Shoutbox 0 nowych PW 

9 Stron V   1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic
> Supra Vs Eclipse
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 11:45
Post #1

Super User

Witam

W przyszlym roku chce zmienic samochod na jakis mocniejszy i chcialbym od bardziej doswiadczonych kolegow uzyskac pomoc w postaci ich zdania na wybor samochodu. Zastanawialem sie nad Supra 95-96 i Eclipsem >=2000. (GSX jest raczej trudny do dostania )

Co prawda eclipse 3.0 jest slabszy od Supry ale nowszy i moznaby do niego dolozyc w przyszlosci turbo. No wlasnie mozna by czy nie ?

Do supry jest bardzo duzy wybor czesci - jak jest z mitsu ?

Generalnie chce wybrac jakas baze do przyszlych modyfikacji ktora juz sama w sobie bylaby mocna , wytrzymala i z duzymi mozliwosciami rozbudowy.

Wczesniej myslalem tez o 3000GT i nissanie 300ZX ale ten pierwszy przestraszyl mnie kosztami uzytkowania a ten 2 mi sie za bardzo nie podoba.

Pozdrawiam

--------------------
/Roland
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 09 Sep 2003 - 11:45
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
mellow
post Tue, 09 Sep 2003 - 12:03
Post #2

Super User

Z tych dwoch samochodow to tylko Supra MKIV IMHO. Ale takie cus to dosyc trudno w Polandzie znalesc... chociaz ...

[url=http://gratka.pl/moto/tresc.phtml?id_rubryka=1&marka=Toyota&model=Supra&id_region=0&z_dnia=-1&cena_od=0&cena_do=-1&inte=on&gaze=on&biur=on&id_podrubryka=1&nr=6:1b34ace1]Ogloszenie z Gratka.pl[/url:1b34ace1]
.. a jak nie w polsce to u naszych zachodnich sasiadow juz latwiej o takie cudo.

MKIV to jeden z najlepszych samochodow sportowych ever ( mowie tu o wersji TT ofcoz ), wlasnie zie sprecyzowales czy chodzi ci o MKIV n/a czy TT.

Ale ja bym nie stawial na straconej pozycji 300ZX TT..

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 12:28
Post #3

Super User

Tylko i wylacznie TT

To fakt co do supry ale jak widzialem to eclipse GSX w Modlinie to tez jakos tak sobie o nim zaczalem myslec

--------------------
/Roland

+Quote Post
kisielisodd
post Tue, 09 Sep 2003 - 12:49
Post #4

Forum Homee

Wprawdzie ne wiele mnie interesuje 3 generacja eclipse`a ale co nieco czasam mi się obija o uszy. Wiem że namiętnie w stanach pakują do tego silnika kompresor i nawet sa już gotowe kity do kupienia.
Ja jednak kupił bym Supre TT bowiedząc jakie problemy mam z czesciami do 2generacji ktorych w polsce jest już dużo, nie chcę mysleć ile problemów było by ze zdobyciem elementow mechanicznych

--------------------
Pozdrawiam
A.

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 13:13
Post #5

Super User

CYTAT("kisielisodd":cvpp0hol)
Wprawdzie ne wiele mnie interesuje 3 generacja eclipse`a ale co nieco czasam mi się obija o uszy. Wiem że namiętnie w stanach pakują do tego silnika kompresor i nawet sa już gotowe kity do kupienia.
Ja jednak kupił bym Supre TT bowiedząc jakie problemy mam z czesciami do 2generacji ktorych w polsce jest już dużo, nie chcę mysleć ile problemów było by ze zdobyciem elementow mechanicznych

No tak - dzieki za podpowiedz - juz sie dowiedzialem ile supercharger kosztuje - $4495 .
Ale normalne turbo powinno chyba kosztowac okolo 10 tys. zł ? czy troche niedoszacowalem ?

--------------------
/Roland

+Quote Post
Brychu
post Tue, 09 Sep 2003 - 13:39
Post #6

Forum Homee

- Mellow - Supra z ogłoszenia, które zalinkowałeś jest N/A.

- 300zx w Polsce nie kupi się już ładnego. W Suprach nie ma praktycznie wyboru też.

- Różnica między Suprą a 300zx jest taka że na seryjnym dole silnika z 300zx da się wycisnąć 450 KM a z Supry 700.

--------------------
srtb

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 13:47
Post #7

Super User

no wlasnie tez sie boje ze nic fajnego nie dostane - ale bede wytrwaly i licze na jakies pozytywne zmiany w oplatach granicznych w maju 2004.
jestem dobrej mysli

--------------------
/Roland

+Quote Post
Gr00bY
post Tue, 09 Sep 2003 - 13:57
Post #8

Forum Clubber

Rolo - nie Ty jeden

--------------------
WORKSHOP

+Quote Post
Wally
post Tue, 09 Sep 2003 - 14:12
Post #9

Forum Clubber

CYTAT("Brychu":283ru5i9)
Różnica między Suprą a 300zx jest taka że na seryjnym dole silnika z 300zx da się wycisnąć 450 KM a z Supry 700.

poprawka... nie 700 a 1170

--------------------
whatever

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 15:02
Post #10

Super User

Wally - a twoja superka to ile konikow juz ma ?
Jestem pelen podziwu dla twojego startu z czarnym "walcem"
niestety nie bylem do konce - dlaczego na finalach takie czasy ? mysle ze moglbys wygrac z audi

pozdrawiam

--------------------
/Roland

+Quote Post
kisielisodd
post Tue, 09 Sep 2003 - 17:36
Post #11

Forum Homee

CYTAT("Rolo":1z87lawp)
no wlasnie tez sie boje ze nic fajnego nie dostane - ale bede wytrwaly i licze na jakies pozytywne zmiany w oplatach granicznych w maju 2004.
jestem dobrej mysli

Myslisz ze eclipse`a 3 generacji dostaniesz fajnego w polsce ? (napisałeś 2000 >=) Tych samochodów jest może ze 3 w polsce. W europie wogóle chyba nie był sprzdawany. wszystko co idzie to import ze stanów. Myslę że 10 razy łatwiej trafić ładną supre niż eclipse 3g

--------------------
Pozdrawiam
A.

+Quote Post
Wally
post Tue, 09 Sep 2003 - 17:37
Post #12

Forum Clubber

CYTAT("Rolo":225jvqkd)
Wally - a twoja superka to ile konikow juz ma ?
Jestem pelen podziwu dla twojego startu z czarnym "walcem"
niestety nie bylem do konce - dlaczego na finalach takie czasy ? mysle ze moglbys wygrac z audi

pozdrawiam

Na pierwsze pytanie odpowiedź znajdziesz w następnym numerze Spojlera Będzie tam dla porównania jeszcze jedna Supra na seryjnych turbinach oraz najbardziej znana Supra w Polsce
Niestety w Modlinie nie zrealizowałem nawet planu minimum czyli ET 12.2
W finale okazało się, że z włączonym nitro z jakiegoś powodu nie da się ruszyć :/

--------------------
whatever

+Quote Post
Jacek1
post Tue, 09 Sep 2003 - 17:47
Post #13

Forum Killer

W Eclipse 3g nie ma już 4x4 Jest tylko FWD. Jak dla mnie lipa.

+Quote Post
Krzysiek_WAWA
post Tue, 09 Sep 2003 - 19:14
Post #14

Forum Killer

Co do silnika 3.0 w Eclipsie to jeśli się dobrze oriętuje to jest to silnik który jest montowany w 3000GT po małych modyfikacjach o mocy 230KM, jeśli jest to ten silnik to powinieneś dostać też silnik 3.0TT o mocy 320KM w serii. A to już powinno w Eclipsie jeździć dość nieźle. Zresztą silnik 3.0TT był też montowany w FTO i Sigmach

Pozdrawiam

--------------------
----------------
Pozdrawiam Krzysiek
"Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety sa dla szybkich kierowcow" C. McRae [*]
---------------------
Niezależnie co zrobisz, i tak inni będą ciebie oceniać.........

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 20:05
Post #15

Super User

CYTAT("kisielisodd":17fo3rmy)
CYTAT("Rolo":17fo3rmy)
jestem dobrej mysli

Myslisz ze eclipse`a 3 generacji dostaniesz fajnego w polsce ? (napisałeś 2000 >=) Tych samochodów jest może ze 3 w polsce. W europie wogóle chyba nie był sprzdawany. wszystko co idzie to import ze stanów. Myslę że 10 razy łatwiej trafić ładną supre niż eclipse 3g

nie - ja po prostu licze na to ze wejscie do unii zmniejszy clo na samochody ze stanow do normalnych unijnych 10%.

--------------------
/Roland

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 20:21
Post #16

Super User

CYTAT("Krzysiek_WAWA":1jzlkfbh)
Co do silnika 3.0 w Eclipsie to jeśli się dobrze oriętuje to jest to silnik który jest montowany w 3000GT po małych modyfikacjach o mocy 230KM, jeśli jest to ten silnik to powinieneś dostać też silnik 3.0TT o mocy 320KM w serii. A to już powinno w Eclipsie jeździć dość nieźle. Zresztą silnik 3.0TT był też montowany w FTO i Sigmach

Pozdrawiam

Nie wiem czy to ten sam silnik - nie wydaje mi sie ( ma aluminiową głowice - w 3000 takiego chyba nie bylo ). ale fakt - silnik mozna przelozyc z czegos innego tylko ze wtedy to juz troche jako calosc bedzie kosztowac

Pozdrawiam

--------------------
/Roland

+Quote Post
Tata
post Tue, 09 Sep 2003 - 20:54
Post #17

Super User

hmm ze sie akurat interesuje eclipsami:D to sie wypowiem...szczytem moich marzen jest generacja 2. chociaz moge sobie pozwolic na ta najnowsza, ale jak na moj gust to auto jest ochydne, zreszta jak wiekszosc nowych...(potem sie dziwia ze sprzedaz maleje, coz ladne auta juz byly) to przy wiekszej masie gen.3. a silniku 3.0 masz mniej koni (205)niz w lzejszej 2gen. poza tym autko 3gen. to jednak duzo kasy. wez np. mobile.de co ciekawe jest tak chyba wiecej generacji 3 niz 2. ?? ciekawe czemu:> dobre turbo to ogromne koszta, co prawda nie znam twych dochodow, ale jak piszesz dalekosiezne plany to pewnie daleko. wiec przez pewien dluzszy okres bys mial autko wolniesze niz 2 gen. i palace wiecej, i mniej czesci itp. poza tym jakbym mial fundusza tyle..to bym bral supre !! bo to autko jest piekne szeroka baza i sama w sobie jest bardzo szybkie...a 3000gt kazde autko sie psuje jak sie zle uzytkuje.. a silnikowo to to samo chyba co supra TT..wiec your choice:) pzdr

--------------------

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 21:28
Post #18

Super User

CYTAT("Tata":2hdvvifg)
hmm ze sie akurat interesuje eclipsami:D to sie wypowiem...szczytem moich marzen jest generacja 2. chociaz moge sobie pozwolic na ta najnowsza, ale jak na moj gust to auto jest ochydne, zreszta jak wiekszosc nowych...(potem sie dziwia ze sprzedaz maleje, coz ladne auta juz byly) to przy wiekszej masie gen.3. a silniku 3.0 masz mniej koni (205)niz w lzejszej 2gen. poza tym autko 3gen. to jednak duzo kasy. wez np. mobile.de co ciekawe jest tak chyba wiecej generacji 3 niz 2. ?? ciekawe czemu:> dobre turbo to ogromne koszta, co prawda nie znam twych dochodow, ale jak piszesz dalekosiezne plany to pewnie daleko. wiec przez pewien dluzszy okres bys mial autko wolniesze niz 2 gen. i palace wiecej, i mniej czesci itp. poza tym jakbym mial fundusza tyle..to bym bral supre !! bo to autko jest piekne szeroka baza i sama w sobie jest bardzo szybkie...a 3000gt kazde autko sie psuje jak sie zle uzytkuje.. a silnikowo to to samo chyba co supra TT..wiec your choice:) pzdr

tez o tym myslalem ale zalozenia mialem takie zeby silniczek byl wiekszy od 2.0 T. Co do 3000 GT patrzac po osiagach 0-100 - 5.6 pomimo napedu na 4 kola nie daje rady suprze ... slyszalem ze ma przestarzaly naped na 4 kola i skrzynie biegow nie sa najmocniejsza jego strona - zreszta byla tu tez o tym dyskusja - w innym temacie.

Chyba jednak skupie sie na wychaczeniu jakiejs fajnej supry a potem ... to juz tylko wyobraznia ... i wiadomosci z netu of course

Dzieki za rady, pozdrawiam

--------------------
/Roland

+Quote Post
Krzysiek_WAWA
post Tue, 09 Sep 2003 - 21:34
Post #19

Forum Killer

CYTAT("Rolo":1lhjsnu5)
Nie wiem czy to ten sam silnik - nie wydaje mi sie ( ma aluminiową głowice - w 3000 takiego chyba nie bylo ). ale fakt - silnik mozna przelozyc z czegos innego tylko ze wtedy to juz troche jako calosc bedzie kosztowac
Pozdrawiam

Mitsubishi stosuje alumminiowe głowice z tego co wiem już od dłuższego czasu,a dokładnie od wprowadzenia silnika GDI, a czy była w 3000 tego nie wiem, ale jutro ci powiem, będe w serwisie coś załatwiał to się wszystkiego dowiem

--------------------
----------------
Pozdrawiam Krzysiek
"Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety sa dla szybkich kierowcow" C. McRae [*]
---------------------
Niezależnie co zrobisz, i tak inni będą ciebie oceniać.........

+Quote Post
Rolo
post Tue, 09 Sep 2003 - 21:39
Post #20

Super User

ok - przyda sie - dzieki

pozdro

--------------------
/Roland

+Quote Post