Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Slicki - data produkcji
Pereira
post Thu, 24 Feb 2011 - 01:05
Post #1

Rookie

Witam!

Mam pytanie: czy slicki mają taki sam, czy też inny system datowania jak zwykłe opony?
Inaczej mówiąc: czy ich DOT składa się najpierw z oznaczeń tygodnia, a później roku produkcji, czy może inaczej?
I jak długo (oczywiście w przybliżeniu) zachowują swoje właściwości? Czy np. po dwóch latach od tygodnia produkcji niezależnie od stanu nadają się tylko na trening?

Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 24 Feb 2011 - 01:05
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Pereira
post Thu, 24 Feb 2011 - 22:29
Post #2

Rookie

Może jednak ktoś wie?
Mam do kupienia nowe (a przynajmniej nieużywane) slicki w dobrej cenie i nie chciałbym zanabyć zabytkowego drewna...

+Quote Post
k64
post Fri, 25 Feb 2011 - 01:03
Post #3

Forum Clubber

te same pytanie bylo z mojej strony 2 tyg temu jak kupilem niby max roczne sliki ...a myslalem ze maja 10 lat (z tego co pisalo na niby DOT) a to nie mozliwe bo taki model 10 lat temu nie wychodzil laugh.gif to co pisze jako DOT na slikach to jest to okreslenie np mieszanki , np avony maja tam wpisane cos co nie jest na 100% data a jakim info o oponie / specyfikacji. http://www.avonracing.com/car_page.aspx az tyle tych roznych oznaczen tam nie ma , chodzi np chyba o to ze na jakis zawodach dozwolone sa opony z takim oznaczeniem a nie innym lub takim a nie innym ...

to ci pomoze zobacz (4strona)

http://www.ff-racing.de/resources/DMSB+Reg...FR-+English.pdf

ale moze ktos cos wiecej napisze jesli wie wink.gif bo MOGE w dalszym ciagu miec zle info ktore podeslala mi osoba od ktorej kupilem sliki

co nie zmienia faktu ze dalej nie wiem jak stare mam opony a i jaki model zbytnio, znam tylko rozmiary i marke laugh.gif

--------------------
2011 SSS -> W-ce mistrz RWD DRAG , Bemowo ET - 12,89 (mat suszarka)
2011 bigbmw -> 1 miejsce King of BMW - ET: 12,51 (mat suszarka) (urwane 0,3sek)
2012 sss Ełk -> ET: 12,01 (mat suszarka) (urwane 0,5sek)
2013 sss Kamień Ś. -> ET 11,2 (mat suszarka pocięta :P ) (urwane 0,8sek i napędy też :P)
2015 automaster -> ET 12,2 Najszybszy Lotus 7 w pl.
2016 k64 DragGirl -> ŻONA w BMW TURBO !!! :) e46 m50 608KM 800nM Go Babe GO ! :)

dyno: 740KM 1000nM seria wałki - m50 3.0
nowy projekt - sie robi czasem :P

performance.k64.pl turbo replki i orginalne gt35 gt30 gt28 ... repliki, BMW TURBO zestawy , wastegate, blow off ...

+Quote Post
Pereira
post Fri, 25 Feb 2011 - 22:06
Post #4

Rookie

k64, dzięki za info!
Zadzwoniłem dziś do Markguma, u nich z kolei cyferki DOT nie mają żadnego znaczenia, tak mi wyjaśnili. Nie jest to data produkcji, może ich nawet wcale nie być.

Jak to jest u producentów nowych slicków, ktoś coś jeszcze wie?

+Quote Post
Michorspowr
post Sat, 26 Feb 2011 - 20:00
Post #5

Frequent User

może to coś pomoże;

Ze strony Mickey Thompson

opony wyścigowe bez DOT posiadają tzw.

TIN (Tire Identification Number) 11 cyfrowy,gdzie 4 ostatnie cyfry to tydzień i rok produkcji np. 3508 (35 tydzień 2008r.)

żywotność opon;

* Race Tires – 4 years.
* Bias Truck Tires – 8 years
* Radial Light Truck Tires – 10 years
* Passenger Tires – 10 years

przechowywanie;

1. Remove the tires from the car or jack the car up to remove the load.

2. Drop air pressure to 5 pounds.

3. Keep the tires away from direct light (sun or fluorescent). It is best to keep tires covered.

4. Keep tires away from electric motors I.E. furnace, air compressor, etc. These create OZONE, which will damage the tire.

5. Mickey Thompson suggests that you keep tires away from extreme high and low temperatures.

6. Do not use any chemicals on the tires. To clean them use a mild detergent and water. Rinse well. Do not clean the tread surface.

Na slickach "torowych" też jest data produkcji nie wiem czy na wszystkich, ale na jednej parze co miałem było (2605) Dunlop SP sport (gładkie)

lub jak nie ma daty produkcji można to skutecznie zmienić tongue.gif

http://www.lewor.com.pl/index.php?id=1206

--------------------
mustang 94r. 5.0 GT nitrous.
ET 11.89@199,5km/h Ełk 2012

+Quote Post
merkurm7
post Tue, 08 Jan 2013 - 16:11
Post #6

Rookie

witam. jeżeli chodzi o opony wyczynowe, to w 2012 roku kupiłem nowe opony slicki z rocznika 2009. powiem szczerze , że jestem z nich bardzo zadowolony, trzymają jak trzeba, nie pękają itd. w/g mnie jezeli opona była odpowiednio magazynowana, to raczej nie ma większego problemu z używaniem takich opon. ten sezon również mam zamiar startować w supersprintach wyścigach itd. pozdrawiam

+Quote Post
Rudiger
post Wed, 09 Jan 2013 - 00:48
Post #7

Forum Killer

Pereira u mnie Markgumy nie mają wogóle dot, zaś Avony mają nr tygodnia i 11 jako rocznik.

--------------------
narkotyczny zapach dogrzanych slicków...