Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Wysokie obroty w Mitsubishi Eclipse 2g 4g63
Opek
post Sun, 23 Dec 2012 - 18:45
Post #1

Rookie

Witam,

Od 2dni wpadło w moje ręce Eclipse 2 generacji 96r przedlift z silnikiem 4g63 wersja GS fwd. Jako że nie była w najgorszym stanie tak ją sam remontuję jednakże napotkałem się na dosyć poważny problem który może się okazać gwoździem do trumny silnika o jeżeli tego nie zrobie na czas. Do oleju przedostaje sie paliwo( olej jest żadki i wyczuwalna jest zapach benzyny wrecz wodnity zmieniłem go na nowy żeby nie zatrzeć silnik lecz problem pozostaje , silnik po odpaleniu leci na 1,5 tyś po chwili na 2-2,5 tyś wyczuwalne paliwo , świece okopcone na czarno czasem po przekręceniu zapłonu zapala i gaśnie CE duze spalanie okopcony zderzak czarnym osadem . Wymienione zostało :
-Silniczek krokowy 2szt stary owszem był winien lekko falowały obroty po wymianie tego problemu już nie ma
- Był zamontowany stożek siatkowy wywaliłem i wstawiłem OEM puszke z filtrem
- Wyczyszczona przepustnica ( nie zwróciłem uwagi czy nie zamyka się przepustnica do końca)
-Swiece
-Przepływomierz x 2szt
-czujnik temp cieczy x 2szt
-Sonda lambda

Do sprawdzenia:
Czy zagrzeje się może to wina termostatu ?(dziennie wykonuje 5km 8h stoji pod pracą i 5km do domu)
Znaleść jaki warsztat co podłączy się pod ecu i zczytać błedy
-Sprawdzenie oddymy (jak sprawdzić )
-czujnik położenia przepustnicy
-czy przepustnica zamyka się do końca
-Lewe powietrze (jak najlepiej sprawdzić dym, aerozol ?)
Najgorszy scenariusz
pierścienie tłoków...

Moim zdaniem to problem mieszanki a waszym ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 23 Dec 2012 - 18:45
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Gr00bY
post Fri, 28 Dec 2012 - 02:58
Post #2

Forum Clubber

Świece wszystkie wyglądają identycznie? Czy są czarne owce? Lambda co pokazuje?

--------------------
WORKSHOP

+Quote Post
Opek
post Tue, 01 Jan 2013 - 20:55
Post #3

Rookie

Świece są wszystkie okopcone na czarno. Lambda sonduje, przepływka, czujnik temp OK . Po podpieciu pod kompa nie mam zadnych błedów . Może się okazać że silnik jest nie dogrzany silnik, po przejechaniu 5km pokazuje 1/4 wskaźnika . Kompresji i próby olejowyej jeszcze nie robiłem.

+Quote Post
Amorr
post Wed, 02 Jan 2013 - 07:54
Post #4

Super User

CYTAT
Lambda sonduje
no i dobrze tylko jaki wynik sondy? Jak nie masz jak z ecu tego odczytac to miernik i mierz bezposrednio z sondy. Jak nie dogrzany to leje wiecej Pb - jak wszedzie. Zrob z 10km jak dalej to samo wymien termostat.

+Quote Post
snafu
post Wed, 02 Jan 2013 - 10:53
Post #5

Frequent User

sonda oscyluje a i tak jest bogato ?? więc musi być sporo tlenu w spalinach, czyli do sprawdzenia masz jeszcze szczelność układu wydechowego, ustawienie rozrządu, szczelność gniazd zaworowych, oraz sprawdzić czy nie dochodzi do wypadania zapłonu plus to co wyrzej napisałeś

+Quote Post
Opek
post Thu, 03 Jan 2013 - 16:34
Post #6

Rookie

co sądzicie aby najpierw wymienić termostat ? Układ wydechowy na bank jest nie szczelny w okolicach tłumnika końcowego . Zawartość C02 jest przekroczona 5 razy , rorząd jest dobrze ustawiony . Zostaje szczelność gniazd zaworowych i czy nie dochodzi do wypadania zapłonu.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 09:23