Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wymiana oleju w tiptronicu Audi 3,0 TDI.
Darek14
post Mon, 14 Mar 2011 - 11:45
Post #1

Rookie

Witam,
W ASO (dzwoniłem do kilku) uparcie twierdzą, że oleju w skrzyni się nie wymienia. W jednym (Bydgoszcz) kierownik seriwsu zaczął na mnie prawie krzyczeć, że producent nie przewiduje wymiany oleju i że wymyślam cuda. W związku z tym szukam porządnego, fachowego warsztatu, który robi to metodą dynamiczną. Jestem z Torunia (tu robią tylko statycznie) więc dobrze byłoby, żeby to nie był drugi koniec Polski - najdalej Poznań, Warszawa, Trójmiasto lub co w takim zasięgu.
Pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 14 Mar 2011 - 11:45
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
gość_Golfista_*
post Mon, 14 Mar 2011 - 11:51
Post #2

www.tune-up.pl

+Quote Post
Darek14
post Mon, 14 Mar 2011 - 12:03
Post #3

Rookie

Dzięki za odpowiedź, ale nie wymieniają dynamicznie.

+Quote Post
gość_Golfista_*
post Mon, 14 Mar 2011 - 12:07
Post #4

hm..

to może

http://www.lecar.com.pl/kontakt.html

albo

http://www.chiptec.pl/

tylko te firmy moge polecić

+Quote Post
VIP
post Mon, 14 Mar 2011 - 16:27
Post #5

Super User

A dzwoniłeś na Bliską za mostem ? Tam naprawiają tylko i wyłącznie automaty, wiec może temat nie jest im obcy smile.gif

--------------------
0-100 - 2.8
100-200 - 6.0

+Quote Post
Darek14
post Mon, 14 Mar 2011 - 17:53
Post #6

Rookie

Dzwoniłem, również wymieniają statycznie. Widzę, że sprawa jest ciężka z wymianą dynamiczną i chyba zrobię to chociaż statycznie albo na Bliskiej albo w ASO
(dziś ponownie dzwoniłem i znowu byli zdziwieni po co ja chcę to robić, bo "przecież producent auta nie przewiduje wymiany").

+Quote Post
artix
post Mon, 14 Mar 2011 - 18:04
Post #7

Moderator

W takim wypadku bedziesz chyba zmuszony wymienic kilka razy by sie wyplukal stary olej , bo z turbiny nie spuscisz i zawsze pare litrow zostanie .

Jezeli dobrze rozumiem ststyczne spuszczanie.

--------------------
E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Mon, 14 Mar 2011 - 21:40
Post #8

CYTAT(artix @ Mon, 14 Mar 2011 - 18:04) *
W takim wypadku bedziesz chyba zmuszony wymienic kilka razy by sie wyplukal stary olej , bo z turbiny nie spuscisz i zawsze pare litrow zostanie .

Jezeli dobrze rozumiem ststyczne spuszczanie.

turbiny ?

+Quote Post
Proof
post Mon, 14 Mar 2011 - 22:31
Post #9

User

To są matoły w tych ASO,i dziwić się,że jest tyle awarii tiptroniców,trzeba zlać taki olej i pokazać im jak wygląda,ja w manualu Audi A4 też zmieniłem olej choć klepią w ASO że jest niewymienialny.Każdy olej się zużywa przecież.

--------------------
Audi A4 Avant AVF TDI Quattro

+Quote Post
artix
post Mon, 14 Mar 2011 - 23:36
Post #10

Moderator

CYTAT(bezduszny @ Mon, 14 Mar 2011 - 21:40) *
turbiny ?

converter brzmi lepiej ?

--------------------

+Quote Post
Maxim555
post Tue, 15 Mar 2011 - 00:25
Post #11

Forum Homee

Brałeś może próbkę oleju ze skrzyni? Albo masz objawy typu, skrzynia przeciąga lub szarpie? U kolegi pobrali trochę oleju i był koloru szarego lub brązowego, już dokładnie nie pamiętam.

CYTAT(Darek14 @ Mon, 14 Mar 2011 - 11:45) *
Witam,
W ASO (dzwoniłem do kilku) uparcie twierdzą, że oleju w skrzyni się nie wymienia....

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Tue, 15 Mar 2011 - 07:28
Post #12

CYTAT(artix @ Mon, 14 Mar 2011 - 23:36) *
converter brzmi lepiej ?

zdecydowanie rolleyes.gif

+Quote Post
Joker
post Tue, 15 Mar 2011 - 10:04
Post #13

Forum Clubber

CYTAT(Maxim555 @ Tue, 15 Mar 2011 - 00:25) *
Brałeś może próbkę oleju ze skrzyni? Albo masz objawy typu, skrzynia przeciąga lub szarpie? U kolegi pobrali trochę oleju i był koloru szarego lub brązowego, już dokładnie nie pamiętam.

Ale jak to ma pomóc autorowi? Pytam poważnie, może czegoś do końca nie zrozumiałem.

Jak olej nie był zmieniany a skrzynia zaczyna robić cuda, to na 80% jest już po ptokach. Osobiście oleju w skrzyni automatycznej nie wymieniałbym rzadziej niż co 50.000 (a zalecane nawet 40.000, w zależności od eksploatacji).

+Quote Post
lagadula
post Tue, 15 Mar 2011 - 10:49
Post #14

Forum Homee

CYTAT(Darek14 @ Mon, 14 Mar 2011 - 11:45) *
Witam,
W ASO (dzwoniłem do kilku) uparcie twierdzą, że oleju w skrzyni się nie wymienia. W jednym (Bydgoszcz) kierownik seriwsu zaczął na mnie prawie krzyczeć, że producent nie przewiduje wymiany oleju i że wymyślam cuda. W związku z tym szukam porządnego, fachowego warsztatu, który robi to metodą dynamiczną. Jestem z Torunia (tu robią tylko statycznie) więc dobrze byłoby, żeby to nie był drugi koniec Polski - najdalej Poznań, Warszawa, Trójmiasto lub co w takim zasięgu.
Pozdrawiam

Jaki przebieg i jakie objawy?

Ja robiłem tu: www.teomotors.pl/, ale statycznie, zatem zmienię na wiosnę znowu.
Teodor to wporzo facet, zadzwoń zapytaj. Ma olej ZF'a. Jesli potrzeba ten magiczny dodatek to też go ma.

P.S. GM upierał się że się oleju w skrzyni nie wymienia. Natomiast ZF sam podaje że powinno to nastąpić miedzy 40.000 a max. 80.000 km

--------------------
5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P

+Quote Post
SajneK
post Tue, 15 Mar 2011 - 10:57
Post #15

Forum Clubber

To ja się podepnę, w Wawie gdzie najlepiej uderzyć ? (Tylko Wawa/okolice)

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
Darek14
post Tue, 15 Mar 2011 - 14:32
Post #16

Rookie

Dzięki za odpowiedzi - wygląda na to, że w wymienionych przeze mnie w pierwszym poście okolicach nie znajdę
warsztatu, który dokonuje wymiany dynamicznie.
Auto ma 96 tys. przebiegu i ze skrzynią wszystko jest w porządku - po prostu jakiś czas temu dowiedziałem się, że
-wbrew temu co twierdzi ASO- olej trzeba wymieniać.
Niedawno wysłałem zapytanie do Audi Polska czy wymienia się olej w skrzyni i oto odpowiedź, którą otrzymałem (kuriozum, trzy razy czytałem i nie mogłem uwierzyć, że takiej absurdalnej odpowiedzi mógł udzielić importer):
"Standardowa wymiana oleju w skrzyni biegów a raczej kontrola stanu oleju odbywa się co 60000km. W trakcie produkcji wprowadzano jednak zmiany w skrzyniach biegów i z czasem stały się one bezobsługowe. W przypadku tych skrzyń wymiany oleju dokonuje się w momencie, gdy słyszalne są niepokojące odgłosy dobiegające ze skrzyni świadczące o uszkodzeniu".

+Quote Post
artix
post Tue, 15 Mar 2011 - 14:44
Post #17

Moderator

Wielu producentow podaje ze skrzynia ma Lajvtajmoil , ale my madrzejsi i postanawiamy wymienic nawet gdy wszystko jest OK. Szkoda ze nie dziala to w droga strone , Jak zaczyna wyc to wymieniamy olej i jest juz wsio naprawione .

Tak na powaznie gdy nie ma wyciekow i skrzynia pracuje jak nalezy to ja bym nie ruszal. A jak cos jej dolega to zadna wymiana oleju nie pomoze !

--------------------

+Quote Post
reniek
post Tue, 15 Mar 2011 - 20:08
Post #18

Rookie

A czemu tak sie upierasz przy dynamicznej wymianie?? Jak widzisz warsztat z urządzeniem do dynamicznej wymiany ciężko znaleźć bo mało kto w to idzie bo statyczna wymiana jest wystarczająco dobra.

Ja też mam 3.0 TDI Tiptronic i robie statyczne wymiany w tipie co 60 tys w autoryzowanym serwisie i żadnych problemów

+Quote Post
Darek14
post Tue, 15 Mar 2011 - 20:16
Post #19

Rookie

Ponieważ naczytałem się, że przy wymianie statycznej więcej "przepracowanego" oleju pozostaje w skrzyni. Ale widzę, że będę musiał właśnie tą metodą dokonać
wymiany.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Tue, 15 Mar 2011 - 20:22
Post #20

Niedawno w Touaregu sam (dokładnie: we własnym zakresie z pomocą drugiej osoby) zmieniłem olej dynamicznie..
nie jest to skomplikowane ale wymaga podnośnika

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 07:06