![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Poznań ![]() |
Witam!!
Ostatnio coś mi zaczął szwankować tłumik. Po prostu ryczy jak T-34 . Okazało się, że "rewelacyjnie" zamontowana strumienica pękła i ma dziurę 3 cm na spawie ..... chciałem wymienic na tłumik oryginalny (około 250 PLN), ale dostałem cynk że lepiej wypieprzyć katalizator (co i tak chciałem zrobić) i zamontować po prostu....rurę stalową 2,5 - 3 cm średnicy, bez żadnych tłumików. No i teraz pytanka: - ile mi przez to koni przybędzie?? (mam silnik 1.0 12V turbo, ca. 100 koni) - czy mnie panowie policmajstry nie będą łapać przy każdej okazji, że za głośno?? Czekam na rady pozdro -------------------- Jedynka: 50 km/h, dwójka: 75 km/h ... i droga osiedlowa się skończyła....
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Sądzę, że najefektywniej byłoby pociągnąć rurę, ze stali nierdzewnej, od turbo do końca. Z tym, że 3cm średnicy może być "ciut" mało.
-------------------- www.motorsportshop.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 20 April 2003 Skąd: Radom ![]() |
CYTAT("Showkemp":kafxfieg) Sądzę, że najefektywniej byłoby pociągnąć rurę, ze stali nierdzewnej, od turbo do końca. Z tym, że 3cm średnicy może być "ciut" mało.
3 cm mało?? do silnika turbo który ma sto koni?? ja wiecej bym nie dawał -------------------- No car no fun :(
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Pruszków ![]() |
CYTAT("Koyack":1smvsr4p) CYTAT("Showkemp":1smvsr4p) Sądzę, że najefektywniej byłoby pociągnąć rurę, ze stali nierdzewnej, od turbo do końca. Z tym, że 3cm średnicy może być "ciut" mało. 3 cm mało?? do silnika turbo który ma sto koni?? ja wiecej bym nie dawał seryjny civic 1,4 90km ma 45mm wydech 3cm to chybaw tico -------------------- Brakuje mi VTEC'a :(
MX-5 uczymy się RWD |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 23 September 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
koyak chyba pomyślał o 3 calach...
-------------------- we ride together, we die together...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 01 July 2003 ![]() |
Hm, 3cm to według mnie służyłby bardziej za korek do silnika, Filip ma rację... Na pewno jeśli chodzi o 3 cale, to będzie on za duży, nawet na auto z turbo. 3 cale powinno się zakładać w turbognojkach od 25KM w górę... Do twojego Charade powinno być według mnie 2 cale albo ciut więcej. Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 29 December 2002 Skąd: Trójmiasto ![]() |
Blitz chyba Ci sie cos pop..ieprzylo. Jakich turbognojkach? Chyba w samochodach z silnikami turbodoladowanymi (niekoniecznie diesla jak zasugerowales). Poza tym IMO 3 cale zaklada sie przy duzych turbo-mocach
-------------------- Pozdrawiam,
Maciek |
|
|
![]()
|
|
3 cale są idealne do Supry...
-------------------- we ride together, we die together...
|
|
|
![]()
|
|
hehe... oczywiście, 2,5-3 CALA....hehe...sam się ubawiłem swoimi 3 cm.....
no ale czy warto? a jak z hałasem?? -------------------- Jedynka: 50 km/h, dwójka: 75 km/h ... i droga osiedlowa się skończyła....
|
|
|
![]()
|
|
No dokladnie, zakladanie 3 cali do tego autka (tj. Daihatsu Charade GTi) to tak jak sztucer z lufa od czolgu
Maciek |
|
|
![]()
|
|
3 cale do Charadki to pewnie trochę za dużo ale 2.25-2.5....
zapytaj brt on najlepiej ci poradzi... -------------------- we ride together, we die together...
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Macius":1l07j159) No dokladnie, zakladanie 3 cali do tego autka (tj. Daihatsu Charade GTi)
GTti...panie kochany!!! 1.0 turbo a nie 1.6 GTi !!! Spora różnica. a 3 cale to.... 7,5 [cm], troszku dużo... -------------------- Jedynka: 50 km/h, dwójka: 75 km/h ... i droga osiedlowa się skończyła....
|
|
|
![]()
|
|
Ale czy to wazne? Wszyscy wiedza, ze mowimy o Twoim samochodzie, ktory ma silnik 1.0 12v turbo. I nie ma sensu zakladac 3cali do komara bo tylko popsujesz
Maciek |
|
|
![]()
|
|
Jezusicku kochanieńki, wporzo, wiem że 3 cale to za dużo, wiem że najlepiej 2,25- 2,5.
ALE CAŁY CZAS NIE WIEM TEGO, O CO PYTAŁEM: CO TO DAJE I JAK Z POZIOMEM HAŁASU !!! Nie rozpisujmy się na temat, jaki mam silnik i czy mam rację czy nie, ale czy założenie przelotowej rury daje tyle, że warto to robić!! Proszę o odpowiedzi na temat, jeśli można, bo w sumie to możemy np. o Lepperze pogadać....też rozmowa.... pozdro -------------------- Jedynka: 50 km/h, dwójka: 75 km/h ... i droga osiedlowa się skończyła....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Pruszków ![]() |
sama rórka i koncowy tłumik bedze głośniej
wszystko zrób w jednakowej srednicy -------------------- Brakuje mi VTEC'a :(
MX-5 uczymy się RWD |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 01 July 2003 ![]() |
CYTAT("Macius":6inyxu68) Blitz chyba Ci sie cos pop..ieprzylo. Jakich turbognojkach?
Ups Faktycznie coś mi się powaliło... Sorki |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ALE CAŁY CZAS NIE WIEM TEGO, O CO PYTAŁEM: CO TO DAJE I JAK Z POZIOMEM HAŁASU !!!
więc tak jak wcześniej napisałem napisz priv do brt - on zajmuje się wydechami profesjonalnie (TomaRacing) więc na pewno ci wszystko wyjaśni i pomoże dobrać średnicę... poziom hałasu zależy m.in. od średnicy wydechu, a w autach z turbo wydech daje zazwyczaj przyzwoite przyrosty mocy (dużo zależy od jakości wydechu fabrycznego) -------------------- we ride together, we die together...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
Maltana, sprawdź jaka średnica wychodzi z turbo do wydechu, i takiej średnicy zrób układ, jeżeli nie chcesz mieć ZA głośno to dwa tłumiki przelotowe, środek i koniec, muszą być. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to jeden końcowy. Zresztą 1.0 to i tak mocno nie pierdzi. Spróbuj najpierw z jednym tłumikiem, końcowym.
-------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Leo":3rnh7btb) Maltana, sprawdź jaka średnica wychodzi z turbo do wydechu, i takiej średnicy zrób układ No, z moich obliczeń i obserwacji wynika, że ca. 4,5 cm, więc 2-calówka byłaby chyba dobra CYTAT("Leo":3rnh7btb) jeżeli nie chcesz mieć ZA głośno to dwa tłumiki przelotowe, środek i koniec, muszą być. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to jeden końcowy. . hm, ale tu się o kasę rzecz rozchodzi, więc chyba jeden... CYTAT("Leo":3rnh7btb) Zresztą 1.0 to i tak mocno nie pierdzi. Spróbuj najpierw z jednym tłumikiem, końcowym.
eheh... nie pierdzi...powinieneś posiuedzieć w środku, jak na dwójce mam 2,5-3 tys. obrotów...samochód wpada w taki rezonans od "pierdzenia", że zagłusza wszystko, nawet WŁASNEGO krzyku nie słychać...potem jest lepiej, nawet ok..... -------------------- Jedynka: 50 km/h, dwójka: 75 km/h ... i droga osiedlowa się skończyła....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 17 December 2002 Skąd: Łódź ![]() |
Bla, bla, bla, a konkretnej odpowiedzi na pytanie nie ma. Na samej rurze będzie głośno (w dodatku im mniejsza średnica rury, tym na wyższych, a zatem bardziej upierdliwych częstotliwościach). Myślę, że sens by był, gdyby dać jeden dobry, przelotowy tłumik i nadal liczyć się z tym, że cichy nie będzie, ale może już nie będzie trzeba się tłumaczyć panu Władzy, że te mechaniki to teraz takie fuszery odstawiają (prawda Wojtku?
K.Y. -------------------- Anung un Rama
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 10:08 |