![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 15 December 2002 Skąd: Tychy/Kraków ![]() |
Chciałem przedstawić auto znajomego, które po 8 latach użytkowania otrzymało "drugą młodość".
Saab kupiony został przez obecnego właściciela jako nowy model w 98r gdy zastąpił Saaba 900. Silnik miał dotychczas 185KM... Po 8 latach mimo pełanego wyposażenia zaczął się już trochę nudzić... postanowiliśmy więc przemyśleć temat jak go "odmłodzić" Żeby trzymać się schematu nie będę się rozpisywał tylko wypełnię tabelkę: MODEL: Saab 9-3 SE 5d Modyfikacje Silnik: MapTun "Stage 3+" Modyfikacje głowicy: brak Modyfikacje bloku: brak Układ dolotowy: Mocniejszy actuator turbiny - MapTun Układ wydechowy: Pełny sportowy układ wydechowy od turbo do końca ze sportowym katalizatorem by MapTun Układ wtryskowy: oryginalny Elektronika: re-map ECU by MapTun - "Stage 3+" Układ chłodzenia: oryginalny Układ napędowy: oryginalny Zawieszenie: Amortyzatory Bilstein B6 oraz wymienione wszystkie gumy, silentblocki i gałki + nowe wachacze przednie. HAMULCE: Tarcze EBC TurboGroove i klocki EBC RedStuff z przodu i z tyłu. KOŁA: Technomagnesio 7x16" opony 225/45ZR16 - Dunlop SP9000. BODY KIT: brak PODZIĘKOWANIA: JK-Racing Moc po modyfikacji powinna wynieść ok 270KM a moment obrotowy 380Nm. Samochód nie był jeszcze mierzony na hamowni po modyfikacji. Przed zmierzyliśmy prawie 180KM czyli 5km mniej od serii. Przyspieszenie 0-100km/h na suchym (przedni napęd) to średnio 6s. Ogromna poprawa od serii! Niedługo jeśli zdąże zmierzyć ten samochód (zapadła jednak decyzja o jego sprzedaży), wkleję tu wykres. Najlepsze w tym samochodzie jest to, że to wciąż luksusowo wyposażony sedan (jest tam wszystko prócz otwieranego dachu), wcale nie wyglądający na tak szybki samochód. Poniżej kilka zdjęć - prócz wydechu i kół niewiele jednak widać... ![]() ![]() ![]() ![]() [/img] -------------------- Every weapon needs a master.
JKRacing.pl - Chiptuning VOLVO, Saab, Ford, BMW, Mercedes i innych marek. Tychy. Poszukujemy nowych przedstawicieli! |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ProRacingTechnology Dołączył: Tue, 15 October 2002 Skąd: Marki k/Warszawy ![]() |
Nie mieliście ochoty wymienić oryginalną rurę między IC a przepustnicą, której średnica jest symboliczna, i musi być niezłą restrykcją w układzie dolotowym?
Tam jest nadal seryjne T25? -------------------- UNIT Racing
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sat, 07 December 2002 Skąd: w-wa ![]() |
no jestem ciekaw ile wyjdzie.. bo na tym forum jest juz jeden wielbiciel saaba i maptuna tylko cos przyrosty marne ( wzgledem deklaracji Maptuna)
-------------------- Fiat 126p, stan bardzo dobry
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 15 December 2002 Skąd: Tychy/Kraków ![]() |
Mieliśmy ochotę ale właściciel postanowił go jednak sprzedać i kupić nowe Volvo V70 T6... dlatego prace tuningowe zostały wstrzymane.
Chciałem go nawet sam kupić, bo ma kosztować tylko 27K PLN ale mam już auto "po bułki" a na dragstera Saab średnio nadaje sie przez przedni napęd i wogóle szkoda go rozkładać... Tak siedzi tam seryjne turbo. Added after 2 minutes: CYTAT("koziol1":1n4bouw3) no jestem ciekaw ile wyjdzie.. bo na tym forum jest juz jeden wielbiciel saaba i maptuna tylko cos przyrosty marne ( wzgledem deklaracji Maptuna)
Tu nie wiem ile wyszło, bo jak sam napisałem nie hamowałem go "po". Samemu jednak udało mi się robić nim czasy ok 6s od 100km/h (G-tech) czyli nieźle. -------------------- Every weapon needs a master.
JKRacing.pl - Chiptuning VOLVO, Saab, Ford, BMW, Mercedes i innych marek. Tychy. Poszukujemy nowych przedstawicieli! |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 29 March 2004 Skąd: WF i WWL ![]() |
CYTAT("koziol1":fat3j1mp) no jestem ciekaw ile wyjdzie.. bo na tym forum jest juz jeden wielbiciel saaba i maptuna tylko cos przyrosty marne ( wzgledem deklaracji Maptuna)
Że niby ja? U mnie od roku bez zmian. 306KM, będzie hajs to będzie grubo, na razie zainwestowałem w rodzinne V8 , a samochód od 2 miesięcy stoi bez skrzyni... pzdr -------------------- ex najszybszy SAAB w Polsce
ex pierwszy Viggen cabrio w Polsce Teraz jakiś marny 9-5 po chipsie by Coobcio |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 16:24 |