Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Przygotowanie felg do malowania proszkowego
mac412
post Wed, 14 Mar 2012 - 09:59
Post #1

Rookie

Witam.
Chcę oddać felgi do malowania proszkowego, ale najpierw muszę je przygotować. Po pierwsze konieczne jest piaskowanie i druga sprawa uzupełnienie ubytków powstałych w skutek nieumiejętnej jazdy po krawężnikach przez moją damę. Teraz pytanie czy mogę wykorzystać szpachel z drobinkami aluminium do uzupełnienia (ta szpachla niby wytrzymuje duże temperatury, a w piecu flegi wygrzewają się w ~200c i czy proszek przylegnie do miejsca uzupełnienia) ? Pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 14 Mar 2012 - 09:59
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
mlody1921
post Wed, 14 Mar 2012 - 12:26
Post #2

Forum Homee

Ja nakładałem szpachel taki jak piszesz tylko ja malowałem normalnie pistoletem a nie proszkowo, ale przeciesz czasem promiennikami grzeją elementy by schły i nic sie nie dzieje więc chyba szpachli nie zaszkodzi, a i uważaj na piaskowanie żeby nie zrobiło ubytków w feldze albo drobny piaseczek albo szkiełkowanie

+Quote Post
pinin
post Thu, 15 Mar 2012 - 02:35
Post #3

Forum Clubber

Szpachla kur... Żaden szpachel. Bo jeśli szpachel, to i szpacheli, a nie szpachli...

A tak nawiązując do tematu:
Jeśli ubytki są drobne, to można je wyrównać szpachlą. Jeśli są większe, to ja miałem przypadek, gdzie podczas pompowania opony po założeniu szpachla (nie szpachel tongue.gif ) z rantu odpadła całkiem sporym kawałkiem. Większe ubytki można uzupełnić poprzez naspawanie materiału i późniejszą obróbkę w celu uzyskania wymaganego kształtu.

--------------------
| Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento

www.facebook.com/dragracingsafety

+Quote Post
peerbe111
post Thu, 15 Mar 2012 - 03:09
Post #4

Forum Killer

To chyba jakaś gwara ten szpachel biggrin.gif
Ale patrząc przez google to niektórzy używają słowa "szpachel"
https://www.google.pl/search?hl=pl&safe...263l263l2-1l1l0

+Quote Post
Knutomaniak
post Thu, 15 Mar 2012 - 08:58
Post #5

Super User

Dokladnie, profesjonalisci niczego nie szpachluja, tylko nalezy uzupelnic ubytki poprzez napawanie alu.

+Quote Post
mac412
post Thu, 15 Mar 2012 - 09:59
Post #6

Rookie

Dzięki za odpowiedzi!
Tak faktycznie - szpachla blush.gif , ale wiadomo o co chodzi:D.
pininUbytki nie są wielkie. Rysy na rancie i po kontakcie z krawężnikiem z 2 kreski na krzyżu felgi (widoczne i wyczuwalne pod opuszkiem), ale malowanie na pewno ich nie pokryje.
mlody1921Mlody ja nie będę tego osobiście piaskował, oddaje do zakładu gdzie piaskują drobnym piaskiem. W jednym zakładzie, tłumacząc potrzebę wypiaskowania felg aluminiowych, powiedzieli, że piaskują żwirem - podziękowałem huh.gif

+Quote Post
Chris_Black
post Thu, 15 Mar 2012 - 10:16
Post #7

Frequent User

Felgi aluminiowe to praktycznie wyłącznie bardzo drobnym piaskiem. Grubszy zostawi ślady. Jednak jeszcze bardziej delikatne jest szkiełkowanie. Dodatkowo można też dać felgi do kąpieli kwasowej (często lakiernie proszkowe takowe mają).

Jeżeli te rysy nie są głębokie to możesz też samodzielnie je usunąć papierem ściernym. A jak są poważnie uszkodzone to tak jak przedmówcy pisali - napawanie aluminium i szlifowanie do równej powierzchni.

--------------------
- "Where's John ?"
- "Which half ?"

+Quote Post
mac412
post Thu, 15 Mar 2012 - 10:21
Post #8

Rookie

Problem w tym, że każde z prac będą wykonywane w osobnych zakładach. Ponieważ na moim terenie nie ma typowo malarni proszkowej, która zajmuję sie renowacją felg. Facet, który mi będzie malował nie ma piaskarki, polecił mi zakład gdzie to piaskują, także myślę, że kąpieli kwasowej też nie ma. Zaś ludzie od piaskowania, nie zajmują się typowo felgami, ale mogą mi wypiaskować. Twierdzili, że używają drobnego piasku, ale pytali się o to jak stara jest felga, tłumacząc się możliwością powstania ubytków w materiale.

+Quote Post
Chris_Black
post Thu, 15 Mar 2012 - 11:00
Post #9

Frequent User

chociaż tyle dobrego, że zapytali, a nie: "będzie Pan zadowolony".

że tak zapytam: jakieś ciekawe te felgi?

--------------------
- "Where's John ?"
- "Which half ?"

+Quote Post
mac412
post Thu, 15 Mar 2012 - 11:16
Post #10

Rookie

Dokładnie. Ciekawe w sensie wzór? Felgi to Dotz Shuriken czarne. Dla mnie wzór fajny, ale kolor mi się opatrzyłbiggrin.gif

+Quote Post
Knutomaniak
post Thu, 15 Mar 2012 - 15:49
Post #11

Super User

Jesli ubytek jest na rancie, maly, to mozna stoczyc to i zgubic. Piasek do piaskowania felg nie powinien miec wiekszej srednicy ziarna niz 0.2 mm.

+Quote Post
GMS.
post Thu, 15 Mar 2012 - 20:45
Post #12

Forum Killer

nie piaskuj tych felg będzie zniszczona powierzchnia... , duże ubytki trzeba spawać a nie lepić szpachlą tak jak ktoś wcześniej pisał, generalnie najlepiej zdjąć stary lakier metodą "odpuszczania" widziałem takie felgi po takim procesie wychodzą jak świeżo odlane po wyjęciu z formy, pięknie gładkie nie to co po piachu...

+Quote Post
mac412
post Thu, 15 Mar 2012 - 22:58
Post #13

Rookie

GMS, masz na myśli zastosowanie takiego preparatu jak ROKLIN LAK B?
Knutomaniak, właśnie nie wiem jakiej wielkości ziaren używają do piaskowania.

+Quote Post
GMS.
post Thu, 15 Mar 2012 - 23:29
Post #14

Forum Killer

gość któremu oddałem felgi do renowacji nie powiedział jaki to środek do usuwania lakieru ale na pewno coś takiego...

+Quote Post
tomtat
post Fri, 16 Mar 2012 - 00:09
Post #15

User

Co do lakierowania w piecu felg alu to był gdzies ostatnio temat. Skutki różne smile.gif

+Quote Post
mac412
post Fri, 16 Mar 2012 - 09:51
Post #16

Rookie

Chyba przewinął mi się przez oczy taki temat, mowa o popękaniu felg? W sumie cały sprzęt do malowania mokrego mam, ale motywacji teraz brak:D

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 30 April 2025 - 08:30