![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 24 October 2013 ![]() |
Witam,
Tak jak w temacie docelowo chciałbym mieć w pełni funkcjonalne obd 2 przy silniku. Celem jest podłączenie modułu bt i wyświetlanie parametrów silnika np na tablecie. Problem jest taki że kupiłem silnik w ogóle bez złącza diagnostycznego jakiegokolwiek. Wiem, że jeżeli jest typ "okrągły" to do diagnostyki stosuje się "przejściówkę na obd 2. I teraz chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy i czy możecie mi pomóc rozwiązać problem. 1) Nie znam modelu ani roku z którego pochodzi silnik i czy jestem w stanie jakoś to sprawdzić. Chodzi głownie o to żeby znaleźć odpowiedni schemat wiązki silnika. Chciałbym wlutować złącze diagnostyczne. O silniku wiem że jest to 2.8 pojedynczy vanos bez EWS-a (nie znam historii czy w ogóle był czy jest usunięty). Autem po swapie jeżdżę już trochę czasu jednak jestem uziemiony z innego powodu i za jednym zamachem chciałbym w końcu ogarnąć ten problem aby doprowadzić wszystko do ładu 2) Czy mając schemat silnika bez problemu wlutuję odpowiednie złącze i powinno działać ? 3) Czy przejściówka ze złącza BMW na OBD2 odpowiada tylko za zmianę wtyczki a co za tym idzie odpowiednie ułożenie pinów we wtyczce czy jest w niej jakiś układ elektroniczny ? Pytam żeby się dowiedzieć czy mogę np bezpośrednio w wiązkę wlutować OBD2? Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 07 January 2009 Skąd: Rzeszów ![]() |
W takiej przejściówce nie ma żadnego układu.
Silnik M52B28 na pojedynczym vanosie ma sterownik MS41. MS41 nie ma jeszcze opcji połączenia po OBD2 typu generic OBD po znormalizowanych protokołach, połączyć z nim mogą się interfejsy, które między innymi zapewniają obsługę MS41. Zapomnij o połączeniu Torque czy ELMem jakimś. Możesz sobie nawet zrobić złącze diagnostyczne OBD2 w kabinie, potrzebujesz plus, masę i k-linię do połączenia. -------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava ![]() |
Podepnę się i zapytam - jak to wygląda z M52TUB28 w takim E46 przykładowo?
-------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
![]()
|
|
Za pomocą Torque, ELMa i innych interfejsów typowo standard generic OBD2 to dopiero sterownik MS43 z M54B30 mi się łączy, MS42 dalej po protokołach dla MS42 dedykowanych tylko. Takie moje doświadczenia z MS42 czyli M52TU.
-------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 12 April 2007 Skąd: Karczew ![]() |
Mi w e39 m52tub28 ms42 śmiga elm+torque .
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 24 October 2013 ![]() |
Rozumiem że: Teoretycznie nie podepnę nic co w czasie rzeczywistym będzie mi wyświetlało parametry silnika z urządzeń typ torque ? Jedyne co mogę zrobić to wyprowadzić sobie "obd2" do kabiny ale będzie użyteczne tylko do jakiegoś interface-u i oprogramowania diagnostycznego ? Korzystając z googl-a tylko dla przykładu znalazłem coś takiego:" https://automotohit.pl/BMW-pelna-diagnostyk...terfejs-MPM-USB " Obsługuje on ms41 czyli rozumiem że wtedy mogę robić sobie pełną diagnostyke ale nie wyrzucić sobie to na tablet ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava ![]() |
Za pomocą Torque, ELMa i innych interfejsów typowo standard generic OBD2 to dopiero sterownik MS43 z M54B30 mi się łączy, MS42 dalej po protokołach dla MS42 dedykowanych tylko. Takie moje doświadczenia z MS42 czyli M52TU. dzięki za info. A tak dalej teoretyzując z mojej strony, bo nie znam rynku/tematów ECU + pokazywania parametrów Można postawić takiego M52TU na EMU i potem "wyprowadzić" sobie na radio androidowe dane z silnika? Zrobić taki "bieda GT-R panel" -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
![]()
|
|
Mi w e39 m52tub28 ms42 śmiga elm+torque . Cenne info, spróbuję połączyć się za pomocą generic OBD z najbliższym MS42 jaki mi przyjedzie. ![]() Obsługuje on ms41 czyli rozumiem że wtedy mogę robić sobie pełną diagnostyke ale nie wyrzucić sobie to na tablet ? Dokładnie. -------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 12 April 2007 Skąd: Karczew ![]() |
dzięki za info. A tak dalej teoretyzując z mojej strony, bo nie znam rynku/tematów ECU + pokazywania parametrów Można postawić takiego M52TU na EMU i potem "wyprowadzić" sobie na radio androidowe dane z silnika? Zrobić taki "bieda GT-R panel" Jak chcesz to możesz na seryjnym sterowniku sobie bieda panel zrobić za pomocą elma i tabletu czy tam radia androidowego , nie trzeba do tego emu . Można coś takiego zrobić np. https://www.youtube.com/watch?v=Gu1d61ekmEA |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 04:18 |