Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Sprinter 2.2Cdi dobre to?
jankes
post Tue, 13 Nov 2012 - 22:14
Post #1

Forum Killer

hej
nigdy nie mialem do czynienia z vanami wiec jestem zielony w tym temacie, otoz chce kupic vana i mam na oku 2006 2.2cdi(110KM) sprinter najwiekszy z 6 siedzeniami
auto ma sluzyc do tras pl - uk oraz wyjazdy na drifty/tor (ciagniecie lawety itp) na co zwracac uwage przy zakupie? a moze jest cos ciekawszego na rynku? szukam czegos co sie niebedzie psulo co chwile itp itd
pozdro

--------------------
..........
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 13 Nov 2012 - 22:14
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
freq
post Tue, 13 Nov 2012 - 23:21
Post #2

Frequent User

Silnik daje radę. Mój ojciec ciągał deczko mniejszym lawetę na trasie Wrocław Słowacja więc trochę górek było. 90 koni po płaskim daje rade, pod górę trzeba troszkę pedałować. Potem dostał program na jakieś 120km i było super. Jeśli 2.2 cdi ma wtryski delphi to uważaj na nie bo to straszna padaka

+Quote Post
jankes
post Tue, 13 Nov 2012 - 23:30
Post #3

Forum Killer

skad mam wiedziec czy to delphi? ile w pl kosztuje program na 130?

--------------------
..........

+Quote Post
Performante
post Wed, 14 Nov 2012 - 11:22
Post #4

Forum Killer

Ja od siebie moge polecic 316CDI.
Mielismy taki we firmie i bezproblemowo dobil do ponad 500kkm, a lekko nie mial. Laweta z plandeka nie robila na nim zbyt wielkiego wrazenia, ale przez wysokosc (Maxi) i 4x4 lubial swoje wypic. Auto bardzo solidne, dobre ceny czesci (oprocz rzeczy typowych dla 4x4) jedyny problem to rdza.

Dobra 316 po chipie wciaga nie jedna osobowke wink.gif

--------------------
911 992 4S
M5 F90 800KM

+Quote Post
freq
post Wed, 14 Nov 2012 - 12:43
Post #5

Frequent User

Według katalogi IC jest tam bosch także coś mi się chyba pomyliło. Znajomy ojca (bo to jego sprinter) płacił chyba 800 zł bez faktury. Szukaj z tempomatem bo nawet nie zauważysz jak będziesz miał 120 na blacie

+Quote Post
lightman
post Wed, 14 Nov 2012 - 14:32
Post #6

Forum Killer

Dobre Spintery to się skończyły na modelach 212/312 te obecne mają za dużo upierdliwej elektroniki, która w dodatku sie psuje

+Quote Post
elcoyote
post Wed, 14 Nov 2012 - 17:12
Post #7

Super User

użytkuje 313 z paką 4 metry 10lat przebieg 150tyś
wtryski i pompa dały popalić (zimą zapowietrzał się )
zawieszenie ale to norma w Polsce i tyle

+Quote Post
tramall
post Wed, 14 Nov 2012 - 20:55
Post #8

Frequent User

Spróbuj znaleźć coś mocniejszego. Ten silnik nadaje się do krótkiego blaszaka. Na autostradzie będzie Cię tylko wkur...

+Quote Post
jankes
post Wed, 14 Nov 2012 - 21:30
Post #9

Forum Killer

CYTAT(elcoyote @ Wed, 14 Nov 2012 - 17:12) *
użytkuje 313 z paką 4 metry 10lat przebieg 150tyś
wtryski i pompa dały popalić (zimą zapowietrzał się )
zawieszenie ale to norma w Polsce i tyle

150tys rocznie czy od nowosci (2002 - 10latek dzisiaj?) jesli 150tys od nowosci to ciezko kupic cos ponizej 150tys mil tutaj (nawet 2latki sa z przebiegami po 200tys mil), bylem ogladac dzisiaj tego 2006 i niestety auto zmeczone - jakis mulowaty motor - slady po wywaleniu wody z chlodnicy (brazowy nalot w okolicach korka na karoserii) wody tez nie bylo na stanie wiec dolalismy na starcie, kontrolka od swiec zarowych swiecila sie non stop (uslyszalem tylko dont worry about that LOL) czuje ze bede musial wydac wiecej na cos w przyzwoitym stanie ale to tak zawsze jest jak sie zaczyna szukac czegos sie chce to nic niepodchodzi i trzeba isc na kompromisy, moze kupie zwyklego blaszaka i przerobie na 6 osob bo z tego co widze to nie jest to problem duzy

--------------------
..........

+Quote Post
GMS.
post Wed, 14 Nov 2012 - 22:28
Post #10

Forum Killer

kłopot polega na tym że starsze auta mają swoje nalatane i niestety zaczynają się robić awaryjne(przede wszystkim układ wtrysku paliwa common rail potrafi uderzyć po kieszeni ) a nowe mają mniej ale z założenia mają się psuć taka teraz polityka, najlepsze stare nowe ale już nie ma takich...

+Quote Post
David333
post Wed, 14 Nov 2012 - 22:41
Post #11

Frequent User

Master 2.5 dCi w poprzedniej budzie, 120km w miarę daje radę, 4 miesiące używałem non stop praktycznie, dużo trasy, prędkości 110/120km/h, spalanie średnie - mieścił się w 9 litrach. Egzemplarz omawiany przeze mnie to pełen blaszak, największa wersja z pojedynczymi kołami z tyłu, daje radę auto, ponad 400kkm ma natrzaskane przez jakieś 7 lat i póki co, to tylko eksploatacyjne rzeczy. wink.gif
pozdr.

+Quote Post
K@rol
post Thu, 15 Nov 2012 - 06:40
Post #12

Forum Killer

Kup chociaż 13stkę, ja mam Vito 112cdi 03' i też mi się świecą swiece zarowe,ostatnio w c220cdi w automacie też (poliftowe w203) jakaś bolączka wink.gif wink.gif

ten 110cio konny jest za słaby, jezdziłem laweta troche 311 i to w trasie na prawde męczące auto jest. Pow 110kmh głośny i pali więcej jak 16stka.

Tak jak ktoś pisał ja jezdziłem Wrocław-Madryt 316cdi z tempomatem i rewelacja, 5 garów spokojnie idzie czy pusty czy pełny, spalanie 10-12l, 164kmh wg gps...

W Uk najwieksza bolaczka sprintera jest rdza (zresztą nie tylko w UK)

Gdybyś był zainteresowany Transitem T350 z elektryka,tcs,itd, srebrnym 05' (stara buda) to daj znac bo może miałbym tanio takiego anglika smile.gif albo pomyśl o Vito, ja kupiłem 112cdi czarnego 6 osób do połowy przeszklonego z elementami z v klasy z T&T do lekkiego ogarniecia za 1k funtów smile.gif

+Quote Post
Leo
post Thu, 15 Nov 2012 - 07:31
Post #13

Audi. Turbo. quattro.

Odpuśćcie sobie sprintery, moje doświadczenia, także z nowymi sztukami, są bardzo odmienne i nikomu sprinterów po 2006 roku nie polecę.

--------------------
Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on...
--Audi way of life--
Suzuki V-Strom DL1000
www.AudiKlub.org

+Quote Post
elcoyote
post Thu, 15 Nov 2012 - 08:59
Post #14

Super User

Jankes

jestem pierwszym właścicielem od 10 lat zrobiłem tylko 150tys
tylko ja nim jeżdżę i sporadycznie go używam
na trasie fajnie się jedzie (jedzie nie zapier$ala )

zapomniałem wspomnieć że buda gnije i malowałem go raz do połowy wysokości teraz nic się nie dzieje może oryginalny lakier do dupy jest

raczej jestem zadowolony z auta i nie zamierzam na razie zmieniać choć tak na prawdę te auto u mnie nie pracuje smile.gif

+Quote Post
jankes
post Thu, 15 Nov 2012 - 10:00
Post #15

Forum Killer

hej, moze napisze tak, auto ma latac PL- UK z towarem a lawete bedzie ciagalo tylko w UK i to sporadycznie (raz na miesiac) niemam cisnienia na 110 ze niby bedzie mniej palilo tylko z tego co widze 110 jest to 70% aut , 130 sa rzadsze a tego 316 to juz malo na maxa , 2 rzad siedzen to marzenie i bede musial to zamontowac samemu - problem to nie jest tylko dodatkowe koszty, dlatego moze kupic 110 zadbana i zrobic ja na 130........ tak to k. jest jak zaczynam szukac auta i mam pewne wymagania i zaczynaja sie schody. Francuskie auta omijam szerokim lukiem i jakos na zle mi to jeszcze nie wyszlo, Patrzac na tutejsze autostrady gdzie sie nie spojrze to wlasnie sprintery lataja a nie sa to najtaszne auta do zakupu wiec moze cos w tym jest ze duzo tego.

--------------------
..........

+Quote Post
jankes
post Thu, 15 Nov 2012 - 10:02
Post #16

Forum Killer

CYTAT(elcoyote @ Thu, 15 Nov 2012 - 08:59) *
Jankes

jestem pierwszym właścicielem od 10 lat zrobiłem tylko 150tys
tylko ja nim jeżdżę i sporadycznie go używam
na trasie fajnie się jedzie (jedzie nie zapier$ala )

zapomniałem wspomnieć że buda gnije i malowałem go raz do połowy wysokości teraz nic się nie dzieje może oryginalny lakier do dupy jest

raczej jestem zadowolony z auta i nie zamierzam na razie zmieniać choć tak na prawdę te auto u mnie nie pracuje smile.gif

czyli to jest jakies 90tys mil......takiego jeszcze niewidzialem z takim przebiegiem do sprzedania, fakt ze szukam od niedawna

--------------------
..........

+Quote Post
kiwi
post Thu, 15 Nov 2012 - 10:02
Post #17

Forum Homee

CYTAT(jankes @ Thu, 15 Nov 2012 - 10:00) *
hej, moze napisze tak, auto ma latac PL- UK z towarem a lawete bedzie ciagalo tylko w UK i to sporadycznie (raz na miesiac) niemam cisnienia na 110 ze niby bedzie mniej palilo tylko z tego co widze 110 jest to 70% aut , 130 sa rzadsze a tego 316 to juz malo na maxa , 2 rzad siedzen to marzenie i bede musial to zamontowac samemu - problem to nie jest tylko dodatkowe koszty, dlatego moze kupic 110 zadbana i zrobic ja na 130........ tak to k. jest jak zaczynam szukac auta i mam pewne wymagania i zaczynaja sie schody. Francuskie auta omijam szerokim lukiem i jakos na zle mi to jeszcze nie wyszlo, Patrzac na tutejsze autostrady gdzie sie nie spojrze to wlasnie sprintery lataja a nie sa to najtaszne auta do zakupu wiec moze cos w tym jest ze duzo tego.

Dużo młodsze i fajniejsze będzie ducato(boxer,jumper) z 3,0 wink.gif

--------------------
quattro

+Quote Post
elcoyote
post Thu, 15 Nov 2012 - 10:26
Post #18

Super User

Jankes

nie na sprzedaż

+Quote Post
jankes
post Thu, 15 Nov 2012 - 11:35
Post #19

Forum Killer

CYTAT(elcoyote @ Thu, 15 Nov 2012 - 10:26) *
Jankes

nie na sprzedaż

wiadomka, dobrych aut nikt nie sprzedaje lol

--------------------
..........

+Quote Post
artix
post Thu, 15 Nov 2012 - 11:40
Post #20

Moderator

Jak szukasz Sprintera to bierz tylko 316. Nowe silniki moga cie zrujnowac doszczetnie , sa slabe i cale auto sie trzesie przy pewnych obrotach. Pekaja tloki i sie zacieraja.

Jedynie V6 jakos jedzie no ale ...

W 316 jedyne co moze sie wysrac to pompa i wtryski , i czesto pada regulator cisnienia na listwie. Te pierwsze nie sa tak czeste.
Te modele mialy za to inna przypadlosc. Podkladki miedziane na wtryskach zaczynaja puszczac kompresje , diesel wyllewa sie na pokrywe zaworow i tworzy sie z tego taka czarna smola. Smierdzi w kabinie , i jak zajdzie to za daleko czasem trzeba zniszczyc pol silnika aby to
poczyscic i powyciagac wtryski.

Wiec gdybys kupowal to otorz maske i wachaj wink.gif

--------------------
E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 05 July 2025 - 11:22