![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 20 June 2014 Skąd: Radzyń Chełmiński ![]() |
Witam, sprzedałem ostatnio auto z uszkodzonym silnikiem (stopiony tlok, 3.0tdi) handlarzowi, na umowie rzeczywista cena, adnotacja o uszkodzonym silniku. Niestety auto mialo usunięty dpf, zrobiony chiptuning silnika i skrzyni biegów. O tym wszystkim kupujący byl powiadomiony telefonicznie, po auto przysłał tylko lawetę, bez oglądania. Teraz udaje ze o dpfie nic mu nie powiedzialem, nie bylo o tym adnotacji na umowie, tylko o uszk silniku i domaga się pieniedzy na drugi dpf. Twierdzi ze juz wezwany zostal rzeczoznawca i mam oczekiwać na pismo. Jak to się ma prawnie? Z tego co czytałem będzie chciał zrobic z tego wadę ukrytą, chociaz nawet laweciarz wyczul zapach spalin i mowil ze dpf nie ma. Mam do niego 400km i nie chcialbym gnać na sprawę sadowa....
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 26 October 2015 ![]() |
Przede wszystkim odpisywać, niestety słowo przeciwko słowu. Jak ma kasę, czas i nerwy to czeka cię sąd. Jak nie będziesz odpowiadać na pisma i zlejesz temat to startujesz z gorszej pozycji
Jeszcze taki komentarz: wychodzi lenistwo. Od tego są umowy żeby wpisać stan samochodu. Chroni to obie strony -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM Praca: Rimac <TBD> |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Przede wszystkim odpisywać, niestety słowo przeciwko słowu. Jak ma kasę, czas i nerwy to czeka cię sąd. Jak nie będziesz odpowiadać na pisma i zlejesz temat to startujesz z gorszej pozycji Jeszcze taki komentarz: wychodzi lenistwo. Od tego są umowy żeby wpisać stan samochodu. Chroni to obie strony Chyba nigdy w życiu bym nie wpadł na pomysł wpisania do umowy braku dpf/kata/egr czy czegokolwiek. To raczej chory temat. Autorowi tematu polecam poszukać dobrego adwokata aby odpowiedzieć na te zarzuty. -------------------- E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 30 January 2019 ![]() |
Znając życie to pewnie jest to zwykła cwaniacka zagrywka, a nóż się trafi frajer co się wystraszy i przeleje hajs za brakujący dpf. Głowy sobie za to uciąć nie dam, ale zbytnio do głowy też bym sobie z tego powodu nie przybierał
![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 17 December 2009 Skąd: Kruszwica ![]() |
Zgadzam się, któremu handlarzowi będzie się chciało biegać po prawnikach, zakładać sprawę i potem chodzić do sądu? Liczy na wywarcie presji i zwrot kasy. Olej temat, nawet jak przyjdzie jakieś lipne pismo.
-------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad Punto Evo 1.4T |
|
|
![]()
|
|
Olej temat, nawet jak przyjdzie jakieś lipne pismo. Najgorsze co można zrobić... Jak faktycznie trafił na dobrego zawodnika to nie odpowiadając, nawet lakonicznie, działa na swoją niekorzyść -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 17 December 2009 Skąd: Kruszwica ![]() |
A co zmieni "lakoniczna" odpowiedź w sytuacji jeśli klient będzie jednak zdeterminowany i założy mu sprawę...?
Przecież rozmawiał z nim przez telefon, więc mieli coś ustalone. Teraz jest tylko szukanie jelenia. -------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad Punto Evo 1.4T |
|
|
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
trafił Kolega na ch..ja i tyle...
-------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 23 November 2002 Skąd: Słupsk ![]() |
Zapłać za ten dpf i miej spokój, tylko napisz pismo z adwokatem że takie twoje zachowanie kończy temat jakichkolwiek innych roszczeń handlarza. Jak napisał Leo, trafiłeś na kogoś kto zna się na rzeczy, może chciał wrzucić po prostu inny silnik i puścić auto w serii dalej, bez dpf nie może
![]() -------------------- S3,
A4 |
|
|
![]()
|
|
A co zmieni "lakoniczna" odpowiedź w sytuacji jeśli klient będzie jednak zdeterminowany i założy mu sprawę...? Nie wiem czy miałeś jakąś rozprawę. Ja niestety już kilka. Zgodnie z prawem, roszczenia z tytułu rękojmi uznaje się za zasadne jeśli sprzedający nie ustosunkuje się do nich w ciągu 14 dni, a rękojmia ma tutaj zastosowanie. -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 03 November 2013 Skąd: Warszawa ![]() |
Przede wszystkim odpisywać, niestety słowo przeciwko słowu. Jak ma kasę, czas i nerwy to czeka cię sąd. Jak nie będziesz odpowiadać na pisma i zlejesz temat to startujesz z gorszej pozycji Jeszcze taki komentarz: wychodzi lenistwo. Od tego są umowy żeby wpisać stan samochodu. Chroni to obie strony Oczywiście odpisywać, ale w formie papierowej, nie na sms. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 05 September 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Dlatego sprzedając jakiekolwiek auto starsze niż 3 lata i nie podlegajace gwarancji fabrycznej wpisuje się punkt mówiący o zniesieniu rękojmi ze względu na wiek/stan/zuzycie. Sprzedajac auto uszkodzone jest to podstawa. Jest to zgodne z kodeksem cywilnym. Kupujacy który podpisał taką umowę nie ma prawa dochodzenia żadnych roszczeń, chyba że auto byłoby kradzione a sprzedawca musiałby o tym wiedzieć i działać jako paser. Ale to juz inny problem/inne przepisy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 06 December 2004 Skąd: Czechowice-Dziedzice ![]() |
Nie wiem czy miałeś jakąś rozprawę. Ja niestety już kilka. Zgodnie z prawem, roszczenia z tytułu rękojmi uznaje się za zasadne jeśli sprzedający nie ustosunkuje się do nich w ciągu 14 dni, a rękojmia ma tutaj zastosowanie. Uważam, że możnaby to napisać lepiej. To co twierdzisz ma zastosowanie do relacji konsumenckich. Do innych niekoniecznie. Czyli, gdy sprzedawca nie jest przedsiębiorca, to ten skutek prawnych nie zachodzi. A przynajmniej zgodnie z art 561 [5] kc Natomiast problem sprzedawcy polegać może tylko na tym czy potrafi udowodnić, że kupujący wiedział o wadzie czyli, że został poinformowany o brakach, gdyż zgodnie z art 557kc: Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy. |
|
|
![]()
|
|
Jak najbardziej rękojmia ma zastosowanie gdy sprzedawca jest osobą prywatną. Różnica jest taka, że nie chroni Cię UOKiK i wszystko jest na Twojej głowie. Druga sprawa: zniesienie rękojmi nie działa na wady ukryte.
-------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 20 June 2014 Skąd: Radzyń Chełmiński ![]() |
Mam kilka czynników potwierdzajacych moje stanowisko, że wiedział o wszystkim, jednak napisanego typowo " brak dpf" nie. Natomiast czy fakt, że kupujący miał być po auto osobiście w niedzielę, a po informacji o brak dpf po 20 min poprosił o vin i stwierdził, że jednak przyśle kierowcę w poniedziałek nic nie zmienia?
|
|
|
![]()
|
|
Miałeś wystawione ogłoszenie? Napisałeś może coś w stylu: "uszkodzony silnik, reszta sprawna"? Ogólnie w pierwszej kolejności: żadnych smsów i telefonów. Jak coś chce: to pismo. Odpowiadasz mu również pisemnie za potwierdzeniem odbioru. Dalej czekasz na rozwój wydarzeń. Jak mu nie odpiszesz to tylko dasz mu na tacy przewagę. Pamiętaj, że jak ktoś w domu odbierze pocztę za Ciebie i podpisze odbiór to uznaje się, że zostało poprawnie doręczone. Tak samo jak w ogóle nie odbierzesz przesyłki na adres pod którym jesteś zameldowany. Jeśli napisze w piśmie, że daje Ci 14 dni na ustosunkowanie się inaczej uzna reklamację za zasadną to nie chroni Cię fakt, że odebrała to żona albo dostałeś awizo i go nie odebrałeś na poczcie
![]() -------------------- Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 November 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Jeszcze jedno pytanie - jak podpisał umowę, skoro go nie było na miejscu? Dał podpisaną swoją już wersję? Może warto w tym kierunku iść.
-------------------- E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 30 January 2019 ![]() |
W czasie na który Handlarz by musiał poświęcić na babranie się w sądy za ten dpf, pewnie przemieli aut że zarobi na 10 takich dpf.
Chyba trochę przesadzacie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 06 December 2004 Skąd: Czechowice-Dziedzice ![]() |
Mam kilka czynników potwierdzajacych moje stanowisko, że wiedział o wszystkim, jednak napisanego typowo " brak dpf" nie. Natomiast czy fakt, że kupujący miał być po auto osobiście w niedzielę, a po informacji o brak dpf po 20 min poprosił o vin i stwierdził, że jednak przyśle kierowcę w poniedziałek nic nie zmienia? Dobra rada: masz problem prawny-idź do prawnika np radcy prawnego w Twoim mieście. Niestety szukanie na forum odpowiedzi może wywołać spory mętlik w głowie. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 16:13 |