![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 25 June 2012 ![]() |
Witam szykuje się do wymiany sprzęgła i Kola dwumasowego. Cena 1700zł troszke mnie przeraża słyszałem o sztywnych kołach że można zamontować. Czy ktoś może mi coś doradzić w tej kwestii , czy warto sie w to pchać czy lepiej odpuścic temat i kupić tak jak fabryka przykazała, raczej (chyba) nie opłaca się kupować używki czy może warto zaryzykować ?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 16 December 2010 Skąd: Imielin ![]() |
Witam szykuje się do wymiany sprzęgła i Kola dwumasowego. Cena 1700zł troszke mnie przeraża słyszałem o sztywnych kołach że można zamontować. Czy ktoś może mi coś doradzić w tej kwestii , czy warto sie w to pchać czy lepiej odpuścic temat i kupić tak jak fabryka przykazała, raczej (chyba) nie opłaca się kupować używki czy może warto zaryzykować ? W m50b20 miałeś właśnie koła jednomasowe i według mnie bez sensu jest wywalać taką kase za nowego dwumasa jak za grosze możesz mieć praktycznie nowe sprzęgło. Ps za taką kasę to Ci mogę dwu tarczowe sprzęgło zrobić ![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 19 June 2010 Skąd: PL ![]() |
Jak auto uliczne i przeszkadzają Ci jakiekolwiek wibracje czy zgrzyty to odpuść jednomase. Po zmianie słychać mocno skrzynie gdzie na dwumasie była zupełna cisza.
-------------------- JZA80
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 02 February 2009 ![]() |
Joe masz poniekąd rację co do tych szumów wydostających się z łożyskowania wałka skrzyni. Niemniej jednak nie jest to regułą, jak skrzynia jest zdrowa to nie ma z tym żadnych problemów. Wstawiam jednomasy do każdego wozu i nie mam do tego tematu zastrzeżeń. Jedno auto już 100k na tym ujeździło. Efekt, o którym wspominasz można zniwelować składając taki zestaw z tarczą na sprężynach.
Jeżeli autor jest zainteresowany możemy pomóc ze sprzęgłem. -------------------- FTWL Motorsport - części i akcesoria do instalacji turbo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Nawet tarcza ze sprężynami nie rozwiązuje problemu w 100% niestety.
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
Dużo się słyszy właśnie o problemach akustycznych, ja zaryzykowałem ale te grzechotanie na luzie i wycie powyżej 160kmh to porażka. Jednomasa zrobiona zgodnie ze sztuką ( 1700pln na alledrogo) to był pierwszy i ostatni raz kiedy włożyłem jednomase niestety. Słaba to opcja do dupowozu.
Nawet na zepsutej dwumasie była cisza tylko stuk przy ruszaniu i odpuszczaniu gazu - czy to zabiło skrzynie nie wiem ale wiem ze jakbym kupił nową dwumase to byłaby zupełna cisza. -------------------- JZA80
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za informację , ja mogę mieć dwumase kpl ze sprzegłem za 1700zł a nie jednomas wiec dlatego się pytam i zbieram opinie na ten temat.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 21 January 2011 Skąd: a-chów/ b-b ![]() |
Joe89, to grzechotanie to z wewnątrz było słyszalne ?
skrzynia z jednomasem padła Ci w e36? -------------------- S4 i X11, było 330d+ 303@705
|
|
|
![]()
|
|
Tez moglem miec w tej samej cenie dwumase ale chcialem jednomase
![]() Tak bylo slyszalne po rozgrzaniu, albo powyzej 160kmh. Skrzynia dzialala fajnie nie zgrzytala i biegi wchodzily elegancko, zestaw naprawczy 5 i wstecznego wrzucilem wczesniej. -------------------- JZA80
|
|
|
![]()
|
|
Ale jednomasa jest o tyle fajna ze silnik zauwazalnie szybciej sie wkreca na zapietych biegach i klei super, piszczy przy zmianach 2-3 itp. Pod gorki nie zauwazylem zeby auto mialo jakis wiekszy problem niz na ciezkiej dwumasie a tez niektorzy pisali ze moze mulic pod wzniesienia - nic z tych rzeczy.
-------------------- JZA80
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 06 July 2007 Skąd: slask :) Racibórz/Rybnik ![]() |
Kwestia dobrania odpowiednich gratow aby szumow zadnych nie bylo. Zakup dwumasa z tego miselu za taka chora kase jest strzalem w kolano.. jak cos moge pomoc ze sprzeglem. K64
-------------------- 2011 SSS -> W-ce mistrz RWD DRAG , Bemowo ET - 12,89 (mat suszarka)
2011 bigbmw -> 1 miejsce King of BMW - ET: 12,51 (mat suszarka) (urwane 0,3sek) 2012 sss Ełk -> ET: 12,01 (mat suszarka) (urwane 0,5sek) 2013 sss Kamień Ś. -> ET 11,2 (mat suszarka pocięta :P ) (urwane 0,8sek i napędy też :P) 2015 automaster -> ET 12,2 Najszybszy Lotus 7 w pl. 2016 k64 DragGirl -> ŻONA w BMW TURBO !!! :) e46 m50 608KM 800nM Go Babe GO ! :) dyno: 740KM 1000nM seria wałki - m50 3.0 nowy projekt - sie robi czasem :P performance.k64.pl turbo replki i orginalne gt35 gt30 gt28 ... repliki, BMW TURBO zestawy , wastegate, blow off ... |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Kup używkę. W E36 w benzynowych dwumasy się prawie nie zużywają, a można je łatwo sprawdzić podczas zakupu więc nie wtopisz. Wolę używane niż te nowe, co teraz sprzedają.
-------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 07 January 2009 Skąd: Rzeszów ![]() |
Kup używkę. W E36 w benzynowych dwumasy się prawie nie zużywają, a można je łatwo sprawdzić podczas zakupu więc nie wtopisz. Wolę używane niż te nowe, co teraz sprzedają. +1 Taki dwumas w dobrym stanie kupisz za czapkę gruszek, jest tego w cholerę. -------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje że tyle osób udzieliło sie i wyraziło swoje opinie na ten temat. Ale w tym momencie powiem wam szczerze że juz zgłupiałem i naprawdę nie wiem co zrobic
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Dlatego montuj używaną serię + tarczę nabij wzmacnianą okładziną i będziesz zadowolony.
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 07 January 2009 Skąd: Rzeszów ![]() |
Dlatego montuj używaną serię + tarczę nabij wzmacnianą okładziną i będziesz zadowolony. +1 Dobry, używany dwumas, nabita na nowo tarcza porządnie i nowy docisk dadzą radę z zapasem. ![]() -------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
A co powiedziecie na taki zestaw. Uzywana dwumasa i nowe sprzęgło ze sklepu ?? I czy dwumasa z byle jakiej E36 Bedzie pasowac p'n'p ?? CZy szukac tylko z silnika 2.0 ??
|
|
|
![]()
|
|
I czy to ma jakas różnice czy to z e46 czy e36 ?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
w e36 były 228mm i 240mm, do 2.0 nie ma się co pchać w koszty, bierz zwykłą 228, tańsze nowe sprzęgło
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli szukac dwumasy z e46 2litrowej tylko ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 08:16 |