![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Witam
Wczoraj wieczorem wypilem kilka piwek. Dzis rano po przejechaniu 100m z garazu (ma sie te szczescie ![]() Prawko zatrzymane, mam czekac na wezwanie na Waliców. Poczytalem troche i mam dwa wyjscia: 1) Przyjac propozycje od piesków czyli pewnie 6 miesiecy zatrzymania prawka + jakas grzwyna - przezyje trudno. 2) Zakwestionować pomiar i tu pytanie do Was, ktos ma jakies pojecie na ten temat ? Jaki moze byc blad pomiaru na takim alkomacie z wydrukiem? Ktos mial moze podobna przygode? Ciekaw jestem rowniez ile trwaja te sprawy w sadzie bo prawko mam zabrane takze jezdzic tak czy inaczej nie moge. Jezeli to ma sie ciagnac wiecej niz 6 miesiecy to nawet jak wygram to mi sie to nie oplaca, lepiej przyjac na klate 6 miesiecy i poczekac... Jak uwazacie ? PS. Tak wiem wypilem jedno piwo za duzo i jestem sklonny poniesc tego konsekwencje, zastanawia mnie tylko ten pomiar; najpierw 0.10 potem 0.7 a na koncu 0.9 - do tego mam najwieksze zastrzezenia. Czulem sie rano swietnie, nic rano nie jadlem, umylem ząbki a w aucie wziąłem miętową gumę do żucia. -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Alkohol ma fazę wchłaniania (po spożyciu stężenie rośnie), a później fazę wydalania (stężenie maleje). Jeśli u Ciebie pomiary byłyby np. 0.10, 0,07 i 0,05 - to raczej wszystko w porządku (z punktu widzenia Policji) i niestety wykroczenie jest. Ale jeśli przy ostatnim pomiarze wyszło 0,09, to coś jest nie tak, bo stężenie powinno spaść, a u Ciebie delikatnie wzrosło. Na tym bym się oparł przed sądem w przypadku ewentualnej odmowy przyjęcia mandatu.
Tu masz zarządzenia Komendanta Głównego Policji dotyczące sposobu przeprowadzania pomiaru: http://webcache.googleusercontent.com/sear...mp;client=opera http://static.presspublica.pl/red/rp/pdf/p...nie_badanie.pdf (to drugie zmienia to pierwsze). Niestety, nie wróżę Ci pozytywnego dla Ciebie rozstrzygnięcia. Szansa jakaś jest, ale moim zdaniem nikła. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 25 March 2010 ![]() |
jak tylko pół roku, to bierz to na klatę, jak zaczniesz sie odwoływać od wyroku to potrwa to dłużej (tak przynajmniej było u mojego szwagra).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 03 November 2003 Skąd: W-wa/ Radom ![]() |
Jeździć możesz, bo zabrali Ci dokument, nie uprawnienia...
Co do zabrania/zawieszenia uprawnień na pół roku np., to nie robi tego Policja, a sąd wydaje wyrok (na bazie wyroku robi to fizycznie Wydział Komunikacji, więc i tak musisz czekać na rozprawę, myślę że ze 2 miesiące minimum, i dopiero od tego momentu będzie lecieć przykładowe pół roku. A wykroczenie nie jest powyżej 0,2 promila, czy dokładnie od 0,2 ? I jak to jest z tymi trzema pomiarami ? Średnią biorą ? Po co je właściwie robią ? W Twoim przypadku wyszło według mnie, że te trzy pomiary pokazały że nie jesteś nietrzeźwy ani pod wpływem.... Zupełnie nie rozumiem tego "niejedzienia" z rana po jakiemś tam napiciu się.... Przecież jakbyś coś zjadł, to na bank by pokazało pare kresek mniej... -------------------- Boogie
Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 10 August 2007 Skąd: Tychy ![]() |
pierwszy pomiar masz
0,21 promila 0,147 promila 0,189 promila czyli patrząc na pierwszy pomiar jest to wykroczenie, natomiast kolejne dwa pomiary pokazują, że mogłeś normalnie prowadzić CYTAT Stan po użyciu alkoholu zachodzi w sytuacji, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do stężenia we krwi od 0,2 do 0,5 promila alkoholu albo obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm³ także wykroczenia też nie zrobiłeś ![]() CYTAT Popełnia wykroczenie, kto w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym. Wykroczenie to jest zagrożone karą aresztu (od 5 do 30 dni) bądź karą grzywny nie niższą niż 50 zł (art. 87 § 1 k.w.). Oprócz kary sąd jest również obowiązany orzec w stosunku do sprawcy środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów na okres od 6 miesięcy do 3 lat. ja bym się odwołał, bo nie mógł Ci wziąć prawa jazdy, za jazdę w stanie po użyciu |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 04 September 2008 Skąd: Łódź ![]() |
ja pierdziele, miales pecha porzadnego.. mowie serio bo pewnie nie jednemu z nas sie zdazylo wsiąsc do auta po podobnym delikatnym wieczorze wiec trudno, stalo sie.
ale pytanie: co się stanie, jezeli zabiora Ci prawko na te 6m i w tym czasie zlapią, jak prowadzisz mimo to? traktuja to tak jak np prowadzenie bez prawka zabranego za pkt karne czy jakos ostrzej? -------------------- V8
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Śpieszyłem się i tak bylem spozniony... Przestroga dla innych - jeść!
![]() http://jazdapopijanemu.pl/ - POLECAM - duzo info od adwokata. Uwagę mam wlasnie co do tego pomiaru... kazdy wszedzie pisze ze mial najpierw np 0.15 potem 0.10 a potem 0.05 - LOGICZNE no i jak ktoś przesadził to ma najpierw 0.15 potem 0.20 a na końcu Bóg wie ile... A u mnie ? Jakies totalnie losowe liczby. Chętnie powolam sie na blad pomiaru tylko martwi mnie czas trwania calej zabawy... bo moze wyjde na tym mocno niekorzystnie, tzn jezeli czas takiego postepowania przekroczy pol roku (bo zakladam ze tyle dostane ale to potwierdze po wizycie na komendzie). Jak zabiora i bede jezdzil dalej to traktuja chyba mandatem 300zl jak dobrze pamietam, patrzac na czestotliwosc lapania moze i warto, ale schody zaczynaja sie przy dzwonie (z Twojej lub nie winy)i tego nie chcialbym przezywac takze w razie zabrania PJ nie planuje jezdzic, poza tym patrzac na moje szczescie to znow mnie zatrzymaja po 3 min jazdy. -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi od 0,2‰ do 0,5‰ alkoholu albo 2) obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3. Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do: 1) stężenia we krwi powyżej 0,5‰ alkoholu albo 2) obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3. Jazda po użyciu - wykroczenie, jazda w stanie nietrzeźwości - przestępstwo. Nie biorą średniej, w chwili czynu trzeba mieć stężenie j.w. Drugi pomiar (i trzeci chyba też) ma na celu ustalić, czy zawartość alkoholu prowadzi do stężenia przekraczającego ww. normy (np. ktoś jedzie, Policja zatrzymuje, delikwent dmucha, wyskakuje 0,08 mg, po 15 minutach dmucha jeszcze raz, wychodzi 1,01 mg - to też jest stan po użyciu alkoholu i też jest karalne). Co do zatrzymania prawa jazdy - Policja ma takie prawo: Art. 135. 1. Policjant: 1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie: a) uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu, B ) stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność, c) podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy, d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy, e) gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lub decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy, f) gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów lub wydano decyzję o cofnięciu prawa jazdy, g) przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego, h) przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; 2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów. Z tym że tak jak pisał Highman - jest to tylko zatrzymanie prawa jazdy, nie cofnięcie uprawnień. O cofnięciu uprawnień orzeka sąd. Niestety, orzeczenie zakazu prowadzenia pojazdu jest obligatoryjne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Zwal na płyn od spryskiwaczy....
-------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
ja pierdziele, miales pecha porzadnego.. mowie serio bo pewnie nie jednemu z nas sie zdazylo wsiąsc do auta po podobnym delikatnym wieczorze wiec trudno, stalo sie. ale pytanie: co się stanie, jezeli zabiora Ci prawko na te 6m i w tym czasie zlapią, jak prowadzisz mimo to? traktuja to tak jak np prowadzenie bez prawka zabranego za pkt karne czy jakos ostrzej? Wtedy popełniasz przestępstwo z art. 244 kk: CYTAT Kto nie stosuje się do orzeczonego przez sąd zakazu zajmowania stanowiska, wykonywania zawodu, prowadzenia działalności, prowadzenia pojazdów, wstępu do ośrodków gier i uczestnictwa w grach hazardowych, wstępu na imprezę masową, obowiązku powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, nakazu opuszczenia lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym, zakazu kontaktowania się z określonymi osobami, zakazu zbliżania się do określonych osób lub zakazu opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu albo nie wykonuje zarządzenia sądu o ogłoszeniu orzeczenia w sposób w nim przewidziany, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 03 November 2003 Skąd: W-wa/ Radom ![]() |
Jak zabiora i bede jezdzil dalej to traktuja chyba mandatem 300zl jak dobrze pamietam, patrzac na czestotliwosc lapania moze i warto, ale schody zaczynaja sie przy dzwonie (z Twojej lub nie winy)i tego nie chcialbym 50 pln, dostałem dwa takie mandaty przez ostatnie pół roku, za brak prawka przy sobie i normalnie pojechałem sobie dalej. Sajnek ! masz uprawnienia dalej, i żaden dzwon Ci nie straszny, jak nie masz uprawnień to wtedy jest kiepsko... normalnie jeździsz, tylko każde spotkanie z niebieskimi to 50 pln. Uprawnień nie będziesz miał od chwili, kiedy sąd wyda wyrok. Nie biorą średniej, w chwili czynu trzeba mieć stężenie j.w. Drugi pomiar (i trzeci chyba też) ma na celu ustalić, czy zawartość alkoholu prowadzi do stężenia przekraczającego ww. normy (np. ktoś jedzie, Policja zatrzymuje, delikwent dmucha, wyskakuje 0,08 mg, po 15 minutach dmucha jeszcze raz, wychodzi 1,01 mg - to też jest stan po użyciu alkoholu i też jest karalne). a ja miałem głupi nadzieje, że te trzy pomiary to może również dla dobra badanego, a to tylko po to, żeby kogoś ewentualnie mocniej udupić.... -------------------- Boogie
Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
3 pomiary są po to żeby ustalić czy
1.dopiero co wypiłeś i wsiadłeś za kierownik ( w sądzie masz przejebane) 2. piłeś dawno temu i po prostu mogłeś nie świadomie prowadzić od tego ustalenia zależy w głównej mierze kara. jakt punkt 1 to dostajesz z górnej półki za pkt 2 zazwyczaj z dolnej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Dlatego jak nie jest się pewnym trzeba odmawiać i śmigać zawsze na krew. A po drodze kanapki wpierdzielać.... A najlepiej to nie pić.
-------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Ale zaraz w 2 i 3 badaniu nie przekroczyłeś dopuszczalnej normy WTF? Jeśli jednak Sąd zasądzi jazdę po spożyciu przyładuje rok bez prawka...
-------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland