Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Zmiana turbiny czyli BRD kontra hybryda GT18/20 od Karambola
rosomak
post Fri, 09 Oct 2009 - 07:42
Post #1

Super User

Jak obiecałem miałem dać znać o ofektach i wrażeniach po zmianie turbiny na "jakąś" hybryde
Wcześniej miałem w swoim AWXie turbo z BRD - ale to choć moc miało dawało sporo dymu już przy średnio dynamicznej jeździe
Wczoraj Aligator zamontował mi hybryde GT18/20 produkcji słynnego Karambola
Po baardzo długim strojeniu i spełnieniu moich życzeń bezdymnego softu (o dziwo na pełnym bucie również) wyszło 190 KM i 380 Nm
Niestety hybryda nie dała spodziewanego przyrostu momentu w dolnej parti obrotów i przy 2000 jest w tej chwili 280 Nm przy lekkim dymieniu bez było 265
Uprzedzając sugestie podciśnienie sprawdziliśmy i działa jak powinno
Tak więc szczerze mówiąc wrażenia przy hybrydzie są lepsze nizeli przy BRD, bez kopcenia mocy jest jakieś 10 KM więcej i to już się czuje ale dół zawiódł wbrew wcześniejszym deklaracjom Karambola że będzie gites i wogóle każdy klient zadowolony
Osobiście następnym razem szukałbym kogoś bardziej słownego i znającego się narzeczy niżeli sam Karambol ,Ali przy mnie rozebrał jego turbine i to co zobaczyłem w środku nie było przyjemnym zaskoczeniem
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 09 Oct 2009 - 07:42
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
wladas
post Fri, 09 Oct 2009 - 08:20
Post #2

Super User

CYTAT(rosomak @ Fri, 09 Oct 2009 - 07:42) *
Osobiście następnym razem szukałbym kogoś bardziej słownego i znającego się narzeczy niżeli sam Karambol ,Ali przy mnie rozebrał jego turbine i to co zobaczyłem w środku nie było przyjemnym zaskoczeniem

a czego sie spodziewałes, nie ma "nowych" hybryd, obudowy są roztaczane, rozwiercane, szlifowane inaczej sie nie da tego zrobic,
zreszta temat Karambola był poruszany na tym i innych forach wiele razy a opini o sprezarkach od niego jest tyle ilu klijentów ma. Jednym pasuje innym nie.

+Quote Post
rosomak
post Fri, 09 Oct 2009 - 08:31
Post #3

Super User

CYTAT(wladas @ Fri, 09 Oct 2009 - 08:20) *
a czego sie spodziewałes, nie ma "nowych" hybryd, obudowy są roztaczane, rozwiercane, szlifowane inaczej sie nie da tego zrobic,
zreszta temat Karambola był poruszany na tym i innych forach wiele razy a opini o sprezarkach od niego jest tyle ilu klijentów ma. Jednym pasuje innym nie.

Czego się spodziewałem ,wg zapewnień Karambola lepszego dołu ,moc jest ok ,a jeśli chodzi o roztaczanie to gwarantuje Ci że moja turbina tokarki nawet nie widziała
Ali w ten sam dzień stroił taką samą turbine w Golfie na pompie 11 i wtryskach 216 i ta z dołu szła nieźle ,za to znów u góry była słaba
Mój zniosek jest taki że Karambol poza tym że niesłowny to jest amatorem ,turbiny robi z czego popadnie (przed czym Ali mnie przestrzegał wcześniej) i jak wyjdzie ,żadnych sprawdzonych rozwiązań ,najlepsze jest to że posługuje się marką Rogala jako bardzo dobrego klienta itp.
W moich oczach jego recepta jest taka ,wypiaskowane obudowy + wypiaskowane wirniki + wałeczek wyważyć wszystko a jak będzie działało to już nie wiadomo ,zapewne jedym lepiej a drugim gorzej .jedno jest pewne obróbke mechaniczną ma "profi " nie ździwiłbym się gdyby była to wiertarka z kamieniem czy coś podobnego
Do mojej turbiny wbrew wcześniejszym zapewnieniom się nie przyłożył i chodzi jak chodzi choć z góry moge być w miare zadowolony ale w dieslu jeździ się dołem i przydałoby się mieć chociaż te 300 Nm przy 2000 na które liczyłem i które zapewniał mi sam Karambol

+Quote Post
Gąsi
post Fri, 09 Oct 2009 - 08:35
Post #4

Rookie

Ja w przeciewieństwie do rosomaka, jestem bardzo zadowolony z "karambolowych" turbin i ze wspołpracy z nim. Obecnie "ujeżdżam" GT2256 od BMW, która przy 2000 obr/min dawala 380 Nm. Oczywiscie nie byl to bezdymny dół. Poza GT2256 w aucie mialem jeszcze GT2260 i GT2052 (wszytkie od BMW). Największa laga miala bardzo dużego, a najmniejsza wstawala niczym seryjna turbina od silnika 90 konnego.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Fri, 09 Oct 2009 - 08:41
Post #5

rosomak, mam bardzo podobną turbinę (jeszcze nie włożoną)... i z tego co rozmawiałem przy jej zamawianiu, to zdecydowana większość klientów wybiera wariant "ekonomiczny". Może i Ty taki masz....

+Quote Post
rosomak
post Fri, 09 Oct 2009 - 08:45
Post #6

Super User

Nie mam pojecia o jakim wariancie ekonomicznym mówisz ,ja nawet pytałem czy ew jest jakieś rozwiazanie droższe ale lepsze ale takowego nie było
Kiedy sprawdzasz swoją turbawke ?
Ciekawi mnie jaką kombinacje turbiny zamawia Rogal bo jakoś nie wierze że z takiego patentu jak mój jest/byłby zadowolony

+Quote Post
wladas
post Fri, 09 Oct 2009 - 08:51
Post #7

Super User

CYTAT(Gąsi @ Fri, 09 Oct 2009 - 08:35) *
Ja w przeciewieństwie do rosomaka, jestem bardzo zadowolony z "karambolowych" turbin i ze wspołpracy z nim. Obecnie "ujeżdżam" GT2256 od BMW, która przy 2000 obr/min dawala 380 Nm. Oczywiscie nie byl to bezdymny dół. Poza GT2256 w aucie mialem jeszcze GT2260 i GT2052 (wszytkie od BMW). Największa laga miala bardzo dużego, a najmniejsza wstawala niczym seryjna turbina od silnika 90 konnego.

ja tez jestem zadowolony i rosomak byłby zadowolony gdyby wstawił cos oryginalnego tak jak Ty.
tak to jest z tymi hybrydami - brak powtarzalnosci

+Quote Post
wladas
post Fri, 09 Oct 2009 - 08:55
Post #8

Super User

CYTAT(rosomak @ Fri, 09 Oct 2009 - 08:45) *
Ciekawi mnie jaką kombinacje turbiny zamawia Rogal bo jakoś nie wierze że z takiego patentu jak mój jest/byłby zadowolony

z tego co wiem Rogal nie zamawia do montazu dla klijenów hybryd od nikogo tylko seryjne sprezarki, wieksze, mniejsze.

+Quote Post
Jarol
post Fri, 09 Oct 2009 - 09:07
Post #9

Super User

280Nm przy 2 tyś obr to dość mało jak na nie za duże turbo. Trzeba było kupić turbo BRD z pewnego źródła. Miałbyś ori turbo a nie hybryde.
Czyli wychodzi na to że jednak masz dużo gorszy dół niż u mnie bo ja mam na BRD 340Nm przy 2000obr a 280NM przy 1800obr. Auto było hamowane z katem, teraz mam DP 2,5" bez kata i turbo wstaje jeszcze szybciej myśle że spokojnie będzie 300Nm przy 1800obr.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Fri, 09 Oct 2009 - 09:10
Post #10

CYTAT

Nie zamawia.
Dał mi tylko "dokładny przepis" na hybrydę + by była p&p do tego silnika... i jak się orientowałem w kilku firmach jest to max co można wsadzić (z tych p&p) do tej jednostki.
Turbina leży od jakiegoś czasu już.. ale w końcu muszę się zebrać i wsadzić ją.

Karambol jako jedyna firma dała mi gwarancje na turbinę która nie będzie u nich montowana (choć pytali gdzie będzie).... reszta firm jakieś ściemy robiła.

+Quote Post
wladas
post Fri, 09 Oct 2009 - 09:11
Post #11

Super User

CYTAT(Jarol @ Fri, 09 Oct 2009 - 09:07) *
280Nm przy 2 tyś obr to dość mało jak na nie za duże turbo. Trzeba było kupić turbo BRD z pewnego źródła.
Czyli wychodzi na to że jednak masz dużo gorszy dół niż u mnie bo ja mam na BRD 340Nm przy 2000obr a 280NM przy 1800obr. Auto było hamowane z katem, teraz mam DP 2,5" bez kata i turbo wstaje jeszcze szybciej myśle że spokojnie będzie 300Nm przy 1800obr.

280nm przy 2000 da sie osiągnac i na big turbo - przykład w załaczniku

wnosek z tego taki ze BRD wstaje tak samo jak GT2260V

+Quote Post
Jarol
post Fri, 09 Oct 2009 - 09:15
Post #12

Super User

CYTAT(wladas @ Fri, 09 Oct 2009 - 09:11) *
280nm przy 2000 da sie osiągnac i na big turbo - przykład w załaczniku

wnosek z tego taki ze BRD wstaje tak samo jak GT2260V

Nie tak do końca tu masz przykład mój wykres:

+Quote Post
rosomak
post Fri, 09 Oct 2009 - 09:18
Post #13

Super User

Jarol ,moje wstawało zdecydowanie gorzej niż Twoje ,ale jak się słyszało nie raz ,z tymi BRD to loteria jest i już

+Quote Post
rosomak
post Fri, 09 Oct 2009 - 09:22
Post #14

Super User

CYTAT(Jarol @ Fri, 09 Oct 2009 - 09:07) *
280Nm przy 2 tyś obr to dość mało jak na nie za duże turbo. Trzeba było kupić turbo BRD z pewnego źródła. Miałbyś ori turbo a nie hybryde.

Wiesz ,jeśli Aligator to nie jest sprawdzone źródło to już nie wiem gdzie miałbym pewniejsze źródło
Niestety ale nie tylko ja narzekam na BRD choć są i głosy zadowolenia ,niestety sporo żadziej
Jak u Ciebie z dymem ?
Widze że mocy masz skromnie ,zresztą u mnie też było 182 konie i chyba 380 Nm na tej BRD
W tej chwili góre mam zdecydowanie lepszą a dół polepszył się minimalnie ,jakieś 200 obr szybciej zaczyna się coś dziać

+Quote Post
Jarol
post Fri, 09 Oct 2009 - 09:54
Post #15

Super User

Dymu jest identyczny jak było w serii czyli bardzo mało. Moc taka mała bo w aucie jest nadal mały seryjny SMIC. Auto narazie jeździ na doładowaniu 1,5bara. Jak zrobie FMIC to wtedy będzie też korekta. Nie no Ali to w 100% pewne żródło ja mam od niego pompki AL i są w idealnym stanie.

+Quote Post
rosomak
post Fri, 09 Oct 2009 - 10:25
Post #16

Super User

W sumie Ali twierdził że mamy niemal te same programy i coś mu się wymknęło że na tym BRD dał doładowanie 1,5 bara ,może dlatego mi tak kopciła

+Quote Post
Rapix
post Fri, 09 Oct 2009 - 10:30
Post #17

Forum Killer

ja miałem seryjne turbo od karambola GT20 z audi i owszem z pierwszego byłem zadowolony z następnego niestety nie... więc na to niema reguły, kolega ma w golfie IV hybrydę i znowu jest bardzo zadowolony ale faktycznie dół nie jest jakiś super....

--------------------
Pozdrawiam Rapix

+Quote Post
grzegorzp
post Fri, 09 Oct 2009 - 11:24
Post #18

Super User

rosomak ameryki nie odkryłeś, już było wieeeele tematów na forum o gt 18/20 i innych hybrydach,
i ze wszystkich wynika taki sam wniosek, hybrydy raz wychodzą lepsze a raz gorsze, inna sprawa że trzeba mieć trochę więcej wiedzy żeby je wystroić niż przy seryjnych turbinach ale jest wiele tunerów którzy sobie z nimi sprawnie radzą. Także jakość obróbki muszli nie jest tajemnicą, moja po zimnej stronie minimalnie ocierała o muszlę huh.gif
ale nic to nie przeszkadzało.

a inna sprawa, że 280przy 2000obr to lipa, ja też na gt 18/20 230/11mm miałem przy 2000 dokładnie 325Nm a 380Nm przy 2400.
i przy niskich obrotach nie było dymu, był minimalny odkurz.
są trzy możliwości albo:
1 coś jednak z Twoim autem nie tak i dlatego turbiny u Ciebie późno wstają.
2 miałeś pecha i trafiłeś na dwie nie rewelacyjne turbiny.
3 tuner nie ogarnia (co w tym przypadku chyba mało prawdopodobne).

+Quote Post
gość_k-meal_*
post Fri, 09 Oct 2009 - 13:25
Post #19

Napisze juz ktorys raz: BRD wstaje bardzo fajnie, ale trzeba miec dobra sztuke i tyle. Z tego co czytam, to ostatnio mamy wysyp jakichs odpadow i dlatego te kiepskie opinie.
Ja kupilem turbo od Jarola, jesli dobrze kojarze. Regenerowane z roczna gwarancja i mimo poczatkowych obaw Aligatora turbo nie sprawia zadnych problemow do dzis, a kupilem je chyba w maju 2008. Teraz nie mam juz tego auta, ale mam kontakt z nowym wlascicielem i jest git.
Dol byl naprawde super, bez porownania z GT22.

+Quote Post
rosomak
post Fri, 09 Oct 2009 - 17:40
Post #20

Super User

CYTAT(grzegorzp @ Fri, 09 Oct 2009 - 11:24) *
rosomak ameryki nie odkryłeś, już było wieeeele tematów na forum o gt 18/20 i innych hybrydach,
i ze wszystkich wynika taki sam wniosek, hybrydy raz wychodzą lepsze a raz gorsze, inna sprawa że trzeba mieć trochę więcej wiedzy żeby je wystroić niż przy seryjnych turbinach ale jest wiele tunerów którzy sobie z nimi sprawnie radzą. Także jakość obróbki muszli nie jest tajemnicą, moja po zimnej stronie minimalnie ocierała o muszlę huh.gif
ale nic to nie przeszkadzało.

a inna sprawa, że 280przy 2000obr to lipa, ja też na gt 18/20 230/11mm miałem przy 2000 dokładnie 325Nm a 380Nm przy 2400.
i przy niskich obrotach nie było dymu, był minimalny odkurz.
są trzy możliwości albo:
1 coś jednak z Twoim autem nie tak i dlatego turbiny u Ciebie późno wstają.
2 miałeś pecha i trafiłeś na dwie nie rewelacyjne turbiny.
3 tuner nie ogarnia (co w tym przypadku chyba mało prawdopodobne).

Tak więc Ali przekazał mi że ze względu na długą piątke hamował mi auto na 4 biegu z obawy o hamownie ,moja skrzynia jest na tyle długa że auto rozpędzam bez problemu do 240 a przy lekkiej górce 245 poleci ,dlatego moment mam słabszy niżeli jest w rzeczywistości o jakieś 20 Nm (teoretycznie)
Nie wiem jak z mocą ,nie pytałem,choć mam nadzieje że byłoby nieco więcej ,za to auto nie dymi do 4200 i to mi się podoba
Natomiast jeśli z autem byłoby coś nie halo ktoś taki jak Ali powiedziałby mi o tym a wypytywałem o głowice i pompki ale twierdzi że gra i nie ruszać , pozatym znamy się z Alim nie od dziś i to nie pierwsze auto które u Niego robiłem .
Pech to mało powiedziane ale Ali przestrzegał mnie przed wytworami Karambola a ja ,cóż ja sugeruje sprawdzić innego turbiniarza, np z tokarką i wiedzą co robi bo to co odwalił Karambol to niestety tragedia
Natomiast same zaangażowanie tunera nieprzeciętne , mam nadzieje że w końcu dojdziemy z tym autem do konkretnych efektów modów ,zresztą czas pokaże

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 21:58