![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 23 December 2012 ![]() |
Witam,
Od 2dni wpadło w moje ręce Eclipse 2 generacji 96r przedlift z silnikiem 4g63 wersja GS fwd. Jako że nie była w najgorszym stanie tak ją sam remontuję jednakże napotkałem się na dosyć poważny problem który może się okazać gwoździem do trumny silnika o jeżeli tego nie zrobie na czas. Do oleju przedostaje sie paliwo( olej jest żadki i wyczuwalna jest zapach benzyny wrecz wodnity zmieniłem go na nowy żeby nie zatrzeć silnik lecz problem pozostaje , silnik po odpaleniu leci na 1,5 tyś po chwili na 2-2,5 tyś wyczuwalne paliwo , świece okopcone na czarno czasem po przekręceniu zapłonu zapala i gaśnie CE duze spalanie okopcony zderzak czarnym osadem . Wymienione zostało : -Silniczek krokowy 2szt stary owszem był winien lekko falowały obroty po wymianie tego problemu już nie ma - Był zamontowany stożek siatkowy wywaliłem i wstawiłem OEM puszke z filtrem - Wyczyszczona przepustnica ( nie zwróciłem uwagi czy nie zamyka się przepustnica do końca) -Swiece -Przepływomierz x 2szt -czujnik temp cieczy x 2szt -Sonda lambda Do sprawdzenia: Czy zagrzeje się może to wina termostatu ?(dziennie wykonuje 5km 8h stoji pod pracą i 5km do domu) Znaleść jaki warsztat co podłączy się pod ecu i zczytać błedy -Sprawdzenie oddymy (jak sprawdzić ) -czujnik położenia przepustnicy -czy przepustnica zamyka się do końca -Lewe powietrze (jak najlepiej sprawdzić dym, aerozol ?) Najgorszy scenariusz pierścienie tłoków... Moim zdaniem to problem mieszanki a waszym ? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Świece wszystkie wyglądają identycznie? Czy są czarne owce? Lambda co pokazuje?
-------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
Świece są wszystkie okopcone na czarno. Lambda sonduje, przepływka, czujnik temp OK . Po podpieciu pod kompa nie mam zadnych błedów . Może się okazać że silnik jest nie dogrzany silnik, po przejechaniu 5km pokazuje 1/4 wskaźnika . Kompresji i próby olejowyej jeszcze nie robiłem.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 27 January 2006 Skąd: Lublin ![]() |
CYTAT Lambda sonduje no i dobrze tylko jaki wynik sondy? Jak nie masz jak z ecu tego odczytac to miernik i mierz bezposrednio z sondy. Jak nie dogrzany to leje wiecej Pb - jak wszedzie. Zrob z 10km jak dalej to samo wymien termostat.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 09 December 2008 Skąd: OSTRZESZÓW ![]() |
sonda oscyluje a i tak jest bogato ?? więc musi być sporo tlenu w spalinach, czyli do sprawdzenia masz jeszcze szczelność układu wydechowego, ustawienie rozrządu, szczelność gniazd zaworowych, oraz sprawdzić czy nie dochodzi do wypadania zapłonu plus to co wyrzej napisałeś
|
|
|
![]()
|
|
co sądzicie aby najpierw wymienić termostat ? Układ wydechowy na bank jest nie szczelny w okolicach tłumnika końcowego . Zawartość C02 jest przekroczona 5 razy , rorząd jest dobrze ustawiony . Zostaje szczelność gniazd zaworowych i czy nie dochodzi do wypadania zapłonu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 09:23 |