![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 14 October 2010 ![]() |
Witam. po czym rozpoznawać mapy silnika, np. żeby wiedziec jaka mapa to np. zapłon, a jaka to np. praca turbiny. Włąsnie 4fun odpaliłem sobie Winolsa, i zacząłem się bawić 1.5dci, ale nie mogę poznać ktora mapa jest do czego... kurcze, proszę o pomoc. Nie, nie chcę zepsuć rynku, itp. Poprostu chcę się pobawić.
2 pytanie: Czy da się jakoś symulować pracę silnika z takimi mapami?Tzn. programowo, a nie zrobienie stanowiska z silniczkiem np. 1.5dci ![]() -------------------- Rover 75 -> Volvo S80
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 14 January 2003 Skąd: krakow ![]() |
Są 3 wyjścia
1) zapłacisz za to kupę kasy jak normalny człowiek płaci za prace innych kupisz oryginalnego winolsa i damosa do niego. 2) ktoś życzliwy podzieli się / sprzeda damosa do dci 3) posiedzisz trochę nad programem (trochę długo) i na zasadzie prób i błędów może dojdziesz do tego która mapa od czego jest, pod warunkiem że policzysz sumę kontrolna dla każdej zmiany i auto odpali. -------------------- Pozdrawiam
A. |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
"Damos" to opis map?
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie. Bo ja mam te damosy, ściągnąłem, ale opisy są po niemiecku....
![]() -------------------- Rover 75 -> Volvo S80
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 19 April 2004 Skąd: Krakow ![]() |
To jeszcze slownik sciagnij
![]() Właśnie. Bo ja mam te damosy, ściągnąłem, ale opisy są po niemiecku.... ![]() -------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
![]()
|
|
A takie inne pytanie: Wytłumaczcie mi, bardzo Was proszę, o co chodzi z sumamy kontrolnymi? Bo wiem że to jest ciąg cyfr, który określa coś w programie. Możecie mi wytłumaczyć co to dokładnie jest, i jak zrobić checksuma. Dzięki z góry. I jeszcze jedno: Jeśli ktośz Was na tym zarabia, i nie chce zbyt podzielić się swoją trudno nabtą wiedzą, to mówię Wam: Nie chce na tym zarabiać, itp. Chce sie poprotsu pobawić
![]() I jeszcze jedno: Jakie mapy, są najważniejsze w chiptuning? -------------------- Rover 75 -> Volvo S80
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 27 January 2006 Skąd: Lublin ![]() |
I jeszcze jedno: Jakie mapy, są najważniejsze w chiptuning? nom wlasnie caly bajer polega na tym, ze wszystko jest wazne i musi wspolgrac ze soba .... paaaaaaaaaare roboczo-godzin przed toba i internetem. Wiem jak to brzmi ale jesli nie masz ziomka co ci powie co i jak to tylko to cie czeka :/ sumy ..... na szybciora = http://www.google.pl/search?sourceid=chrom...rolna+w+chipach CYTAT musi się zgadzać suma kontrolna pliku przed i po wysłaniu i po to to jest, żeby po przekłamaniu transmisji nie nagrać niepełnego/przekłamanego flasha
Jak Ty sobie wyobrażasz listę sum kontrolnych które może przyjąć ECU? Wtedy tylko mapy fabryczne zawarte na tej liście by mogły zostać nagrane... |
|
|
![]()
|
|
Ułała... a jak policzyć te sumy kontrolne? Dla klasyki już, 1.9TDI 110km, chyba na EDC16
PS: WOW, Jadzmin, Ty na serio zrobieś ECUmastera? -------------------- Rover 75 -> Volvo S80
|
|
|
![]()
|
|
A jeszcze jedno: Czy liczy się to, czy np. slnik 1.9TDI, dajmy na to 110km, jest w np. octavii, czy np. w passacie? Czy mapy mogą nie działać, jak zrobię je pod octavie, i wsadze do passsata, z takimi samymi silnikami?
-------------------- Rover 75 -> Volvo S80
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 30 April 2006 Skąd: Skarżysko-Kamienna / Warszawa Wawer ![]() |
Ecuconnections.com tam trochę info znajdziesz.
-------------------- VW 16V++ :)
|
|
|
![]()
|
|
Dużo tutaj wątków różnych, ale problem w tym, ze wszyscy tam to juz profesjonaliści, i nie ma zbytnio co czytać, jak się jest początkującym... a co z tymi chceksumami? I wogóle, to jest jakaś baza damosów? Bo mi teraz by się przydały 2 rzeczy:
1. Oryginalne mapy od Rovera 75 2.0 (NIE DIESEL!) V6 150km 2. Damosy do tych map... -------------------- Rover 75 -> Volvo S80
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 30 April 2006 Skąd: Skarżysko-Kamienna / Warszawa Wawer ![]() |
Widze ze jednak kiepsko przejrzales ecuconnections. Jest taki program jak TunerPro RT coś jak WinOLS tylko za free, do tego jest sporo różnych definicji ori bin'ów. A jak nie ma to ludzi pomagają w odalezieniu map, jest watek o tracingu przy pomocy emulatora itd. Co do checksum to albo musisz je recznie obliczyc, albo miec interfesji ktory sam je obliczy lub miec soft do edycji z generatorem checksum. Jeżeli się nie będzie zgadzała suma kontrolna to nie odpalisz auta.
-------------------- VW 16V++ :)
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 23 February 2009 ![]() |
Oj tam od razu nie odpali, stare typy odpalą tylko jakiś błąd wygenerują. Ty w Digi I sume obliczasz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Oj tam oj tam
![]() ![]() ![]() -------------------- VW 16V++ :)
|
|
|
![]()
|
|
Ech, ten program wg. mnie jest niezbyt. A co z tym silnikiem V6 2.0 Benzyna, konstrukcja Rovera? Wywali błędy jak checksum będzie niedobry/nie będzie go? I wogóle są mapy do tego auta? Bo wszędzie jest ten głupi 2.0CDT, a nigdzie nie ma do 2.0 V6..
|
|
|
![]()
|
|
A jest jakiś zbiór damosów? Bo przydały by mi się 2, ale nie ma ich nigdzie: D5 185km Volvo S80, i wspominany już 2.0 V6 Rover 75 (NIE DIESEL!)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 14 January 2003 Skąd: krakow ![]() |
napisz do jakiejś firmy która sprzedaje damosy np evc, koniecznie napisz ze używasz winolsa z torenta ;/
-------------------- Pozdrawiam
A. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 01 December 2009 Skąd: Wrocław ![]() |
LiQuid, nie wiem czy wiesz ale do niby tego samego silnika, o tym samym oznaczeniu mogą być różne sterowniki (ECU), inne wersje oprogramowania itd.
Jako ciekawostka, ostatnio porównałem wsady z dwóch wersji sterownika do 1.8T AUM i wiesz co? Nie pokrywały się, i nie mówię tu o wartościach dla danego adresu, cale mapy były przesunięte o kilka adresów to w jedną do w drugą stronę. Też chciałem bawić się w to i tamto i dałem sobie spokój. @ kisielisodd ![]() -------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 13 September 2010 Skąd: Rzeszów ![]() |
Ech, ten program wg. mnie jest niezbyt. A co z tym silnikiem V6 2.0 Benzyna, konstrukcja Rovera? Wywali błędy jak checksum będzie niedobry/nie będzie go? I wogóle są mapy do tego auta? Bo wszędzie jest ten głupi 2.0CDT, a nigdzie nie ma do 2.0 V6.. Jak będzie w tym silniku checksum się nie zgadzał to jeżeli masz różowy kabel dochodzący do ECU to ci cewka się spali i odejmie wtedy 65KM. ![]() ![]() ![]() Tematy wogolę bez perspektyw.... -------------------- Hamowania- chiptuning
Elektronika samochodowa BMW , Mercedes-benz Kodowanie kluczy |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
chiptuners.org
digital-kaos.co.uk nawet elektroda.pl Znajdziesz tam multum niepotrzebnych informacji a pośród tego kilka rodzynków. Jesli nie poświęcisz się temu to zrobisz jedno popularne auto, najpredzej vag edc15v/p i na tym Twoje mozliwości się skończą. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 17 July 2025 - 15:30 |