![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_Tomak2_* |
![]()
|
![]() |
Witam,
Planuję wymienić skrzynię na wyścigową. Chciałbym się dowiedzieć jakie mam opcje i za jakieś rozsądne pieniądze. Na sekwencję Quaife za 50tys raczej mnie nie stać tak więc szukam czegoś przystępnego cenowo. Silnik S65b40 BMW M3 e92 Pozdro |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 09 December 2007 ![]() |
Więc zapomnij o temacie.
-------------------- Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Na sekwencje za ile Cię stac?
-------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
gość_Tomak2_* |
![]()
|
![]() |
Jak to zapomnij o temacie.....to żadna firma nie robi jakiś tańszych do jazdy amatorskiej?
Powiedzmy przedział 20-25 tys mnie interesuje. Czy jest opcja zakupić taką używaną naprzykład czy będzie szrot? Jak długo takie skrzynie żyją zakupione nowe? |
|
|
![]()
|
|
Takie są realia niestety. Potrzebujesz skrzyni która przyjmie 500Nm i masz na nią 25tys, no sorry ale nie bardzo masz szansę na powodzenie misji. Taka kwotę jaką możesz przeznaczyć to kosztuje używany Sadev sekwencyjny do auta FWD z 250Nm.
-------------------- Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sun, 24 April 2011 Skąd: wlkp ![]() |
Może Samsonas z Litwy? Kilka sztuk skrzyń do BMW w drifcie od nich widziałem i latają, chyba nawet robią wkłady w ori obudowy, ale nie wiem jak cenowo.
http://www.samsonas.com/ Parę dni temu widziałem na OLX czy allegro E36 M3 do rajdów z właśnie ze skrzynią Samsonasa, może sprzedający udzielił by jakiś informacji na jej temat. http://olx.pl/oferta/bmw-m3-rajdowka-CID5-...html#c20c8d858a Do czego w ogóle używasz auta że poszukujesz takiej skrzyni? |
|
|
![]()
|
|
Może Samsonas z Litwy? Kilka sztuk skrzyń do BMW w drifcie od nich widziałem i latają, chyba nawet robią wkłady w ori obudowy, ale nie wiem jak cenowo. http://www.samsonas.com/ Parę dni temu widziałem na OLX czy allegro E36 M3 do rajdów z właśnie ze skrzynią Samsonasa, może sprzedający udzielił by jakiś informacji na jej temat. http://olx.pl/oferta/bmw-m3-rajdowka-CID5-...html#c20c8d858a Do czego w ogóle używasz auta że poszukujesz takiej skrzyni? Zgadza się SAMSONAS ma wkłady, ale w układzie H do skrzyni pod R6 na dużo mniejszy moment obrotowy. -------------------- Renault Clio Sport 2 - rajdówka w ciągłej budowie ....
|
|
|
![]()
|
|
Za 25kPLN zrobię Ci pancerną skrzynię. Jeżeli nie zależy Ci na sekwencji tylko kłach to może być nieco taniej.
W kwestii wytrzymałości: Zasadniczo wg producentów takich jak Sadev, 3MO czy Xtrac idealna skrzynia rozpada się po minięciu mety. Jeżeli ktoś tego nie rozumie to ma pewne zaległości w temacie. Problem taki, że nie zrobię Ci skrzyni na ten sezon. Najwcześniej przyszły, mam sporo innych spraw na głowie, w tym niejedną skrzynię, która ma znieść moment silnika z lokomotywy w obudowie z motorynki. P.S. Co do Samsonas to niech każdy kupi i przetestuje. Wtedy łatwiej mi się z takimi dyskutuje. Póki nie przetestują Samsonas'a to mają spore oczekiwania, natomiast po Samsonasie dyskusja przyjmuje racjonalny tor. Tutaj 3:18 zmiana od 1 do 4 bez cut off'a oraz 4 3 2 w układzie H bez większej wprawy (pierwszy rajd z kłową skrzynią). W tym roku kolejna ewolucja z cut'offem umożliwi szybszą zmianę biegów. https://www.youtube.com/watch?v=_SmcMwrbQU8 Tam się później posypał wybierak więc nie było jak należy. P.S. Jeszcze tutaj 4 do 1 oraz 1 do 4. Niestety z powodu pewnych błędów konstrukcyjnych redukcja na 1 nie wchodziła jak należy wtedy. Zostało wyeliminowane to później. Zwróćcie uwagę jakie opóźnienie xsara dostała jak już wpadła jedynka. Staje w oczach. Oczywiście wszystkie redukcje z lewą nogą na hamulcu. https://www.youtube.com/watch?v=51fFL1XnZWQ -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 14 April 2008 Skąd: WPI ![]() ![]() |
to jedna z tańszych na rynku do RWD i dobrze działa do 700 Nm:
http://re5pect.pl/skrzynia-sekwencyjna-il300-6s-evo-2.html ![]() -------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
![]()
|
|
W kwestii wytrzymałości: Zasadniczo wg producentów takich jak Sadev, 3MO czy Xtrac idealna skrzynia rozpada się po minięciu mety. Jeżeli ktoś tego nie rozumie to ma pewne zaległości w temacie. a którą z tych skrzyń używałeś i jak długo skoro takie wnioski wyciągasz? jak był dobrany model skrzyni do silnika i sprzęgła? -------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
gość_Tomak2_* |
![]()
|
![]() |
Auto ma być głownie do zabawy do latania po torze i 1/4 mili, żeby to fajnie przyspieszało i latało po zakrętach. Tylko track daye narazie.
Obecnie mam problem z aktualna skrzynią biegów z e92 m3 bo mi się biegi przycinają, tzn dwójka się blokuję i ciężko wchodzi. I tak ją muszę reperować więc pomyślałem o sekwencji. W planach jest jeszcze klatka i kompresor ewentualnie jak się zmieści bo to wszystko jest na budzie e36. Samsonas widzę że robi do e36 i e46 M3 a nie ma na liście e92..... Ile takie skrzynie wytrzymują generalnie to jest zasadnicze pytanie, czy to jest na 2-3 imprezy czy można na tym polatać i 2-3 lata? Jakiś konkretny przebieg, serwisowanie takich skrzyń? Potrzebuję więcej info czy warto się w to bawić. |
|
|
![]()
|
|
kidzio nie używałem, ale niejedną widziałem uszkodzoną i wiem z jakiego ciasta są te skrzynie wykonywane.
Widziałem też skrzynie motocyklowe kłowe z kołami miniaturowymi, a konkretnie obciążonymi i nie ma takich interwałów wymian jak w kłowych rajdowych oraz nie ma konieczności rewizji co dwie wyprawy po bułki do piekarni za rogiem. Ale jak się pozna materiały wykorzystywane w skrzyniach w motocyklach i zestawi z tym ciastem stosowanym w skrzyniach rajdowych to się staje wszystko jasne po pierwsze, a po drugie pojawia się pytanie: dlaczego? P.S. Żeby była jasność to moje dane na temat stali pochodzą z badań spektrometrem masowym, a nie z internetu. Kidzio możesz podać z jakiej stali są te skrzynie, które oferujesz? Niektórzy producenci chwalą się takimi danymi w sieci, mimo iż nie ma się czym chwalić to jednak. A tak w ogóle to słyszał ktoś, żeby padały masowo koła zębate w samolotach? Albo seryjnych samochodach? Co ile kółek w takim BMW pod remizą co pali laka trzeba wymieniać przełożenie czy tam biegi? -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sun, 24 April 2011 Skąd: wlkp ![]() |
Ja powiem od siebie że jeden z czołowych polskich zawodników w drifcie po zakupie Quaifa za jakieś 60 tys miał z nią problemy od samego początku, nie wiem czy producent ją naprawił, czy dostał inny egzemplarz. Z kolei innych trzech zagranicznych zawodników upalala od 2-3 sezonów skrzynie Samsonasa i zero problemów, a przyjmują chłostę od motorów o parametrach 700-800km i 900-1000nm.
Tomak2 to że nie ma na stronie nie znaczy że nie mają lub nie zrobią, bo podejrzewam że firma o takich możliwościach jest w stanie sprostać takiemu zadaniu. Masz skrzynię ZF GS6 53BZ? |
|
|
![]()
|
|
no to ile tych uszkodzonych Sadev i Xtrac widziałeś i które modele? nie pytam o motocykle tylko o samochody i to o sekwencje a nie kłówki.
jeżdżę na Sadev ST70-14 już parę dobrych lat i na rewizjach po sezonie najwyżej łożysko poleci, jak na razie żadnego trybu zmieniać nie musiałem. Nie słyszałem żeby ktoś miał z nimi problemy a jeździ ich masę w Europie - np. wszystkie auta serii Clio Cup. Nie interesowałem się z jakiego materiału są zrobione i jakim obróbkom poddawane później - po prostu są dobrze przemyślane i działają. niezbyt udaną skrzynią Sadev'ajest zrobiona do Citroena C2 i Fiesty - ale miała być tania i lekka w zakupie to taka jest a części do nich można kupić tylko w Citroen Sport i M-Sport do Forda i już tanie nie są (buisness plan się zamyka) Co do Elite to w PL znam 2 szt. takie jak w linku powyżej, jeżdżące w wyścigach i rallycross i jak na razie bezawaryjnie w UK też paru użytkowników znam osobiście. -------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 06 April 2014 ![]() |
Auto ma być głownie do zabawy do latania po torze i 1/4 mili, żeby to fajnie przyspieszało i latało po zakrętach. Tylko track daye narazie. Obecnie mam problem z aktualna skrzynią biegów z e92 m3 bo mi się biegi przycinają, tzn dwójka się blokuję i ciężko wchodzi. I tak ją muszę reperować więc pomyślałem o sekwencji. W planach jest jeszcze klatka i kompresor ewentualnie jak się zmieści bo to wszystko jest na budzie e36. Załóż temat na forum, masz jakieś fotki ze swapa ? -------------------- Audi S8D4 Będzie
Audi S8D3 Jest i Audi S8D2 Było KTM 660 supermoto, KTM pro50 :) Panonia z koszem , Jeep 4.0, passeratdi i kilka kosiarek :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 11 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Do podanych zastosowan powinna Ci wystarczyc nakladka na skrzynie (sequen shifter) np. od ikeya formula.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: w-wa ![]() |
taki elite z dzwonem do eski i wyswietlaczem wychodzi mi 42k
![]() ![]() ![]() sa jakies ciekawe alternatywy ? -------------------- Focus RS MK3 Tor Poznan 1.46.2
Megane RS CUP Tor Poznan 1.50.1 BMW E36 2.0 260KM Tor Poznań 1.40.1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 05 May 2009 Skąd: Nowa Huta ![]() |
Sory za OT.
Buni mógłbyś przybliżyć setup e36 z podpisu? -------------------- BMW...freude am fahren...
|
|
|
gość_Tomak2_* |
![]()
|
![]() |
Tak skrzynia ZF (GS6-53BZ) , napisałem do tego Samsonasa, zobaczymy co rozkminią. Dzieki za kontakt.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 09 October 2011 ![]() |
Ostatnio wysyp takich skrzyń, co to za producent? wiem ze cenę maja atrakcyjna
![]() |
|
|
![]() ![]() |