Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Silnik T-FSI ea113 / ea888, od kiedy do kiedy był montowany
ciupakabra
post Thu, 26 Nov 2015 - 16:36
Post #1

Rookie

Witam . Wlasnie zakupiem gazete AŚ i tak czytam... na temat silników t-fsi o kodzie ea113 , i piszą - (problem nadmiernego spalania oleju który występuje ea888 tu nie występuje) . Tu moje pytanie ,do którego roku te silniki ea113 na pasku były montowane?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 26 Nov 2015 - 16:36
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
mihas66
post Thu, 26 Nov 2015 - 20:03
Post #2

Forum Homee

Dobra rada vw\audi to scierwo a w ich silniki 2.0tdi/FSI/tsi nigdy nie uwieze... Hondowska k seria przy tych silnikach to szczyt niezawodności i prostoty... Kup koreanca/francuza/włocha a przynajmniej dostajesz większą niezawodność w niższej cenie...

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
skandaloo
post Thu, 26 Nov 2015 - 21:12
Post #3

Super User

CYTAT(mihas66 @ Thu, 26 Nov 2015 - 20:03) *
Dobra rada vw\audi to scierwo a w ich silniki 2.0tdi/FSI/tsi nigdy nie uwieze... Hondowska k seria przy tych silnikach to szczyt niezawodności i prostoty... Kup koreanca/francuza/włocha a przynajmniej dostajesz większą niezawodność w niższej cenie...

zrobiłem tym silnikiem 150 tyś km z czego przez około 100tys km miałem soft i niemiałem żadnych problemów

+Quote Post
Drzewo
post Thu, 26 Nov 2015 - 21:44
Post #4

Super User

QUOTE (mihas66 @ Thu, 26 Nov 2015 - 20:03) *

miałeś, że się wypowiadasz?? ja silnikami tsi zrobiłem w dwóch autach zrobiłem 100tys km. Samochody tego pochodzenia co napisałeś są nijakie, a w środku platikowe i tandetne.

+Quote Post
ciupakabra
post Thu, 26 Nov 2015 - 21:55
Post #5

Rookie

wiadome kazdy samochód ma swoje wady i zalety , jeden bardziej wytrzymały silnikowo drugi mniej , a wszystko zalezy tylko i wylacznie od tego jak sie eksploatuje silnik. Jak dbasz tak masz , osobiscie mialem gulfa 2.0 bkd 2004r. Opini w necie negatywnych co nie miara... kupilem go jak mial 180tys potwierdzone , sprzedalem jak miał prawie 300tys. I co jak co ale pomijając papierową turbine byłem bardzo zadowolony z samochodu ^^

+Quote Post
Drzewo
post Thu, 26 Nov 2015 - 22:39
Post #6

Super User

QUOTE (ciupakabra @ Thu, 26 Nov 2015 - 21:55) *
wiadome kazdy samochód ma swoje wady i zalety , jeden bardziej wytrzymały silnikowo drugi mniej , a wszystko zalezy tylko i wylacznie od tego jak sie eksploatuje silnik. Jak dbasz tak masz , osobiscie mialem gulfa 2.0 bkd 2004r. Opini w necie negatywnych co nie miara... kupilem go jak mial 180tys potwierdzone , sprzedalem jak miał prawie 300tys. I co jak co ale pomijając papierową turbine byłem bardzo zadowolony z samochodu ^^

Zgadzam się z Tobą, bo najgorsze są opinie kupujących ulepy po 5 właścicielach i koniecznie sprowadzane z de od turka lub innego zachodniego kraju.

+Quote Post
Kras
post Fri, 27 Nov 2015 - 09:33
Post #7

Forum Clubber

Ale skads jednak opinie sie biora. Jak juz nawet AŚ odradza silnik VW to znaczy, ze naprawde cos jest na rzeczy. Zwlaszcza, ze temat naprawde mainstreamowy, a nie ze sprzedano tego 100 na swiecie i jest 10 negatywnych opinii. Tak samo moge powiedziec, ze mialem R56 Cooper S i absolutnie nic nigdy mi sie w nim nie zepsulo, najbardziej niezawodna fura jaka mialem, mimo softu, katowania czasem itp. To jednak nie znaczy, ze te auta nie sa awaryjne jak cholera. Slowa klucze - statystyka i prawdopodobienstwo.

--------------------
Kra$
And JDM again... :)

+Quote Post
mihas66
post Fri, 27 Nov 2015 - 15:31
Post #8

Forum Homee

Tak miałem audi w rodzinie od 7 lat kupione przy 70tys w salonie sprzedane przy 160tys skrzynia multitronic silnik 2.0alt... Skrzynia na zimnym miała problem z wstecznym, silnik brał olej jak zły, fazator w nim napieprzal jak w dieslu po odpaleniu, hiper technologia zimnego vaga i dosłownie plucie benzyna na zimnym.. blacha jakąś porażka rdza na nad kołach... W tym aucie poza komfortem podróży nie było mocnej strony... To wszystko w a4b6... W rodzinie też był w pasek b6 2.0tdi wysralo się wszystko o czym piszą...

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
Performante
post Fri, 27 Nov 2015 - 17:30
Post #9

Forum Killer

CYTAT(mihas66 @ Fri, 27 Nov 2015 - 15:31) *
Tak miałem audi w rodzinie od 7 lat kupione przy 70tys w salonie sprzedane przy 160tys skrzynia multitronic silnik 2.0alt... Skrzynia na zimnym miała problem z wstecznym, silnik brał olej jak zły, fazator w nim napieprzal jak w dieslu po odpaleniu, hiper technologia zimnego vaga i dosłownie plucie benzyna na zimnym.. blacha jakąś porażka rdza na nad kołach... W tym aucie poza komfortem podróży nie było mocnej strony... To wszystko w a4b6... W rodzinie też był w pasek b6 2.0tdi wysralo się wszystko o czym piszą...

No widzisz, a ja miałem A4 B7 1.9 tdi, kupione z przebiegiem 120kkm, sprzedane przy 190kkm i żadnej awarii. Jak myślałem, że stuka wahacz, okazało się że to tylko łącznik stab. Wcześniej B6Q 1.9 130 i takze zero problemów, mimo że auto miało już przejechane 240 000.
O usterkach w 2.0tdi wiadomo nie do dziś, i na czas można pewnym rzeczom zaradzić, ale od mojego przyjaciela B7 Multitronic 2.0TDI (więc zło wcielone) ma już 260 000 i nie chce się popsuć.

Może kwestia szczęścia, a może użytkowania, a może egzemplarza. Nie wiem.

--------------------
911 992 4S
M5 F90 800KM

+Quote Post
As_
post Fri, 27 Nov 2015 - 19:42
Post #10

Forum Homee

Chlanie oleju wynikało z wadliwych pierścieni.
W 1.8 w skodach poprawili je w połowie 2011 roku.
Wadliwe pierścienie mozna było wymienić na grubsze tyle ze to już większa zabawa bo wiązała sie z frezowaniem większych rowków w tłokach. Koszt kilka tysięcy.

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4

+Quote Post
Drzewo
post Fri, 27 Nov 2015 - 20:29
Post #11

Super User

QUOTE (Kras @ Fri, 27 Nov 2015 - 09:33) *
Jak juz nawet AŚ odradza silnik VW to znaczy, ze naprawde cos jest na rzeczy.

laugh.gif Już trochę bez przesady. AŚ dla mnie nie jest żadnym wyznacznikiem.

A tak btw skoro to tak ch.... silnik to pewnie dlatego jest tak podatny na tuning cool.gif

+Quote Post
As_
post Fri, 27 Nov 2015 - 21:05
Post #12

Forum Homee

AŚ nie czytałem już z 5 lat ale kiedyś to niemieckie fury zawsze wszystko tam wygrywały.

--------------------

+Quote Post
mihas66
post Sat, 28 Nov 2015 - 08:37
Post #13

Forum Homee

Widzisz kolego jak wół napisałem 2.0tdi, 1.9tdi to udany silnik podobnie jak 1.8t ale ich następcy to scierwo i nie ma co kupić z nowszymi silnikami bo każdy może mieć poważne fuckupy z natury... Mam w domu a4b6 1.8t Q i jest to udany silnik napęd idealny do LPG i na codzien...

--------------------

+Quote Post
Kras
post Sat, 28 Nov 2015 - 08:47
Post #14

Forum Clubber

CYTAT(Drzewo @ Fri, 27 Nov 2015 - 20:29) *
laugh.gif Już trochę bez przesady. AŚ dla mnie nie jest żadnym wyznacznikiem.

W sensie pozytywnym na pewno nie bo kazdy test wygrywa VAG. Wiec jesli nawet oni krytykuja VAG to wiedz ze cos sie dzieje smile.gif

CYTAT(Drzewo @ Fri, 27 Nov 2015 - 20:29) *
A tak btw skoro to tak ch.... silnik to pewnie dlatego jest tak podatny na tuning cool.gif

A co ma jedno do drugiego? Silnik moze miec duzo niewykorzystanego potencjalu i latwo sie podkrecac, a jednoczesnie miec pewne wady fabryczne, ktore powoduja jego awaryjnosc. Jak widac silnik PSA/BMW Mini 1.6T moze miec nawet 270PS z fabryki, czyli pewnie z 300 jak sie go tak naprawde dokoksuje...pomimo, ze nijak nie jest wzorem niezawodnosci.

--------------------
Kra$

+Quote Post
As_
post Sat, 28 Nov 2015 - 08:49
Post #15

Forum Homee

Te najnowsze ea888 na razie sie nie sypia, ale tez trochę za wcześnie na wnioski.
Może nauczyli sie na własnych błędach.

--------------------

+Quote Post
Drzewo
post Sat, 28 Nov 2015 - 19:07
Post #16

Super User

QUOTE (Kras @ Sat, 28 Nov 2015 - 08:47) *
A co ma jedno do drugiego? Silnik moze miec duzo niewykorzystanego potencjalu i latwo sie podkrecac, a jednoczesnie miec pewne wady fabryczne, ktore powoduja jego awaryjnosc. Jak widac silnik PSA/BMW Mini 1.6T moze miec nawet 270PS z fabryki, czyli pewnie z 300 jak sie go tak naprawde dokoksuje...pomimo, ze nijak nie jest wzorem niezawodnosci.

to świadczy o tym, że wiele elementów użytych do tego silnika jest bardzo dobrej jakości. A wady dotyczyły tylko niektórych podzespołów.
Nie znam nikogo, kto kupił te auto jak nowe lub z pewną historia i miał problemy z silnikiem. Stąd uważam, że ilość procentowo wadliwych silników jest mała.

+Quote Post
kompot
post Sat, 28 Nov 2015 - 19:58
Post #17

Forum Clubber

Jest to zdecydowanie zbyt daleko idacy wniosek (z ta jakoscia). Ja znam taki przypadek z pierwszej reki, silnik padl w niefajnym momencie, a od nowosci nie byl zylowany.

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)

+Quote Post
Drzewo
post Sat, 28 Nov 2015 - 20:21
Post #18

Super User

QUOTE (kompot @ Sat, 28 Nov 2015 - 19:58) *
Jest to zdecydowanie zbyt daleko idacy wniosek (z ta jakoscia). Ja znam taki przypadek z pierwszej reki, silnik padl w niefajnym momencie, a od nowosci nie byl zylowany.

Czy to o czym świadczy? Masa różnych czynników wpływa na to, każdy silnik może paść i śmiem twierdzić, że nie ma takich silników, które by nie padły.
W większości przypadków silniki padają przez zaniedbanie użytkowników. Ja miałem dwa auta z tym silnikiem, dostawały cały czas w dupę i nic się nie stało, po dziś dzień jeżdżą. W dodatku, nie widzę aby wielu użytkowników się rozpisywało, że ten silnik jest do dupy, posłyszane opinie to nie wszystko.
Więc nie można generalizować, wszystko ma prawo się spierd...

+Quote Post
Kras
post Sat, 28 Nov 2015 - 21:59
Post #19

Forum Clubber

Znowu slowo klucz - statystyka. Kazdy ma przyklad, ze silnik nic nie zylowany, dbany od nowosci i padl. A z drugiej strony silniki znane, ze sie psuja a tymczasem 300kkm i nic. Tylko, ze takie jednostkowe przypadki o niczym nie swiadcza gdy produkcja idzie w setki tysiecy.

--------------------
Kra$

+Quote Post
Drzewo
post Sat, 28 Nov 2015 - 22:05
Post #20

Super User

QUOTE (Kras @ Sat, 28 Nov 2015 - 21:59) *
Znowu slowo klucz - statystyka. Kazdy ma przyklad, ze silnik nic nie zylowany, dbany od nowosci i padl. A z drugiej strony silniki znane, ze sie psuja a tymczasem 300kkm i nic. Tylko, ze takie jednostkowe przypadki o niczym nie swiadcza gdy produkcja idzie w setki tysiecy.

Czyli sam odpowiedziałeś na pytanie. Jednostkowe przypadki o niczym nie świadczą wink.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 23 August 2025 - 20:39