![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 06 March 2005 Skąd: B-stok ![]() |
Witam, szukam wszelkich informacji na temat roznic miedzy zwyklym E30 a M3 E30, kiedys na forum widzialem rysunek zwyklej E30 i byly na nim wyszczegolnione elementy ktore sie roznia, uzywalem funkcji szukaj i nic nie dam rady znalezc. Najbardziej interesuje mnie o ile jest poszerzona wzgledem zwyklej. Moze macie tez jakas stronke gdzie jest oppisany proces poszerzania? Mam na to pewna koncepcje, ale zawsze lepiej bylo by podpatrzec gdzies, moze cos nowego do glowy by przyszlo, z gory dzieki za wszelkie informacje i jesli mod uzna ze podobny temat juz byl a ja sie nie doszukalem prosze o usuniecie postu.
-------------------- Zbieram wszystkie zabawki na wiosne...
Sprzedam: E30 325ix Coupe 6500zl Golf 4 1.8T 2002r ok 200KM -23000zl |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 09 January 2005 Skąd: Poznań/Wałcz ![]() |
samo poszerzenie nie zmieni E30 w M3E30 bo M3jka ma całkowicie przerobiony tył. Zwróć uwagę na zdjęciach jak jest poprowadzona klapa bagażnika w obu modelach.
Spójrz też na na końcówkę dachu w M3. Zobaczysz że w porównaniu do E30 ma tam coś doklejonego [/url] |
|
|
![]()
|
|
![]() SHIFT_oldschool Dołączył: Sun, 14 November 2004 ![]() |
Z tego co pamiętam to inny jest kąt pochylenia tylnej szyby i jej zamocowanie do nadwozia. AFAIK tylna klapa od M3 nie podejdzie do zwykłej E30. Oprócz tego w M3 masz poszerzone nadkola z przodu (da się kupić, znajomy trafił tanio dwie sztuki na Allegro od faceta który ewidentnie nie wiedział co sprzedawał) i z tyłu, inny przedni zderzak i wszystkie pozostałe duperele. Poza nieszczęsnym tyłkiem większość osprzętu z M3 powinna podejść do poszukiwanej przez ciebie 325i.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 13 February 2006 Skąd: Wr0c3k ![]() |
To co wiem tak na bank to to ze w M3 kola mocuje si ena 5 śrubb a w seryjnej e30 na 4.
Napewno dyfer i skrzynia tez sa inne |
|
|
![]()
|
|
Wiem jakie sa roznice, przynajmniej znam czesc, tyl to najgorsza sprawa, widzialem kiedys ktos mial na tyl cala dokladke taka ktora trzyma szybe bo w m3 jest szersza, klapa jest inna no i tyl inny, ale chodzi mi konkretnie o to zdjecie. Jesli ktos uwaznie sledzil forum i uczestniczyl w tamtym temacie powinien pamietac o czym mowie, bo nie wydaje mi sie zebym fora pomylil. Nie chodzi mi o roznice mechaniczne tylko stylistyczne. Pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 19 October 2002 Skąd: drifters.pl ![]() |
M3 e30 ma inne:
Z nadwozia: - przednie nadkola - przedni zderzak - progi - tylne nadkola - tylni zderzak - klapę bagażnika - tylnią szybę - nakładkę na tylnie słupki, w której osadzona jest szyba Jeżeli nie zdobędziesz tej tylnej nakładki, to zapomnij o całej zabawie, ponieważ twój samochód będzie wyklądał tak (to zdjęcie tego dokładnie nie oddaje, ale będzie na prawdę słabo): ![]() a nie tak: ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 18 April 2005 Skąd: Oborniki ![]() |
Wejdź sobie na stronke http://www.E30.de i tam napewno znajdzisz wszystkie potrzebne materiały. Są tam zescanowane fabryczne rysunki M3 E30.
|
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiscie bardzo duza roznica, widzialem kiedys ta "nakladke na szybe" ale zawsze mozna jakis patent zrobic. Tak jak mowilem, najbardziej interesuja mnie dokladne wymiary poszerzen itd. Ten rysunek ktory kiedy byl na forum to bylo zwykle e30 i dookola nakladki co sie rozni i jak wyglada. Co do tej stronki jestem slaby z niemca, nawet nie wiem gdzie tego szukac, ale zaraz cos poszperam.
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 18 March 2005 Skąd: inąd ![]() |
Ale chyba nie chcesz zrobić takiego wozu i jeździć nim z 2.5 m20?
Tutaj więcej sie dowiesz o technice niż o stylizacji, to nie forum tuning.pl M3 E30 miało mocno inne, mocniejsze nadwozie, zawias i kilka innych rzeczy, które są najważniejsze - bo M3 E30 to przede wszystkim sposób prowadzenia i jazdy, a dopiero potem image. Profanacja jak dla mnie. No offence. -------------------- Jeździec Burzy
EX : BMW E30 mit Hartge H26s motor, niezłe 6 garów i 25% SZPERA 3.73 |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 19 September 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
No troche profanacja, co innego gdyby serducho od m3 włożyć do zwykłej budy ...
Ale to chyba Cię interesuje bardziej niż strona http://www.e30.de. http://www.s14motorsport.de/ a konkretnie manual: http://www.s14.ctmnet.de/0053/0053.htm Tu są zdjęcia z takiej konwersji, tyle że cabrio w roli głównej: http://www.imagestation.com/album/index ... 2122436865 ![]() |
|
|
![]()
|
|
Silnik 3.5 M30. 325i to tylko baza. Nie powiedziane ze kupujac to auto chce je zrobic na M3 E30, narazie chce jakiekolwiek informacje dotyczace roznic w wygladzie, wiem ktore elementy sie roznia, chcial bym znac dokladniejsze szczegoly tak jak mowilem np. szerokosc poszerzen. Mam okolo miesiaca czasu na kupno auta a w tym czasie moze sie cos zmienic, uwazam tam samo jak Ty, ze auto powinno byc najpierw dopieszczone technicznie a pozniej stylistycznie.
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 30 January 2005 Skąd: GGC Inc. ![]() |
A czy tą nakładke na tylny słupek da sie kupić gdzieś tzn jakis autoryzowany service BMW
-------------------- Sierra P100 pick-up 89r. - SOLD
Silvia S15 Nurburgring facelift edition - SOLD M3 E46 LCI www.nissantech.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 29 March 2004 ![]() |
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=41&fg=30
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 18 March 2005 Skąd: inąd ![]() |
Piękna, satanistyczna cena
-------------------- Jeździec Burzy
EX : BMW E30 mit Hartge H26s motor, niezłe 6 garów i 25% SZPERA 3.73 |
|
|
![]()
|
|
ja bym 1000zl nie dal za to, nad 800zl bym sie zastanowil, a tam cena to szok
Added after 3 minutes: P.S w cabrio znika ten problem, nie trzeba kombinowac jak to zrobic zeby dobrze wygladalo, a same poszerzenia mi sie podobaja nawet bez tej klapy. -------------------- Zbieram wszystkie zabawki na wiosne...
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 29 March 2004 ![]() |
...i gdyby tak podliczyć wszystkie potrzebne nowe oryginalne części, zapewne starczyłoby na dwie całkiem niezłe M3 E30
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 05:46 |