![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 06 April 2005 ![]() |
Drodzy forowicze,
zamierzam kupić samochód w Bułgarii i mam kilka pytań z tym związanych: 1.Czy mogę samochód zarejestrować w Polsce nie będąc obywatelem polskim a posiadając paszport francuski i rezydenturę luksemburską? Nie mam stałego ani tymczasowego zameldowania w Polsce. 2. Jak jest z przeglądami samochodu - czy mogę zrobić przegląd samochodu zarejestrowanego w Luksemburgu tu w Polsce i będzie on ważny w całej Europie? 3. Czy przegląd można robić tylko w kraju, w którym samochód jest zarejestrowany? 4. Jak wygląda procedura kupna samochodu w Bułgarii - czy procedury są podobne jak przy imporcie z Niemiec? 5. Czy są jakieś niebezpieczeństwa formalne związane z kupnem samochodu w Bułgarii? 6. Czy ktoś kupował samochód w Bułgarii i mam jakieś doświadczenia z tym związane? Kwota na zakup to trochę poniżej 40k Euro więc chciałbym wiedzieć o jakiś szczegółach istotnych bo to trochę kasy jest i bez sensu utopić. Podziękował z góry za pomoc. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
1. Nie wiem jak w PL ale w DE trzeba miec albo meldunek osobisty, albo siedzibe /filie,adres biurowy/ firmy zeby zarejestrowac tu auto, podejrzewam, ze z racji unijnych unifikacji w PL bedzie podobnie.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
W zyciu bym do bułgarii nie pojechał z 40k euro bo nawet jak Cie nie zabija i zjedza to samochód bedzie kradziony
![]() -------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 23 November 2004 Skąd: PL ![]() |
+1 też sobie pomyślałem o tym co moi poprzednicy. Bułgaria to dziki kraj jak Polska znajomy rok temu wrócił stamtąd bez auta mimo że parking strzeżony
![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 13 June 2009 ![]() |
Groch, czym Ty sie zajmujesz ze takie akcje robisz?
Wiec nie, jesli nie jestes zameldowany albo nie masz jakiejs dzialalnosci w Polsce nie mozesz zarejestrowac w Polsce. Plus do kazdego auta sie "przyczepia" w Polsce US (oplaty itp) czego nie ma za granica. Co do przegladu, robisz gdzie Ci sie podoba z tego co rozumiem... |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
Z mojego doświadczenia w Bułgarii wcale nie jest niebezpiecznie a w Sofii jest standard podobny jak w Warszawce. Tak samo tam jak i tu są kombinatorzy, ale turcy w niemieckich komisach nie są lepsi. Sam robie interesy z firmą która ma bułgarski vat i siedzibę na wyspach dziewiczych, jakoś nikt mnie nie oszukał ani nie zastrzelił
![]() ![]() -------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 06 April 2005 ![]() |
Nie wiem jak jest w Bułgarii. Będzie to moja pierwsza wyprawa, o ile dojdzie do skutku.
Rozumiem, że przegląd zrobiony w Polsce jest honorowany w całej UE? Samochód docelowo ma być zarejestrowany w Luksemburgu ale średnio mi się chce jechać z Bułgarii do Luksemburga tylko po to żeby zrobić tam przegląd i zarejestrować fure. Myślicie, że Bułgaria to dziki kraj? Nie wiem skąd się takie opinie biorą ale nie miałem do czynienia z tym państwem więc ciężko mi powiedzieć cokolwiek. Nie będzie wożenia 40k Euro w kieszeni tylko przelew więc akurat o to się nie boję. A tak na marginesie to co myślicie o kupnie prosiaka tam? |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
Obecnie zły okres, w Bułgarii panuje pryszczyca i jest ryzyko, że prosiak może być zarażony.
-------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 10:09 |