile.gif

--------------------
0-100 - 2.8
100-200 - 6.0

+Quote Post
the.wolf
post Thu, 05 Aug 2010 - 15:02
Post #11

EJ205 USER

lałem do siebie i nie zauwazylem zwiekszonego zuzycia oleju, wiec nic nie zniszczyl ten specyfik biggrin.gif

--------------------
W205 OM654 Daily

+Quote Post
Feluke
post Thu, 05 Aug 2010 - 16:51
Post #12

Moderator

Panowie taki specyfik do plukania silnika to poprostu koncentrat srodkow pluczaco/myjacych i wiazacych sadze jakie mozna spotkac w olejach. W zdrowym silniku nie ma prawa sie nic zlego stac. Jak cos sie dzieje (wieksze zuzycie oleju, wycieki) to taki silnik trzymal sie kupy tylko dzieki nagarowi w silniku i juz dawno wolal o remont.

+Quote Post
riko12
post Mon, 09 Aug 2010 - 15:48
Post #13

User

dodatkowo jak w jakimś starym silniku pierścienie są "zapieczone" czyli nagar odbiera in sprężystość, co skutkuje spalaniem oleju, taki środek usuwa nagar, a pierścienie są znowu sprężyste, czyli pośrednio może zmniejszyć/zlikwidować spalanie oleju. Używałem zarówno Motula Engine Clean (w Leonie), jak i Millers Oils Engine Flush, i obydwa działają w/g mnie identycznie.

+Quote Post
Kevin_mkIII
post Mon, 09 Aug 2010 - 17:42
Post #14

Frequent User

uzyłem... poki co silnik sie nie rozleciał... zalałem nowym Valvoline 10w60 i moze to tylko subiektywne odczucie ale silnik chodzi inaczej tzn lepiej, nigdy nie dochodziły z niego podejrzan dzwieki ale teraz chodzi mysle lepiej...zadnych przyrostów moja dupa nie odczuła smile.gif

--------------------
10' Golf mkVI R

+Quote Post
Czacza
post Tue, 10 Aug 2010 - 22:08
Post #15

Forum Killer

Stosowałem też Pro-Tec Engine Flush. Efekty j/w - usunęło sporo syfu, ale cudów nie zrobi. W jednym seju silnik przestał łykac olej, więc pewnie faktycznie pierścienie były poprzypiekane do tłoków i puściły, w innych silnikach efektów jakichś spektakularnych nie stwierdzono. Ale nie zaszkodził narazie ani razu.

--------------------
Tire smoke and coffee. Breakfast of champions

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 08:57