Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Przekręt "na zaliczkę", Kradzież zdjęc i opisu auta na Otomoto
!markos
post Mon, 17 Nov 2014 - 18:07
Post #1

prawie jak integra

Chciałem wrzucić w dowcip/rewelka, ale trochę nie pasuje, a że historyjka ciekawa, to podsyłam w osobnym wątku.

Jakiś czas temu wystawiłem na sprzedaż swoje auto. Dzisiaj zaktualizowałem ogłoszenie, żeby znowu się wyświetlało. Dzwoni jakiś gość, rozmawiamy sobie o samochodzie, umawiamy się na oglądanie/jazdę, a typ nagle mówi "a bo wie pan, widziałem przed chwilą inne ogłoszenie na ten sam samochód, z tymi samymi zdjęciami, takim samym opisem, 5000 taniej, ale nie było telefonu, więc pewnie jakiś przekręt". Dopytałem o numer ogłoszenia i faktycznie na Otomoto ktoś ukradł moje zdjęcia, zamazał na nich początek numeru rejestracyjnego i zamieścił ten sam opis, co ja w swoim ogłoszeniu. Zmienił się też przebieg +10000km i tak jak pisałem - cena niżej o 5000zł, brak numeru telefonu. Napisałem do typa maila z prośbą o więcej informacji o samochodzie i kontaktowy numer telefonu, bo chciałbym umówić się na oględziny. Trochę z rozpędu zgłosiłem kradzież zdjęć/treści, Otomoto natychmiast usunęło ogłoszenie.

Screen jak to wyglądało: http://goo.gl/bWWni2

Nie wiem co ma na celu takie ogłoszenie. Pracownik Otomoto zasugerował, że to może być przekręt na zaliczkę, dla zainteresowanych z drugiego końca Polski, którzy otrzymują informację, że auto jest tak szalenie popularne, że żeby w ogóle je obejrzeć, to trzeba przysłać zaliczkę. Powiedział, że najlepiej iść z tym na Policję, co też uczyniłem, ale nie sądzę, żeby ktoś się tym jakoś szczególnie zainteresował. Nie mam pojęcia jakim idiotą trzeba być, żeby się na coś takiego złapać, ale przypuszczam, że skoro takie rzeczy ktoś produkuje, to są chętni do tego, żeby dać się oszukać. Masakra jakaś.

Z ciekawostek: wcześniej pisał do mnie piękną polszczyzną z translatora jakiś "niemiec", który chciał kupić samochód, bo bardzo mu się podobał, ale on musi się upewnić, że ten samochód jest mój, więc mam mu przesłać skan dowodu rejestracyjnego. Pogadaliśmy sobie trochę, ale po przesłaniu zdjęcia z wymazanymi danymi, które mogłyby mi jakoś zaszkodzić, kontakt się urwał. A szkoda, też byłem ciekaw jak działają takie cwaniaczki i w którym momencie pojawia się jakaś opcja utopienia pieniędzy. Nie udało się niestety doprowadzić sprawy do końca. Byćmoże chodziło tylko o dane z dowodu, które wymazałem.

Też macie takie "wesołe" doświadczenia przy sprzedaży swoich samochodów?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 17 Nov 2014 - 18:07
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
LAWNOWERMAN
post Mon, 17 Nov 2014 - 18:22
Post #2

User

Myślę, że chcieli VIN auta.
A co do ceny, to sam wiesz, że w PL to podstawa.
Do tego ładne alu i czyste wnętrze i masz auto sprzedane.
Jak sprzedający ma dobrą nawijkę, o niemcu co to płakał jak sprzedawał, a teraz dzwoni, żeby posłuchać silnika, to wiesz co.

Ta kierownica i fotele jak nowe, bo niemiec to siadał tylko i radia słuchał.
W ogóle nie jeździł.
Bo Panie to był ksiądz-weterynarz to Panie gdzie on miał jeździć jak wszystko mu przywozili.
Aaa, a jak jeździł to tylko z górki.

+Quote Post
E30 owner
post Mon, 17 Nov 2014 - 18:25
Post #3

Forum Killer

Kumpel miał podobną akcję. Gość napisał do niego maila, czy może pożyczyć sobie zdjęcia jego hondy, z jego ogłoszenia, do swojego biggrin.gif Ale opis już zamieści opisujący faktyczny stan pojazdu. Kolega się nie zgodził, ale z tego co patrzyliśmy to zgodził się ktoś inny. Opis był faktycznie rzetelny tak jak obiecywał ów pożyczający biggrin.gif

--------------------
_http://400metrow.pl

+Quote Post
!markos
post Mon, 17 Nov 2014 - 18:33
Post #4

prawie jak integra

CYTAT(LAWNOWERMAN @ Mon, 17 Nov 2014 - 18:22) *
Myślę, że chcieli VIN auta.
VIN podany jest normalnie w ogłoszeniu.

A, jeszcze jedna różnica, ale to już w ogóle nie trzyma się kupy:

Status pojazdu:
do sprowadzenia

...ale kraj rejestracji Polska. Bez sensu.

Ogłoszenie po usunięciu można podejrzeć tutaj: http://otomoto.pl/kia-soul-i-C35123373.html

+Quote Post
gość_Cocoplasto_*
post Mon, 17 Nov 2014 - 19:07
Post #5

Status pojazdu jest prawdopodobnie wyjściem awaryjnym.
Ogłaszający kumunikuje wtedy, ze nie jest właścicielem, a jedynie pośrednikiem....
"Do sprowadzenia" może być nawet z od sąsiada

+Quote Post
RobertGTI
post Mon, 17 Nov 2014 - 21:09
Post #6

Super User

Ostatnim czasem ciągle trafiam na ogłoszenia ładnych aut w cenach połowę niższych, co dwa dni inna lokalizacja podawana jest a w każdym powtarza się ta sama treść "nie kup teraz zanim kontakt" Już przestałem zgłaszać do allegro....

+Quote Post
bez pozdrowień
post Tue, 18 Nov 2014 - 05:49
Post #7

Rookie

Takich ogłoszeń są setki, jak nie tysiące na otomoto/allegro/olx. Konkret auto, cena połowa normalnej wartości, podany tylko kontakt przez e-maila, ewentualnie czasem jakiś numer (kupiony starter za 5zł).
Takich ogłoszeń ciągle przybywa, więc chyba jakieś jelenie się trafiają jeszczę, którzy wpłącają kasę. Dość łatwo na szczęście odróżnić takie ogłoszenie od normalnych.

+Quote Post
SajneK
post Tue, 18 Nov 2014 - 10:05
Post #8

Forum Clubber

Zdarzały mi się jeszcze propozycje płatności na raty za auto, niby z normalną umową itp itd... też wałek na 99,9%

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
subek
post Tue, 18 Nov 2014 - 10:18
Post #9

Forum Killer

Ja kiedyś dostałem propozycje zamiany na działki budowlane, też jakiś przekręt?

--------------------
BMW

+Quote Post
alphaOne
post Tue, 18 Nov 2014 - 10:23
Post #10

User

do mnie kiedys sie typ z Irlandii odezwal ze chcial 10 letnia almere kupic - przekret na zaliczke na koszty transportu opisany w necie ze 100x

+Quote Post
cichy78
post Tue, 18 Nov 2014 - 11:21
Post #11

Frequent User

CYTAT(subek @ Tue, 18 Nov 2014 - 10:18) *
Ja kiedyś dostałem propozycje zamiany na działki budowlane, też jakiś przekręt?

Mi proponowano za kampera o wartości 40tysi - "dzieła sztuki" w postaci kilku obrazów z certyfikatami laugh.gif

+Quote Post
malyfiat125p
post Tue, 18 Nov 2014 - 13:03
Post #12

Rookie

Ja się z ciekawością skontaktowałem z jednym takim co to sprzedaje auta za 50% ceny, bez kontaktu telefonicznego, a siedzibę ma w moim mieście - faktycznie jest tam jakiś mały komis :

CYTAT
"Po pierwsze , przepraszam za błędy gramatyczne , nie mówię po polsku , używam tłumacza . Jeśli to możliwe , proszę mi odpowiedzieć w języku duńskim lub angielskim .
Jak już zapewne zauważylipojazd ma niską cenę , to dlatego, że to na podstawie umowy leasingu w naszej firmie BankInvest ( z Dania ) , alewłaściciel nie był w stanie zapłacić swoich miesięcznych rat do naszej firmy , więc odebrał posiadanie pojazdu.
Teraz możemy go sprzedać za cenę wymienionych , w celu odzyskania pozostałego wypłaty umowy leasingu i jest tocena ostateczna pojazdu i nie ma innych zobowiązań ( należności) lub ukryte podatki do naszej firmy .
Powinieneś wiedzieć, żesamochód został zarejestrowany w Polsce i ma wszystkie dokumenty w języku polskim , dlatego sprzedajemy pojazd z powrotem w Polsce . Pojazd jest w doskonałym stanie i poszukuje pracy , bez żadnych wad ukrytych , nie uczestniczących w wypadkach , dokładnie tak, jak widać to na załączonych zdjęciach.
Nasza firma oferuje Państwu wszystkie dokumenty wymagane do rejestracji i 6 miesięcy gwarancji obowiązuje w każdym autoryzowanym serwisie z Polski .
Pojazd znajduje się na nasz adres poniżej w Dania , ale mamy własne logistyka i oferują bardzo atrakcyjne usługi dostawy w rozsądnych cenach ( tylko paliwa i opłat trasa ) . Jeśli nadal jesteś zainteresowany , prosimy o przesłanie dokładnej lokalizacji (kod pocztowy , miasto , a nawet swoją ulicę, jeśli to możliwe) , aby dać dokładną kwotę trzeba zapłacić za dostawy."

Napisałem o więcej detali :

CYTAT
"Witaj,

Opłaty wysyłki z jednego z naszych samochodów są 1,500.00 zł (w tym ubezpieczenie transportu), więc łączna cena będzie 62.000,00 (z VAT).

Ponieważ jest to zakup pojazdu i rozumiemy, że trzeba kontroli pojazdu, zanim za niego zapłacić, jesteśmy gotowi wysłać go na adres, ale nasza firma musi zapewnić, że jesteś naprawdę zainteresowany zakupem pojazdu, dlatego dokonamy transakcji poprzez Allegro.
Jeśli nadal jesteś zainteresowany, proszę dać nam znać jak najszybciej i będziemy wyjaśniać, jak dokładnie transakcja zostanie wykonana. "

Napisałem że jestem zainteresowany i kiedy mam podjechać do ich komisu powypisywać papiery, mam blisko mieszkam w tym samym mieście...

kontakt się urwał.

+Quote Post
jackkpl
post Tue, 18 Nov 2014 - 21:17
Post #13

I live here !

Ja kiedys znalazlem ogloszenie sprzedazy saaba za +-50% wartosci. Wszystko niby ok, auto jest na miejscu blachy polskie (PO...). TO jak na miejscu, to poprosilem o zdjecie samochodu z jakas codziennie wydawana gazeta obok. Czar prysl wink.gif

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
bielawa
post Tue, 18 Nov 2014 - 21:18
Post #14

Forum Killer

jackkpl: może właściciel nie czyta gazet i głupio mu się zrobiło ?:-)

a tak co do tematu: to większość tych ogłoszeń - telefon nie odbiera a na wiadomośc email odpisuje jakiś osioł łamanym angielskim. jedyne co zauważyłem - że już nie są aż tak głupi i nie wystawiają aut za +/-50% ceny a za 70-80%.

+Quote Post
jackkpl
post Tue, 18 Nov 2014 - 21:22
Post #15

I live here !

CYTAT(bielawa @ Tue, 18 Nov 2014 - 21:18) *
jackkpl: może właściciel nie czyta gazet i głupio mu się zrobiło ?:-)

a tak co do tematu: to większość tych ogłoszeń - telefon nie odbiera a na wiadomośc email odpisuje jakiś osioł łamanym angielskim. jedyne co zauważyłem - że już nie są aż tak głupi i nie wystawiają aut za +/-50% ceny a za 70-80%.

Pozostaje czekac, jak dojda do 150% wartosci rynkowej wink.gif.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
rallyfan
post Wed, 19 Nov 2014 - 08:49
Post #16

Super User

To przekręt na zaliczkę. Wiem bo się często spotykam handluje ciągnikami rolniczymi, i mamy ładnie zrobione zdięcia do aukcji .Z reguły jak wystawiana była ta marka ciągników to z naszymi zdięciamii. Kiedyś się tym przejmowałem bo mnie kradzieże zdięc i opisów wkurzały ale teraz mnie już to nie rusza, zresztą coraz mniej sie tego spotyka.Wiadome że jak jest coś wystawione z 40-50% rabatem to musi być jakiś wałek.Tylko często barany pózniej dzwoniły do mnie co z tym sprzętem bo nie odpisuje albo czemu cena teraz jest wyższa. Teraz czesto spotykam na allegro licytacje kup teraz z cenami o 2-3 razy niższymi na kontach allegreo które mają kilka tysięcy komentarzy nie wiem czy się włamują na te konta i pozniej wystawiają jest tylko adres mailowy.

+Quote Post
!markos
post Wed, 19 Nov 2014 - 13:16
Post #17

prawie jak integra

Robi się coraz ciekawiej... Chyba po raz drugi wybiorę się na Policję smile.gif
Dostałem odpowiedź na swojego maila z zapytaniem o mój samochód:

CYTAT
Szanowny kliencie,

Dziękujemy za zainteresowanie naszym samochodem.

Nazywam się Alfred Hummel, a ja odpowiem na wszystkie zapytania w imieniu Autohaus Hummel. Jesteśmy profesjonalni sprzedawcy samochodów w Aulendorf, Niemcy.

Samochód był na podstawie umowy leasingu, ale właściciel nie był w stanie spłacić swoich miesięcznych rat do naszej firmy, więc podjęliśmy z powrotem w posiadanie tego pojazdu.

Leasing jest obecnie wypłacane w całości, więc to jest ostateczna cena pojazdu bez żadnych innych zobowiązań (długów) lub podatków ukrytych.

Pełna cena samochodu, wszystkich podatków zawartych, jest 30 000 PLN. Samochód jest zarejestrowany w Polsce, z polskich dokumentów i polskich tablic rejestracyjnych. Pojazd jest bardzo dobrze utrzymany został utrzymany, prowadzony tylko w garażu. Samochód nie ma zadrapań, żadnych wgnieceń, żadnych ukrytych wad, żadnych problemów mechanicznych lub wszelkiego rodzaju problemów. Samochód był w pełni obsługiwane przed tym sprzedaż. Samochód znajduje się w Niemczech, w naszym biurze.
Oferujemy 1 rok gwarancji międzynarodowej z naszej firmy. Więcej informacji na temat samochodu i naszej firmy są na końcu tej wiadomości e-mail.

Posiadamy własny dział logistyki tak, jeśli zgadzasz się na zakup samochodu, możemy dostarczyć do domu za darmo (koszty nie uczestniczy), maksymalnie w ciągu 3 dni.

Biorąc pod uwagę, że jest to nasza pierwsza transakcja, wolimy używać najbezpieczniejsze usługi z Allegro - Ochrony Kupujacych - aby upewnić się, że masz swój pojazd, a my pieniądze w bezpieczny sposób.

Poinformuj nas, jeśli jesteś zainteresowany kupnem samochodu, i będziemy wyjaśniać, w jaki sposób transakcja będzie działać.

Z poważaniem,
Alfred Hummel
Autohaus Hummel e.K.
www.autohummel.com
Hasengärtlestr. 47
88326 Aulendorf
Deutschland
Registernummer: HRB 729551
Umsatzsteuer-Identifikationsnr.: DE813254612

Model, Typ:Kia Soul I, Hatchback
Rok produkcji:2011
Przebieg:29 900 km
Rodzaj paliwa:Olej napedowy
Silnik:1582 cm³
(Moc 128 KM / 94 kW)
VIN: KNAJT813AB7345557
Skrzynia biegów:manualna
Kolor:bezowy
Liczba drzwi:4/5

Odpisałem, że jak najbardziej jestem zainteresowany zakupem auta i proszę o zdjęcia dokumentów pojazdu i informacje na temat finalizacji transakcji.
Aha - inni którzy wysłali zapytanie, otrzymali taką samą odpowiedź, dzwonił do mnie gość, od którego dowiedziałem się o tym skradzionym ogłoszeniu.

+Quote Post
gość_anomal_*
post Wed, 19 Nov 2014 - 13:57
Post #18

czyli co, odesla ci zdjecia dowodu, ktore im wyslales? biggrin.gif

+Quote Post
!markos
post Wed, 19 Nov 2014 - 14:17
Post #19

prawie jak integra

To nie oni chcieli zdjęcia dowodu. Zapewne nie odeślą nic, ale zamierzam odpisać, że auto jest tak zajebiste, że to bez znaczenia i chcę je kupić.

+Quote Post
!markos
post Wed, 19 Nov 2014 - 14:32
Post #20

prawie jak integra

Obejrzałem ich stronę, na moje oko wszystkie te oferty to zdjęcia i opisy skradzione z polskich ogłoszeń. Naklejki na szybie są polskie i w jednym aucie leżą tablice EL, których ktoś zapomniał wymazać. Coraz bardziej mi się to podoba...

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 18 August 2025 - 23:59