![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 02 March 2014 ![]() |
Witam coś z moją e36 jest nie tak, otóż wolno schodzi z obrotów co mnie stasznie denerwuje bo przy szybszych zmianach biegów a nawet normalnych są szarpnięcia. Była podpinana u znajomego mechanika do komputera i nie ma żadnych błędów, co może być nie tak?
https://www.youtube.com/watch?v=OroEBfxXGNc...eature=youtu.be Filmik kiepskiej jakości ale coś tam widać. Z góry dzięki za wszelką pomoc. Ps. nie wiem jak się tu wkleja filmiki |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sun, 16 March 2003 Skąd: Sweden ![]() |
Ja nie widzę tu nic nienormalnego.
-------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Ani ja...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 02 June 2006 Skąd: okolice Warszawy ![]() |
mam tak samo lub bardzo podobnie...
-------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 15 November 2002 Skąd: Krakow ![]() |
nieszczelny dolot - ale najpierw sprawdź czy masz seryjny dolot, filtr i wydech, potem jeszcze lambdy...
-------------------- Szukam koni.........
......mechanicznych wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) --> BMW E36 M3 3.2 SEDAN |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 19 June 2010 Skąd: PL ![]() |
Lekka jednomasa załatwi sprawe
![]() -------------------- JZA80
|
|
|
![]()
|
|
Normalnym jest że po dodaniu gazu wskazówka obrotomierza na 2s się zatrzymuje, po czym wolno spada. Moim zdaniem silnik nawet po przeoraniu go do odcinki powinien szybko zjechać do 1000 a potem do 750 obr. Dolot i wydech seryjny, filtr wymieniony. Tylko ta guma przepływomierza jest podejrzana bo jest ownięta izolacją i tu może być nieszczelność.
|
|
|
![]()
|
|
wymień ta gumę - oryginał w Aso z małym rabatem kosztował 80 zł - to przyczyna
......mechanicznych wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) --> BMW E36 M3 3.2 SEDAN |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 28 October 2006 Skąd: Wa-wa ![]() |
Guma może pomóc i najtaniej wychodzi w ASO jak pisze ww, ale też jest to wina ciężkiego koła zamachowego ja pisze Joe i nawet jak dolot będzie sprawny to nie będzie szału
-------------------- e36 328i - Poznań 1.49
Race4Fun.pl |
|
|
![]()
|
|
Gumę przepływomierza na pewno kupię, dzięki ww za popowiedź. Nie mam obecnie jak porównać z inną e36 R6 ale dziwnym się dla mnie wydaję że przy zmianie z 1 na 2 trzeba odczekać chwilę ze zmianą biegu żeby obroty spadły bo będzie nieprzyjemne szarpnięcie. Jeździłem już paroma autami i w żadnym innym taki problem nie występował.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 08 February 2012 ![]() |
Szarpnięcie przy zmianie biegów ? sprzęgło ?
|
|
|
![]()
|
|
ale nie ma problemu nawet przy szybkiej zmianie biegów - a poza tym to nie ma znaczenia, a seryjne koło sprawia że całość harmonijniej pracuje - różnica w osiągach pomijalna.
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 25 January 2006 Skąd: Krosno ![]() |
Cyrk
![]() Kup chlopie gume ze 80 zl bo w 1.6 ta guma potrafi zrobic ze auto szarpie nie jedzie i pali jak smok. A masz 2.8 A tak powaznie to wszystko przez ta gume dolot musi byc bardzo szczelny - przeplywka dostaje swira u Ciebie. -------------------- EVO X 590/740
Cooper S R56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Warszawa WJ ![]() |
Ile waży koło w B28?
-------------------- cztery koła i silnik
|
|
|
![]()
|
|
12-13kg
-------------------- JZA80
|
|
|
![]()
|
|
Lekkie koło robi robote:
e36 328 -------------------- JZA80
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
Przeciez nieszczelnośc w dolocie (pomiedzy przepływką a kolektorem) powodowałaby ogolny cyrk w postaci falowania obrotów, przerywania etc. ?
-------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 25 January 2006 Skąd: Krosno ![]() |
Skiba ta guma ma to do siebie ze we wszystkich starszych bmw sie rozpada - Tu gdzie jest ksztaltowana zeby pracowala to tam sie wykrusza - na oglo sa to takie nieszczelnosci ze auto szarpie na 1 podczas ruszania duzo pali itp ale jak juz ruszysz to np mozna normalnie jechac jesli calkiem jeszcze nie poleciala.
-------------------- EVO X 590/740
Cooper S R56 |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
Własnie miałem podobne objawy u siebie tylko do tego dochodziło jeszcze falowanie i przerywanie przy ruszaniu. Pozniej było w miare znośnie zeby jechać.
-------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 07 July 2009 Skąd: Kraków ![]() |
ja pier....
Racinforum i chłopy pytają o falowanie i schodzenie z obrotów mająć dolot oklejony taśmą... masakra jakaś jeszcze chwila i będziemy się razem zastanawiać jaki spoiler dobrać albo jakim woskiem najlepiej wypolerować klape lub też gdzie umieścić korek od gazu. Co do schodzenia z obrotów to 2.8 na simensie generalnie niechetnie się wkręca i niechętnie schodzi z obrotów. lekkie koło w moim mające 5,7 KG generalnie wkręcało się tak jak ta na filmiku tylko, że SKRZYNIA SIĘ TŁUCZE i nic nie zrobisz... -------------------- E36 M50B30 sprzedana... / 191hp@250hp i 260@318Nm
E60 535d obecna / 272hp@427hp i 560@788Nm |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 06:30 |