![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 28 December 2008 ![]() |
Chora dziewczynka, SAAB 9-5, kilku fachowców o dobrym sercu i jeden maniak, który połączył elementy tej układanki. Tak zaczęła się nietypowa historia ratowania małej Klary. Pół roku temu Krzysiek Cieniuch kupił sobie SAABa 9-5. Niestety wstępne podniecenie silnikiem 2.3t i mocą 170 KM prysło jak bańka mydlana w chwili, kiedy wyszły na światło dzienne liczne awarie jednostki napędowej i współpracującej z nią turbiny. W obliczu pozornie beznadziejnej sytuacji narodził się jednak bardzo szlachetny pomysł. Należało znaleźć ludzi, którzy pomogą przerobić felernego SAABa na rasowego streetracera, aby móc go potem zlicytować na aukcji charytatywnej.
MODEL: Saab 9-5 2.3t 170KM Modyfikacje Silnik Modyfikacje głowicy: Głowica z silnika B235 Modyfikacje bloku: Blok silnika B234 z całym dołem B234 kupiony jako nowy w 2004 roku (najbardziej wytrzymały dół produkowany przez Saaba) Układ dolotowy: Turbo Mirsubishi TD04HL-15T, duży FMIC, gruba rura ssąca z wersji Aero, plastikowa rura IC-TB z wersji Aero Układ wydechowy: Seryjny cichy wydech, na sportowym katalizatorze Układ wtryskowy: Seria, wtryski 350cc Elektronika: ECU Trionic 7, stronienie Coobcio Garage Układ napędowy: Automat 4-biegowy, opony Goodyear Eagle F1 225/45/17, felgi 17" pokryte karbonem metodą hydrografiki - hydrografika została wykonana przez warszawską firmę HydroTransfer http://www.hydrotransfer.pl/ Zawieszenie: Kompletny zestaw z wersji Aero - delikatne obniżenie i utwardzenie z zachowaniem akceptowalnego poziomu komfortu Hamulce: Kompletny zestaw z wersji Aero - tarcze Black Diamond Combi (nacinane/nawiercane) 308mm przód / 300mm wentylowane tył + klocki Hawk Performance + przewody w stalowym oplocie Goodridge BODY KIT: Całe nadwozie oklejone przez firmę Art Zone grafiką zaprojektowaną przez Ubiq Media Wnętrze: Część deski rozdzielczej pokryta karbonem metodą hydrografiki (HydroTransfer), przednie fotele oraz tylna kanapa i cała wykładzina podłogowa z wersji Vector - beżowa skóra z elektryczną regulacją i podgrzewaniem PODZIĘKOWANIA: Głównym celem KLARA POWER jest pomoc małej dziewczynce – Klarze. Na chwilę obecną pomaga nam mnóstwo ludzi o wielkim sercu – zarówno osób indywidualnych jak i instytucji. Grupa KLARA POWER na Facebook’u liczy już ponad 780 osób. Na pomoc Klarze ruszyły również firmy, którym nie jest obojętny los małej dziewczynki. M.in. pomagają nam: SprintAir, Dobroskok, SAABWAY, Coobcio Garage, HydroTransfer, UBIQ MEDIA, FMIC.pl, portal Twórcze Dzieci. Mamy też wsparcie mediów jak chociażby TVN Turbo, wydawnictwa motoryzacjne: GT, T3, AutoKult, Automobilista, AdrenalineMotorSport. Mamy też wsparcie ludzi związanych z kulturą i sztuką jak chociażby Kacper Kowalski z AeroMedia czy Lidia Becela z LimArt. Aukcja rozpocznie się jutro - 16 X - w 2-gie urodziny Klary. www.klara-power.pl/aukcja juz mozna sie rejestrowac. Dla osob bioracych udzial w licytacji przewidziane sa nagrody - przeloty samolotem SAAB oraz wiatrakowcem. Więcej szczegółów tutaj: http://klara-power.pl/index_pl.php ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Samochód także pojawił się w poprzednim odcinku Operacji Turbo na TVN Turbo. Poniżej nagranie (od 7min 40sek): |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 18 May 2004 Skąd: http://fightboxing.pl/ ![]() |
Tego jeszcze nie było. Niesamowite !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 06 July 2007 Skąd: slask :) Racibórz/Rybnik ![]() |
pieknie !
-------------------- 2011 SSS -> W-ce mistrz RWD DRAG , Bemowo ET - 12,89 (mat suszarka)
2011 bigbmw -> 1 miejsce King of BMW - ET: 12,51 (mat suszarka) (urwane 0,3sek) 2012 sss Ełk -> ET: 12,01 (mat suszarka) (urwane 0,5sek) 2013 sss Kamień Ś. -> ET 11,2 (mat suszarka pocięta :P ) (urwane 0,8sek i napędy też :P) 2015 automaster -> ET 12,2 Najszybszy Lotus 7 w pl. 2016 k64 DragGirl -> ŻONA w BMW TURBO !!! :) e46 m50 608KM 800nM Go Babe GO ! :) dyno: 740KM 1000nM seria wałki - m50 3.0 nowy projekt - sie robi czasem :P performance.k64.pl turbo replki i orginalne gt35 gt30 gt28 ... repliki, BMW TURBO zestawy , wastegate, blow off ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Sat, 15 October 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Witajcie, nazywam się Krzysztof Cieniuch i to ja jestem organizatorem tej akcji / aukcji. Od 2 lat pomagamy Klarze - staramy się robić to w różny sposób - zbieramy darwowizny, organizujemy co roku akcje z PITAMI - więcej informacji możecie uzyskać oczwywiście na stronie www.klara power.pl oraz przede wszystkim na FB w grupie KLARA POWER do której serdecznie zapraszam.
Jutro są 2 urodziny Klary - jest to dla nas tym bardziej wyjątkowe, że oddajemy Wam do licytacji samochód, w który włożyliśmy kilka miesięcy prac oraz całe serce. Nigdy bym się nie spodziewał tak wielkiej pomocy od ludzi związanych z motoryzacją i tuningiem. Sama akcja pozwoliła na pokazanie, że można i trzeba pomagać - za co Wam z całego serca dziękuję w imieniu swoim, małej Klary i jej dzielnej Mamy Doroty. -------------------- www.klara-power.pl
KLARA SAAB POWER 2 in progress :) mocny krokodyl |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 23 April 2009 Skąd: z lasu ![]() |
Wszystko fajnie, ale czy te wszystkie nalepki z karoserii da się po ew. kupnie łatwo usunąć? Bo nie sądzę, żeby wiele osób chciało jeździć z wielkimi napisami "klara power" itp.
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Jasne że tak, w końcu to tylko naklejki
![]() |
|
|
![]()
|
|
w regulaminie aukcji jest możliwość dokonania wyboru pomiędzy zostawieniem naklejek lub zakupem bez oklejenia.
Zdjęcie oklejenie nie jest żadnym problemem. -------------------- www.klara-power.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 17 November 2007 Skąd: Łódź ![]() |
Wydaje mi się, że tarcze są założone jakby w drugą stronę...
-------------------- ╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje Ci się, to nie ma znaczenia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 17 November 2007 Skąd: Łódź ![]() |
Mam takie same tarcze i w instrukcji był zaznaczony (tak czytam instrukcje) kierunek rotacji, ale skoro niema znaczenie to nie ma. Czym felgi są oklejone?? Folia?
-------------------- ╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: Otrębusy ![]() |
felgi to hydrografika.
-------------------- ..:: Tipo HF turbo ::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Eee no panowie gdybym posiadał gotówkę pewnie saaba bym kupił... Oczywiście z naklejkami bo wg mnie auto fajniej wygląda niż większość aut obwieszonych i po obklejanych na pseudo tuningowo.... A tak poza tym jakie osiągi do setki itp, jak śmiga aftomat, i czy auto ma lpg bo jest jakaś czarna kropka wyglądająca jak wlew za prawym tylnym kołem na zderzaku...
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
do setki nie zmierzony - ale szybki jest
![]() automat - praca idealna co do gazu był wstawiony przy zakupie auta i został - natomiast jest na STAG4 - wystrojony i parametry ma jak na pb. -------------------- www.klara-power.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 23 April 2009 Skąd: z lasu ![]() |
Jasne że tak, w końcu to tylko naklejki ![]() Jeśli można coś doradzić, to sugerowałbym zawrzeć tą informację wprost w opisie auta, bo regulamin nie jest raczej miejscem, gdzie zagląda się w pierwszej kolejności. Dość krzykliwe oklejenie jest w przypadku auta klasy wyższej elementem bardzo kontrowersyjnym i myślę, że sporo osób może się z tego powodu zniechęcić do licytacji, a szkoda by było. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Widziałem auto na żywo jakiś czas temu w Hydrotransferze. Zrobiło na mnie spore wrażenie, choć w porównaniu z całą akcją to jest mały pikuś
![]() Super, że są ludzie, którzy robią takie rzeczy. I teraz oklejenie auta, kierunek założenia tarcz (który faktycznie nie ma znaczenia) czy inne pierdoły nie mają znaczenia. Liczy się, ile kasy to auto zarobi dla Klary. Nie robili je amatorzy, tylko poważne firmy, co gwarantuje brak fakapów - więc ja życzę powodzenia! ![]() -------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
a kojarze kolegę kojarzę
![]() ![]() ![]() -------------------- www.klara-power.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 20 March 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Napiszę w imieniu firmy HydroTransfer z Warszawy, która nakładała hydrografikę na elementy Saaba. Cieszczymy się, że mogliśmy pomóc przy projekcie i również weźmiemy udział w kolejnym.
-------------------- SPONSORED BY detergens.pl Sprzątanie biur Warszawa
SPONSORED BY www.hydrotransfer.pl Hydrografika Warszawa |
|
|
![]()
|
|
nie słodząc ale załoga HydroTransfer z Warszawy wykonała wspaniałą pracę w aucie. Co widać. KLARA POWER bardzo Wam za to dziękuję!
-------------------- www.klara-power.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
CYTAT a kojarze kolegę kojarzę biggrin.gif B234 zakupiony? smile.gif Hehe, witam ![]() ![]() ![]() -------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Mon, 10 October 2011 ![]() |
Bardzo fajna inicjatywa
![]() |
|
|
![]() ![]() |