![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Otwock ![]() |
W jakim aucie/silniku było oznaczenie TDI z niebieską literką I? W VW T4?Co ono oznacza?
-------------------- Piotruś
Octavia TDI (90PS + bonusy) Suzuki GSX600F |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 10 November 2002 Skąd: poznań ![]() |
jest cos takiego ale mi sie jescze przypomina ze lupo tdi z systemem co silnik wygasa na swiatlach i po dodaniu gazu sam odpala(stop&go) tez mial jakis inny kolor literki moze zielony?
ale namieszalem -------------------- SKODA OCTAVIA L&K
"przedni naped dla pedalow" |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 22 October 2002 ![]() |
Było, było - zielone I, kumpel miał kiedyś golfa III z czymś takim - akumulator miał jak w ciężarówce, automatyczne sprzęgło w lewarku i jak wrzucał na luz to po 3 sek silnik wyłączał się - wystarczyło nacisnąć gaz lub ruszyć lewarkiem i od razu zapalał - paliło mu toto 3,5 l ropy - szok
|
|
|
![]()
|
|
golfIII? mozliwe a wiec cos mi dobrze switalo w glowie
ale lupo bylo napewno z takim bajerkiem i tam alternator dziala jak rozrusznik nie ma wienca na kole zamachowym -------------------- SKODA OCTAVIA L&K
|
|
![]()
|
|
OK, ale co było z niebieskim?
|
|
![]()
|
|
co z niebieskim to nie moge skojarzyc ale widzialem takie a najsmieszniejsze ze mieszkam 1km od fabryki VW i skody i tam wlasnie monuja T4
-------------------- SKODA OCTAVIA L&K
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się że w starszych T4 widziałem taki znaczek, w nowszych jest już inny.Kolega widział taki na starszym Passacie, ale wydaje mi się że właściciel sam go sobie nakleił
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
To jest pradziadek wspolczesnych TDi ... 2.5 TD[blue]I ma cos kolo ~90 KM
|
|
|
![]()
|
|
Ale w Passku nie był montowany
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 11 November 2002 Skąd: Wawa ![]() |
CYTAT("shafter":3ei33yay) To jest pradziadek wspolczesnych TDi ... 2.5 TD[blue]I ma cos kolo ~90 KM
Nie jest to pradziadek tylko wspólczesny silnik 2,5 TDi tylko nieco słabszy---coś ala SDI. Wyposażony w sprężarke ale bez coolera, wtryski jednosprężynowe. Oznaczenie kodowe AJT całe 64KW czyli 88 PS. Ładnie się go chipuje i wtedy autko zaczyna jeździć Master's -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to jednak milem prawo je widziec w okolicy skoro to nowe
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT("Master/s":383bb8kr) CYTAT("shafter":383bb8kr) To jest pradziadek wspolczesnych TDi ... 2.5 TD[blue]I ma cos kolo ~90 KM Nie jest to pradziadek tylko wspólczesny silnik 2,5 TDi tylko nieco słabszy---coś ala SDI. Wyposażony w sprężarke ale bez coolera, wtryski jednosprężynowe. Oznaczenie kodowe AJT całe 64KW czyli 88 PS. Ładnie się go chipuje i wtedy autko zaczyna jeździć Master's To wszystko sie zgadza ale kiedy powstaly pierwsze takie silniczki ? Bo mi sie widzi ze to byly okolice 89-90 r. ? (wtedy mialy zdaje sie 82 PS) |
|
|
![]()
|
|
w audi 100 chyba w 89r byl pierwszy raz montowany TDI moc 115km
|
|
![]()
|
|
CYTAT("shafter":9botfgxz) CYTAT("Master/s":9botfgxz) CYTAT("shafter":9botfgxz) To jest pradziadek wspolczesnych TDi ... 2.5 TD[blue]I ma cos kolo ~90 KM Nie jest to pradziadek tylko wspólczesny silnik 2,5 TDi tylko nieco słabszy---coś ala SDI. Wyposażony w sprężarke ale bez coolera, wtryski jednosprężynowe. Oznaczenie kodowe AJT całe 64KW czyli 88 PS. Ładnie się go chipuje i wtedy autko zaczyna jeździć Master's To wszystko sie zgadza ale kiedy powstaly pierwsze takie silniczki ? Bo mi sie widzi ze to byly okolice 89-90 r. ? (wtedy mialy zdaje sie 82 PS) Myślę że chodzi tutaj o homologację na niektóre kraje. Te silniki które powstały w latach których piszesz ---przeszły szereg zabiegów modernizacyjnych i już tylko w starszych modelach są eksploatowane. Te natomiast są montowane w nowych autkach Master's -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("danielpoz":2yz7kv4l) w audi 100 chyba w 89r byl pierwszy raz montowany TDI moc 115km
Kod literowy 1T pompa z nastawnikiem potencjometrycznym Master's -------------------- |
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT("Master/s":3u2bvc1k) Myślę że chodzi tutaj o homologację na niektóre kraje. Te silniki które powstały w latach których piszesz ---przeszły szereg zabiegów modernizacyjnych i już tylko w starszych modelach są eksploatowane. Te natomiast są montowane w nowych autkach
Master's Calkiem mozliwe, pewnie chodzilo o dostosowywanie sie do kolejnych norm EURO ... |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("shafter":pnm5kupr) CYTAT("Master/s":pnm5kupr) Myślę że chodzi tutaj o homologację na niektóre kraje. Te silniki które powstały w latach których piszesz ---przeszły szereg zabiegów modernizacyjnych i już tylko w starszych modelach są eksploatowane. Te natomiast są montowane w nowych autkach Master's Calkiem mozliwe, pewnie chodzilo o dostosowywanie sie do kolejnych norm EURO ... norm euro i norm spalin---może to jedno i to samo -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Master/s":3uo06j1n) CYTAT("shafter":3uo06j1n) CYTAT("Master/s":3uo06j1n) Myślę że chodzi tutaj o homologację na niektóre kraje. Te silniki które powstały w latach których piszesz ---przeszły szereg zabiegów modernizacyjnych i już tylko w starszych modelach są eksploatowane. Te natomiast są montowane w nowych autkach Master's Calkiem mozliwe, pewnie chodzilo o dostosowywanie sie do kolejnych norm EURO ... norm euro i norm spalin---może to jedno i to samo z tego co wiem norma euro to nie tylko spaliny ale takze niektore elementy samochodu wplywajace na bezpieczenstwo,takie jak wzmocnienia,strefy zgniotu ale tez odzysk poszczegulnych elemenow po zlomowaniu auta,glosnosc autka, itp.itp.itp. -------------------- SKODA OCTAVIA L&K
|
|
![]()
|
|
CYTAT("danielpoz":3ptehy8b) CYTAT("Master/s":3ptehy8b) CYTAT("shafter":3ptehy8b) CYTAT("Master/s":3ptehy8b) Myślę że chodzi tutaj o homologację na niektóre kraje. Te silniki które powstały w latach których piszesz ---przeszły szereg zabiegów modernizacyjnych i już tylko w starszych modelach są eksploatowane. Te natomiast są montowane w nowych autkach Master's Calkiem mozliwe, pewnie chodzilo o dostosowywanie sie do kolejnych norm EURO ... norm euro i norm spalin---może to jedno i to samo z tego co wiem norma euro to nie tylko spaliny ale takze niektore elementy samochodu wplywajace na bezpieczenstwo,takie jak wzmocnienia,strefy zgniotu ale tez odzysk poszczegulnych elemenow po zlomowaniu auta,glosnosc autka, itp.itp.itp. oooooooooo o o o to właśnie miałem na myśli Master's -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 17 November 2002 Skąd: DIAGTRONIK YANKI ![]() |
88KM to propozycja VW w miejsce wycofywanego z produkcji 2.4 wolnossącego, niedostępnego w ofercie na naszym rynku T4 2.4D
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 14:03 |