![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 06 May 2010 Skąd: Płońsk ![]() |
Witam.
Pacjent Lanos 1.6 16V, delikatnie odprężony, turbo z Astry J. Samochód powoli się składa, ale poza kilkoma już rozwiązanymi problemami, pojawiło się problem zasilania turbiny w olej. Czy można wziąć zasilanie z pompy oleju dokładnie z tego miejsca, które jest zaznaczone na obrazku? Bo z tego co czytałem to można wziąć olej z czujnika ciśnienia oleju, ale z tego miejsca by było bliżej i łatwiej. ![]() Ewentualnie wzięcie oleju z głowicy jest dobrym pomysłem ? -------------------- Lanos 1.6 Turbo
_https://www.youtube.com/user/vakiros/videos |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 06 February 2011 Skąd: Solina ![]() |
W tym meiejscu jest zawór przelewowy oleju więc odpada, możesz z czujnika oleju lub podstawki pod filtr
|
|
|
![]()
|
|
W tym meiejscu jest zawór przelewowy oleju więc odpada, możesz z czujnika oleju lub podstawki pod filtr No niestety wchodzi w grę tylko z czujnika oleju. Podstawki nie mogę założyć gdyż filtr dotykałby DP. To też jest kiepskie rozwiązanie ? ![]() -------------------- Lanos 1.6 Turbo
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
Z głowicy jest OK.
|
|
|
![]()
|
|
Z głowicy jest OK. Dziękuję bardzo za podpowiedź. Będzie bliżej i łatwiej mi stąd zrobić. Jeszcze jedno małe pytanie. Czy jak skręcę MBC na min, to czy będę mógł trochę pojeździć tym samochodem bez strojenia ? Potem oczywiście wskoczy DET 3 z FI. Nie chcę nim szaleć tylko tak po prostu toczyć się do 3tys. obrotów. sprawdzić jakie ma choroby wieku dziecięcego, aby pojechać na strojenie samochodem który się nie zesra. Wtryski na razie będą niebieskie z c20xe (230/3b) + nastawny regulator ciśnienia, czujnik boost, egt i temp oleju. Czy w takiej specyfikacji będzie można nim się turlać bez obawy, że coś się upali ? -------------------- Lanos 1.6 Turbo
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
na podciśnieniu teoretycznie niby możesz jeździć
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 14 August 2010 Skąd: warszawa ![]() |
turlać się na podciśnieniu możesz ale raczej na seryjny wtryskach i ciśnieniu paliwa ja seria, jak dasz większe bez strojenia to będzie przelewał
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 01 August 2008 Skąd: Szczytno ![]() |
Tak jak wyzej mozesz jeździć ale nie wróże przyszłosci z powodu "A delikatnie dam" kilka razy i dowidzenia
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak jak wyzej mozesz jeździć ale nie wróże przyszłosci z powodu "A delikatnie dam" kilka razy i dowidzenia ![]() Spokojnie ![]() ![]() Do tego jest zegar EGT, więc na bieżąco będę widział jaka temp. panuje w wylocie ![]() Jestem też ciekawy tego turbo. Osobiście nie polecam tej turbiny. Idealnie pasuje na głowicę, ale na tym jego zalety się kończą... Co do większych wtrysków - w N/A silnik na nich jeździł i generował 125KM, więc nie będzie tragedii. Na strojenie będą już docelowe wtryski 320... -------------------- Lanos 1.6 Turbo
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 26 December 2012 ![]() |
Nie wiesz czy wiesz, ale MBC nie zjedziesz z ciśnieniem poniżej tego na jakie jest ustawiona grucha WG. MBC możesz ponieść ciśnienie doładowania powyżej tego, co ma nastawione WG, niżej nie da rady zjechać przy pomocy MBC.
-------------------- Był Peugeot 106 S16 Turbo - Tor Poznań 1.53:5
Jest BMW e36 Compact m54b25 + GTX3076 + 8hp50 by TajnyGarazBobra |
|
|
![]()
|
|
Nie wiesz czy wiesz, ale MBC nie zjedziesz z ciśnieniem poniżej tego na jakie jest ustawiona grucha WG. MBC możesz ponieść ciśnienie doładowania powyżej tego, co ma nastawione WG, niżej nie da rady zjechać przy pomocy MBC. Tzn. obiło mi się to o uszy, ale zapomniałem o tym ![]() -------------------- Lanos 1.6 Turbo
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 06 March 2009 ![]() |
Nic nie musisz olewać, odepnij cięgno od WG tak żeby klapka była cały czas otwarta i będziesz miał wolnossaka.
|
|
|
![]()
|
|
Nic nie musisz olewać, odepnij cięgno od WG tak żeby klapka była cały czas otwarta i będziesz miał wolnossaka. Ale chciałbym też zobaczyć, jak seryjny sterownik daję sobie radę z małym nadciśnieniem. Aczkolwiek prawdopodobnie zrobię jak mówisz. W sumie lanosy od grabowskiego jakoś jeździły ![]() -------------------- Lanos 1.6 Turbo
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 26 December 2012 ![]() |
Jak reaguje map sensor i ecu na nadciśnienie?
-------------------- Był Peugeot 106 S16 Turbo - Tor Poznań 1.53:5
Jest BMW e36 Compact m54b25 + GTX3076 + 8hp50 by TajnyGarazBobra |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 08 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Ale chciałbym też zobaczyć, jak seryjny sterownik daję sobie radę z małym nadciśnieniem. Aczkolwiek prawdopodobnie zrobię jak mówisz. W sumie lanosy od grabowskiego jakoś jeździły ![]() Świnki nigdy nie używałem ale czy przy strojeniu doładowania świnką nie przelicza się sygnału tak by ECU nigdy nie dostało informacji o nadciśnieniu? Odepnij WG bo seryjna gruszka różne ciśnienie może utrzymać. -------------------- Dzik zawsze pozdrawia.
- Clio stage 0.5 = 172->161->166(ET14.9)->184(ET?)->??(ET14.3)-> seria - R5 blue, 2.0 16 - 160KM - R5 black 1.4t mpi - R5 red 1.4t - R5 silver 1.4t Zycie jest za krotkie zeby jezdzic dieslem |
|
|
![]()
|
|
Świnki nigdy nie używałem ale czy przy strojeniu doładowania świnką nie przelicza się sygnału tak by ECU nigdy nie dostało informacji o nadciśnieniu? Odepnij WG bo seryjna gruszka różne ciśnienie może utrzymać. Niestety nie mam pojęcia ![]() ![]() ![]() Powoli to tak zaczyna wyglądać ![]() DP 3" reszta 2.5" + jeden Proex. Miałem problem z filtrem oleju. Czy zastosowanie bardzo małego filtra oleju w czymś przeszkadza ? Bo chcę zastosować filtr z Renault Kangoo 1.5DCI. Filtr ma 5.5 cm wysokości. Oryginalny jest dużo wyższy.... -------------------- Lanos 1.6 Turbo
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 11 January 2012 ![]() |
Przy trybie fit na 2 sposoby można seryjnego mapa oszukać i z pewnością stroiciel to zrobi, więc będzie śmigać
![]() A kolektor dolotowy zmodowany kiedy wleci? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 02 September 2025 - 21:19 |