![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 07 March 2009 Skąd: Czechy ![]() |
Czesc,
Poszukuje pomyslu co mozna wrzucic do Mazdy Rx8. Na tapecie oczywiscie jest K20 z Hondy. Delikatnie myślę też nad Sr20Det (tak znam bolączki). Macie jeszcze jakieś sugestie co do innych 4cyl? Najlepiej jakby na rynku, ktoś już sprzedawał chociaż łapy i adaptery do skrzyń. BTW znacie kogoś z forum kto ogarnia/sprzedaje takie zestawy? Znalazlem tylko oferte PCM motorsport czy jakos tak, ale nie maja np łap do silnika. Z gory mowie, ze odpadaja 6CYL czyli wszystkie JZ-ety itp. Miałem 200sx z 1jz i chce coś zdecydowanie lżejszego. Dzieki z gory, pozdrawiam |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 08 May 2007 Skąd: Mielec ![]() |
Opel 3.2 V6 wydaje się niegłupi do tego nadwozia, a jest malutki i chyba też nie za ciężki
|
|
|
![]()
|
|
Z tym silnikiem będzie taki problem, że mało tych swapów znalazłem w RX8, co powoduje, że nikt nie bedzie mieć gotowych łap czy adapterów.
Sam teraz nie mam warunków na takie grzebanie. Silnik wrzuce itp, ale łap nie wyspawam i przekładki do skrzyni ![]() Myślałem też nad F20C (Honda s2000) ale nie wiem czy roznica pomiedzy k20 a f20 jest az tak duza aby dokladac i utrudniac sobie z F20C. Dzieki |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 08 May 2007 Skąd: Mielec ![]() |
f20 chyba nie ma sensu, ludzie K serie nawet do s2000 swapują...
![]() |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Czesc, Poszukuje pomyslu co mozna wrzucic do Mazdy Rx8. Na tapecie oczywiscie jest K20 z Hondy. Delikatnie myślę też nad Sr20Det (tak znam bolączki). Macie jeszcze jakieś sugestie co do innych 4cyl? Najlepiej jakby na rynku, ktoś już sprzedawał chociaż łapy i adaptery do skrzyń. BTW znacie kogoś z forum kto ogarnia/sprzedaje takie zestawy? Znalazlem tylko oferte PCM motorsport czy jakos tak, ale nie maja np łap do silnika. Z gory mowie, ze odpadaja 6CYL czyli wszystkie JZ-ety itp. Miałem 200sx z 1jz i chce coś zdecydowanie lżejszego. Dzieki z gory, pozdrawiam Można też kupić gotowego rx-a z k20 ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Można też kupić gotowego rx-a z k20 ![]() Dawno wyrosłem z jeżdzenia po prostej dla frajdy, teraz to byle co z DSG bedzię mnie objeżdzać ![]() ![]() Odezwe się na PW w sprawie tego R-xa z k20. Sporo już miałem tych wynalazków jak E30 v8, 200sx 1jzgte, ee9, e30 3.5 jakieś crxy. Teraz szukam czegoś innego. Generalnie założenie to ma być lekko, raczej N/A, padło na Rx8 bo buda całkiej fajna, lekka. P.S Na spokojnie ogladam sobie Opla Speedstera |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Nie w sumie taka aż lekka, wręcz bym powiedział, że dość naturalna masa dla tej kategorii aut. Dlatego nawet przy 400hp bardzo łagodne w prowadzeniu są te wozy, przynajmniej ja tak uważam względem innych aut które znam z jazdy - na tle np. S13/S14 to RX8 bliżej do R33/R34 jeśli mowa o japońskiej motoryzacji.
Przemyśl jeszcze 1.8t ale tu kwestia taniej opcji na te 300hp tylko ten majster co to robił niestety [*]. Ale może da się dokupić jeszcze te zestawy albo zerknij na oferty gotowych - bo pojawiają się takie w ogłoszeniach. Jak będziesz szukał samej budy to uważaj na wszelkiej maści lepione podłogi i itp - ruda mocno się interesuje tymi wozami. -------------------- E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
Mówisz o lekkości a rezygnujesz z Wankla? Dlaczego? Jest lekki? Tommy jary swoim rexem zloil sporo tyłków w dużo mocniejszych autach.
http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic/32...t-rodzinna-8ka/ Nie żebym nie namawiał do swapa. Ale jak ma być lekko i dobrze się prowadzić zostań z rotorem lub ewentualnie jakiś mały silnik doładowany tak by ponad 300 koni wyszło bo inaczej to nie ma sensu skoro rotory podchodzą pod 250 koni. Opel speedstery mocno niestety poszły w górę. 60tys to auto nie nadające się na tor tzn wolne gdzie potrzeba z 20tys by jechało na torze ok. Nie wiem czy na dziś dzień to dobra opcja. Może MX5 po tuningu? Np taka MX5 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid...343116445841027 I ten dźwięk https://youtu.be/1yW7WuWcir8 -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Wankel nadal w grze, patrzylem juz na oferte Koyota na nowy silnik, slupek z 10k PLN.
MX5 kurcze zapomnialem o tym aucie, hmm ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
Miałem okazję jeździć zdrową RX-8 z kilkoma bonusami (~240KM). Pięknie to jedzie!
-------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
MX5 NC jest w podobnym setupie ze 150kg lżejsze od RX8, ale jakimś cudem te MX5 z podobnymi mocami dostają od RXów na torze. Sam nie wiem,czym to jest spowodowane
![]() W RX8 jest duży potencjał na zejście z masy, drzwi ważą 100kg. Miałem okazję jeździć zdrową RX-8 z kilkoma bonusami (~240KM). Pięknie to jedzie! Pięknie jedzie, a później wrzucasz 2-kę i czar pryska ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 September 2005 Skąd: Katowice / Banja Luka ![]() |
No bez przesady.
-------------------- #włoszczyzna
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
CYTAT Pięknie jedzie, a później wrzucasz 2-kę i czar pryska wink.gif heheh. tak samo jest w oplu speedsterze niestety. od trojki to jest straszna zenada czyli czasy gorsze niz skoda octawia -------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
Daliście mi stety niestety kolejne pole do myślenia, muszę przeanalizować możliwość MX5, kiedyś chciałem to kupić. Generalnie fajne autko, fajnie się tym jedzie po zakrętach, no ale seria nawet 1.8 (NB) nie powala.
Minusem dla mnie jest brak dachu, tak wiem ze można założyć hardtopa, rollbar itp, ale to nie to ![]() Za Rx8 dla mnie przemawia tez, ze sporo tego jest do kupienia z zajechanym silnikiem, ale za to w MX5 juz był tłokowiec i łatwiej tam coś wrzucić (chyba) I wyszło jak zwykle, że bede siedział miesiąc z kartką i porównywał ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 29 December 2009 ![]() |
Mialem w warsztacie RX8 po swapie na 1.8t i bylo to dzielo na miare cytryna i gumiaka. Dziesiatki kabli, przekazniki w powietrzu, przewody wodne sztukowane, skrzynia z mazdy przyspawana do dzwonu skrzyni z passata spawami o lacznej dlugosci 10cm ktora oczywiscie rozeszla sie podczas jazdy i ze 100 roznych patentow odkrywanych pozniej.
Pisze to jako ostrzezenie przed kupowaniem swapa bez naprawde dokladnego zapoznania sie z tematem i powaznej jazdy probnej. -------------------- E36 3.0t 400/500 drift
Superb III 2.0t 350/500 |
|
|
![]()
|
|
Mialem w warsztacie RX8 po swapie na 1.8t i bylo to dzielo na miare cytryna i gumiaka. Dziesiatki kabli, przekazniki w powietrzu, przewody wodne sztukowane, skrzynia z mazdy przyspawana do dzwonu skrzyni z passata spawami o lacznej dlugosci 10cm ktora oczywiscie rozeszla sie podczas jazdy i ze 100 roznych patentow odkrywanych pozniej. Pisze to jako ostrzezenie przed kupowaniem swapa bez naprawde dokladnego zapoznania sie z tematem i powaznej jazdy probnej. Dobrze wykonany swap, który się nie rozpadnie na torze, wymaga czasu i pieniędzy. Ci, co nie robili swapa nie wiedzą, na co się porywają ![]() Ja swoim rx8 jeździłem na track daye na kołach i poza 1 przypadkiem na lawecie, wracało to na kołach, nawet z Poznania. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 01 October 2015 ![]() |
Duchu22, pewnie widziałes pierwsze swapy jakie robili w Kołobrzegu
![]() -------------------- EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion >> 80 B4 V8TT |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 24 November 2011 Skąd: Wawa ![]() |
1.8T z Vaga. Wchodzi beż wiekszych przeróbek. Nie jest dużo cięższy, już trochę ich jeździ. Widziałem w wawie na spocie jeden taki egzemplarz. Wszystko ładnie wykonane. postawione na EMU. Cowięcej, w środku działały seryjne liczniki, oraz klima itp. Swap zrobiony mega dobrze. Tu link do tematu:
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.p...17&t=203634 -------------------- Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015 Mazda 6Speed - jest |
|
|
![]()
|
|
1.8T z Vaga. Wchodzi beż wiekszych przeróbek. Nie jest dużo cięższy, już trochę ich jeździ. Widziałem w wawie na spocie jeden taki egzemplarz. Wszystko ładnie wykonane. postawione na EMU. Cowięcej, w środku działały seryjne liczniki, oraz klima itp. Swap zrobiony mega dobrze. Tu link do tematu: https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.p...17&t=203634 Seryjne liczniki działają już od długiego czasu na EMU. Mój ma nawet działające ESP/DSC ![]() Fajnie jest zrobić swapa,ale jak z 220hp robi się 250, to moim zdaniem gra nie warta świeczki. Ten wóz wymaga 300 hp minimum, a najlepiej 500 ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Też tak uważam, że te 300hp to minimum, ale akurat na 1.8T w miare realne w sumie.
Dobrze brać pod uwagę silniki wysokoobrotowe (7,5k rpm + jak np. k20) , żeby nie być smutnym z powodu dyfra i jego przełożenia. Bo co prawda da się to zmienić, ale to naprawdę dużo pracy i kasy. -------------------- E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 04:16 |