![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 10 November 2011 Skąd: Podlasie ![]() |
Witam jest to forum najbardziej zgodnie z problematyką mojego tematu,więc postanowiłem założyć temat w tym dziale,jesli jest to niezgodne proszę o przeniesienie tematu.
Intersują mnie wszystkie zagadnienia związane ze swapem jednostki 2,4 20v 175km do mojej alfy 156 1,9 16v.Skorzystałem z okazji i nabyłem alfe 156 2,4 20v w wersji angielskiej po wypadku za niewielkie pieniądze,po cenie ,za którą tu bym kupił sam silnik i skrzynię i może jeszcze jakiś element.Chcę silnik wyremontować ( choć sprawny na dzień dzisiejszy) i zbudować go na innych podzespołach ( sprężarka i kolektor). Moje pytanie: jak wielka problematyka mnie czeka? Jak sprawa wiązek i samego komputera? Gdzie taki swap mogę przeprowadzić ? Czy ktoś może polecić jakiś zakład/wykonawcę?? Mogą to być również prywatne osoby ( nie ma to jak pasjonaci) ,nie zalezy mi na czasie. Miejsce bez róznicy. 1,9 16v to bardzo dobra jednostka. Znosi wiele i sporo mozna z niej wycisnąć, ale pojemności nic nie zastąpi no i mozna celować w moce,o których w 1,9 mozna tylko gdybać i to bardzo nie jasno.Pewnie dalej bym kombinował z większa mocą , gdyby nie brak paliwa, a i to do ugrania pewnie max 240km okupionych niewiadomą awaryjnością.Poza tym przeszczep całego układu wtryskowego z nowszego modelu wyniósł by mnie drożej niż zakup anglika 2,4.W tej chwili mam 214km,ale nie satysfakcjonuje mnie ta moc,stąd pomysł swapa. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny. -------------------- White beauty alfa 159 2.0 MJTD 2011 225Km/467Nm by r-performance
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 27 July 2008 Skąd: mazowsze ![]() |
Jak masz rozbitego tego anglika i co jest w nim uszkodzone ?
Znam temat takiego SWAPu i potrzebna jest nawet ingerencja w blacharkę samochodu niestety, stąd moje wcześniejsze pytanie. -------------------- G27.pl
|
|
|
![]()
|
|
Anglik uderzony w lewy tylni bok.Silnik sprawny odpala bez problemu 153tyś mil nakulane.Jeśli podołałbys ,to proszę o informacje na PW.Chcę przenieść cały silnik ze skrzynia + elektornika potrzebna do odpalenie lub inne konieczne podzespoły.Czas nie jest problemem.
-------------------- White beauty alfa 159 2.0 MJTD 2011 225Km/467Nm by r-performance
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 13 September 2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Skrzynia będzie pasować i o 1.9 i od 2.4. W 2.4 jest dłuższa.
Nie wiem, jakie miałyby być różnice w blacharce, o których ktoś tu wspominał. Ogólnie silniki 2.4 i 1.9 są podobne, 2.4 jest dłuższe o jeden cylinder, mocowania od strony rozrządu masz takie same, skrzynie można stosować zamiennie, ale w 2.4 będzie inna łapa i półosie, bo skrzynia wypada o jeden cylinder bliżej prawe podłużnicy. Wiązkę też będziesz musiał przełożyć, bo potrzebujesz +1 wtrysk, + 1 świeca itp. Użytkownik KIVI wie bardzo dużo o tych silnikach. |
|
|
![]()
|
|
Skrzynia będzie pasować i o 1.9 i od 2.4. W 2.4 jest dłuższa. Nie wiem, jakie miałyby być różnice w blacharce, o których ktoś tu wspominał. Ogólnie silniki 2.4 i 1.9 są podobne, 2.4 jest dłuższe o jeden cylinder, mocowania od strony rozrządu masz takie same, skrzynie można stosować zamiennie, ale w 2.4 będzie inna łapa i półosie, bo skrzynia wypada o jeden cylinder bliżej prawe podłużnicy. Wiązkę też będziesz musiał przełożyć, bo potrzebujesz +1 wtrysk, + 1 świeca itp. Użytkownik KIVI wie bardzo dużo o tych silnikach. Przestań pisać pierdoły. Tak się składa, ze silnik 2.4 20v ma zupełnie inną skrzynię, inne sprzęgło i jeszcze kilka innych elementów. Belka/sanki to też zupełnie inna bajka. Tak się składa, że już trafił mi się taki egzemplarz po SWAPie do poprawki, i niestety musieliśmy wyjmować jeszcze raz wszystko i przerabiać podłużnicę, ponieważ w 2.4 20v lewa niestety jest inna, ponieważ ma wcięcie na skrzynię biegów. Do 2.4 20v nie założysz innej skrzyni p&p, ponieważ mają sprzęgła o innej konstrukcji. Itd. Ale skąd ja mam to wiedzieć, przecież dopiero 13 lat naprawiam te samochody ![]() ![]() ![]() -------------------- G27.pl
|
|
|
![]()
|
|
Anglik uderzony w lewy tylni bok.Silnik sprawny odpala bez problemu 153tyś mil nakulane.Jeśli podołałbys ,to proszę o informacje na PW.Chcę przenieść cały silnik ze skrzynia + elektornika potrzebna do odpalenie lub inne konieczne podzespoły.Czas nie jest problemem. Temat do ogarnięcia. Jeśli masz 2 kompletne samochody to nie widzę problemu. -------------------- G27.pl
|
|
|
![]()
|
|
Poszła wiadomość na meila.
Jest szansa przeszczepu sprzęgła/dwumasu z wersji 2,4 200/210 ?? -------------------- White beauty alfa 159 2.0 MJTD 2011 225Km/467Nm by r-performance
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 06:06 |