Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Wydajniejszy dolot w TDI
kot743
post Wed, 16 Apr 2014 - 13:50
Post #1

User

Siema.
Zauważyłem że w moim ASV rura plastikowa co idzie miedzy filtrem powietrza a turbina ma dużo zwężek co raczej za dobrze nie wpływa na przepływ powietrza.

Ze względu na zamontowanie kolektora ssącego od AWX i rur do FIMC również wymiany turbo na BRD przerobiłem dolot miedzy filtrem powietrza a turbiną.
Rzeczy które były potrzebne to:
- Kolanko gumowe od Passata AWX
- Rurka aluminiowa o średnicy 70mm i długości 25cm
- 2 opaski zaciskowe

A wszystko wygląda tak:

Najważniejsze jest to w tym że małym kosztem można to zbudować, bo za rurkę z wysyłką zapłaciłem 45zł bo na miejscu nigdzie nie mogłem u mnie takiej dostać a za to kolanko od AWX zapłaciłem 30zł z wysyłką opaski kilka zł kosztowały
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 16 Apr 2014 - 13:50
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Fiodor
post Wed, 16 Apr 2014 - 19:58
Post #2

Super User

Złe! Rura od filtra nie może leżąc na rurze od kolektora. Ogólnie rury nie powinny dotykać bo z czasem będziesz miał przetarcia i dziury.
Nie rozumiem po co w ogolę tak zrobiłeś? przecież rura od ASZ, ARL pasuje P&P, do tego kupujesz pusze od ASZ,ARL i masz już ori dolot o większej średnicy. Rura dolotowa od filtra kosztuje jakiś 50zl, puszka około 40zl. Rura od kolektora najlepiej robić po prawej stronie. I wszystko ładnie i pięknie.

--------------------
ibiza ALH 305/544

+Quote Post
tomek 1980
post Wed, 16 Apr 2014 - 21:46
Post #3

Forum Killer

Witam, jakie odczucia, na nowym dolocie, jedzie lepiej?
Pozdrawiam.

+Quote Post
kot743
post Wed, 16 Apr 2014 - 22:44
Post #4

User

Nie wiem jak odczucia bo jak montowałem ten dolot to w tym samym momęcie zmieniałem turbinę ARL na BRD a więć nie mogę stwierdzic czy to coś zmieniło.

A co do dolotu od ARL/ASZ wszystko fajnie ale też by było trzeba zmienić przepływomierz a to nie kosztuje 30zł

+Quote Post
jabcok20
post Sat, 19 Apr 2014 - 16:56
Post #5

Forum Killer

Jeśli miałbyć zmieniać przepływke to lepiej programowo ją wywalić i zrobić po mapie...
Ogólnie części do tdików na alledrogo są za śmieszną kase sprzedawane. sam ostatnio kupywałem chyba z 5 kolektorów aaluminiowych zeby sobie porównać za bodajże 65-70zł. gdzie oddam je na złom i większośc się zwróci;)

--------------------
Mercedes W201 M104

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 09:28