![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 26 January 2010 Skąd: Poznań ![]() |
Witajcie!
Od ładnych paru lat śledzę forum, ale to mój pierwszy temat ![]() pacjent to marzenie z dzieciństwa, Clio Sport PH1 z 287xxx przebiegu 100% seria. mam taki problem : 5000km temu wymieniony rozrząd i uszczelki, pewnego dnia, po pierwszych śniegach, auto straciło moc, po kilkunastu km autostradą dosłownie wtoczyłem się na parking. Odpalony na wolnych obrotach gasł, nie był w stanie już o własnych siłach wjechać na lawetę. Błędów nie było, po próbie olejowej - brak kompresji na 2gim cylindrze. Gładzie bardzo ładne, wyglądały podobno jak po 100, a nie prawie 300 tysiącach km. Zregenerowana głowica, złożony silnik z powrotem, kompresja równa wszędzie - odpalanie - gaśnie -> zapchane katalizatory. Katy wyszły -> odpala normalnie, po 1-2minutach, na biegu jałowym obroty utrzymują się ok 500-700rpm, falując. Po nagrzaniu, przy WOT, czasem mam wrażenie jakby clio jechało "na pół gwizdka" i brakowało mu mocy, czasem jedzie normalnie. Co drugie skrzyżowanie, jak rozgrzany stoi na luzie, obroty zaczynają szaleć, spadają do zera i lecą na ponad 1000rpm, albo spadają do zera i auto gaśnie. Przy poborze prądu większym również spadają obroty (el. szyby np.) przy kręceniu kieratą tez potrafi zgasnąć. Straciłem zupełnie radość z jeżdżenia, spalanie delikatnie poszło w górę (ale to może przypadek). Szukam namiaru na kogoś w okolicy Poznania kto pomógłby zdiagnozować auto, grzebał kiedyś w Sporcie, ew. ma szklaną kulę ![]() Na moje to może być lambda/krokowiec/czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym, źle ustawiony rozrząd, walnięty komp? Nie spodziewam się diagnozy na oko w 5minut, ale wolałbym uniknąć wymieniania wszystkiego jak leci, bo mały worek kasy już wrzuciłem, a auto nadal nie jedzie. -------------------- 924 1980
Corsa 1984 Clio Sport 2000 |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 30 May 2012 ![]() |
Sprawdź forum renault sport tam są ludzie, którzy Ci pomogą
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Thu, 21 August 2003 Skąd: Stalowa Wola ![]() |
Konrad Tadla vel Brylant otworzył firmę w Poznaniu ale nazwy nie pamiętam. Wal do niego śmiało, znajdziesz go na fb
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 14:46 |