Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Zbiornik wyrównawczy chłodziwa zrobił się niebieski
Andrzejsr
post Sun, 15 Dec 2024 - 00:46
Post #1

Forum Clubber

Postaram się dodać zdj ale może ktoś się z takim przypadkiem już spotkal i wie o co chodzi ??

Od jesieni pod maskę nie zaglądałem. Jeździłem co jakiś czas używając nagrzewnicy (miedziany rdzeń ). Potem wóz stał z miesiąc dziś otwieram maskę i w zbiorniczku chłodziwa płynu mniej a plastik tego zbiorniczka zrobił się ...niebieski.
Właśnie zrobiłem test podciśnienia po dolaniu trochę wody (może szklanka) i trzyma podciśnienie.

Sądziłem że może nagrzewnica nieszczelna i jakieś sole miedzi czy coś bo one mogą być niebieskie. Ale żadnych wycieków i po podłączeniu podciśnienia do zborniczka trzyma.

Ostatnio jeżdżąc żadnego przegrzewania temp wody stabilna.

Poziom oleju jak był i olej bez oznak "kawy z mlekiem"

Zdj zbiorniczka

https://forum.wscc.co.uk/forum/uploads/mont...c907473975d.jpg

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 15 Dec 2024 - 00:46
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
soltyk
post Sun, 15 Dec 2024 - 13:40
Post #2

Super User

Myślę, że o nic tu nie chodzi. To jest nowy zbiorniczek, z czasem osiądą na nim różne osady i stanie się prawie nieprzezroczysty. Obstawiam, że ten specyficzny kolor pochodzi z twojego płynu chłodniczego. Miedziana nagrzewnica nie ma na to wpływu. W jednym samochodzie też mam miedzianą nagrzewnicę a także chłodnicę, przy aluminiowej głowicy silnika i żeliwnym bloku, do tego blaszana (stalowa) magistrala wodna. Kiedyś to był standard. Moim zdaniem, nie ma powodu do niepokoju. Co innego, gdybyś znalazł tam ślady oleju, albo bąble spalin.

+Quote Post
Andrzejsr
post Sun, 15 Dec 2024 - 13:53
Post #3

Forum Clubber

Ok dzięki, no obserwowałem latami zmiany kolorów zbiorniczków jak nowe do aut zakładałem ale raczej na żółtawy/brunatny. Ale wiadomo różne płyny, różne może tworzywa. Nie miałem dotąd auta z miedzianą chłodnicą czy nagrzewnicą.

--------------------

+Quote Post
Maxim555
post Wed, 25 Dec 2024 - 13:53
Post #4

Forum Homee

Tak z ciekawości, jakiego płynu używasz?

+Quote Post
Andrzejsr
post Wed, 25 Dec 2024 - 15:35
Post #5

Forum Clubber

W tym przypadku był uniwersalny Prestone, o taki :

https://prestone.pl/produkty/prestone-plyn-do-chlodnic-37c/

--------------------

+Quote Post
Maxim555
post Wed, 25 Dec 2024 - 22:06
Post #6

Forum Homee

Prestone jest na glikolu etylenowego, zbiornik powinien żółknąć, gdyby był na glikol propylenowy, to powinien zżółknąc, albo zrobić się ciemny. Może to przez ta miedzianą nagrzewnicę.

+Quote Post
siewcu
post Fri, 27 Dec 2024 - 12:32
Post #7

Forum Clubber

Mój strzał - korozja galwaniczna wychodzi. Dopadło mnie to w komputerze, mechanizm działania(łączenie alu i miedzi) i kolor podobne.

+Quote Post
soltyk
post Fri, 27 Dec 2024 - 14:25
Post #8

Super User

W teorii tak będzie, a w praktyce to nie chce wystąpić. Mam aluminiową głowicę, a chłodnicę i nagrzewnicę miedzianą. W przeszłości, miałem chłodnicę aluminiową. W lecie, przeważnie jeżdżę na samej wodzie (destyolowanej), i nic poza rdzą oraz typowym syfem.

W komputerze widzisz każdy syfek. W samochodzie, łuszczą się gumowe węże, koroduje żeliwny blok itd. Jeśli coś tam tworzy się na bazie korozji elektrolitycznej, niknie w całości osadów, które wytrącają się w układzie. U siebie nie widzę różnicy w osadach, na zbiorniczkach, pomiędzy autami z nagrzewnicą miedzianą i aluminiową (samochody z tym samym silnikiem).

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 18 June 2025 - 08:33