Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Swap silnika na większą pojemność a Cepik przegląd itd, Kto robił zmianę w dowodzie na większą poj. z nowym cepikiem
KrisVR6
post Thu, 29 Mar 2018 - 22:44
Post #1

Frequent User

Witam!
Piszę w imieniu kumpla z naszej ekipy ... a więc bracia zrobili swap silnika VR6 do golfa 2 (1.3 poj.) było to w tamtym roku, zanim wszystko dokończyli i golf zaczął jeździć minęło trochę czasu . Parę dni temu wybrali się u nas na okręgową stację kontroli pojazdów chcieli normalnie zrobić przegląd + zmiana pojemności w dowodzie tak żeby wszystko było normalnie... i zaczął się cyrk. Gość na stacji od razu nerwowo podszedł do tematu gdzieś dzwonił pewnie do szefa i po chwili przyszedł i powiedział że takiego czegoś (czyli takiej zmiany) nie da się zrobić bo jest nowy cepik nie ma miejsca na wpisy, coś tam mówił ze w golfie 2 nie było takiego silnika nie
ma jak tego zaznaczyć i takie tam różne pierdy wymyślanie na koniec powiedział ze on tego nie zrobi i tyle.

No właśnie i co teraz ktoś już może przerabiał ten temat miał podobną sytuacje i chciał po prostu legalnie wszystko mieć w dokumentach poukładane.
Jak to obecnie po wejściu tego gówn.. najnowszego cepiku jest ze swapem na silnik o większej pojemności który nie występował w danym modelu.

Ciekawe jak jest z opcją zmiany silnika który występował w danym modelu dla przykładu golf mk1 poj. 1.1 a swap silnika na 1.8 poj.

Na tą chwilę koledzy odpuścili a po Świętach pojadą na drugą inna stację okręgową .. Może ktoś coś doradzi co i jak czyżby jak zwykle to jest Polsce zrobili kolejny bubel prawny i nie wzięli pod uwagę wymiany silnika.. a może pracownik tej pierwszej stacji narobił ze strachu w gacie i żeby nie mieć kłopotów pozbył się kumpli i tyle..
To juz w Niemczech o wiele łatwiej zrobić wszystko co się chce mieć w papierach wbite do dowodu różne przeróbki itd itd wynalazki jeżdżą ze swpami normalnie . Oczywiście wszystko tam jest odpłatne ale auto może mieć alles eingetragen i poruszać się bez problemów po drogach ..
Pozdrawiam!
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 29 Mar 2018 - 22:44
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
dany_47
post Fri, 30 Mar 2018 - 08:49
Post #2

Forum Killer

przebijałem swój DR z 2.8 na 1.8...

1. zaświadczenie z uprawnionego zakładu o zmianie konstrukcyjnej + rachunek za wykonaną usługę
2. wykonanie przeglądu poświadczającego fachowe zmiany w aucie i zrobienie dokumentacji foto
3. wycieczka do WK z zaświadczeniami o przeglądzie i zaświadczeniem od mechanika.
4. nowy dowód, wbicie w karte zmiany konstrukcyjnej
5. ubezpieczalnie tez musisz poinformować żeby ci nie dołożyli w razie jakbyś spowodował kraksę bo na 98% wykorzystają zatajenie faktu zmiany pojemności
i z ubezpieczycielem będziesz miał cyrk bo oni nie mogą wpisać z palucha pojemności i mocy auta. wybierają jedynie opcje które wyświetli im program a jak wspomniałeś w mk2 nie było nigdy VR'a no i będzie jazda

--------------------
Sleeper R30T 744KM 789Nm
0-100 2.99 100-200 5.8
ET 10.539

+Quote Post
Rezor
post Fri, 30 Mar 2018 - 10:43
Post #3

Forum Killer

Ja też miałem z pojemnościa problem z US i ubezpieczycielem bo w systemie mają błąd i pojemność 4942cc, a mój silnik ma 302 CI i w papierach ma 4949 biggrin.gif akurat to na plus bo płacę jakieś śmiesznie niskie OC za V8

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
maaaad
post Fri, 30 Mar 2018 - 11:08
Post #4

Forum Killer

CYTAT(dany_47 @ Fri, 30 Mar 2018 - 07:49) *
przebijałem swój DR z 2.8 na 1.8...

1. zaświadczenie z uprawnionego zakładu o zmianie konstrukcyjnej + rachunek za wykonaną usługę
2. wykonanie przeglądu poświadczającego fachowe zmiany w aucie i zrobienie dokumentacji foto
3. wycieczka do WK z zaświadczeniami o przeglądzie i zaświadczeniem od mechanika.
4. nowy dowód, wbicie w karte zmiany konstrukcyjnej
5. ubezpieczalnie tez musisz poinformować żeby ci nie dołożyli w razie jakbyś spowodował kraksę bo na 98% wykorzystają zatajenie faktu zmiany pojemności
i z ubezpieczycielem będziesz miał cyrk bo oni nie mogą wpisać z palucha pojemności i mocy auta. wybierają jedynie opcje które wyświetli im program a jak wspomniałeś w mk2 nie było nigdy VR'a no i będzie jazda

Robiłeś to przed wprowadzeniem nowego Cepiku czy po?

+Quote Post
stef
post Fri, 30 Mar 2018 - 11:22
Post #5

Frequent User

Nie wiem czy to się zmieniło ale ubezpieczenie jest ważne dla pojemności w momencie zawierania polisy.

--------------------
Model X/Evo5/JCW

+Quote Post
tom cio
post Sat, 31 Mar 2018 - 08:52
Post #6

Super User

Dany47 zmieniales silnik na taki jaki fabrycznie wystepowal w tym aucie, a to duza roznica. Tez to przechodze ale ja mam 2.0 ktore wyglada jak 1.8 ktore bylo fabrycxnie w golfie 2 i po sensownej rozmowie z diagnosta da sie to zalatwic.

+Quote Post
dany_47
post Sat, 31 Mar 2018 - 10:52
Post #7

Forum Killer

Robiłem to prawie dokładnie rok temu.
A mój silnik nie do końca występował bo mam w dokumentach 1.8 225KM a ubezpieczenie mam na 1.8 180KM bo innych mocy w mk4 nie było.

W ubezpieczeniu na chwilę obecną ważne jest już i pojemność i moc. Kiedyś tylko pojemność ich interesowała.

--------------------
Sleeper R30T 744KM 789Nm
0-100 2.99 100-200 5.8
ET 10.539

+Quote Post
maaaad
post Sat, 31 Mar 2018 - 14:02
Post #8

Forum Killer

CYTAT(dany_47 @ Sat, 31 Mar 2018 - 09:52) *
Robiłem to prawie dokładnie rok temu.

No właśnie, wtedy jeszcze był "stary" Cepik. Problemy mogą być z "nowym".

+Quote Post
siewcu
post Sat, 31 Mar 2018 - 14:49
Post #9

Forum Clubber

Masz znajomych zagramanicą? Sprzedaj im, niech przerejestrują, odkup z nowymi danymi w dowodzie i już nie będziesz miał problemu z zarejestrowaniem tongue.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 22 August 2025 - 11:09