![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 09 October 2007 ![]() |
witam!! mam taki problem. posiadam bmw e46 cabrio i chciałbym zamontowac sobie otwieranie i zamykanie dachu z pilota poniewaz mam tylko jeden kluczyk w którym siadł akumulatorek a jest on nie wymienny, a dorobienie nowego to koszt ponad 600zł wiec postanowilem kupic sobie samą centralkę bez alarmu, sam moduł z pilotami. z tego co sie orientuje nie ma ten moduł krancówki, i moje pytanie brzmi czy jest jakies rozwiązanie zeby ta centralke podlaczyc tak zeby dach byl skladany i rozkladany z pilota/?? dach mam w pełni automatyczny, jak wkladam kluczyk do zamka w drzwiach i przytrzymam dluzej na zamknieciu badz otwarciu to dach mi sie sklaada i otwiera w zaleznosci w która strone przekrece i trzymam ale chce by to bylo z pilota. dodam jeszcze ze pilot ma 5 przycisków. a ponoc to wazne bo wiekszośc ma 3 przyciski i tam chyba napewno nie da rady zeby dach sie otwierał, bo z zamykaniem problemu nie bedzie jak w kazdym pilocie czy to z 3 przyciskami czy z 5:) bardzo mi zalezy na rozkładaniu dachu bo skladanie bedzie 100% jakies porady??? dziękuję z góry i pozdrawiam
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 10 June 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Podejrzewam że komfortowe otwieranie/zamykanie szyb/dachu realizowane jest po CANie i może nie byc fizycznie pinu na który można podać sygnał z dołożonej centralki. Ewentualnie masz w śroku przycisk otwórz/ zamknij dach, który działa bez włączonego zapłonu? (w sumię nie sądze żeby on działał bez zapłonu) Ja bym nie kombinował z dodatkowym tołotojstwem w kieszeni tylko zainwestował w nowy fabryczny kluczyk.
-------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]()
|
|
no ale jak wkładam kluczyk do zamka od drzwi i przekrecajac kluczyk moge skladac i zamykac dach, czyli zapłon do otwarcia nie jest potrzebny, o ile sie nie myle jak chce przyciskiem od wewnatrz otworzyc badz zlozyc to trzeba miec zaplon wlaczony ale nie jestem na 100% pewien bo juz nie pamietam a mam teraz wyciagniety akumulator:P
|
|
|
![]()
|
|
zamek drzwi czy tam sterownik drzwi komunikuje się na bank za pomoca jakie magistrali (LIN, CAN lub coś jeszcze innego). Na bank alarm nie wysteruje tego samego chyba ze rozbierzesz zamek i dorwiesz sie do switcha ale to raczej mija sie z celem
-------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Napraw kluczyk, włącz sobie zamykanie/otwieranie dachu z klucza (pilota) (u magików od BMW bądz w ASO) - najtaniej, najlepiej, najpewniej. Nie bierz się za dokładanie "cudów", jeżeli nie masz doświadczenia z BMW, bo stracisz nerwy monete i czas a nic z tego dobrego nie wyjdzie.
Jak napisał przedmówca, sygnał zamykania/otw dachu jest całkowicie cyfrowy więc nic tu nie zdziałasz. |
|
|
![]()
|
|
naprawa kluczyka nie wchodzi w gre poniewaz padł mi akumulatorek ktory nie jest wymienny, moze i 650zł za nowy kluczyk to nie jest i duzo, ale oprocz skladania dachu chciałbym takze po zamknieciu auta zeby lusterka mi sie skladały poniewaz mam skladane elektrycznie a przy kluczyku tego bym nie miał, i znalazłem na internecie coś takiego. wypowiedź gościa który to przerabiał ale w e36 cabrio ,,poprostu trzeba do modułu dachu podpiac sie od sterownika centralnego zamka pod wejscie ktore jest tez do otwierania drzwi lub szyb z pilota. I jak bys przytrzymał otwieranie na pilocie dłuzej by sie otwierał dach z szybami tylko trzeba jeszcze chyba impuls przedłuzyc wtedy dioda albo przekaznikiem"
|
|
|
![]()
|
|
No ale co ma piernik do wiatraka. Pstryczek do lusterek jest monostabilny ale w zależności sterownika GM5 jest tam różna polaryzacja. Do składania lusterek potrzebujesz diodek i przekażnika, względnie gotowego pudełka, wpinasz się w siłownik centralnego i załatwione.
Nadal jednak szukasz kłopotów bawiąc się w instalacje dodatkowego pudełka zamiast naprawy kluczyka. Tak, akumulatorek niby wymienny nie jest ale jest ![]() http://batimex.pl/pl/towar.php?idtowaru=24...osowanianad=393 Nie mam nic wspólnego z tym sprzedającym, ale takie akku dają radę :-) Uważaj przy rozcinaniu klucza. |
|
|
![]()
|
|
czyli reasumując, zaden alarm zadna centralka nie wysteruje mi otwierania i zamykania dachu???? a w takim razie czy da rade ogarnąc samo otwieranie i zamykanie auta z pilota + skladane lusterka, już pal licho ten dach ale nie chce mi sie za kazdym razem otwierac drzwi wkladajac kluczyk do zamka. a propo kluczyka to jak w takim razie naprawić kluczyk chodzi o wymiane akumulatorka,
|
|
|
![]()
|
|
dziekuje ryczko100 ale czy jak bede wymieniałakumulatorek to nic z immobilizerem sie nie stanie???? bo boje sie ze w razie jak wymiana aku nic nie pomoze to czy potem odpale auto. i bateria z linku to VL2020-1HF a oryginalna to VL2020 bez tych symboli co one oznaczaja???
|
|
|
![]()
|
|
Końcówka symbolu akku niewiążąca. Po wymianie akku nic się z IMMO nie wydarzy złego.
Tak jak piszesz - można dorobić (i zrobi Ci to każdy ogarnięty elektronik/elektryk), że zamknięcie zamka powoduje złożene się lusterek (ale musisz wykodować jeżeli używasz zamykanie drzwi po ruszeniu) przy okazji nie powodując nowych problemów przy dokładaniu cuda z allegro. A kluczyk rozciąć po obwodzie, później skleić. Jeżeli zdecydowanie nie chcesz zamówić nowego kluczyka w ASO, to jedyne rozwiązanie. Możńa zrobić to tak, że nie rzuca się bardzo w oczy, że klucz był rozcinany. |
|
|
![]()
|
|
a czy jest jakis prosty sposób na sprawdzenie czy bateria w moim kluczyku jest zepsuta zanim kupię nową bo wkurze sie jak to poszedł microswitch czy cos takiego:( dodam ze kluczyk wogole nie reaguje, a robilem nim dlugie trasy wiec powinien sie naladowac a on zero reakcji.
|
|
|
![]()
|
|
a czy jest jakis prosty sposób na sprawdzenie czy bateria w moim kluczyku jest zepsuta zanim kupię nową bo wkurze sie jak to poszedł microswitch czy cos takiego:( dodam ze kluczyk wogole nie reaguje, a robilem nim dlugie trasy wiec powinien sie naladowac a on zero reakcji. O kurcze jak by powiedział Adam Małysz, z takim zasobem wiedzy to raczej powinieneś raczej zdać się na innych i już nie drążyć tematu. Aku sprawdzisz dopiero po rozebraniu i tak nie masz nic do stracenia. Aku ten nie jest w żadne sposób związany z immo (immo działa jak karta miejska i kasownik, nie potrzebuje zasilania wystarczy, że kasownik - stacyjka ma) ani nie ładuje się po włożeniu do stacyjki -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
|
|
![]()
|
|
a więc sprawa ma się tak, rozebrałem kluczyk, w celu sprawdzenia czy akumulatorek jest dobry podlaczylem pod niego diódkę i diódka swieci co prawda nie na biało ale tak posrednio miedy bialym a pomaranczowym, czyli akumulatroek jest dobry gdzie szukac dalszej przyczyny niedziałającego kluczyka???
|
|
|
![]()
|
|
chyba znalazłem juz przyczyne:D jedna stópka plusowa która powinna byc przylutowana do płytki sie rusza i wychodzi z gniazda wiec chyba przylutowanie jej powinno zalatwic sprawe:D chyba ze ja ją uszkodziłem jak kluczyk rozpoławiałem ale to wątpliwe:P
|
|
|
![]()
|
|
no i po kłopocie:) bylem u elektronika przylutował stópkę potem na specjalnym radyjku sprawdził czy działają przyciski i nadawały fale:) dziekuje chłopaki za przestrzezenie mnie przed montazem jakiś cudów niewidów z allegro. dzieki wam zachowałem oryginal teraz tylko zakodowanie kluczyka i powinno smigac:) dziękuje raz jeszcze pozdrowionka
|
|
|
![]()
|
|
To niech ten sam elektronik dorobi przekaźnik/diodke w drzwach kierowcy żeby składały się lusterka
![]() |
|
|
![]()
|
|
kluczyk zakodowany:) za 10tym razem ale jest:) wszystko smiga nie sprawdzalem jeszcze jak z dachem czy sie otwiera i zamyka bo mam niski garaż i jest zastawiony wiec nie moge wyjechac ale połowa sukcesu już jest, normalnie nie moge uwierzyc ze po 7miesiacach męczarni z otwieraniem auta wkoncu dzieki waszej pomocy udało mi sie ogarnąc ten zestaw:) z tymi lusterkami pomysle aczkolwiek jestem teraz zbyt mocno zadowolony dzialającym kluczykiem ze temat lusterek odstawie narazie na bok:) dziekuje jeszcze raz wszystkim:)
|
|
|
![]()
|
|
sprawdzalem dzisiaj jak to jest z otwieraniem dachu w bmw za pomoca kluczyka, dach sie otwiera bez problemu ale już zamknąc sie nie da trzeba albo z przyciku w środku auta albo z zamka kierowcy, na youtoube sa filmiki które pokazuje ze zamkniecie auta pilotem po czym wcisniecie 3x zamykanie tez pilotem spowoduje zamkniecie dachu, niestety u mnie to nie działa, jak najprosciej to odblokowac??? aha i jeszcze jedno nie wiem czy to zima to spowodowała czy co i cały czas stało w garazu,ku mojemu zdziwieniu daszek dzisiaj troszke narobil mi stracha gdy go otwierałem jak juz dochodził do konca nagle cos zaczal silniczek jęczeć domknąc sie domknał ale juz szyby sie nie wysuneły, po czym nie moglem juz dachu zamknąc ani z przycisku w srosku ani z zamka. dopiero po odłączeniu akumulatora i ponownym podlaczeniu dach moglem juz zamknąc nigdy wczesniej tego nie miałem, dzisiaj pierwszy raz takie coś mi sie zdarzylo juz myslalem ze cos popsułem:(
|
|
|
![]()
|
|
Już wyżej napisałem jak - jedź do kogoś kto zakoduje Ci to. Bez żadnych problemów możliwe w 20 sek.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 10:43 |