![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 10 June 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Witam,
problem był już kiedyś poruszany w off topic ale temat został zamknięty dlatego założyłem nowy. W sierpniu zeszłego roku mój brat kupił Skylinea w UK (mieszka tam), po 2 tygodniach przyprowadził go do mnie. Ja jeździłem nim sobie po Polsce póki miał MOT (marzec, kwiecień) a później powoli zabrałem się za przekładkę (powoli, powoli się kończy ![]() -akcyza nie zapłacona i nie wiem czy im kłamać że samochód przyjechał wczoraj a brat go trzymał w UK przez rok (data sprzedaży jest w V5, Oc od roku wykupuję polskie), czy na klatę przyjąć karę (jaka wysokość?) -w dowodzie jako nowy właściciel jest mój brat, czy w UC mogę opłacić akcyzę osobiście czy musi być to braciak (siedzi w UK) Wiem, że jestem frędzlem ![]() Pleeeez poradźcie coś. -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 21 September 2006 Skąd: Z Kresów Wschodnich ( White Stock) ![]() |
Czy Ty będziesz auto rejestrował, czy Twój brat?
Jeśli Ty, IMO niech brat sprzeda Ci te auto i tyle. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Jeśli zdecydujesz się "na klatę", to złóż deklarację, zapłać akcyzę z odsadkami (niestety musisz je sam obliczyć, ale to wcale nie jest takie trudne) i złóż pisemne wyjaśnienie. Jeśli opiszesz wszystko w wyjaśnieniu - kiedy sprowadziłeś auto do PL i że się spóźniłeś przez nieuwagę (tzw. czynny żal) - nie przywalą Ci kary z kodeksu karnego skarbowego.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 21 September 2006 Skąd: Z Kresów Wschodnich ( White Stock) ![]() |
Ale z tego co napisał mate96, on nie jest właścicielem auta. W UC powinieneś mieć upoważnienie od brata na zapłacenie podatku akcyzowego w jego imieniu, nie wiem jak dalej ze składaniem np. czynnego żalu przez Ciebie w jego imieniu. I jeśli auto kupił brat w Anglii by je tam eksploatować, to wydaje mi się, że nie podlega ono obowiązkowi opłaty akcyzy w Polsce. Ale ja prawnikiem nie jestem, także niech potwierdzi moje domysły ktoś mądrzejszy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 25 October 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Miałem taką sytuację z b2 quattro którą przywiozłem z Rudy Śląskiej ...a dzień wcześniej gość przyprowadził z Francji...oczywiście spóźniłem się o 2 miesiace z akcyzą...mandat jest od 100pln wzwyż....max ok 5000pln + akcyza....złożyłem zawiadomienie pisemne z fakturą na części ,że auto mi się rozkraczyło za Polska granicą i je w rowie biedny student naprawiałem....efekt taki ...kara 150 pln...ale trafiłem na fajnego człowieka w urzędzie
![]() -------------------- quattro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Ale z tego co napisał mate96, on nie jest właścicielem auta. W UC powinieneś mieć upoważnienie od brata na zapłacenie podatku akcyzowego w jego imieniu, nie wiem jak dalej ze składaniem np. czynnego żalu przez Ciebie w jego imieniu. I jeśli auto kupił brat w Anglii by je tam eksploatować, to wydaje mi się, że nie podlega ono obowiązkowi opłaty akcyzy w Polsce. Ale ja prawnikiem nie jestem, także niech potwierdzi moje domysły ktoś mądrzejszy. Może coś źle zrozumiałem. Czynny żal ma oczywiście sens tylko wtedy, gdy samemu się jest właścicielem auta. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No właśnie jeśli przyjmiemy, że braciak eksploatował auto przez rok w UK bez przerejestrowania i mi je teraz przyprowadził i sprzedał bo powiedzmy zaczeło szwankować a nie stać go na naprawę tam, to czy będę musiał się wykazać w jakiś sposób kiedy auto wjechało do PL. Bo rozumiem, że akcyzę w takiej sytuacji mam obowiązek opłacić Ja (bo mój brat jeździł nim w UK tylko bez przerejestrowania i na polskim OC bez wjazdu na teren PL, bo tak było taniej)
Tak? -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 02 September 2010 Skąd: Zabrze ![]() |
Zapłata akcyzy ciąży na importerze, czyli na tym, kto sprowadził ten pojazd do kraju.
Nie trzeba wykazywać, kiedy samochód był sprowadzony do kraju, jak jest już w kraju pół roku, a nikt o tym nie wie, możesz zgłosić, że przywiozłeś go dopiero wczoraj. -------------------- Audi A4 B5 1.9 TDI AFN // Suzuki SV650N K8 // Nissan Sunny GTi 5-doors
-------------------- "Kto hamuje, ten przegrywa" |
|
|
![]()
|
|
fakt
tylko jak podejdzie uc do tematu ze w V5 (wpisana jest data zakupu auta prez mojego brata sprzed roku. czy uwierza mi ze przez rok stal tam samochod bez przerejestrowania? -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
|
|
![]()
|
|
Jeśli mieszkał w tym czasie w GB, to czemu maja nie uwierzyć.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 02 September 2010 Skąd: Zabrze ![]() |
To nie ma znaczenia, data wyrejestrowania nie mówi niczego o tym kiedy i jak pojazd został sprowadzony, a tylko to interesuje celników. To już by była sprawa dla urzędów w UK, dlaczego auto nie zostało ponownie zarejestrowane, no chyba, że można tam czasowo wyrejestrować samochód, jak w reszcie cywilizowanych krajów Europy.
EDIT: "(bo mój brat jeździł nim w UK tylko bez przerejestrowania i na polskim OC bez wjazdu na teren PL, bo tak było taniej)" Określ proszę, jaki jest stan tego auta w tym momencie, bo ja już się pogubiłem: gdzie jest zarejestrowane, na kogo? Jest wyrejestrowane w UK? Jak z ubezpieczeniem? Wykupione polskie na blachy z UK? Odbyłem dyskusję z ojcem i sprawa wygląda tak: (to są dane uniwersalne, nie wiem niestety jak wygląda wyrejestrowanie i te sprawy w UK) - żeby zarejestrować auto w Polsce musi ono być wyrejestrowane w kraju, z którego przyjeżdża (nie ma znaczenia kto auto wyrejestrowuje, jeżeli ten który to robi nie jest wpisany do dowodu rejestracyjnego- tak jest w Holandii, w Niemczech wpisują Cię przy wyrejestrowaniu do Briefu), - akcyzę i recykling opłaca importer, czyli w Twoim wypadku musiałbyś samochód kupić od brata na terenie UK (czyli na umowie wpisane miasto z UK), wtedy Ty załatwiasz te sprawy, - nie ma znaczenia kiedy auto kupiłeś, mogłeś je kupić rok temu od brata w UK (umowa z UK) i mogło tam sobie stać u kogoś na ogródku, - masz 14 dni od daty WWOZU pojazdu na teren kraju na zapłacenie akcyzy, Ty sam deklarujesz kiedy go wwiozłeś, - składasz też w Wydziale Komunikacji oświadczenie, że auto zostało przywiezione bez tablic rejestracyjnych (czytaj na lawecie), bo przecież nie ma ważnego przeglądu, są na to gotowe druki. Ubezpieczeniem polskim się nie przejmuj, bo celny naprawdę nie ma jak tego sprawdzić, a jeśli nawet miałbyś takie szczęście, to zawsze możesz powiedzieć, że brat przyjechał do Polski na tydzień, skończyło mu się akurat (a to peszek) ubezpieczenie, no to wykupił polskie, żeby jakoś jeździć. Jak coś jeszcze, to pytaj. Pozdrawiam -------------------- Audi A4 B5 1.9 TDI AFN // Suzuki SV650N K8 // Nissan Sunny GTi 5-doors
-------------------- "Kto hamuje, ten przegrywa" |
|
|
![]()
|
|
Ok. Dowód jest poprzedniego własciciela z wpisanymi danymi mojego brata (w UK tak maja zamiast umowy kupna sprzedaży). Wychodzi na to ze spsuję umowę z bratem w Londynie i przywoże samochód na lawecie do Polski. I po sprawie. Udało mi się rownież potwierdzić, że ważna jest data wwozu pojazdu na teren PL, która nie musi sie zgadzać z data kupna. Dzięki za odpowiedzi, dam znać jak rozwinęła się sytuacja.
PS. wie ktoś jak wygląda procedura wyrejestrowania auta w UK? -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
|
|
![]()
|
|
Jak napisałem tak zrobiliśmy czyli brat sprzedał mi samochód, ja przywiozłem go na lawecie do Polski, ja opłaciłem akcyzę, a wszystko za pośrednictwem agencji celnej
![]() -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 13:57 |