![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 19 January 2008 Skąd: Gliwice ![]() |
Witam
Mam dość niecodzienne pytanie o silnik diesla BMW z dwoma turbinami o mocy 286 KM ( nowsza wersja 305 KM jest zbyt młoda i co za tym idzie droga) Zastanawiam się nad zmianą samochodu i w gre wchodzi albo Audi 3,0 TDi 240 KM lub wspomniane BMW i oczywiście ingerencja w program W porównaniu BMW wygrywa w każdej kategorii ale może to tylko wrażenie ,prosze o obiektywne jak i subiektywne opinie o obu silnikach Niestety o BMW ,awaryjności informacji jest bardzo niewiele dlatego pytam o to na forum |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Silnikowo, M57TU2 bije na głowe jakiekolwiek 3.0TDi z grupy VW. Obiektywnie.
Subiektywnie dla mnie to najmilej pracujący diesel na świecie. Tak mięcciusio ;-) |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 10 June 2008 ![]() |
Witam,
Mam 535d. Bardzo fajne autko, silnik fajnie się zbiera nawet bez ingerencji, po czpisie jest 355 KM / 682 Nm. Jedyna wada tego silnika to kultura pracy, ciągle coś pstryka, pyka, szumi itp. Spalanie akceptowalne jak na taką moc. Pozdrawiam Raf |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 24 October 2006 Skąd: wOLSZTYN ![]() |
rafal77772 moglbys powiedziec ile masz aktualnie kilometrow i jaki dystans pokonales po programie na ~350 KM ? czy silnik bierze choc 0,5 litra oleju na 10 000 km przy ostrej jezdzie ?. spalanie do zaakceptowania to ok 10 litrow na 100 przy jezdzie tak do 200km/h mieszana z miastem ?
pozdrawiam Dominik |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 01 July 2005 Skąd: europa ![]() |
Ja bym sie nie martwil o to czy silnik bierze troche oleju i ile samochod pali tylko o to ile wytrzymaja wtryski badz turbo i ile kosztuje naprawa
![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: www.dogbox.pl ![]() |
po czipsie jest w stanie sie cos szybciej "zniszczyc" w takim 335(535)? po ilu mogą paść turbiny ?wychodzą jakies wady po podniesieniu mocy ?
-------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 24 June 2009 Skąd: Poznań ![]() |
Też mnie interesuje ten silnik - o kaście jeszcze nie zdecydowałem. W związku z tym wypytywałem o ten silnik kuzyna, który do niedawna pracował w u dilera BMW ,teraz przeniósł się do Audi.Konkretnie chodziło mi o to czy klienci narzekają na jakieś jego usterki-nic z tych rzeczy.Na osprzęt (turbiny ) też nikt nie narzekał pytałem o 272 i 286.
Na forum A 4 założyłem temat ,, przebiegi modyfikowanych" sądzę że rosomak też by się ze mną zgodził , fajnie by było gdyby ktoś kto modyfikował ten silnik ,napisałby co robił ,u kogo i ile tym nakulał. Poza tym z tego co można wyczytać z googla to ten silnik jest poza wszelką konkurencją ( no chyba że BMW wprowadzi do produkcji 3 turbiny i330 354 KM-oczywiście poj. 3 litry , różne artykóły różne moce-chociaż to strach pomyśleć co by było gdyby wszystkie turbiny siadły).Moim zdaniem należy raczej przemyśleć rodzaj kasty (marzenie Q5 z tym silnikiem) A 6 TDI 233 po programie nie daje rady seri 35 nie wiem jak 240 +program -choć myślę że to niewiele zmienia.W katalogu A5 TDI do 100 ma lepsze dane od 335d,ale wystarczy poszperać po you Tube by przekonać się co się dzieje w rzeczywistości. Co do awaryjności to z tego co wyczytałem to BMW również górą. Gdzieś wyczytałem że skrzynia w 3 reaguje lepiej niż w 5. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 23 March 2003 Skąd: B-B, KRAK ![]() |
compsport robil kilka audi a6 3,0 a co do bmw to 335d czopniete ma uzytkownik matschke dlubane przez masters/a
-------------------- Z3 coupe :) jest
Z4 coupe :) jest |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
spalanie do zaakceptowania to ok 10 litrow na 100 przy jezdzie tak do 200km/h mieszana z miastem ? "mieszana z miastem" to bardzo nieprecyzyjne pojęcie...ile km robisz rocznie i jakie stosunkowe przebiegi na trasie? Jeździłem X5 z tym motorem 3.0sd 286 KM, kloc+4 łapy - spalanie przy dynamicznej jeździe wynosiło 14 l, trasa przy szybkiej jeździe 10-11. Myślę, że w 5 czy 3 te średnie 10 będzie, choć nadal nie wiem "jak średnie" w Twoim przypadku ![]() A o roczne przebiegi pytałem z tego tytułu, że diesel niekoniecznie może wyjść ekonomiczny - chyba, że chcesz diesla bo go lubisz. Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
Jazda ze stałą prędkością 200 km/h daje spalanie w okolicach 8l.. bez przesady
-------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 10 June 2008 ![]() |
Auto zawirusowane u Mastersa przy 2500 km przebiegu, zmieniony olej przed wirusem.
Teraz nakulane 40.000 i żadnych awarii, błędów. Na trasie przy anemicznej jeździe ok 6,5 - 7 L. Trasa 8 - 9 L. Miasto 9 - 10 L. Miasto na ostro 13 L. Moim zdaniem po wirusie pali ok. 0,5 L mniej niż przed. Polecam b. dobre opony na tył, przy kiepskich do 3 biegu nie ma jazdy. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 24 October 2006 Skąd: wOLSZTYN ![]() |
Witam, wiec co do spalania to dla mnie nie ma roznicy czy to bedzie litr w prawo czy w lewo, ale tak jak kolega napisal trzeba brac pod uwage koszta eksploatacji bo byc moze lepiiej kupic benzynke z duzym silnikiem a ogolne koszty beda zblizone, choc od malego jestem za dieslami, jeszcze mam pytanko, czy ktos przejechal wiecej jak 150 000 km z takim silnikiem , z programem lub bez? , interesuje mnie zakpu samochodu z przebiegiem do 70 000km i wykonanie programu, a koncowy przebieg to ok 150- 180 000 km i zmiana samochodu
pozdrawiam i prosilbym o wypowiedz. z tego co powiedzial Masters skrzynie sa pancerne przy tych silnikach:) Dominik |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 24 June 2009 Skąd: Poznań ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 29 September 2006 Skąd: Szczecin ![]() |
Ja mam e60 2005r zakupiomna w lutym tego roku z przebiegiem 94tys. Na dzień dzisiejszy samochód ma 151tys km przejechane bez zadnych napraw. Przymiezam sie do lekkiego programu ale niemoge sie wypowiedziec jak sie bedzie sprawowac po wirusie. Fakt ze samochód pochodził z dobrych rąk, niebyl rozbity i rozbierany(to tez moze miec wplyw na jego pozniejsza eksplatacje i użytkowanie) Mój kolega ma takie same e60 535d tez z 2005 roku, kupione z przebiegiem ok 40 tys. Obecnie ma ponad 240 tys i samochód sprawuje sie bez wiekszych problemow jedyne co to kolo 200tys posypalo mu sie kolo pasowe na wale ale to normalna bolaczka tych silnikow kolo 170-200 tys km przebiegu.
Jesli chodzi o samochód to bardzo polecam, moim moim zadaniem jest to duzo lepszy wybór niz e klasa i troche lebszy niz audi a6 3.0tdi do ktorego sie przymiezałem. Jestem zadowolony ze wybralem e60 i szczerze mówiąc planuje za jakis czas zmienic na takie same e60 tylko troche nowsze i po liftingu, a jezeli chodzi o silnik to mysle ze niema on sobie rownych w tej klasie. Jesli chodzi o usterkowosc to z tego co sie orientowalem to ok przebiegu 170-200tys powinno sie wymienic kolo pasowe ktore w najgorszym wypadku urywajac sie moze uszkodzic chlodnice, jezeli jednak ktos kontroluje jego stan nie powinno sie to zdarzyc, polecam tez dobry olej i nie co 30 tys a co 20 tys km plus wymiana separatora (cena w serwisie 180zl) co druga wymiane oleju. |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 13 January 2003 Skąd: Warszawa/Wiedeń ![]() |
no to ja sie wypowiem, jako pierwszy posiadacz tego silnika na tym forum
![]() Zrobilem lajtowy soft po wymianie kolektora, auto ma teraz 335 KM i 680Nm i na tym setupie jezdzi juz ponad rok bezawarynie. Osiagi po chipie to 5.6s do setki, i oficjalny czas z Ułeża na 1.4 mii 13.7s.... Spalanie z ostatnich 10.000km (z tego 85% miasto) to 10.4 litra.... w korkach pali tak ok 12 litrow, przy spokojnej jezdzie na trasie 7 - 8 litrow, przy bardzo dynamicznej 9.0 - 9.5, rekord to nie przekraczajac 100km/h to 4.8 litra ![]() ogolnie silnik naprawde godny polecenia, bo w budzie BMW serii 3 po chipie z Prosiakami 911 idzie rowno na autostradach ![]() Dominex, mam nadzieje, ze odpowiedzialem na Twoje pytania, sorki, ze nie odpisalem na PW, ale malo tutaj zagladam... Pozdrawiam Maciek -------------------- 730KM/970Nm i 585KM/750Nm
www.tdiracing.pl www.ventumair.eu - Szkola Pilotow |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 10 December 2008 Skąd: W-wa ![]() |
witam,
jak na razie wszyscy pisali nt bmw, więc kilka refleksji o a6 3,0 tdi 225km; jeżdźę nim dopiero kilka tygodni i się powoli uczę - zwłaszcza automatu,bo wcześniej miałem tylko manuale, ogólnie bardzo ładnie się zbiera, bez względu na prędkość przyśpiesza z dużą łatwością i bardzo równomiernie ciągnie bez względu na obroty (wcześniej miałem A6 1,9tdi , 175km i trzeba było czekać aż się turbo obudzi).Największym zaskoczeniem na duży + jest napęd quatro - bez względu na to czy jest mokro czy sucho,asfalt, piach, śnieg(już można było w tym roku się przekonać) - kontrola trakcji w ogóle się nie zapala..Jeśli chodzi o spalanie to w mieście 10-12 zależy od korków i stylu jazdy, w trasie ok 8,5-9 jak na razie dużo nie jeździłem. Na wiosne planuje go podkręcić u Mastersa,na ok 280-290km. Z pewnością nie będzie to tak szybkie auto jak 335 Maćka,ale na pewno bardziej stabilne i pewne w każdych warunkach a nie tylko jak jest słoneczko i od kilku dni nie padało . Opanowanie 650-700Nm na mokrej i śliskiej drodze + z koleinami i napędem na 1ośke nie jest łatwe. Poza tymi A6 jest w środku większe i mi się bardziej podoba,wykończenie,jakość materiałów. ![]() -------------------- <i>B6 2,0 TDI CR DSG</i>
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: www.dogbox.pl ![]() |
a6 wieksze w srodku od 5ki ? czy 3ki ?
-------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 10 December 2008 Skąd: W-wa ![]() |
a6 wieksze w srodku od 5ki ? czy 3ki ? od 3ki to widać gołym okiem że A6 jest większy, a od piątki mi się wydaje że jest większa, jeśli chodzi o szczegółowe dane to co udało mi się znaleźć ,a6 - 9cm dłuższa od e61 W poprzednim wydaniu a6c5 też była od e39 większa . http://www.audiklub.org/photo/wymiary/wymiar_49.703.jpg http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/...a-5-e61-touring -------------------- <i>B6 2,0 TDI CR DSG</i>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
A6 z pewnoscia wieksze w środku, wystarczy posadzić z tylu kogoś około 190cm
-------------------- Lexus IS200t
|
|
|